Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος
  • [02] ΕΕ: "Στόχος η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας"
  • [03] Αλλαγές στην τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος
  • [04] Τζέιμς Τζόις μέσα από το εικαστικό έργο του Κύριλλου Σαρρή
  • [05] Ο μακροχρόνιος θηλασμός "ασπίδα" κατά της παχυσαρκίας
  • [06] Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του ήπατος στην Ελλάδα

  • [01] Εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, το οποίο εισήχθη σε πρώτη ανάγνωση και συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα σε δεύτερη.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως το καταψηφίζουν, με κύριο το επιχείρημα ότι το νομοθέτημα είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγει τις εκλογές, ενώ εξέφρασαν αντιρρήσεις και προβληματισμούς σχετικά με την διατύπωση των ερωτημάτων στα δημοψηφίσματα κ.α.

    Εισηγούμενος το νομοθέτημα ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο ελληνικός λαός δεν ποδηγετείται και ότι το δημοψήφισμα δεν υποκαθιστά τη λαϊκή εντολή, παρά αφορά συγκεκριμένο ζήτημα. «Διαγιγνώσκω μία προσπάθεια αντί να μιλήσουμε επί της ουσίας, να μιλήσουμε επί της συγκυρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης, ο οποίος, επιπλέον, καταλόγισε «φοβία» στα κόμματα της αντιπολίτευσης έναντι ενός θεσμού άμεσης δημοκρατίας. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, αν διεξαχθεί δημοψήφισμα εντός του 2011 θα αφορά θέματα που σχετίζονται με τη δύσκολη ζωή των Ελλήνων, «κοινωνική και οικονομική», και για τα οποία θα αποφασίσει η Βουλή.

    «Αν κάποιος έλεγε, δε μας αρέσει ο εκτελεστικός νόμος γιατί δεν απηχεί το πνεύμα της διάταξης ή δεν το εφαρμόζει σωστά, να το εξέταζα μαζί σας. Λέει, όμως, για επικοινωνιακά τεχνάσματα και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, δηλαδή υποβαθμίζουμε έτσι την κρίση του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Καστανίδης, ο οποίος, ταυτόχρονα, τόνισε ότι επιθυμεί τη συνεννόηση με τα κόμματα και εμφανίστηκε ανοιχτός σε αλλαγές που θα προκύψουν από τον κοινοβουλευτικό διάλογο.

    Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Κυριακοπούλου, ανέφερε ότι καλύπτεται ένα νομοθετικό κενό, καθώς ενώ υπάρχει η πρόβλεψη στο Σύνταγμα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί ψηφισμένου νομοσχεδίου, ποτέ δεν ήρθε εκτελεστικός νόμος. Πρόσθεσε δε, ότι διευρύνεται η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία.

    «Όχι» από την αντιπολίτευση

    Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ τόνισε ότι με αυτή του τη μορφή δεν μπορεί να το ψηφίσει και ζήτησε αλλαγές προκειμένου να αλλάξει θέση.

    [02] ΕΕ: "Στόχος η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας"

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε γνώση των πρόσθετων μέτρων που ανακοίνωσαν χθες οι ελληνικές αρχές. Αυτό δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί ο οποίος υπογράμμισε ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής εξέταση αυτών των ανακοινώσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει με την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ακόμα ότι στόχος είναι να επανέλθει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ωστόσο, όπως είπε, «θα πρέπει να δούμε κατά πόσο αυτό είναι ρεαλιστικό».-

    [03] Αλλαγές στην τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

    Τη δυνατότητα παράτασης της εφαρμογής του ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα, δίνει τροπολογία που ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, με την τροπολογία απαλλάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοι από το ειδικό τέλος, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και προβλέπεται πως το τέλος θα ισχύσει και το 2012, ενώ μετά «θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις».

    [04] Τζέιμς Τζόις μέσα από το εικαστικό έργο του Κύριλλου Σαρρή

    Την έκθεση του ζωγράφου Κύριλλου Σαρρή, με τίτλο «Κατάλογος Αναγνωστών του Finnegans Wake/Σημειώσεις για τον Τζέιμς Τζόις»παρουσιάζει το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (Βαλαωρίτου 9α), από τις 13 Οκτωβρίου.

    Μια εγκατάσταση που ενθαρρύνει τον θεατή να αντιληφθεί την πολυσημία των έργων μέσα από μια νοητική και εικαστική εμπειρία.

    Την έκθεση - που είναι το αποτέλεσμα ενός ιδιότυπου διαλόγου που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες ο καλλιτέχνης Κύριλλος Σαρρής με το έργο «Finnegans Wake» του συγγραφέα Τζέιμς Τζόις - επιμελείται η Νίκη Παπασπύρου.

    Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 19 Νοεμβρίου.

    [05] Ο μακροχρόνιος θηλασμός "ασπίδα" κατά της παχυσαρκίας

    Ο μακροχρόνιος θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τη μελλοντική παχυσαρκία και τα σχετιζόμενα μ? αυτή καρδιο-μεταβολικά νοσήματα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας Φιλανδών ερευνητών, που δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Public Health Nutrition», τον περασμένο Αύγουστο.

    Από την αναδρομική έρευνα, που έγινε σ? ένα δείγμα 212 γυναικών μέσης ηλικίας 48 ετών, 16-20 χρόνια μετά την τελευταία εγκυμοσύνη, προέκυψε ότι όσες μητέρες είχαν θηλάσει για λιγότερο από 6 μήνες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό λιπώδους μάζας στο σώμα τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

    Το 46,5% των γυναικών, που θήλασαν λιγότερο από 6 μήνες, είχαν υψηλό ποσοστό λίπους, σε σύγκριση με το 39% εκείνων που θήλασαν για 6 με 10 μήνες και με το 38% εκείνων που θήλασαν για περισσότερο από 10 μήνες.

    Επιπλέον, η υψηλότερη λιπώδης μάζα στο σώμα των γυναικών συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη γλυκόζη ορού (προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη), με αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης (προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη), με σημαντικά πιο αυξημένη χοληστερίνη (LDL) στο αίμα, όπως και με σημαντικά πιο αυξημένη συστολική και διαστολική πίεση αίματος.

    \"Το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές, είναι ότι η μικρή διάρκεια θηλασμού και γαλουχίας, κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, μπορεί να οδηγεί σε κατακράτηση βάρους και σε συνάθροιση λιπώδους μάζας, που έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο για καρδιο-μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και η υπερλιπιδαιμία, στη μετέπειτα μεσήλικο ζωή\", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παιδίατρος-πιστοποιημένος επιμελητής γαλουχίας από τη Θεσσαλονίκη Στέλιος Παπαβέντσης, ο οποίος μετέφρασε την εν λόγω έρευνα στα ελληνικά.

    [06] Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του ήπατος στην Ελλάδα

    Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και παγκόσμιως ο καρκίνος του ήπατος.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαντικό μερίδιο της αύξησης, που παρατηρείται στην Ελλάδα, αποδίδεται στους μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας.

    «Πράγματι, έχουμε αύξηση κι αυτό γιατί στη χώρα μας κατοικούν πλέον εκατομμύρια μετανάστες με προέλευση από χώρες με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας», αναφέρει ο χειρουργός της Α΄Χειρουργικής Κλινικής του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου («Αγία Όλγα»), Σπύρος Δελής.

    Όπως εξηγεί ο κ. Δελής, ο καρκίνος του ήπατος παρουσιάζεται ως πρωτοπαθής (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα-χολαγγειοκαρκίνωμα) και δευτεροπαθής (μεταστατικός καρκίνος από το πεπτικό, τον μαστό, τους ενδοκρινείς αδένες, τον πνεύμονα κ.λπ.).

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πρώτη κατηγορία η χειρουργική αντιμετώπιση, όταν είναι εφικτή, αποτελεί τη θεραπεία εκλογής, ενώ εναλλακτικές θεραπείες υπό τη μορφή καυτηριασμών με ραδιοσυχνότητες, ή και μικροκύματα, αποτελούν δεύτερη επιλογή σε δυνητικά μη εξαιρέσιμους όγκους.

    Στη δεύτερη κατηγορία και ειδικά σε όγκους που προέρχονται από το πεπτικό, η χειρουργική αφαίρεση με τις νεότερες τεχνικές αποτελεί την κύρια θεραπευτική μέθοδο σε Οργανωμένα Κέντρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2011 - 12:29:36 UTC