Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφιέρωμα στον Ρέι Τσαρλς τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής
  • [02] Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων κόβουν χρόνια ζωής
  • [03] Ελλάδα και Κύπρος καταδικάζουν τη λεγόμενη "συμφωνία" Τουρκίας με τα κατεχόμενα
  • [04] Κίνδυνο φυγής επιχειρήσεων στο εξωτερικό "βλέπει" η ΕΣΕΕ
  • [05] Θωρακισμένες οι αυστραλιανές τράπεζες στα χρέη της ευρωζώνης
  • [06] Συριακά στρατεύματα συγκεντρώνονται σε μεγάλες πόλεις
  • [07] Σεισμός 5,6 βαθμών στην Τουρκία, δεν υπάρχουν τραυματίες
  • [08] Δέκα νεκροί από τον τυφώνα Ρόκε στην Ιαπωνία
  • [09] Στον Α. Αθανασόπουλο το φετινό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένης Βλάχου»
  • [10] Το "γονίδιο της μακροζωίας" δυστυχώς... μισοπέθανε!

  • [01] Αφιέρωμα στον Ρέι Τσαρλς τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής

    "Γεννήθηκα με τη μουσική μέσα μου. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω" έλεγε ο Ρέι Τσαρλς, βραβευμένος με 17 βραβεία Γκράμι, πολλές διακρίσεις από αρχηγούς κρατών, ένα αστέρι στην περίφημη λεωφόρο της Δόξας του Χόλυγουντ, μια πλατεία με το όνομά του, δεύτερος στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone.

    Μεγάλο αφιέρωμα στον θρυλικό τυφλό τραγουδιστή και συνθέτη, που σφράγισε με τις ερμηνείες του μια ολόκληρη εποχή και ταύτισε όσο κανένας άλλος το όνομά του με τη σόουλ και την τζαζ, θα φιλοξενήσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης".

    Η Ορχήστρα της Τζαζ από το περίφημο Concertgebouw του Άμστερνταμ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχοντας στις αποσκευές της τις διασκευές των μεγαλύτερων επιτυχιών του Ρέι Τσαρλς, ερμηνευμένες από τη μεγάλη ντίβα της τζαζ Madeline Bell. Την ορχήστρα διευθύνει ο Henk Meutgeert.

    Ήταν Φεβρουάριος του 2005 στην ολλανδική πρεμιέρα της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας "Ray"- μια βιογραφία για τη ζωή και το έργο του Ρέι Τσαρλς-, όταν η Jazz Orchestra of the Concertgebouw με τη Madeline Bell παρουσίασε για πρώτη φορά το αφιέρωμα στις μεγάλες επιτυχίες του θρυλικού συνθέτη, τραγουδιστή και σόουμαν.

    Η επιτυχία της βραδιάς ήταν ανεπανάληπτη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας χόρευαν, τραγουδούσαν και χτυπούσαν με ενθουσιασμό τα χέρια τους. Αυτή ήταν η αρχή για μια από τις πιο επιτυχημένες τζαζ παραστάσεις που έχει κάνει από τότε τον γύρο του κόσμου.

    Ντι Ντι Μπριτζγουότερ, Τσικ Κορέα, Μπράνφορντ Μαρσάλις, Ρίτσαρντ Γκαλιάνο, Ντέμπορα Μπράουν, Τζόννυ Γκρίφιν, αλλά και η Τζέσι Νόρμαν, είναι ορισμένα από τα διάσημα ονόματα με τα οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν η απολαυστική Big Band, που αποτελείται από τους πιο ταλαντούχους τζαζ μουσικούς της Ολλανδίας.

    Με κέφι, ρυθμό και πάθος, η Ορχήστρα ερμηνεύει κομμάτια σύγχρονων Ολλανδών συνθετών, κλασσικών δημιουργών της τζαζ (George Gershwin, Duke Ellington), συμμετέχει όμως και σε μεγάλα ορχηστρικά σχήματα και πρωτότυπες μουσικές πρωτοβουλίες.

    Ο Ρέι Τσαρλς πέθανε στις 10 Ιουνίου 2004 σε ηλικία 73 ετών, δύο μήνες πριν από την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, το οποίο πούλησε περισσότερα από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και κέρδισε 8 βραβεία Γκράμι (συμπεριλαμβανομένων και των βραβείων για το Άλμπουμ της Χρονιάς και Δίσκος της Χρονιάς), και τέσσερις μήνες πριν από την κυκλοφορία της ταινίας "Ray".

    Το 1986 δημιούργησε το Ίδρυμα "Ray Charles", το οποίο είναι αφιερωμένο στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον τομέα των διαταραχών της ακοής, και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

    [02] Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων κόβουν χρόνια ζωής

    Έως έξι ώρες μετά την έκθεσή του στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία εκτιμά ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας από τις εξατμίσεις περισσότερο επιταχύνει παρά προκαλεί άμεσα το έμφραγμα.

    Ο κίνδυνος υποχωρεί μετά την παρέλευση του εξαώρου, όμως η κατ\' επανάληψη και παρατεταμένη έκθεση σε καυσαέρια δημιουργεί πρόβλημα στην καρδιά και γενικότερα στην υγεία, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής. Γι\' αυτό οι ερευνητές συστήνουν να αποφεύγει κανείς, όσο μπορεί, να εκτίθεται σε αυτά, ιδίως αν έχει ήδη πρόβλημα καρδιάς.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Κρίσναν Μπασκαράν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό \"British Medical Journal\", σύμφωνα με το BBC και τον \"Γκάρντιαν\", μελέτησαν το ιστορικό σχεδόν 80.000 ατόμων που είχαν υποστεί έμφραγμα, συσχετίζοντάς τα με στοιχεία για μόλυνση της ατμόσφαιρας.

    Διαπίστωσαν, έτσι, ότι τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης του αέρα συνδέονταν με την εκδήλωση εμφράγματος για χρονικό διάστημα έως έξι ώρες μετά την έκθεση στους ρύπους της ατμόσφαιρας, ενώ στη συνέχεια ο κίνδυνος υποχωρούσε.

    Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι τα καυσαέρια (κυρίως τα εκπεμπόμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου) κάνουν πιο \"πυκνό\" το αίμα και έτσι αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβωσης.

    Γι\' αυτό, συστήνουν να αποφεύγει κανείς να βρίσκεται πολλή ώρα σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, ενώ η διαβίωση κοντά σε τέτοιους δρόμους επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων.

    Πάντως οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η ρύπανση του αέρα δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τα εμφράγματα, αφού η έκθεση σε μέτρια ρύπανση αντί για μικρή ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος μόνο κατά 5%.

    «Φαίνεται σαν η μόλυνση να επιταχύνει κατά λίγες ώρες ένα έμφραγμα που πιθανώς θα είχε συμβεί ούτως ή άλλως», είπε ο Μπασκαράν, ο οποίος όμως πρόσθεσε ότι η χρόνια έκθεση σε μολυσμένη από τα καυσαέρια ατμόσφαιρα είναι επικίνδυνη για την υγεία.

    [03] Ελλάδα και Κύπρος καταδικάζουν τη λεγόμενη "συμφωνία" Τουρκίας με τα κατεχόμενα

    "Παντελώς παράνομη" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, τη λεγόμενη "συμφωνία" για την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος, στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, τονίζοντας ότι με την ενέργεια αυτή η Άγκυρα απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το διεθνές δίκαιο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας προέβη σε δηλώσεις μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Χριστόφιας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι "η Τουρκία παρανομεί πάνω στην παρανομία", κάλεσε την Άγκυρα "να οδηγήσει άμεσα τον κ. Έρογλου σε συμφωνία" μαζί με τους Ελληνοκυπρίους και υπογράμμισε ότι "οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντίθετα, έχουν να κερδίσουν πολλά, διότι τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Και η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα απ' αυτήν την εκμετάλλευση".

    [04] Κίνδυνο φυγής επιχειρήσεων στο εξωτερικό "βλέπει" η ΕΣΕΕ

    Περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί, τον τελευταίο χρόνο, σε γειτονικές μας χώρες, ενώ οι Έλληνες που περνούν καθημερινά στις παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών για τις αγορές τους αυξάνονται ανησυχητικά και υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 600.000 σε μηνιαία βάση.

    Αυτό αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι η «μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων και η μετανάστευση των καταναλωτών της μιας ημέρας προκαλούν μια ακόμα ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά, αφού όχι μόνο στερούν από έσοδα την οικονομία μας, αλλά τα περιορισμένα μετρητά της ελληνικής αγοράς, ξοδεύονται εκτός Ελλάδος».

    [05] Θωρακισμένες οι αυστραλιανές τράπεζες στα χρέη της ευρωζώνης

    Ο κορυφαίος οικονομολόγος της μεγαλύτερης αυστραλιανής τράπεζας Commonwealth Bank, Ντέϊβιντ Κρεγκ, πιστεύει ότι οι αυστραλιανές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τα χρέη της ευρωζώνης από ότι ήταν πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά, η έκθεση του αυστραλιανού τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη, είναι της τάξης των 60 δισ.ευρώ ή ποσοστό 2,2% των περιουσιακών τους στοιχείων.

    [06] Συριακά στρατεύματα συγκεντρώνονται σε μεγάλες πόλεις

    Συριακά στρατεύματα συγκεντρώνονται σε πολλές μεγάλες πόλεις της Συρίας που αποτελούν τις εστίες της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, δήλωσαν σήμερα σύροι ακτιβιστές στη Βηρυτό.

    Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, στρατεύματα συγκεντρώνονται στις πόλεις Χάμα και Χομς και στην επαρχία Ντεράα στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου έχουν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες.

    [07] Σεισμός 5,6 βαθμών στην Τουρκία, δεν υπάρχουν τραυματίες

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Ερζιτσάν της ανατολικής Τουρκίας, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    \"Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν τραυματίες ή ζημιές\", δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ο κυβερνήτης της επαρχίας Σελμάν Γενιγκύν.

    Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε αισθητός στις γειτονικές επαρχίες, εντοπίστηκε κοντά την περιοχή Κεμάχ, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Καντιλί της Κωνσταντινούπολης.

    [08] Δέκα νεκροί από τον τυφώνα Ρόκε στην Ιαπωνία

    Ο τυφώνας Ρόκε προκάλεσε το θάνατο δέκα ανθρώπων στην Ιαπωνία, ενώ ακόμη πέντε αγνοούνται, οι περισσότεροι παρασύρθηκαν από την υπερχείλιση των ποταμών λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων. Σε 314 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών σε όλη τη χώρα, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ. Ο τυφώνας δεν έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

    Ο τυφώνας κατευθύνθηκε στην πόλη Ναγκόγια της κεντρικής Ιαπωνίας, αναγκάζοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους την Τρίτη και ήταν αιτία να διακοπούν χθες το απόγευμα οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στο Τόκιο και τα περίχωρα της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατομμυρίων επιβατών.

    Η Tokyo Electric Power Co, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι ανακοίνωσε ότι μόνο μέρος του εξοπλισμού παρακολούθησης υπέστη βλάβες με την εισροή βρόχινου νερού στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται οι αντιδραστήρες αλλά δεν φαίνεται ο τυφώνας να προκάλεσε διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό. Η TEPCO πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται οι τελικοί έλεγχοι.

    [09] Στον Α. Αθανασόπουλο το φετινό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένης Βλάχου»

    Στον δημοσιογράφο Άγγελο Αθανασόπουλο απονεμήθηκε το φετινό Ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένης Βλάχου», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

    Την απονομή του βραβείου, που δίδεται ανά διετία για την καλύτερη δημοσιογραφική εργασία σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    [10] Το "γονίδιο της μακροζωίας" δυστυχώς... μισοπέθανε!

    Αθήνα, Ελλάδα 22/09/2011 11:16 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Επιστήμη - Βιολογία και Υγεία: Το \"γονίδιο της μακροζωίας\" δυστυχώς... μισοπέθανε!

    Οι ελπίδες της ανθρωπότητας για την πρόωρη ανακάλυψη του ελιξιρίου της νεότητας και του μυστικού της μακροζωίας υπέστησαν σοβαρό πλήγμα, καθώς μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα ήρθε να διαψεύσει προηγούμενες αμερικανικές, οι οποίες είχαν ισχυριστεί ότι πως μια ορισμένη κατηγορία πρωτεϊνών, οι σιρτουίνες, που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των κυττάρων, μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση και να αυξήσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής μέχρι και 50% - τουλάχιστον σε μικροσκοπικούς οργανισμούς, όπως η μαγιά, τα νηματόζωα και οι μύγες. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σιρτουίνες (οι οποίες ήδη αποτελούν βασικό \"στόχο\" σε μερικές νέου τύπου αντιγηραντικές κρέμες) στην πραγματικότητα δεν επηρεάζουν καθόλου το προσδόκιμο ζωής των ζώων.

    Οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι όταν τα γονίδια ενός οργανισμού υπερ-παράγουν σιρτουίνη, τότε αυξάνει η διάρκεια ζωής του, με αποτέλεσμα ορισμένοι να \"βαφτίσουν\" το γονίδιο που ρυθμίζει το επίπεδο της σιρτουίνης, ως \"γονίδιο της μακροζωίας\" (ονομάζεται sir2 στους μικρούς οργανισμούς και SIRΤ1 στα θηλαστικά). Παράλληλα, δημιουργήθηκε μεγάλη έξαψη γύρω από την ουσία ρεσβερατρόλη (που υπάρχει και στο κόκκινο κρασί), επειδή θεωρείται ότι ενεργοποιεί τη σιρτουίνη, κάτι που έχει όμως αμφισβητηθεί από νεότερες μελέτες.

    Η τελευταία έρευνα θέτει υπό αμφισβήτηση αυτό καθεαυτό το \"γονίδιο της μακροζωίας\". Οι ευρωπαίοι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Τζεμς του Τμήματος Γενετικής και Εξέλιξης του University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο \"Nature\", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, τους \"Τάιμς της Νέας Υόρκης\" και το \"Science\", κάνοντας πειράματα με τους ίδιους οργανισμούς (νηματόζωα, μύγες), έδειξαν ότι τα όποια \"κέρδη\" στη διάρκεια ζωής των ζώων, που είχαν διαπιστωθεί στις προηγούμενες μελέτες, τελικά δεν είχαν σχέση με τη σιρτουίνη, αλλά πρέπει να αποδοθούν σε άλλους γενετικούς παράγοντες και μεταλλάξεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2011 - 8:29:39 UTC