Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκπτωτος από το αξίωμά του ο δήμαρχος Ζαχάρως, Π. Χρονόπουλος
  • [02] Η οικονομική ανάκαμψη στο επίκεντρο της Συνόδου των G7
  • [03] Έκθεση για τα κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδας, την εποχή του Μεσοπολέμου
  • [04] Ανακαλύφθηκε γονίδιο που ελέγχει τον χρόνιο πόνο
  • [05] Εσθονία: "Παράλογο" να αποκλείεται η δυνατότητα χρεοκοπίας στην ευρωζώνη

  • [01] Έκπτωτος από το αξίωμά του ο δήμαρχος Ζαχάρως, Π. Χρονόπουλος

    Έκπτωτος από το αξίωμά του κηρύχθηκε ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, κάνοντας δεκτή την ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

    Η απόφαση, η οποία είναι δεσμευτική και άμεσα εφαρμόσιμη, εστάλη για την υλοποίησή της στον γενικό γραμματέα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, βασίζεται στην αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου (298/2011) που επικύρωσε την ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, που είχε επιβληθεί για παράβαση καθήκοντος στον κ. Χρονόπουλο από το Ποινικό Εφετείο Πατρών.

    [02] Η οικονομική ανάκαμψη στο επίκεντρο της Συνόδου των G7

    Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης καθώς και η κρίση χρέους της ευρωζώνης αλλά και των ΗΠΑ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών, των επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G7), που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα σήμερα στη Μασσαλία.

    Στη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, αναμένεται να συμμετάσχει και η Ρωσία, με αντικείμενο τη "Συνεργασία της Ντοβίλ", ήτοι ένα πρόγραμμα στήριξης και πιστώσεων ύψους πολλών δισ.δολ. προς την Αίγυπτο και την Τυνησία, που συμφωνήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου των G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας, το Μάιο.

    Η σύνοδος πραγματοποιείται ενώ κορυφώνονται οι ανησυχίες σχετικά με την είσοδο των κυριοτέρων οικονομιών παγκοσμίως σε έναν νέο υφεσιακό κύκλο, όπως υποδεικνύουν στοιχεία σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες σημαντικές οικονομίες, αλλά και εκτιμήσεων ότι τα προγράμματα λιτότητας που προωθούνται σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών θα ενισχύσουν την πορεία οικονομικής συρρίκνωσης, παγκοσμίως.

    Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο υπουργοί αναμένεται να παράσχουν δεσμεύσεις σχετικά με τη την ανάληψη πρωτοβουλιών αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά δεν αναμένεται να παρουσιάσουν ένα κοινό σχέδιο δράσης, επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο σε σχετικό τηλεγράφημά του.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιόργκ Άσμουσεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας, λέγοντας ότι η ανάληψη νέου χρέους δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Η Γερμανία θα κάνει την άποψη αυτή "πολύ ξεκάθαρη" στη Μασσαλία, είπε.

    Εξάλλου, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν τις ανησυχίες που εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη.

    "Είναι "απολύτως απαραίτητο" για την Ευρώπη να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, σημείωνε χαρακτηριστικά ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις μετά την πιστωτική κρίση του 2008.

    Εάν η Ευρώπη πράξει το ίδιο, τούτο θα αποτελούσε "τη σημαντικότερη συνεισφορά της στη διαδικασία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης", πρόσθεσε.

    [03] Έκθεση για τα κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδας, την εποχή του Μεσοπολέμου

    Ο Mεσοπόλεμος υπήρξε χρυσή εποχή και για την ελληνική αρχιτεκτονική. Πληθώρα μελετών και κατασκευών αποδεικνύουν περίτρανα την γονιμότητα εκείνης της εποχής σε πολλά πεδία.

    Το αποδεικνύουν τα σχέδια των κτιρίων της Τράπεζας της Ελλάδας που θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.

    Αφενός η πρωτοτυπία του σχεδιασμού και αφετέρου η σχεδιαστική δεινότητα των αρχιτεκτόνων, συχνά προσεγγίζουν την εικαστική δημιουργία.

    Όταν η Τράπεζα της Ελλάδος, αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1928, μερίμνησε για τη στέγαση του κεντρικού της καταστήματος στην Αθήνα, οι αρχιτέκτονες στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος δεν έφταναν ούτε τους 300.

    Αυτός ο περιορισμένος αριθμός επιστημονικού προσωπικού είχε την τύχη να αναλάβει τις μελέτες πλήθους υποδομών του ελληνικού κράτους που αναπτύχθηκαν εκείνη την εποχή. Σχολεία, νοσοκομεία και πολλά άλλα κρατικά ιδρύματα, αλλά και πολλά άλλα. Όπως οι εγκαταστάσεις της Τράπεζας, τόσο στην Αθήνα όσο και στα 27 υποκαταστήματα της, στην ελληνική περιφέρεια που αποτελούν τοπόσημο για κάθε περιοχή.

    Από τους τρεις αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που προκήρυξε η Τράπεζα της Ελλάδος, για τη δημιουργία των κεντρικών της καταστημάτων, στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, προέκυψε μεγάλος αριθμός σχεδίων. Αυτά αποτελούν το κύριο ''σώμα'' της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη και αποκαλύπτουν τις τάσεις της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

    Σε αντίθεση με τα σχολικά κτίρια και τα νοσοκομεία, όπου αναδεικνύονται ο μοντερνιστικός προβληματισμός των ελλήνων αρχιτεκτόνων, οι προδιαγραφές των διαγωνισμών των Τράπεζας, έδιναν την ευκαιρία σε πιο κλασικιστικές αναζητήσεις και συνέβαλαν στην διαμόρφωση του ελληνικού αρχιτεκτονικού προφίλ της εποχής.

    Η αρχειοθέτηση του τεράστιου αρχιτεκτονικού αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος, περιλαμβάνει 15 χιλιάδες σχέδια, ολοκληρώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από την καθηγήτρια της αρχιτεκτονικής Μάρω Καρδαμίτση- Αδάμη, υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

    [04] Ανακαλύφθηκε γονίδιο που ελέγχει τον χρόνιο πόνο

    Ένα γονίδιο, το οποίο ευθύνεται για τη ρύθμιση του χρόνιου πόνου, εντόπισαν για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες, ένα επίτευγμα που αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών αναλγητικών φαρμάκων.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αν καταστεί δυνατό να αναπτυχθούν φάρμακα που μπλοκάρουν την πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από το συγκεκριμένο γονίδιο HCN2, τότε θα υπάρξει καταπολέμηση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου, ο οποίος προέρχεται από κάποια βλάβη στα νεύρα (είναι διαφορετικός από τον χρόνιο πόνο μιας φλεγμονής) και ο οποίος σήμερα είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί με τα υπάρχοντα φάρμακα.

    Όσοι ασθενείς υποφέρουν από νευροπαθητικούς πόνους, δύσκολα βρίσκουν ανακούφιση, αλλά η φαρμακευτική καταστολή της δράσης του συγκεκριμένου γονιδίου θα ανοίξει το δρόμο για την εύρεση επιτέλους μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ο πόνος, γενικότερα, αποτελεί μεγάλο βάρος για τα συστήματα υγείας διεθνώς, κοστίζοντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Ευρώπη (ένας στους πέντε Ευρωπαίους εκτιμάται ότι υποφέρει από κάποιο χρόνιο πόνο) και 150 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, το 22% των ανθρώπων με χρόνιο πόνο παθαίνουν κατάθλιψη και το 25% χάνουν τη δουλειά τους κάποια στιγμή.

    Το γονίδιο HCN2 υπάρχει στις ευαίσθητες στον πόνο απολήξεις των νεύρων. Οι ερευνητές εξάλειψαν αυτό το γονίδιο σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η αφαίρεσή του οδηγούσε σε απάλειψη του νευροπαθητικού πόνου στα πειραματόζωα. Από την άλλη, το μπλοκάρισμα του γονιδίου δεν μειώνει τον κανονικό οξύ πόνο (π.χ. από κόψιμο ή κάψιμο), πράγμα που είναι σημαντικό, επειδή αυτό το είδος πόνου είναι αναγκαίο, ώστε ο οργανισμός να προειδοποιείται έγκαιρα για διάφορους κινδύνους, όπως ατυχήματα. Εκτιμάται ότι περίπου ένας άνθρωπος στους επτά υποφέρει από κάποιου είδους χρόνιο πόνο, είτε νευροπαθητικό, είτε λόγω φλεγμονής (π.χ. αρθρίτιδα). Χρόνιος πόνος θεωρείται ο πόνος που συμβαίνει τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας επί τουλάχιστον τρεις μήνες. Ο νευροπαθητικός πόνος, μεταξύ άλλων, υπάρχει σε διαβητικούς, σε καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία, σε όσους υποφέρουν από την μέση τους, μετά από έρπη κ.α.

    [05] Εσθονία: "Παράλογο" να αποκλείεται η δυνατότητα χρεοκοπίας στην ευρωζώνη

    Ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, χώρας μέλους της ευρωζώνης από τον Ιανουάριο, θεωρεί ότι είναι \"παράλογο\" να αποκλείεται η δυνατότητα χρεοκοπίας υπερχρεωμένων χωρών.

    \"Δεν καταλαβαίνω πώς μία χρεοκοπία (των υπερχρεωμένων χωρών) μπορεί να αποφευχθεί... Στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς, αυτό πρέπει να αποτελεί ενδεχόμενο. Είναι παράλογο το να θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το θέμα\"\", δηλώνει ο Γιούχαν Παρτς στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

    Οι δηλώσεις αυτές γίνονται τη στιγμή κατά την οποία οι αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, και από τις οποίες εξαρτάται η οικονομική βοήθεια των εταίρων της, γίνονται όλο και περισσότερο έντονες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η Εσθονία, η οποία αναγκάσθηκε να εφαρμόσει αυστηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά το παρελθόν, έχει το χαμηλότερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανέρχεται στο 6,6% του ΑΕΠ.

    Ο εσθονός υπουργός Οικονομικών απορρίπτει την ιδέα της συγκρότησης οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, η οποία προτάθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ. \"Τι υποτίθεται ότι θα είναι αυτή; Με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, υπάρχει ήδη μία ξεκάθαρη συμφωνία. Δεν γνωρίζουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να υποχρεώσουμε τους Ιταλούς να την εφαρμόσουν\", λέει ο εσθονός υπουργός Οικονομικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2011 - 8:29:39 UTC