Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tεράστια έκρηξη σούπερ-νόβα
  • [02] "Υπαλλήλοι της ΕΕ για είσπραξη φόρων-ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα"
  • [03] Οι πρώτες δηλώσεις του Βραζιλιάνου Λεονάρντο ως παίκτη του ΠΑΟΚ
  • [04] Το Twitter ξεπέρασε τα 100 εκατ. ενεργούς χρήστες
  • [05] Κόντρα Λοβέρδου - Τσίπρα με "φόντο" τις δηλώσεις για τους δημόσιους υπάλληλους
  • [06] Νέα βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
  • [07] Πτώση 1,63% του Γενικού Δείκτη στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου
  • [08] Κατάργηση 40.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Bank of America
  • [09] Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν, δήλωσε ο Γ. Σταρκ
  • [10] Επιστολή Ρέσλερ προς Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη για ελληνικές υποχρεώσεις
  • [11] Σύσταση εγγυοδοτικού ταμείου προτείνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλ. Σακελλάρης
  • [12] Ομάδα 14 αξιωματούχων του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη έφθασε στην Αγκαντέζ
  • [13] Σε επανέκδοση η ταινία του Φωτου Λαμπρινού "Αρης Βελουχιώτης - Το Δίλημμα"

  • [01] Tεράστια έκρηξη σούπερ-νόβα

    Οι αστρονόμοι εντόπισαν μια σπάνια σε μέγεθος έκρηξη σούπερ-νόβα, σε απόσταση μόλις 21 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

    Η έκρηξη, η πιο κοντινή και πιο ορατή από τον πλανήτη μας σούπερ-νόβα εδώ και 25 χρόνια, έχει γίνει τόσο φωτεινή, ώστε θα είναι ορατή από τον πλανήτη μας ακόμα και με κιάλια.

    Οι ερασιτέχνες παρατηρητές του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο (όπου και η Ελλάδα) μπορούν να στρέψουν τα όργανά τους, αν ο νυχτερινός ουρανός είναι καθαρός, στην κατεύθυνση της Μεγάλης Άρκτου, πάνω αριστερά από τα τελευταία δύο άστρα της, από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε το φαινόμενο (σε μπλε-άσπρη απόχρωση) θα γίνει πιο ορατό.

    Για πολλούς ανθρώπους θα είναι πιθανότατα η μοναδική ευκαιρία στη ζωή τους να δουν με γυμνά μάτια μια έκρηξη σούπερ-νόβα, καθώς η επόμενη μπορεί να συμβεί σε 100 χρόνια.

    Σε λίγες μέρες η λάμψη της θα αργοσβήσει και το φαινόμενο θα είναι ορατό μόνο με μεγάλο τηλεσκόπιο, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

    [02] "Υπαλλήλοι της ΕΕ για είσπραξη φόρων-ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα"

    Ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ επικρίνει δριμύτατα την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής διοίκησης προτείνοντας να ανατεθεί σε υπαλλήλους της ΕΕ η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. "Η εμφανώς ελάχιστα αποτελεσματική διοίκηση στην Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα", λέει ο Έτινγκερ στην εφημερίδα Bild. Οι υπηρεσίες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τους οφειλόμενους φόρους, ούτε να προωθήσουν την πώληση κρατικής περιουσίας. "Για αυτό και θα πρέπει να τα αναλάβουν υπάλληλοι της ΕΕ", προσθέτει.

    Εξειδικεύοντας την πρότασή του λέει ότι το καλύτερο θα ήταν, εάν υπάλληλοι με τεχνογνωσία από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δραστηριοποιούνταν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. "Θα μπορούσαν να δράσουν χωρίς να υπολογίζουν τις αντιδράσεις", λέει. Προσθέτει δε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συναινέσει σε μία τέτοια λύση ως αντιστάθμισμα στην υποσχεθείσα οικονομική βοήθεια από τους εταίρους. "Εκείνος που ζητά την αλληλεγγύη των άλλων χωρών πρέπει να είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα και ένα μέρος της ευθύνης", λέει.

    Παράλληλα ο γερμανός επίτροπος Ενέργειας προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. "Αυτό διασπά την Ευρώπη και θα έστελνε ένα καταστροφικό μήνυμα. Θα έδινε την εντύπωση ότι η ΕΕ δεν είναι καν στη θέση να σταθεροποιήσει μια σχετικά μικρή χώρα. Οι πιστωτές και οι αγορές δεν θα μας εμπιστεύονται στο μέλλον", σημειώνει ο ευρωπαίος επίτροπος.

    [03] Οι πρώτες δηλώσεις του Βραζιλιάνου Λεονάρντο ως παίκτη του ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 09/09/2011 11:51 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ποδόσφαιρο-ΠΑΟΚ-Λεονάρντο: «Η ενέργεια του κόσμου ήταν το κίνητρο για να έρθω στον ΠΑΟΚ»

    Τις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του ΠΑΟΚ έκανε ο 26χρονος Βραζιλιάνος αμυντικός Λεονάρντο που είναι και το τελευταίο απόκτημα της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Ο παίκτης που υπέγραψε ετήσιο συμβόλαιο παρουσιάστηκε από την ΠΑΕ στους δημοσιογράφους και είπε: "Ερχομαι με προσδοκίες να κάνω ένα καλό πρωτάθλημα αλλά δεν είναι τυχερό μου να παίξω στο Γιουρόπα; Λιγκ. Φυσικά με τον ΠΑΟΚ ελπίζω πως θα κάνω ένα μεγάλο πρωτάθλημα και να διεκδικήσουμε έναν τίτλο στο τέλος".

    Στο ερώτημα πως αποφάσισε να έρθει στον ΠΑΟΚ με λιγότερα χρήματα από ότι στον Ολυμπιακό, απάντησε:

    "Δεν ενδιαφέρει τώρα τι έγινε με τον Ολυμπιακό και ας ξεχάσουμε τον Ολυμπιακό, τώρα ήρθα στον ΠΑΟΚ. Με τον Ολυμπιακό τέλειωσε και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι στον ΠΑΟΚ. Αυτό, το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα για μένα, μου αρέσει να παίξω στον ΠΑΟΚ και δεν αποτελεί για μένα ερεθισμα το αν στον Ολυμπιακό είχα υψηλότερο συμβόλαιο".

    Για την αγωνιστική του κατάσταση ερωτηθείς σχετικά είπε: "Για να βελτιωθώ πρέπει να παίζω πιο πολύ αμυντικά όπως το θέλει και ο προπονητής μου. Θα χρειαστώ περίπου 15 μέρες για να είμαι στην καλή μου φυσική κατάσταση. Αυτό που με τράβηξε στον ΠΑΟΚ είναι πως οι φίλαθλοι του δίνουν ενέργεια και δύναμη στην ομάδα και στους παίκτες".

    [04] Το Twitter ξεπέρασε τα 100 εκατ. ενεργούς χρήστες

    Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης (micro-blogging) Twitter, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά οι ενεργοί χρήστες της ξεπέρασαν τον αριθμό-ορόσημο των 100 εκατομμυρίων και από αυτούς περίπου οι μισοί συνδέονται στο δίκτυο τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.

    Οι χρήστες που συνδέονται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα (αυτοί θεωρούνται ενεργοί), αυξήθηκαν κατά 82% το 2011, ενώ σημαντική ανάπτυξη σημειώνει η πρόσβαση στο δίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου.

    Κατά μέσο όρο, 230 εκατ. μηνύματα (tweets) στέλνονται κάθε μέρα (δηλαδή πάνω από ένα δισεκατομμύριο μηνύματα έχουν σταλεί μέσα σε πέντε μέρες), παρουσιάζοντας αύξηση 110% από την αρχή του έτους.

    Περίπου το 40% των ενεργών χρηστών δεν στέλνουν οι ίδιοι μηνύματα, αλλά απλώς παρακολουθούν άλλους χρήστες. Πριν λίγες μέρες, το Twitter έκανε ρεκόρ, με αφορμή την είδηση για την εγκυμοσύνη της Μπιγιονσέ, όταν στέλνονταν 8.900 μηνύματα κάθε δευτερόλεπτο.

    [05] Κόντρα Λοβέρδου - Τσίπρα με "φόντο" τις δηλώσεις για τους δημόσιους υπάλληλους

    Το θέμα των αναφορών του Ανδρέα Λοβέρδου για τους δημόσιους υπάλληλους επανήλθε και σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για την Υγεία, προκαλώντας αντιπαράθεση και τον εξοβελισμό σφοδρών πυρών και από τα δύο μέρη.

    Ο υπουργός Υγείας επέμεινε στις θέσεις του, τόνισε ότι απαιτείται ριζοσπαστική αλλαγή του Συντάγματος στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της Δικαιοσύνης και αντέστρεψε τα βέλη στον χώρο της Αριστεράς και τον ίδιο τον κ.Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και τον κατηγόρησε ότι είναι ο άνθρωπος που θα «κάνει τη δουλειά των κέντρων εξουσίας».

    «Σας δίνετε η ευκαιρία να δώσετε εξηγήσεις και να ζητήσετε συγγνώμη από τους δημόσιους λειτουργούς που θίξατε βάναυσα κατηγοριοποιώντας τους συλλήβδην με ρατσιστικό τρόπο ξεχνώντας ότι δημόσιοι λειτουργοί είναι κι εκείνοι που με αυταπάρνηση δίνουν και τη ζωή τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Δημόσιοι λειτουργοί είναι οι πυροσβέστες οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και κείνοι που σας έσωσαν όταν αντιμετωπίσατε πρόβλημα Υγείας δεν μπορείτε να τους λέτε κοπρίτες και ακαμάτες και να λέτε φταίνε για την κρίση. Να πείτε ότι υπερβήκατε τα εσκαμμένα» είπε προς τον κ. Λοβέρδο.

    «Ένας πολιτικός ότι λέει το λέει μετά λόγου γνώσεως. Είπα στη Βουλή και χθες πως ότι είχα να πω το είχα. Αλίμονο αν περιμένουμε νουθεσίες από άλλους για να πούμε τις απόψεις μας. Επί τη ευκαιρία λέω πως η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη την ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος σε σχέση με τα θέματα της δημόσιας διοίκησης και της Δικαιοσύνης. Η Ελλάδα υποφέρει από την λειτουργία και τον τρόπο που αυτοί οι δύο τομείς ερμήνευσαν το Σύνταγμα του 1975. Έτσι είναι κι όποιος δεν το παραδέχεται, απλώς δημαγωγεί» απάντησε ο υπουργός.

    Στη δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Λοβέρδο ότι στην πραγματικότητα με τα όσα είπε προανήγγειλε την κατάργηση του Συντάγματος, την επιστροφή στο μετεμφυλιακό κλίμα για την Αριστερά και όσους αντιστέκονται στην πολιτική της κυβέρνησης και δίνει σήμα ότι ο εκείνος είναι ο άνθρωπος που χρειάζονται τα κέντρα εξουσίας που δεν θα διστάσει να κάνει τη δουλειά τους. «Διαπιστευτήρια δίνετε σε ντόπια και ξένα κέντρα ότι εσείς είστε ο κατάλληλος να προχωρήσετε στο καταστροφικό αυτό έργο χωρίς να κρύβεστε όπως κάνει ο πρωθυπουργός. Μόνο που τελικώς δεν θα αποφασίσουν τα κέντρα, η τρόικα και τα Μέσα της διαπλοκής. Κι αυτή η κρίση θα έρθει σύντομα».

    Ανταπαντώντας ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «πολύ βαριές κουβέντες» τα όσα του καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιγύρισε τα πυρά στον ίδιο τον κ. Τσίπρα και στον πολιτικό του χώρο ότι στηρίζουν την ύπαρξη και τα επιχειρήματά του στις αγκυλώσεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, του δικαστικού, του διοικητικού κα του κοινωνικού συστήματος. «Εμείς έχουμε το χρέος αναγνωρίζοντας λάθη να κάνουμε την υπέρβαση και να φύγουμε μπροστά, να ξεπεράσουμε ένα μεταπολιτευτικό αρνητικό δεδομένο που την κρατάει πίσω, με διαρθρωτικές αλλαγές και την ριζοσπαστική αλλαγή του Συντάγματος» κατέληξε.

    [06] Νέα βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

    Περαιτέρω βελτίωση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας αναμένεται το επτάμηνο εφέτος, μετά τη νέα άνοδο τον Ιούλιο της αξίας των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών και τη συρρίκνωση (λόγω και του περιορισμού της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης) των εισαγωγών.

    Αυτό προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις εμπορευματικές συναλλαγές, σύμφωνα με τα οποία:

    Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Ιούλιο 2011 ανήλθε στο ποσό των 2.553,1 εκατ. ευρώ,έναντι 2.909,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας μείωση 12,2%.

    [07] Πτώση 1,63% του Γενικού Δείκτη στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου

    Σε πτωτική τροχιά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει σημαντικές απώλειες και στις 11:30 υποχωρεί στις 872,28 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,63%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,630 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,01%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,32% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,14%.

    [08] Κατάργηση 40.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Bank of America

    Στελέχη της Bank of America Corp (BofA) συζητούν την κατάργηση περίπου 40.000 θέσεων εργασίας σε ένα πρώτο κύμα αναδιοργάνωσης της τράπεζας, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, που επικαλείται στελέχη της που γνωρίζουν το περιεχόμενο του σχεδίου.

    Ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας δεν είναι ο τελικός και ενδέχεται να αλλάξει. Η αναδιοργάνωση θα μειώσει το συνολικό εργατικό δυναμικό της τράπεζας -- ανέρχεται σε 280.000 -- μέσα σε μερικά χρόνια, ανέφερε η Τζέρναλ. Εκπρόσωπος της τράπεζας δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ως πριν από λίγο.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της BofA συναντήθηκαν χθες στην πόλη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, όπου εδρεύει η τράπεζα, και αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα για να λάβουν οριστικές αποφάσεις για τις περικοπές, μετά από πέντε μήνες σχετικών συζητήσεων.

    [09] Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν, δήλωσε ο Γ. Σταρκ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίζει τις αγορές ομολόγων για όσο διάστημα χρειασθεί, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ.

    "Όσο βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος διαταραχής του μηχανισμού μετάδοσης (σ.σ.: της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ) και τα χαμηλά επιτόκιά μας δεν μεταφέρονται στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών? είμαστε έτοιμοι για να παρέμβουμε", δήλωσε ο κ. Σταρκ σε τηλεοπτικό σταθμό στο Τόκιο.

    "Ωστόσο, αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο, όχι μόνιμο. Είναι ένα από τα μη τυπικά μέτρα. Σήμερα ξανά αποφασίσαμε και ανακοινώσαμε ότι αυτά τα μη τυπικά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για όσο διάστημα χρειάζεται", πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο κ. Σταρκ δήλωσε ότι είναι "πολύ αισιόδοξος" για την πρόοδο που κάνει η Ιρλανδία όσον αφορά την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων και ότι είναι πολύ ξεκάθαρα τα μηνύματα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το τί πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

    [10] Επιστολή Ρέσλερ προς Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη για ελληνικές υποχρεώσεις

    Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ συνδέει την περαιτέρω βοήθεια και την ενεργότερη δραστηριοποίηση γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα με την επιτάχυνση και τη διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων.

    Σε επιστολή προς τον ομόλογό του υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Γερμανός υπουργός ζητά "να εκπληρωθούν τάχιστα όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο βοήθειας", αναφέρει δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας 'Financial Times Deutschland'? FTD' (9.9.11), που έχει στη διάθεσή της τη σχετική επιστολή.

    Ο κ. Ρέσλερ προσθέτει ότι μόνον τότε "η αναγκαία επενδυτική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία θα αποτελέσει κοινή επιτυχία".

    Η τρόικα τον "ανησύχησε πολύ", γράφει στην επιστολή του προς τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Βενιζέλο ο κ. Ρέσλερ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP). Ο ίδιος εκτιμά ότι έτσι "τίθεται σε κίνδυνο η ανάκτηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας".

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέσλερ σχεδιάζει επίσκεψη στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας επιχειρηματιών για την ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

    [11] Σύσταση εγγυοδοτικού ταμείου προτείνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλ. Σακελλάρης

    ?Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι και θα είναι στο πλευρό της κυβέρνησης στην προώθηση της Οικονομικής της Διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή? δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχος Σακελλάρης εξερχόμενος του γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα.

    Όπως τόνισε ο κ. Σακελλάρης ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα για τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν στο μέλλον.

    Παράλληλα, εξέθεσε στον κ. Λαμπρινίδη την ιδέα της σύστασης ενός εγγυοδοτικού ταμείου, το οποίο θα εγγυάται τις χρηματοδοτήσεις επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, βιώσιμων, οικονομικά άρτιων επενδύσεων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλάρης.

    [12] Ομάδα 14 αξιωματούχων του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη έφθασε στην Αγκαντέζ

    Μια νέα ομάδα 14 αξιωματούχων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, περιλαμβανομένου του στρατηγού Άλι Κάνα, ενός Τουαρέγκ ο οποίος ήταν άλλοτε ένας από τους στενούς συνεργάτες του συνταγματάρχη και επικεφαλής της στρατιάς του νότου, βρίσκονται στη βόρεια πόλη Αγκαντέζ του Νίγηρα, ανέφεραν σήμερα πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της αφρικανικής χώρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    Δύο πηγές ανέφεραν ότι στην ομάδα περιλαμβάνονται τέσσερις κορυφαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους δύο στρατηγοί. Η ταυτότητα του άλλου στρατηγού δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    Δημοσιογράφος του πρακτορείου στην Αγκαντέζ δήλωσε πως οι τέσσερις πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη το οποίο ανήκει στον Καντάφι.

    [13] Σε επανέκδοση η ταινία του Φωτου Λαμπρινού "Αρης Βελουχιώτης - Το Δίλημμα"

    Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το ιστορικό-πολιτικό ντοκυμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «Αρης Βελουχιώτης- Το Δίλημμα», κυκλοφορεί ξανά στις αίθουσες από τις 22 Σεπτεμβρίου.

    Προβλήθηκε πρώτη φορά το 1981, πριν ακόμα αναγνωριστεί επίσημα η εθνική αντίσταση και πριν το κάψιμο των φακέλων της Ασφάλειας. Στον ενάμιση μόλις μήνα προβολής του, σε 36 κινηματογράφους σε όλη την Ελλάδα, έκοψε περίπου διακόσιες χιλιάδες εισιτήρια.

    Η ταινία ξετυλίγεται γύρω από την ιστορία του θρυλικού πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη, (ψευδώνυμο του Θανάση Κλάρα), πρόσωπο που συμπυκνώνει την επική κορύφωση και ταυτόχρονα το τραγικό τέλος της Εαμικής Αντίστασης.

    Το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο του γενικού γραμματέα του ΕΑΜ, Θανάση Χατζή, «Η Νικηφόρα Επανάσταση που χάθηκε».

    Το σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό της περιόδου(1941-45) «δένει»με μαρτυρίες ανθρώπων, που βίωσαν τα γεγονότα και κάποιοι απ΄αυτούς έπαιξαν σημαντικό ρόλο, τηρώντας από νωρίς κριτική στάση.

    Το 1981, ζούσε ακόμα και καταθέτει την μαρτυρία του στον φακό του Φώτου Λαμπρινού, ο Θανάσης Χατζής. Επίσης, το ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας του ΕΑΜ, Λευτέρης Αποστόλου. Οι καπετάνιοι του ΕΛΑΣ Γ.Χουλιάρας (Περικλής) , Δημητρός, Θ. Γκένιος - Λασσάνης, Τάσος-Μπουκουβάλας, Β.Παπαδάκης-Λευτεριάς, ο Φώτης Πανάγος, αντάρτης του ΕΛΑΣ, ο ταξίαρχος και αρχηγός της Βρετανικής αποστολής \'Εντι Μάγιερς, ο Κώστας Δεσποτόπουλος , νομικός σύμβουλος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ο Σταύρος Κανελλόπουλος, μέλος της γενικής γραμματείας του ΕΑΜ, καθώς και ο επικεφαλής του 2ου Γραφείου της γερμανικής Μεραρχίας «Εντελβάϊς» στην Ήπειρο, Χανς Ρουντφουκς.

    «Το Δίλημμα» γυρίστηκε το 1981 στα βουνά της κεντρικής Ελλάδας -στους τόπους όπου έδρασε ο Άρης Βελουχιώτης- και οι συνεντεύξεις κινηματογραφήθηκαν, είτε στον τόπο που συνδέεται άμεσα με την κάθε συγκεκριμένη μαρτυρία, είτε στους χώρους που έδρασε ο Άρης Βελουχιώτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2011 - 10:29:41 UTC