Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
  • [02] Αντιμέτωπη με το κοινοβούλιό της η Α. Μέρκελ
  • [03] Παγκόσμια ημέρα καρδιάς η σημερινή
  • [04] Πολλαπλασιάζονται οι καταλήψεις στα σχολεία
  • [05] Τρεις ένοπλες ληστείες στον Πειραιά, στη διάρκεια της νύχτας
  • [06] Συνελήφθη Αμερικανός που σχεδίαζε επιθέσεις σε Κογκρέσο, Πεντάγωνο
  • [07] Συγκέντρωση σωματείων Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον Πειραιά
  • [08] Στα Σκόπια σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός
  • [09] Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Σλοβενία προσφεύγει σε πρόωρες κάλπες

  • [01] Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

    Ευρεία γκάμα θεμάτων θα συζητήσει το υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στις 10 το πρωί.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, όπως και δημοσιονομικές, φορολογικές, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, σχετιζόμενες με τον προϋπολογισμό του 2011 και τη διαμόρφωση του επόμενου προϋπολογισμού.

    Επίσης, οεκπρόσωπος του Ολι Ρεν ανακοίνωσε ότι η Τρόϊκα ζήτησε από τις αντιπροσωπείες της να επιστρέψουν στην Αθήνα, με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

    Ειδικότερα, ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι η απόφαση αυτή της Τρόϊκας έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων των ελληνικών αρχών σχετικά με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβαν και τα οποία, όπως είπε, αποτελούν «σημαντικό βήμα για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων του 2012 και την επιστροφή των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας σε βιώσιμο δρόμο».

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι πρόθεση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης των δανείων, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της Τρόϊκας θα είναι θετική. Μια παρόμοια εξέλιξη θα διασφαλίσει στις ελληνικές αρχές την εξυπηρέτηση των δανειακών τους αναγκών, ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ

    Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση θα διεξαχθεί μετά την προγραμματισμένη μηνιαία συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

    [02] Αντιμέτωπη με το κοινοβούλιό της η Α. Μέρκελ

    Αντιμέτωπη με τη σημερινή ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή της Γερμανίας) σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι η Άγκελα Μέρκελ, για την έγκριση της οποίας ενδέχεται να χρειαστεί να βασιστεί στην αντιπολίτευση.

    Αν η Γερμανίδα Καγκελάριος θέλει να επιτύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 311 εδρών βασιζόμενη στους βουλευτές της δεν θα πρέπει να υπάρξουν περισσότεροι από 19 «αντάρτες» στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Μέρκελ θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα αν αναγκαστεί να στηριχθεί στην αντιπολίτευση.

    Μια προκαταρκτική διαδικασία εντός των κομματικών γραμμών, χθες, έδειξε ότι η πλειοψηφία που διαθέτει είναι εξαιρετικά ισχνή και θα πρέπει να καταβάλει κι άλλη προσπάθεια να πείσει τους διαφωνούτες, ακόμα και μέσα στο κόμμα της, το CDU.

    [03] Παγκόσμια ημέρα καρδιάς η σημερινή

    Καθώς ο χρόνος περνά και οι συμπεριφορές μας αλλάζουν προς το χειρότερο, με αποτέλεσμα να μη σεβόμαστε όσο πρέπει το σώμα μας, οι στατιστική για την υγεία της καρδιάς μας είναι απογοητευτική. Κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε 5 δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής όλων μας, ακολουθώντας σωστή δίαιτα, η οποία φαίνεται να παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Παγκόσμια ημέρα καρδιάς σήμερα και σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο αφορά στους εφήβους, καθώς δείχνει ότι ένας στους έξι εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών. 'Οσον αφορά στους ενήλικες, ένας στους τρεις πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνο οι μισοί την αντιμετωπίζουν παρότι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

    Αυτά τονίζουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.), Καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος, διευθυντής της Κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο τ. πρόεδρος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" Βλάσσιος Πυργάκης.

    Η δίαιτα παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων (εμφράγματα του μυοκαρδίου, αιφνίδιος θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο), επισημαίνουν οι ειδικοί και λένε ότι σοφά οι Αμερικανοί πιστεύουν πως είμαστε ό,τι τρώμε. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, τόνιζει ο κ.Παρχαρίδης, θα πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι πρέπει να τρώμε, γιατί η υγιεινή δίαιτα συνδυαζόμενη με άσκηση μπορεί να ελαττώσει τη λήψη πολλών και ακριβών φαρμάκων.

    Όπως εξηγεί ο κ. Καλλικάζαρος, κύριος εκπρόσωπος των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι η αθηροσκληρωτική νόσος. Ελάχιστες παθήσεις στον άνθρωπο εμφανίζουν μια τόσο μακρά περίοδο 'επώασης', με την αθηροσκλήρωση να ξεκινά την προσβολή των αρτηριών μας ήδη από την πρώτη και δεύτερη δεκαετία της ζωής. Παρότι ένας στους έξι Έλληνες έφηβους εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών, τα συμπτώματα της αθηροσκλήρωσης δεν εμφανίζονται παρά μόνο αρκετές δεκαετίες αργότερα. Πρόσφατη μελέτη σε νεαρά Ελληνόπουλα δείχνει ότι 25,8% ήταν υπέρβαρα και 5,8% ήταν παχύσαρκα. Επιπλέον, μόνο το 6% αυτών των εφήβων είχαν καλή συμμόρφωση με την μεσογειακή διατροφή, μια διατροφή που έχει αποδείξει τις ωφέλιμες δράσεις της στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο συνδυασμός της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και της παχυσαρκίας των ενηλίκων, της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και των άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες προβλέψεις ότι επίκειται πανδημία των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Η αρτηριακή υπέρταση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, για αθηροσκληρωτική νόσο και κύρια αιτία πρόωρης νοσηρότητας και θνησιμότητας. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων παγκοσμίως, το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύριo έως το 2025.

    [04] Πολλαπλασιάζονται οι καταλήψεις στα σχολεία

    Eξαπλώνονται οι καταλήψεις στα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ωστόσο ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων δεν είναι σταθερός, καθώς σε πολλά γυμνάσια και λύκεια παρατηρείται το φαινόμενο τη μία ημέρα να κάνουν κατάληψη, την επόμενη να ανοίγουν και την μεθεπόμενη να ξανακάνουν κατάληψη. Γι΄ αυτό άλλοι υπολογίζουν ότι 220 είναι τα υπό κατάληψη σχολεία και άλλοι ότι ξεπερνούν τα 600.

    Πάντως, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να στείλει τις αμέσως επόμενες ημέρες στα σχολεία εγκύκλιο για την αναπλήρωση των ωρών που χάνονται λόγω των καταλήψεων και συγκεκριμένα: Η αναπλήρωση θα γίνεται με περικοπή περιπάτων και εκδρομών, με περιορισμό των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών, με προσθήκη διδακτικών ωρών μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος, στις περιπτώσεις που ο σύλλογος διδασκόντων κρίνει ότι είναι εφικτό, με αξιοποίηση των αργιών και αξιοποίηση των Σαββάτων.

    Την ίδια ώρα ανακοίνωση εξέδωσε η τοπική ένωση καθηγητών νότιας Αθήνας, η οποία διαμαρτύρεται γιατί η διευθύντρια της Δ΄Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας έδωσε ονόματα «πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών στην Περιφέρεια.

    Συγκεκριμένα, μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων φαίνεται να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, κάτι που οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι δεν συμβαίνει. Αυτό πάντως το πλεονάζον προσωπικό, το υπουργείο θέλει να μετακινηθεί σε σχολεία όπου υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά.

    Οι καθηγητές της νότιας Αθήνας σε συνεδρίασή τους αποφάσισαν να παρέμβουν στην διευθύντρια της Δ΄Διεύθυνσης με «απαίτηση να ανακληθούν οι κατάλογοι με τα ονόματα των συναδέλφων και να απορροφηθούν στα σχολεία της Δ΄Διεύθυνσης. Να μην υπάρχουν τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές και να επαναλειτουργήσουν οι εκπαιδευτικοί θεσμοί που πρόσφατα καταργήθηκαν (βιβλιοθήκες, συμβουλευτικοί σταθμοί κλπ.). Επίσης αποφάσισαν την κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας από 12 έως 2 μ.μ. αύριο 29 Σεπτεμβρίου και συγχρόνως να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της Δ΄ Διεύθυνσης». Οι καθηγητές που συναντήθηκαν με την διευθύντρια, δηλώνουν ότι η συζήτηση μαζί της αποδείχτηκε άκαρπη.

    [05] Τρεις ένοπλες ληστείες στον Πειραιά, στη διάρκεια της νύχτας

    Τρείς ένοπλες ληστείες, μέσα σε διάστημα 13 λεπτών, σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε ένα περίπτερο και δύο πρατήρια υγρών καυσίμων, στον Πειραιά.

    Συγκεκριμένα, μετά τις 4 τα ξημερώματα, άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, με την απειλή όπλων λήστεψαν περίπτερο στην Ακτή Ποσειδώνος.

    Λίγο αργότερα και με διαφορά λίγων λεπτών έγιναν άλλες δύο ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων, στην οδό Ρετσίνας 51 και οδό Αλιπέδου 15. Οι δράστες ήταν οπλισμένοι, απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν με μοτοσυκλέτα.

    Η αστυνομία δεν αποκλείει οι δράστες να ήταν οι ίδιοι και στις τρεις ληστείες.

    [06] Συνελήφθη Αμερικανός που σχεδίαζε επιθέσεις σε Κογκρέσο, Πεντάγωνο

    Ο Ρεζβάν Φερντάους, ένας 26χρονος Αμερικανός ο οποίος σχεδίαζε να επιτεθεί εναντίον του αμερικανικού Πενταγώνου και το Κονγκρέσου με τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα φορτωμένα με εκρηκτικά, συνελήφθη χθες το βράδυ κοντά στη Βοστώνη.

    Ο συλληφθείς, πτυχιούχος Φυσικής του Northeastern University, κατηγορείται ότι είχε κάνει μετατροπές σε συσκευές κινητών τηλεφώνων για να τις μετατρέψει σε πυροδοτητές που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Αλ Κάιντα εναντίον αμερικανών στρατιωτών στο εξωτερικό, διευκρίνισε η εισεγγαλές Κάρμεν Ορτίς.

    Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο 26χρονος προετοίμαζε τις επιθέσεις από το 2010. Σε τηλεφωνικές του συνομιλίες που είχαν καταγραφεί από το FBI ισχυριζόταν ότι θέλει "να επιτεθεί εναντίον των στρατών των απίστων και να σκοτώσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εχθρών του Αλλάχ".

    Είχε εξηγήσει σε ένα πράκτορα του FBI που υποδυόταν το μέλος της Αλ Κάιντα ότι ήθελε να επιτεθεί εναντίον του Πενταγώνου με τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα φορτωμένα με εκρηκτικά και είχε επιλέξει για τον σκοπό αυτόν τo F-4 Phantom και F-86 Sabre , μήκους 1,5 έως 2 μέτρων και πλάτους 1,20 έως 1,60.

    Τον Απρίλιο του 2011 διεύρυνε το σχέδιό του για να περιλάβει το Κονγκρέσο, λέγοντας ότι θέλει να συντρίψει ένα αεροπλάνο στον θόλο του Καπιτωλίου για να "αποκεφαλίσει ολόκληρη την αυτοκρατορία".

    Τους τελευταίους μήνες ήταν σε επαφή με πράκτορες του FBI που υποδύονταν τα μέλη της Αλ Κάιντα. Τους είχε παραδώσει τα σχέδια των επιθέσεων και είχε αρχίσει να προετοιμάζεται προμηθευόμενος από αυτούς τα απαραίτητα υλικά για τις επιθέσεις και έχοντας νοικιάσει έναν χώρο για να τα αποθηκεύσει.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 65 ετών.

    [07] Συγκέντρωση σωματείων Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον Πειραιά

    Το συνταξιοδοτικό, η μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ αλλά και το θέμα που προέκυψε με την ενδεχόμενη συγχώνευση του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών(ΕΛΟΕΝ), θα είναι μερικά από τα βασικά θέματα, που θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

    Να σημειωθεί ότι η ΠΝΟ έχει ξεκινήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει για τα προβλήματα των ναυτικών, όπως αυτά προκύπτουν μέσα από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

    Μέχρι στιγμής, η ΠΝΟ έχει συναντηθεί με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα και τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ για τη ναυτιλία, Γ.Πλακιωτάκη.

    Στο μεταξύ, σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που αντιδρούν στα νέα οικονομικά μέτρα, θα έχουν στάση εργασίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ενώ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό και στη συνέχεια πορεία στην Ε' ΔΟΥ Πειραιά.

    [08] Στα Σκόπια σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσεισήμερα επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

    Τον Τούρκο πρωθυπουργό θα υποδεχτεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα επισκεφθούν τους χώρους του ανακαινισμένου κτιρίου του αεροδρομίου των Σκοπίων, την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει από πέρυσι και για τα επόμενα 20 χρόνια, η τουρκική εταιρεία ΤAV.

    Ακολούθως οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Ερντογάν θα έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αντιπροσωπειών, στο κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

    Μετά τη συνάντηση προβλέπονται δηλώσεις στον Τύπο των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

    [09] Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Σλοβενία προσφεύγει σε πρόωρες κάλπες

    Για πρώτη φορά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, η Σλοβενία θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ντανίλο Τουρκ.

    Οι βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου είναι οι έκτες στην ιστορία του σλοβενικού κράτους και θα διεξαχθούν πρόωρα, λόγω της υπερψήφισης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπορούτ Παχόρ, την περασμένη εβδομάδα, στη βουλή.

    Δύο φορές ακόμη στο παρελθόν, κυβερνήσεις στη Σλοβενία έχασαν την εμπιστοσύνη της βουλής: το 1992 η κυβέρνηση του Λόιζε Πέτερλε και το 2000 η κυβέρνηση του Γιάνεζ Ντνόβσεκ. Ωστόσο, και στις δύο αυτές περιπτώσεις υπήρξε πρόταση για εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο οποίος ανέλαβε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2011 - 6:29:40 UTC