Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Δημουργούμε πλαίσιο ασφάλειας απέναντι στην κρίση"
  • [02] Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας των τραπεζών ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο
  • [03] Κάτω από τις 900 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Δημουργούμε πλαίσιο ασφάλειας απέναντι στην κρίση"

    "Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ενδέχεται να δούμε ακόμα πολλά. Έχουμε μια διευρυμένη κρίση στην ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από το ζήτημα του χρέους, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν "όσα λέγαμε από την αρχή της κρίσης, αλλά και όσες προτάσεις είχαμε καταθέσει για σειρά θεμάτων" και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη συντονισμένης απάντησης της Ευρωζώνης, στην εμβάθυνση της λειτουργίας της ΕΕ, στην ανάγκη ρυθμίσεων των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως τρόπου συμμετοχής του τραπεζικού συστήματος που "έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση του 2008", αλλά και ως τρόπου εξεύρεσης πόρων για τον μηχανισμό EFSF, καθώς και για την ανάπτυξη.

    Κάνοντας λόγο για "Γολγοθά που πέρασε και περνά η χώρα μας", ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώνεται βήμα - βήμα και πρόσθεσε ότι δημιουργείται "ένα πλαίσιο ασφάλειας, απέναντι στο μεγαλύτερο κίνδυνο, που αντιμετωπίσαμε, τη δημοσιονομική κρίση που παραλάβαμε".

    "Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στρατηγικής μας - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχουμε και πολλές ευκαιρίες πολιτικής αντεπίθεσης, με τις μεγάλες αλλαγές που προωθούμε και που η κοινωνία στηρίζει", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα επανέλθουν στην ατζέντα, ενόψει της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΕΘ και υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις προς υλοποίηση, που έχει αναλάβει κάθε υπουργείο μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

    Οι εξελίξεις στη Λιβύη

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Λιβύη και σημείωσε ότι "η στάση που κρατήσαμε από την αρχή της διαδικασίας αυτής, σε σχέση με τον αγώνα των λαών των αραβικών χωρών, ήταν στάση στήριξης των πολιτών και των κινημάτων, που ζητούσαν περισσότερη δημοκρατία, δικαιώματα, δικαιοσύνη, όπως βεβαίως και της ειρηνικής, δημοκρατικής και ομαλής μετάβασης σε δημοκρατικά καθεστώτα, κάτι που είναι ακόμα ζητούμενο και στην Αίγυπτο και σε άλλες περιοχές του αραβικού κόσμου. Αγωνιστήκαμε από την αρχή, σε ό,τι αφορά στη Λιβύη, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Στηρίξαμε προσπάθειες για δημοκρατικές και ειρηνικές εξελίξεις, στηρίξαμε ενεργά τις επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων".

    Απαριθμώντας τις ενέργειες στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμβάλλοντας στη μεταφορά χιλιάδων αμάχων,ανέφερε δε τη διάθεση της Κρήτης, ως βασικού διαμετακομιστικού κέντρου, καθώς και την έναρξη διπλωματικών επαφών με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο κοινό ψήφισμα που εξέδωσε η Σοσιαλιστική Διεθνής, της οποίας είναι πρόεδρος, μετά από συζήτηση πολλών κομμάτων - μελών της ιδιαίτερα από την Αφρική και την Ευρώπη.

    [02] Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας των τραπεζών ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο

    Η δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου (κρατικοποίηση), με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ, αποτελεί το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο "Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις".

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και, σύμφωνα με το υπουργείο, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών.

    Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, καθώς και με τα πορίσματα της σχετικής διαβούλευσης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Με το νομοσχέδιο κυρώνεται, τέλος, το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου 2011. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος ρόλος του EFSF συνιστά τη βασική απάντηση της ευρωζώνης στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές και η όσο γίνεται ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού έχει κρίσιμη σημασία και για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και γενικότερα για την ικανότητα της ευρωζώνης να διαχειρίζεται κρίσεις, όπως αυτή που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε μια νέα οξεία φάση.

    [03] Κάτω από τις 900 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας

    Έχασε και τα επίπεδα των 900 μονάδων η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφοντας νέα χαμηλά 15 ετών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στις τράπεζες η ανταλλαγή ομολόγων καθώς και οι ανησυχίες για αύξηση των επισφαλειών, ενώ έντονη ήταν σήμερα η φημολογία στην αγορά, ότι κάποιες τράπεζες είναι έτοιμες να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 892,96 μονάδες σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 1,99%.

    Ενδοσυνεδριακά σημείωνε πτώση έως και 3,23%, καταγράφοντας κατώτερη τιμή στις 881,63 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 64,122εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 August 2011 - 16:29:46 UTC