Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζητήσεις για συγχώνευση Vodafone και Wind
  • [02] Τα νέα "μυστικά" για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία
  • [03] Αρνητικές οι θέσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ για τη συγχώνευση ALPHA και EUROBANK
  • [04] Α. Σαμαράς: Σωστή στρατηγική κίνηση η συγχώνευση
  • [05] Γ. Προβόπουλος: "Απόφαση σταθμός" η συγχώνευση των τραπεζών Alpha και Eurobank
  • [06] Ζημιές από 5 έως 7 δισ. προκάλεσε στις ΗΠΑ ο τυφώνας Αϊρίν

  • [01] Συζητήσεις για συγχώνευση Vodafone και Wind

    Μετά τις ALPHA BANK και EUROBANK που ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους, προκαλώντας ευφορία στο Χρηματιστήριο, άλλες δύο μεγάλες εταιρίες, όχι από τον τραπεζικό χώρο, αλλά από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ετοιμάζονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τον σκληρό ανταγωνισμό.

    Πρόκειται για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind οι διοικήσεις των οποίων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν αρχίσει, κάτω από άκρα μυστικότητα, συζητήσεις το τελευταίο διάστημα με τους μετόχους, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι τίποτα το ανακοινώσιμο.

    Σύμφωνα με στελέχη της Wind το επικρατέστερο σενάριο είναι η συγχώνευση των δύο εταιριών και όχι η εξαγορά της Wind από τη Vodafone. Πρόσθεταν επίσης ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του νέου σχήματος.

    Σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές ολοκληρωθούν και ληφθούν οριστικές αποφάσεις, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ελλάδος και της ΕΕ, τότε αλλάζει το σκηνικό του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας , καθώς θα δημιουργηθούν δύο πόλοι, η Cosmote και η Νέα εταιρία που θα προκύψει, οι οποίες θα μοιραστούν την «πίττα» των πελατών, με αποτέλεσμα να ενταθεί ο μεταξύ τους ανταγωνισμός.

    [02] Τα νέα "μυστικά" για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

    Πότε ένας άνθρωπος δεν κινδυνεύει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό; Αν είναι χαρούμενος, γελά όσο περισσότερο μπορεί, δεν εξοργίζεται με το παραμικρό, τρώει σοκολάτα, κινείται με το ποδήλατο του και εργάζεται ελάχιστα. Αυτά είναι τα νέα μικρά μυστικά που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Παρίσι, για να μην επαληθευθούν οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες 23,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από κάποια καρδιαγγειακή νόσο, έως το 2030.

    Η οργή και το στρες είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, από τους πλέον καρδιοτοξικούς παράγοντες που ευθύνονται για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Γ. Μπονανίνι, από το πανεπιστήμιο της Πίζας, έκανε μία πολυετή μελέτη, σε συνεργασία με καρδιολόγους, σε 228 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε μονάδες μετά από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Τα αποτελέσματά της, που παρουσίασε στο Παρίσι, έκαναν αίσθηση, καθώς έδειξαν ότι οι πλέον «οργισμένοι ασθενείς» εμφάνισαν με τα χρόνια 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα νέο έμφραγμα και μετά από 10 χρόνια φάνηκε ότι έχαναν τη μάχη για τη ζωή πιο γρήγορα από αυτούς που κατάφεραν να ηρεμήσουν και να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς μετά το πρώτο έμφραγμα. Η οργή μετρήθηκε με ερωτηματολόγια που είχαν σαν στόχο να καταγράψουν οι επιστήμονες καταστάσεις, όπως ο αυτοέλεγχος, η οργή, ο θυμός, η ευερεθιστότητα και η εξωστρέφεια.

    Μία άλλη ερευνητική εργασία, από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ και τον καθηγητή Μ. Μίλερ, σε 300 άνδρες, η οποία είχε διάρκεια 10 χρόνια, έδειξε ότι όσοι έβρισκαν κατά 40% περισσότερο αστείο -για παράδειγμα -το γεγονός ότι κάποιος φορούσε το ίδιο πουκάμισο μ' αυτούς σε ένα δείπνο και γέλαγαν μ' αυτό, ζούσαν περισσότερο! Στην ίδια μελέτη μετρήθηκε και η διάμετρος των αγγείων, όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα αγχωτικό και ένα αστείο φιλμ. Οι διαφορές που καταγράφηκαν στη διάμετρο των αγγείων ξεπέρασαν το 30 με 40%.Το ενδοθύλιο, η εσωτερική επιφάνεια των αγγείων, είναι το πρώτο που δοκιμάζεται σε μία σκλήρυνση του αγγείου και αποτελεί την αρχή της καρδιαγγειακής νόσου, τόνισε ο κ. Μίλερ, επισημαίνοντας την ευεργετική δράση του γέλιου για την καρδιά.

    Βέβαια η καλή διάθεση και το γέλιο δεν φτάνουν. «Για να μην γίνει η ζωή μας ποδήλατο καλό θα ήταν», συμβουλεύουν Δανοί ερευνητές, «να χρησιμοποιούμε καθημερινά το ...ποδήλατο μας!». Μελέτη, που παρουσίασαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, και αφορά ανθρώπους που κινούνται με το ποδήλατο τους στην Κοπεγχάγη, έδειξε ότι όσοι άνδρες κάνουν έντονη και γρήγορη ποδηλασία, κερδίζουν 5,3 χρόνια ζωής και όσοι μέτριας έντασης 2,9 χρόνια, σε σχέση με αυτούς που κάνουν απλώς... βόλτα με το ποδήλατο τους. Τα αντίστοιχα χρόνια ζωής, που φαίνεται ότι κερδίζουν οι γυναίκες, είναι 3,9 και 2,2. Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Κ. Σνορ τόνισε ότι η ποδηλασία φάνηκε να είναι πραγματικά ευεργετική για την καρδιά και τα αγγεία, εφόσον γίνεται σε υψηλή ένταση και συμπλήρωσε ότι μία γενική συμβουλή για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων θα μπορούσε να είναι η καθημερινή έντονη φυσική δραστηριότητα για 30 τουλάχιστον λεπτά με ποδήλατο.

    Όμως φαίνεται ότι εκτός από την ποδηλασία υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να θωρακιστούν τα αγγεία, όπως η... σοκολάτα, για την οποία ειπώθηκαν κάποια νεώτερα στοιχεία.

    Η μελέτη για τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας στο καρδιαγγειακό σύστημα, είναι ουσιαστικά μία μετα-ανάλυση των εφτά πιο σημαντικών μελετών (100.000 ασθενείς), που έχουν γίνει για την αντιοξειδωτική δράση της σοκολάτας και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της στα αγγεία, η οποία παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Ο. Φράνκο, του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τις δράσεις αυτές και πρόσθεσαν ακόμη και την ιδιότητα της να ρίχνει την πίεση και να βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

    Οι επιστήμονες είναι πλέον ξεκάθαροι ότι η συχνή χρήση μεγάλων δόσεων σοκολάτας συμβάλλει στη μείωση κατά 37% της καρδιαγγειακής νόσου και κατά 29% των εγκεφαλικών. Στις αναφορές τους δεν διαχώρισαν τη «μαύρη» από τη σοκολάτα γάλακτος, αλλά τόνισαν ότι είναι ένα τρόφιμο υψηλό σε ενέργεια (500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και είπαν ότι στόχος της βιομηχανίας τροφίμων θα πρέπει να είναι να μειωθούν τα σάκχαρα και τα λιπαρά στις σοκολάτες, για να είναι ένα πραγματικά ευεργετικό τρόφιμο για τα καρδιαγγειακό σύστημα στο μέλλον.

    Όμως, η σοκολάτα δεν φαίνεται ότι φτάνει για να προστατεύσει κάποιον από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, ιδίως αν αυτός εργάζεται σε ένα εργασιακό περιβάλλον γεμάτο στρες και αρνητικές σκέψεις. Αυτό υποστήριξαν Φιλανδοί ερευνητές στο συνέδριο του Παρισιού, οι οποίοι ούτε λίγο, ούτε πολύ είπαν ότι οι μεγάλοι στόχοι και η αδυναμία επίτευξής τους, σχετίζονται άμεσα με την πρόκληση καρδιαγγειακών επεισοδίων στη δουλειά. Μάλιστα φαίνεται ότι ο κίνδυνος αυτός αυξάνει όσο και οι εργατοώρες και χρησιμοποίησαν μία ιαπωνική λέξη στην παρουσίαση τους για να γίνουν πιο πειστικοί κυρίως στους εργοδότες. Μίλησαν για το KAROSHI, που στα ιαπωνικά σημαίνει αργός θάνατος από υπερβολική εργασία!

    [03] Αρνητικές οι θέσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ για τη συγχώνευση ALPHA και EUROBANK

    Αρνητικές είναι οι θέσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΝ για τη συγχώνευση των τραπεζών ALPHA και EUROBANK, παράλληλα δε εκφράζουν και ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας.

    Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του εκφράζει τη βεβαιότητα ότι "από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών δεν θα προκύψει κανένα όφελος για την καταχρεωμένη λαϊκή οικογένεια και τους μικρούς επιχειρηματίες που θα αντιμετωπίσουν έναν πιο ισχυρό τοκογλύφο" και σημειώνει ότι "δραματικές θα είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους σε αυτές τις τράπεζες, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις και νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς".

    Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη προμηνύει και άλλες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα και γι' αυτό χρειάζεται κοινό μέτωπο των εργαζομένων στις τράπεζες και στις δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

    Η ηγετική θέση του ομίλου του Κατάρ στο νέο τραπεζικό σχήμα, αναδεικνύει τη διαπλοκή συμφερόντων ελληνικού και ξένου κεφαλαίου και την απατηλή προπαγάνδα που προβάλει τις συγχωνεύσεις σαν ασπίδα αποτροπής του "αφελληνισμού" του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αναφέρει ακόμη το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και σημειώνει ότι αυτή η αντικειμενική διαδικασία καταδεικνύει πόσο ώριμη και επιτακτική ανάγκη είναι να αλλάξουν ιδιοκτήτη όλα τα μονοπώλια, να περάσουν από τα χέρια της πλουτοκρατίας στα χέρια του λαού και της κοινωνίας, να λειτουργήσουν με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, για να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της κοινωνίας προς όφελος του λαού.

    Εξ άλλου, ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του εκτιμά ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών γίνεται κάτω από την πίεση που γεννά η εξελισσόμενη οικονομική κρίση και η δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και προσθέτει ότι η συγχώνευση αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για μια νέα απώλεια θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο.

    Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν προ πολλού πάψει να επιτελούν το σκοπό της χρηματοδότησης της αγοράς και των επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα, "στηριζόμενες στο ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ, έχουν ενταχθεί σε ένα σχέδιο διάσωσής τους που κοινωνικοποιεί τις ζημιές τους, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά. Άλλωστε, η κρίση των δημόσιων χρεών προήλθε σε ένα μεγάλο βαθμό μετά τα πακέτα σωτηρίας των ιδιωτικών τραπεζών".

    Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προτείνει ο ΣΥΝ και υποστηρίζει ότι "αποφασιστικό βήμα αποτελεί η άμεση δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και η δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού, προσανατολισμένες στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας".

    [04] Α. Σαμαράς: Σωστή στρατηγική κίνηση η συγχώνευση

    Θετικά τοποθετείται η ΝΔ απέναντι στη συγχώνευση των τραπεζών Alpha και Eurobank.

    Σεανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζει τη συγχώνευση ως \"σωστή στρατηγική κίνηση, η οποία συμβάλλει στην σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος\" και αναφέρει ότι \"είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας κυρίως της κυβερνητικής ανεπάρκειας\".

    Ο Αντώνης Σαμαράς υπογραμμίζει ότι \"η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου, με έντονη παρουσία εντός και εκτός χώρας και με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αντιμετωπίζει και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πιθανή αύξηση των επισφαλειών, λόγω της μεγάλης ύφεσης\".

    Τέλος, τονίζει, ότι η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε κυβέρνηση και πιστωτικά ιδρύματα, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, που σήμερα δυστυχώς απουσιάζουν, να διοχετεύσουν στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα, για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

    [05] Γ. Προβόπουλος: "Απόφαση σταθμός" η συγχώνευση των τραπεζών Alpha και Eurobank

    \"Το πρώτο βήμα - σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη αποτελεί η σημερινή απόφαση περί συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και EFG Eurobank για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας\", ανέφερε σε δηλώσεις του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο κ. Προβόπουλος δήλωσε: \"η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας, ενιαίας, τράπεζας, η φιλική προσυνεννόηση των δύο εταίρων, η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή και η αξιοποίηση των συνεργειών σηματοδοτούν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα. Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας\".

    [06] Ζημιές από 5 έως 7 δισ. προκάλεσε στις ΗΠΑ ο τυφώνας Αϊρίν

    Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Αϊρίν στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν συνολικά τα 5 με 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία EQECAT, που ειδικεύεται στην εκπόνηση προσομοιώσεων κινδύνων και συναφών προβολών (μοντελοποιήσεων).

    Το ποσό, το οποίο καλύπτεται από τις ασφάλειες και αφορά ζημιές σε σπίτια, οχήματα και επιχειρήσεις, θα μπορούσε να κυμαίνεται από το 1,5 έως και τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο αξιωματούχος της εταιρίας Χοσέ Μιράντα.

    Οι ζημίες που καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν με μεγαλύτερη ακρίβεια να κυμανθούν μεταξύ των 200 και των 400 εκατομμυρίων δολαρίων στις πολιτείες της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Σύμφωνα με μία άλλη εκτίμηση, εμπειρογνώμονες της Kinetic Analysis, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στις προβλέψεις ζημιών από ακραία φυσικά φαινόμενα, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Αϊρίν θα μπορούσαν να στοιχίσουν από 6 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά πάσα πιθανότητα περίπου 7 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 August 2011 - 14:29:45 UTC