Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβληματισμός στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τα νέα μέτρα
  • [02] Ταλαιπωρίας συνέχεια για το επιβατικό κοινό
  • [03] "Η Ελλάδα δεν είναι μόνη"
  • [04] Αγωνία για το μέλλον και εργασιακή ανασφάλεια
  • [05] Επαναπατρίζονται δύο σημαντικές αρχαιότητες
  • [06] Σοβαρός τραυματισμός 21χρονης από έκρηξη μηχανισμού σε κατάστημα
  • [07] Νέα φοιτητική διαδήλωση στη Χιλή με μεγάλη συμμετοχή και επεισόδια
  • [08] Στο φορολογικό σύστημα το τέλος ακινήτων

  • [01] Προβληματισμός στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τα νέα μέτρα

    Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέχεια των συναντήσεων που ξεκίνησε χθες με βουλευτές από διάφορες περιφέρειες της χώρας, θα συναντηθεί σήμερα στις 11.15 π.μ., στη Βουλή, με τους βουλευτές Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Σε μια μάχη που «δίνουμε εδώ και δύο χρόνια με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και που πρέπει να κερδίσουμε» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στις συναντήσεις που είχε χθες στο γραφείο του στη Βουλή με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Κρήτης.

    Την αγωνία τους για την πορεία της χώρας, αλλά και για την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις στην ζωή των πολιτών από τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, εξέφρασαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατά την πολύωρη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που συνήλθε για να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.

    "Δεν υπάρχει άλλος δρόμος", τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναλύοντας την αναγκαιότητα των νέων μέτρων.

    [02] Ταλαιπωρίας συνέχεια για το επιβατικό κοινό

    Θα συνεχιστεί και σήμερα η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στο πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας που προωθεί η κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, δηλαδή στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και στο Τραμ αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα την κινητοποίησή τους, με νέα 24ωρη απεργία.

    [03] "Η Ελλάδα δεν είναι μόνη"

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αρνήθηκε τη σύγκριση μεταξύ της κρίσης στην Ελλάδα σήμερα και εκείνης στην Αργεντινή πριν από μια δεκαετία, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει ισχυρή υποστήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της.

    "Δεν μπορούμε αναγκαστικά να συγκρίνουμε αυτό που συνέβη σε μια χώρα με αυτό που συμβαίνει τώρα σε μιαν άλλη", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ρωτήθηκε για τη σύγκριση μεταξύ των δύο χωρών.

    Η επιβράδυνση της οικονομίας "δεν αποτελεί δικαιολογία για να σταματήσουμε να βάζουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας", δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

    Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν μια "ανεξέλεγκτη χρεοκοπία" της Ελλάδας, ούτε μια έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, γιατί αυτό "θα προκαλούσε τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά" σε "ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση" με "σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία".

    "Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα", επέμεινε σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον, ερευνητικό κέντρο στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    [04] Αγωνία για το μέλλον και εργασιακή ανασφάλεια

    Το 74% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνουν πως τους έχει επηρεάσει προσωπικά η διεθνής οικονομική κρίση, ενώ υπάρχει μέσα τους περισσότερη αγωνία για το μέλλον, εργασιακή ανασφάλεια και μεγαλύτερη σχεδιαζόμενη μείωση δαπανών τους επόμενους 12 μήνες. Συνεπώς συνακόλουθο των παραπάνω είναι να επέλθουν αξιοσημείωτες αλλαγές στην αγοραστική τους συμπεριφορά και να αποκτούν ολοένα αυξανόμενη καταναλωτική συνείδηση σε σχέση με το παρελθόν.

    Χαρακτηριστικό είναι πως το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα αναβάλλει τις αγορές που μπορούν να περιμένουν, ενώ το 73% θα περιοριστεί στο να προμηθεύεται μόνο τα απολύτως απαραίτητα αγαθά, ποσοστά που είναι κατά πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών.

    Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας της The Boston Consulting Group (BCG) για την συμπεριφορά των καταναλωτών υπό τον τίτλο \"Πλοήγηση στα Νέα Δεδομένα των Καταναλωτών\" που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου ενώ επισημάνθηκε ότι η κρίση επέφερε αλλαγές όχι μόνο στη καταναλωτική συμπεριφορά αλλά και στις βασικές αξίες, κάτι που αν γίνει αντιληπτό από τους επιχειρηματίες, μπορεί να υποδείξει τις ευκαιρίες που κρύβονται πίσω από τη νέα σκληρή πραγματικότητα.

    Όπως επισημάνθηκε σε σχετική εκδήλωση του επιμελητηρίου, από την έρευνα προκύπτουν 5 σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Πρώτον, τα νέα δεδομένα στην κατανάλωση με μεγαλύτερη έμφαση και αναβάθμιση της κατανάλωσης στο σπίτι με την οικογένεια και φίλους. Δεύτερον, η αξιοποίηση της πρόθεσης των καταναλωτών να ξοδέψουν περισσότερα υπό προϋποθέσεις και σε ορισμένες κατηγορίες (φρέσκα τρόφιμα, γαλακτοκομικά, παιδικός ρουχισμός κλπ). Επίσης, ιδιαίτερη σημασία δίνεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που δίνουν στον καταναλωτή σημαντική τεχνική διαφορά ή καλύτερο αποτέλεσμα. Τρίτον, άμεση και πρακτική προσαρμογή των καταναλωτών στη κύρια τάση να ξοδεύουν λιγότερα.

    Οι καταναλωτές κυνηγούν τις καλύτερες τιμές και νιώθουν ικανοποίηση όταν τις εντοπίζουν. Τέταρτον, εναρμόνιση της επικοινωνίας με τη σωστή σειρά αξιών. Η εξοικονόμηση, η υγεία και οι αγορές μου να αξίζουν τα χρήματα τους είναι στη κορυφή της λίστας των καταναλωτικών αξιών. Τέλος, η \'\'έξυπνη\'\' αξιοποίηση του διαδικτύου και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτούς που μπορούν και το εκμεταλλεύονται καταλλήλως.

    Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης, επεσήμανε την ανάγκη προσαρμογής των εταιριών στα νέα δεδομένα της εποχής μας και κυριότερα στις ανάγκες των καταναλωτών. Η ελληνική κοινωνία, είπε συγκεκριμένα ο κ. Γραμματίδης, πλήττεται βάναυσα από μια δομικού χαρακτήρα κρίση και αντίστοιχα δομικές πρέπει να είναι και οι αλλαγές στην εταιρική φιλοσοφία, ανανεώνοντας τη σχέση της αγοράς με τον καταναλωτή - πολίτη.

    Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της BCG στην Αθήνα κ. Β. Αντωνιάδης τόνισε ότι η ιδιωτική κατανάλωση ανέκαθεν ήταν παράμετρος κλειδί του εθνικού ΑΕΠ και παρόλη τη μείωσή της, παραμένει το 76% του παραγόμενου εισοδήματος.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κρίση επέφερε αλλαγές όχι μόνο στη καταναλωτική συμπεριφορά αλλά και στις βασικές αξίες, κάτι που αν γίνει αντιληπτό, μπορεί να υποδείξει τις ευκαιρίες που κρύβονται πίσω από τη νέα σκληρή πραγματικότητα.

    Η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2011 παράλληλα σε 21 χώρες, όπου ερωτήθηκαν σχεδόν 25.000 καταναλωτές και για πρώτη φορά συμπεριλήφθη και η Ελλάδα με 800 συμμετέχοντες. Συγκρίνει την συμπεριφορά του μέσου καταναλωτή στις συμμετέχουσες χώρες και υπογραμμίζει ενδιαφέρουσες ομοιότητες και σημαντικές διαφορές.

    Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν περιορίζονται μόνο στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά επεκτείνονται και στις αξίες που πλέον προβάλλονται ως σημαντικότερες σε σχέση με πριν δύο χρόνια. Στη κορυφή της λίστας βρίσκονται η \'αποταμίευση\', η \'υγεία\', η \'οι αγορές μου να αξίζουν τα χρήματα τους\' (value for money), η \'ευθυμία\', η \'ηρεμία\', το \'σπίτι μου\'.

    Ειδικότερα όμως, όσον αφορά τα είδη πολυτελείας, ναι μεν είναι στη τελευταία θέση αλλά με χαμηλότερη πτώση στην σημασία τους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας πως οι Έλληνες τα αποχωρίζονται με περισσότερη δυσκολία ».

    Αναλυτικότερα:

    - Tο 74% των ερωτηθέντων δηλώνει πως επηρεάστηκε προσωπικά από την κρίση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) είναι στο 47% ενώ στις ΗΠΑ είναι στο 57%.

    - Το 77% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε πως αγωνιά για το μέλλον ενώ στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ είναι στο 53% και στις ΗΠΑ στο 52%.

    - Στο ερώτημα πόσο ασφαλής νιώθετε στη παρούσα εργασία σας το 24% των Ελλήνων δηλώνουν πολύ ανασφαλής/ανασφαλής ενώ τα ποσοστά στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες είναι μικρότερα αφού στην Ισπανία είναι στο 19%, στην Ιταλία 18%, στη Γαλλία 17%

    - Tο 60% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει πως μείωσε τις δαπάνες του το προηγούμενο έτος ενώ ένα επιπλέον 53% ισχυρίζεται πως θα μειώσει τις δαπάνες του περαιτέρω το 2011 (44% των ερωτηθέντων στις 5 μεγάλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους, τους επόμενους 12 μήνες).

    Παράλληλα όμως, αν και οι Έλληνες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη κρίση δηλώνουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι Ευρωπαίοι, ότι όταν η κρίση ξεπεραστεί θα αρχίσουν να ξοδεύουν όπως πρώτα.

    Η έρευνα αναλύει διεξοδικά τα σχέδια των καταναλωτών για αύξηση, σταθεροποίηση ή μείωση των δαπανών τους επόμενους 12 μήνες, ανά 49 κατηγορίες προϊόντων που χωρίζονται σε τρόφιμα και μη-τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα:

    - Το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του στα τρόφιμα έναντι του 7% που δηλώνει ότι θα τις αυξήσει. Το υπόλοιπο 35% ούτε θα τις μειώσει ούτε θα τις αυξήσει.

    - Οι κατηγορίες που φαίνεται πως θα πληγούν περισσότερο είναι τα οινοπνευματώδη και οι μπίρες όπου το 71% και 70% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους.

    - Αντίθετα οι κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών είναι τα φρέσκα φαγητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπου το 17% των καταναλωτών δηλώνουν πως θα αυξήσουν τις δαπάνες τους.

    Η κρίση όμως πλήττει και την αγορά τροφίμων. Ετσι:

    - Το 65% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του στα μη-τρόφιμα έναντι του 8% που δηλώνει ότι θα τις αυξήσει. Το υπόλοιπο 27% ούτε θα τις μειώσει ούτε θα τις αυξήσει.

    - Οι κατηγορίες που φαίνεται πως θα πληγούν περισσότερο είναι τα κοσμήματα-αξεσουάρ και τα fast food όπου το 76% και 71% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους.

    - Αντίθετα οι κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών είναι τα παιδικά ρούχα όπου το 16% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα αυξήσουν τις δαπάνες τους.

    - Τα φρέσκα φαγητά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η κατανάλωση στο σπίτι -σε αντιδιαστολή με την διασκέδαση και την κατανάλωση εκτός σπιτιού- είναι οι κατηγορίες οι οποίες φαίνεται πως ευνοούνται περισσότερο από την νέα, πιο συνειδητή-ορθολογική καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων.

    Οι Έλληνες καταναλωτές δηλώνουν πως θα αλλάξει η αγοραστική τους συμπεριφορά τους επόμενους 12 μήνες. Οι τρεις πιο σημαντικές αλλαγές κατά σειρά σημασίας είναι οι εξής:

    - θα αναβάλλουν μεγάλα έξοδα τα οποία μπορούν να περιμένουν

    - θα μειώσουν κατά πολύ τα έξοδα τους στα μη-απαραίτητα

    - θα δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για προσφορές και θα αγοράζουν περισσότερα προϊόντα που είναι σε προσφορά

    Οι Έλληνες όταν ψωνίζουν δηλώνουν πως ψάχνουν να εντοπίσουν κυρίως προϊόντα που έχουν σημαντικές τεχνικές διαφορές και προϊόντα που αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα και δίνουν μικρότερη σημασία στη μάρκα. Η εκρηκτική διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων είναι αξιοσημείωτη. Οι καταναλωτές επιλέγουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ως ένα τρόπο για να μειώσουν τις δαπάνες τους αναζητώντας καλύτερες τιμές για τις αγορές τους από τα σούπερ-μάρκετ. Αλλά δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο όσο οι Ευρωπαίοι καθώς μόνο το 54% δηλώνει πως εισέρχεται σε αυτό μέσω σταθερού υπολογιστή ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 76% των 5 μεγάλων χωρών της ΕΕ.

    Μεταξύ των 29 καταναλωτικών αξιών στις πρώτες θέσεις για τον Έλληνα καταναλωτή βρίσκονται κατά σειρά:

    - Η αποταμίευση, η υγεία, η σχέση αξίας-χρημάτων (value for money) και η ευθυμία. Σε αντίθεση με τη πολυτέλεια και το πλούτο που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κλίμακας. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός πως οι Έλληνες αποχωρίζονται πιο δύσκολα από ότι οι Ευρωπαίοι τα είδη πολυτελείας πράγμα το οποίο φαίνεται από την χαμηλότερη πτώση πού είχε η σημασία της πολυτέλειας για τους Έλληνες -έναντι των Ευρωπαίων.

    Τέλος, οι Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν πως για να εκτονώσουν το άγχος τους προτιμούν να περνούν χρόνο με την οικογένεια τους και με τους φίλους τους.

    [05] Επαναπατρίζονται δύο σημαντικές αρχαιότητες

    Το Μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα δύο αρχαιότητες που απέκτησε τη δεκαετία του 70, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

    Τα δύο αντικείμενα είναι τμήματα ενός επιτύμβιου αναγλύφου και μιας ενεπίγραφης στήλης, διευκρινίζει το πολιτιστικό ίδρυμα στην ανακοίνωσή του.Το θραύσμα του επιτύμβιου αναγλύφου, που απεικονίζει μια γυναίκα που κάθεται δίπλα στη δούλη της, χρονολογείται στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα και δεν έχει ποτέ εκτεθεί από το μουσείο. Το κυρίως μέρος του επιτύμβιου αναγλύφου από το οποίο προέρχεται εκτίθεται στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα.

    Το θραύσμα από την ενεπίγραφη στήλη, που εκτίθεται στο Μουσείο-Βίλα Γκετί στο Μάλιμπου, φέρει επιγραφή, 65 γραμμές, και στις τρεις πλευρές της που αναφέρεται στις θυσίες και τους εορτασμούς που γίνονταν στο Θορικό Αττικής. Τοποθετείται χρονικά στην περίοδο 430-420 π.Χ., και αποκτήθηκε από το μουσείο το 1979.

    Αυτή η στήλη θα παραμείνει στη Βίλα Γκετί, με τη μορφή δανείου από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρει το μουσείο.

    \"Η απόφαση του Γκετί να επιστρέψει δύο αντικείμενα (στην Ελλάδα) είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και είναι ένα παράδειγμα των προσπαθειών του υπουργείου για τον επαναπατρισμό και την έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στη χώρα προέλευσης τους\", αναφέρει ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, σε ανακοινωσή του.

    Το Μουσείο Γκετί και οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, των ανταλλαγών πολιτιστικών αγαθών και της προώθησης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    \"Η συμφωνία επιβεβαιώνει τη δέσμευση των δύο μερών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων\", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    \"Το Γκετί έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κληρονομιάς και αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα αποδεικνύει την προσπάθειά μας\", δήλωσε ο Τζέιμς Κάνο, Πρόεδρος του Μουσείου.

    [06] Σοβαρός τραυματισμός 21χρονης από έκρηξη μηχανισμού σε κατάστημα

    Εκρηξη μηχανισμού σημειώθηκε, στις 8 το πρωί, στην είσοδο κατάστηματος ψιλικών στα Σεπόλια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά η κόρη του ιδιοκτήτη, 21 ετών αλβανικής υποκοότητας.

    Η κοπέλα είχε πάει να ανοίξει το ψιλικατζίδικο και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, βρήκε κρεμασμένη στο χερούλι της πόρτας μια τσάντα. \'Οταν την παραμέρισε για να βάλει το κλειδί σημειώθηκε η έκρηξη, η οποία μάλιστα δημιούργησε και μικρό κρατήρα στο πεζοδρόμιο, ενώ προξένησε ζημιές στην πρόσοψη του καταστήματος.

    Η 21χρονη διακομίσθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο \"Γ. Γεννηματάς\" όπου νοσηλεύεται. Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται πυροτεχνουργοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και άνδρες της ασφάλειας που ερευνούν την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη αυτοψία στο χώρο, βρέθηκαν και μεταλλικά θραύσματα γι΄αυτό εξετάζεται η πιθανότητα, η έκρηξη να προκλήθηκε από χειροβομβίδα.

    [07] Νέα φοιτητική διαδήλωση στη Χιλή με μεγάλη συμμετοχή και επεισόδια

    Περίπου 150.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές, 60.000 σύμφωνα με τις αρχές, πραγματοποίησαν πορεία χθες Πέμπτη στο Σαντιάγο της Χιλής ζητώντας εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης που χαρακτηρίσθηκε από συγκρούσεις και που σηματοδοτεί μια ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος έπειτα από τέσσερις μήνες κινητοποιήσεων.

    Η διαδήλωση εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια, όμως αργά το απόγευμα ομάδες κουκουλοφόρων νεαρών αποσπάσθηκαν από τη διαδήλωση και συγκρουσθηκαν με τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Οι νεαροί πετούσαν πέτρες και διάφορα αντικείμενα στους αστυνομικούς και άναψαν φωτιές με ελαστικά και άλλα υλικά, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με αντλίες νερού και δακρυγόνα.

    Περίπου 20 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και 50 άτομα συνελήφθησαν για \"σοβαρή διατάραξη της τάξης\", σύμφωνα με τη νομάρχη του Σαντιάγο Σεσίλια Πέρες.

    Τη διαδήλωση οργάνωσε η Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί σ\' ένα πανεπιστήμιο έξω από το Σαντιάγο μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, μερικοί με την οικογένειά τους, πολλοί μεταμφιεσμένοι και παίζοντας μουσικά όργανα, και πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο και την περιοχή το προεδρικού μεγάρου.

    Σύμφωνα με τον Χάιμε Γκαχάρντο, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου των εκπαιδευτικών που συμμετέχει στο κίνημα, η συμμετοχή ξεπέρασε τους 150.000 ανθρώπους.

    [08] Στο φορολογικό σύστημα το τέλος ακινήτων

    Το μέτρο του τέλους των ακινήτων, «μετά το 2012 ενσωματώνεται στο εθνικό φορολογικό σύστημα», όπου «θα έχουμε την ευκαιρία να εισάγουμε και άλλες παραμέτρους στο σύστημα, που αποτυπώνουν πλήρως την αντικειμενική και, ει δυνατόν, την αγοραία αξία της ακίνητης περιουσίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

    Σύμφωνα με τις αλλαγές που κατέθεσε στη σχετική τροπολογία στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, το ειδικό τέλος ακινήτων γίνεται ευνοϊκότερο για ανέργους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Ειδικότερα οι αλλαγές προβλέπουν ότι:

    - εξαιρούνται απ την καταβολή του τέλους για ακίνητο που ιδιοκατοικούν ( έχουν την κυριότητα ή επικαρπία) οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και οι άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον μήνες από τους δώδεκα που προηγούνται κάθε φορά από το έτος υπολογισμού του τέλους.

    - η απαλλαγή αυτή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

    - μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου ( με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2008), υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ή οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ για κάθε παιδί μέχρι 200 τ.μ.

    - ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ ή σε ανάπηρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 September 2011 - 6:29:41 UTC