Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο μικροσκόπιο της τρόικας τα νέα μέτρα
  • [02] Η ''ELENA'' θα δώσει απαντήσεις για την αντιύλη
  • [03] Επιστρέφει το αυτοκίνητό του βουλευτής του ΛΑΟΣ
  • [04] Πυροβόλησαν υπάλληλο βενζινάδικου στις Αχαρνές
  • [05] Ο πρόεδρος της FED για την επιτυχία των αναδυομένων οικονομιών
  • [06] Στον ανακριτή ο Πιλάβιος ο οποίος καταθέτει για τα «στημένα»
  • [07] Φεστιβάλ Υδατογραφίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα
  • [08] Διεθνές συμπόσιο για την προστασία της Μαύρης Θάλασσας
  • [09] Το "ασθενές φύλο" έχει πιό ισχυρό ανοσοποιητικό
  • [10] Καταλήψεις σήμερα σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες
  • [11] Ζημιές από βανδαλισμούς στο 3ο Λύκειο Κομοτηνής
  • [12] Συνετρίβη στη Σουμάτρα ινδονησιακό αεροσκάφος με 18 επιβάτες και πλήρωμα

  • [01] Στο μικροσκόπιο της τρόικας τα νέα μέτρα

    Με την προαναγγελθείσα, άφιξη εκ νέου σήμερα στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας, αρχίζει και η "αντίστροφη μέτρηση" για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ.

    Όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπάρχει ήδη τηλεφωνική συμφωνία για τα μεγέθη του τρέχοντος έτους και του 2012 και πρέπει να επανεξεταστούν τα μεγέθη του 2013- 2014, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε θα συνέλθει έκτακτο Eurogroup εντός του Οκτωβρίου και η 6η δόση θα εκταμιευθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

    Στο "τραπέζι" των συζητήσεων με την τρόικα, αναμένεται, πάντως, να τεθούν, εκτός των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση (ειδικό τέλος στα ακίνητα, μείωση αφορολόγητου ορίου, κ.λπ.), η εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και το νέο φορολογικό σύστημα (αλλαγές στους συντελεστές, περικοπή φοροαπαλλαγών, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, κ.λπ.).

    Σημειώνεται ότι σχετικές συζητήσεις διεξήχθησαν πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον, μεταξύ του κ. Βενιζέλου και των θεσμικών οργάνων των δανειστών μας, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

    Εν τω μεταξύ, καταλήψεις στα περισσότερα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, στην Αθήνα, πραγματοποιούν σήμερα συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και Σύλλογοι εργαζομένων, σε ένδειξη αντίδρασης στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

    Όπως ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ, καταλήψεις ήδη πραγματοποιούνται στα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας , Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γεωργίας. Στα υπόλοιπα υπουργεία οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συνελεύσεις, με αντικείμενο τη λήψη απόφασης σχετικά με την πραγματοποίηση καταλήψεων.

    Οι υπάλληλοι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν στόχο να εμποδίσουν την τρόικα να έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και όπως δηλώνουν θα παραμείνουν εκεί επί 48 ώρες.

    Όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, "οι καταλήψεις πραγματοποιούνται σήμερα που επανέρχεται η τρόικα στη χώρα μας και μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα που αποφασίστηκαν και αποφασίζονται για παραπέρα μείωση εισοδημάτων, το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, τα νέα φορολογικά χαράτσια και μαζικές απολύσεις ακόμα και από το στενό δημόσιο τομέα".

    Στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

    [02] Η ''ELENA'' θα δώσει απαντήσεις για την αντιύλη

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) εγκαινιάζει ένα νέο πείραμα, που αποσκοπεί στο να παράγει σε μεγάλες ποσότητες αντιπρωτόνια, δηλαδή σωματίδια αντιύλης, και να τα «παγιδεύσει», έτσι ώστε μετά να τα μελετήσει με άνεση χρόνου. Το πείραμα, που θα εκτελεστεί σε μια νέα υπό κατασκευή εγκατάσταση και ονομάζεται ELENA (Extra Low Energy Antiproton Ring), προγραμματίζεται να παραδώσει τα πρώτα του αντιπρωτόνια υπερβολικά χαμηλής ενέργειας έως το 2016.

    Ήδη μόλις πραγματοποιήθηκε στο CERN η εναρκτήρια συνάντηση με τη συμμετοχή επιστημόνων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Η επίτευξη της δημιουργίας αντιπρωτονίων με τη χαμηλότερη ενέργεια που έχει ποτέ επιτευχθεί, θα καταστήσει εφικτή την καλύτερη μελέτη της αντιύλης.

    Το ELENA θα αποτελείται από ένα νέο μικρό κυκλικό επιβραδυντή (το αντίθετο ενός επιταχυντή), που θα επιβραδύνει τα αντιπρωτόνια μέχρι το ένα πεντηκοστό της τωρινής ενέργειάς τους, πράγμα που θα διευκολύνει σημαντικά την παγίδευσή τους. Η κατασκευή της ερευνητικής εγκατάστασης θα αρχίσει το 2013 και αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία έως το 2016, παράλληλα με τον υπάρχοντα επιβραδυντή αντιπρωτονίων του CERN.

    Για «ένα σημαντικό βήμα στην φυσική της αντιύλης» έκαναν λόγο οι φυσικοί του CERN που ασχολούνται με την μελέτη των αντιπρωτονίων, των σωματιδίων που ανακαλύφθηκαν το 1955 και χάρη στα οποία ανακαλύφθηκαν στη συνέχεια, στη δεκαετία του ΄80, επίσης στο CERN, τα εξωτικά υποατομικά σωματίδια W και Ζ (όλες αυτές οι ανακαλύψεις οδήγησαν σε δύο βραβεία Νόμπελ).

    Το CERN, που είναι πιο γνωστό για τον μεγάλο επιταχυντή του, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, έχει πετύχει την παγίδευση των πρώτων αντιπρωτονίων, πράγμα που οδήγησε σε ακριβείς συγκριτικές μετρήσεις μεταξύ πρωτονίων και αντιπρωτονίων. Το 1995 δημιουργήθηκαν στο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο τα πρώτα αντιάτομα, δηλαδή άτομα αντιύλης (συγκεκριμένα αντιυδρογόνου), ανοίγοντας το δρόμο για νέα πειράματα στην αντιύλη, ενώ πιο πρόσφατα παγιδεύτηκαν τα πρώτα άτομα αντιυδρογόνου. Στο μέλλον, σχεδιάζονται πειράματα που θα κάνουν λεπτομερείς συγκριτικές μετρήσεις των ατόμων υδρογόνου και αντιυδρογόνου, ενώ θα μετρηθεί και η επίδραση της βαρύτητας στα αντιπρωτόνια.

    Η αντιύλη είναι το «δίδυμο αδελφάκι» της κανονικής ύλης, καθώς για κάθε κανονικό υποατομικό σωματίδιο θεωρείται ότι υπάρχει ένα αντίστοιχο αντισωματίδιο με ίση μάζα και αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Όταν ένα σωματίδιο ύλης και ένα σωματίδιο αντιύλης συναντιούνται, εξαϋλώνονται και τα δύο, παράγοντας καθαρή ενέργεια. Όσο πιο αργά κινούνται τα σωματίδια αντιύλης (πράγμα που ακριβώς θα επιδιώξει ο επιβραδυντής ELENA), τόσο περισσότερο μπορούν να τα παγιδεύσουν οι επιστήμονες, προτού αυτά έρθουν σε επαφή με την κανονική ύλη και εξαφανιστούν.

    Η έρευνα στην αντιύλη, εκτός από την εμβάθυνση στα μυστήρια του σύμπαντος, μεταξύ άλλων, ελπίζεται ότι θα προσφέρει νέες δυνατότητες στη θεραπεία του καρκίνου.

    [03] Επιστρέφει το αυτοκίνητό του βουλευτής του ΛΑΟΣ

    Σε αποποίηση του δικαιώματος χρήσης βουλευτικού αυτοκινήτου, προέβη ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης, με επιστολή που απέστειλε στον γραμματέα της Βουλής. Ζητά δε, το αντίτιμο που θα κατέβαλε η Βουλή για τη μίσθωση του αυτοκινήτου του (1200 ευρώ μηνιαίως), να κατατίθεται στον λογαριασμό για την απόσβεση του δημοσίου χρέους.

    Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πολατίδης, είχε επιστρέψει το βουλευτικό του αυτοκίνητο πέρσι - και σήμερα επαναβεβαιώνει την παλαιότερη απόφασή του, αποποιούμενος και τη νέα μίσθωση.

    [04] Πυροβόλησαν υπάλληλο βενζινάδικου στις Αχαρνές

    Αιματηρή επίθεση σημειώθηκε, στις 5.20 το πρωί, στην οδό Φιλαδελφείας στις Αχαρνές. 'Αγνωστος πυροβόλησε με καραμπίνα υπάλληλο πρατηρίου υγρών καυσίμων, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στο αυτί και στον ώμο. Στη συνέχεια, αποπειράθηκε να αφαιρέσει χρηματικό ποσό, δεν τα κατάφερε και έτσι τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε.

    Στο σημείο της επίθεσης μετέβη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον υπάλληλο, ο οποίος δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

    Μία ακόμα ληστεία σε βενζινάδικο διαπράχθηκε, χθες στις 10.30 το βράδυ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Δύο άγνωστοι, με την απειλή όπλου αφαίρεσαν από αλλοδαπό υπάλληλο άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό, διέφυγαν και αναζητούνται.

    Τέλος, στην οδό Ανδρομάχης στην Καλλιθέα, άγνωστος εισήλθε σε κατάστημα ψιλικών και με την απειλή όπλου αφαίρεσε χρήματα.

    [05] Ο πρόεδρος της FED για την επιτυχία των αναδυομένων οικονομιών

    Οι ΗΠΑ και οι άλλες αναπτυγμένες χώρες "καλό θα ήταν" να "εμπνευστούν από τις συνταγές επιτυχίας των αναδυομένων οικονομιών", δήλωσε χθες ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Μπεν Μπερνάνκε.

    "Οι αναπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ καλό θα ήταν να διδαχθούν από τις αναδυόμενες οικονομίες", τόνισε ο Μπερνάνκε σε ομιλία του στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

    Σύμφωνα με τον Μπερνάνκε, οι επιτυχίες των αναδυομένων οικονομιών υπογραμμίζουν "τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τα οφέλη των ελεύθερων ανταλλαγών, την ανάγκη ενθάρρυνσης των επενδύσεων ιδιωτικού κεφαλαίου, με τη δισφάλιση, παράλληλα, των απαραίτητων δημοσίων επενδύσεων".

    Για τον Μπερνάνκε, οι επιτυχίες αυτές είναι απόδειξη για τα "αυξημένα οφέλη των επενδύσεων στην παιδεία και στην τεχνολογική πρόοδο" και για " τη σημασία ένα ρυθμιστικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει το επιχειρηματικό πνεύμα και την καινοτομία σε συνδυασμό με τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".

    [06] Στον ανακριτή ο Πιλάβιος ο οποίος καταθέτει για τα «στημένα»

    Ο πρόεδρος της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Σοφοκλής Πιλάβιος, πέρασε σήμερα το πρωί την πόρτα του 9ου τακτικού ανακριτή, ο οποίος τον κάλεσε να καταθέσει ότι γνωρίζει για την υπόθεση των στημένων αγώνων και της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο επικεφαλής της ΕΠΟ κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, λόγω της θέσης που κατέχει, αλλά και για όσα ανέφερε ο Μάκης Ψωμιάδης στην κατάθεσή του.

    [07] Φεστιβάλ Υδατογραφίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

    Για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, αλλά και την Ελλάδα, διοργανώνεται Φεστιβάλ Υδατογραφίας, με τη συνεργασία της Ακαδημίας της Μόσχας και του Εικαστικού Κέντρου Κορακιάνας Κέρκυρας.

    Κερκυραίοι και Ρώσοι εικαστικοί καλλιτέχνες θα πλαισιώσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ρωσικής εβδομάδας στην Κέρκυρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως και τις 12 Οκτωβρίου.

    Οι εκθέσεις υδατογραφίας θα φιλοξενηθούν στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου, ενώ παράλληλα θα γίνουν προβολές ταινιών μικρού μήκους, με σύγχρονα πολυμορφικά έργα υδατογραφίας (εικόνα- λόγος- μουσική). Επίσης, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται διαλέξεις, με θέμα την υδατογραφία και τη θέση της Τέχνης στον σύγχρονο ευρωπαϊκό χώρο.

    Οι εκθέσεις θα είναι καθημερινά ανοικτές για το κοινό από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.30 μ.μ. και από τις 17.00 έως 19.00 μ.μ,ενώ πολλά σχολεία της Κέρκυρας έχουν προγραμματίσει επίσκεψη.

    Η πολιτιστική συνεργασία Μόσχας και Κέρκυρας θα συνεχιστεί με ανάλογες εκδηλώσεις στην ρωσική πρωτεύουσα και στην Αγία Πετρούπολη.

    Η ιδέα της πολιτιστικής συνεργασίας στο χώρο των εικαστικών ξεκίνησε το 2009, όταν ο Κερκυραίος ζωγράφος Φίλης Κένταρχος προσκλήθηκε στη Μόσχα να παρουσιάσει έργα του.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κένταρχος σημείωσε: «Η Κέρκυρα θα έχει ένα βήμα στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Μέσω της τέχνης, θα προβάλλει την ιστορία της, τον πολιτισμό, τη φύση της, τη ζωή, την ομορφιά, τη θρησκευτικότητα, την αρχιτεκτονική της. Πολύ χρήσιμο, στα δύσκολα χρόνια που περνάει η πατρίδα μας».

    [08] Διεθνές συμπόσιο για την προστασία της Μαύρης Θάλασσας

    Αρχίζει σήμερα στην Κοστάντζα της Ρουμανίας διήμερο διεθνές συμπόσιο για την προστασία της Μαύρης Θάλασσας, που διοργανώνει το Εθνικό Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών και Ανάπτυξης "Grigore Antipa".

    Το θέμα του συμποσίου είναι: "Η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση του οικοσυστήματος της Μαύρης Θάλασσας- μια ανάγκη της τρίτης χιλιετίας".

    Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Σ. Νικολάεφ, δήλωσε ότι η συνάντηση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Βαλκανική Ένωση για το Περιβάλλον και την Εθνική Αρχή Επιστημονικής Έρευνας και πως βασικός στόχος του συμποσίου είναι να προσδιορίσει τις απειλές στο οικοσύστημα της Μαύρης Θάλασσας και να βρει λύσεις για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση όλης της περιοχής.

    Η "ατζέντα" του συμποσίου περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- μια έκθεση για την κατάσταση της θαλάσσιας περιοχής και του περιβάλλοντος στις ακτές, αλλά και συζήτηση για τα ψηφίσματα της συμφωνίας για την προστασία των κητωδών στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την περιοχή που γειτνιάζει με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

    [09] Το "ασθενές φύλο" έχει πιό ισχυρό ανοσοποιητικό

    Αν το υποπτευόσασταν, οι επιστήμονες έρχονται να το επιβεβαιώσουν.

    Οι γυναίκες είναι το ισχυρό φύλο και οι άνδρες το ασθενές από άποψη υγείας και αντοχής στις ασθένειες, καθώς οι πρώτες έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κλοντ Λιμπέρ του πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «BioEssays», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γυναικείο βιολογικό πλεονέκτημα έχει τη βάση του σε ένα μόνο χρωμόσωμα, το Χ, και στο ρόλο που παίζουν τα MicroRNAs που είναι κωδικοποιημένα σε αυτό το χρωμόσωμα.

    Το MicroRNA είναι μια μικροσκοπική δομή ριβονουκλεϊνικού οξέος, το οποίο μαζί με το DNA και τις πρωτεΐνες συναποτελούν τα τρία μείζονα μακρομόρια, στα οποία βασίζονται όλες οι μορφές της ζωής.

    Στους ανθρώπους, όπως και σε άλλα θηλαστικά, τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά και είναι πιο ικανά να καταπολεμούν διάφορα επεισόδια «σοκ»" στην υγεία τους, όπως μολύνσεις και τραύματα. Σύμφωνα με τον Κλοντ Λιμπέρ, αυτό οφείλεται στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο στους ανθρώπους περιέχει το 10% όλων των MicroRNAs που έχουν ως τώρα εντοπιστεί στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Αν και ο ρόλος πολλών από αυτά τα μόρια MicroRNA παραμένει ακόμα άγνωστος, ο Βέλγος επιστήμων εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό είναι αυτά τα MicroRNA στο χρωμόσωμα Χ που αυξάνουν τις άμυνες του γυναικείου ανοσοποιητικού συστήματος και την καλύτερη ανθεκτικότητά του στον καρκίνο.

    Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ οι άνδρες ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ. Σύμφωνα με τους Βέλγους επιστήμονες, οι βιολογικοί μηχανισμοί του χρωμοσώματος Χ έχουν ισχυρότερη επίδραση στα γονίδια εκείνα που προσδίδουν συγκριτικό ανοσολογικό πλεονέκτημα στις γυναίκες (που έχουν δύο τέτοια χρωμοσώματα), ενώ αντίθετα φέρνουν σε μειονεκτική θέση τους άνδρες, επειδή οι τελευταίοι έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ.

    [10] Καταλήψεις σήμερα σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες

    Καταλήψεις στα περισσότερα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, στην Αθήνα, πραγματοποιούν σήμερα συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και Σύλλογοι εργαζομένων, σε ένδειξη αντίδρασης στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

    Όπως ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ, καταλήψεις ήδη πραγματοποιούνται στα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας , Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γεωργίας. Στα υπόλοιπα υπουργεία οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συνελεύσεις, με αντικείμενο τη λήψη απόφασης σχετικά με την πραγματοποίηση καταλήψεων.

    Οι υπάλληλοι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν στόχο να εμποδίσουν την τρόικα να έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και όπως δηλώνουν θα παραμείνουν εκεί επί 48 ώρες.

    Όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, "οι καταλήψεις πραγματοποιούνται σήμερα που επανέρχεται η τρόικα στη χώρα μας και μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα που αποφασίστηκαν και αποφασίζονται για παραπέρα μείωση εισοδημάτων, το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, τα νέα φορολογικά χαράτσια και μαζικές απολύσεις ακόμα και από το στενό δημόσιο τομέα".

    Στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

    [11] Ζημιές από βανδαλισμούς στο 3ο Λύκειο Κομοτηνής

    Τους κανονικούς του ρυθμούς βρήκε το 3ο Λύκειο της Κομοτηνής, που υπέστη σοβαρές καταστροφές από ομάδα, κυρίως, εξωσχολικών, οι οποίοι είχαν εισβάλει στο χώρο της μαθητικής κατάληψης και προέβησαν σε βανδαλισμούς.

    Οι ζημίες που προκλήθηκαν στο κτίριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αγγίζουν τις 100 χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός του σχολείου, μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος, είχαν στοιχίσει 700 χιλιάδες ευρώ. Οι εργασίες στο 3ο Λύκειο της Κομοτηνής, είχαν ολοκληρωθεί προ δύο περίπου εβδομάδων και δόθηκε προς χρήση, ως ένα πρότυπο για την περιοχή εκπαιδευτικό συγκρότημα.

    Σημειώνεται πως από τη δράση μαθητών και εξωσχολικών, προκλήθηκαν μεγάλες ζημίες στα γραφεία των καθηγητών, στο μηχανολογικό εξοπλισμό και στο κτίριο, ενώ κατά την αποχώρηση των ομάδων από το σχολείο, κανείς δεν συνελήφθη.

    «Η κατάληψη στο Λύκειο Κομοτηνής, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές που έγιναν σ? αυτό αποτελούν την ευκαιρία να τεθούν όλοι στην ελληνική κοινωνία μπροστά στην ευθύνη που έχουν και να μην κρύβονται, αφήνοντας την εκπαίδευση να αντιμετωπίσει μόνη της ένα επικίνδυνο φαινόμενο, όπως είναι οι καταλήψεις των σχολείων, που, εάν δεν ελεγχθεί, δεν απειλεί να καταστρέψει μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά παιδαγωγεί και κοινωνικοποιεί τη νέα γενιά σε λάθος πρότυπα και πρακτικές», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Κελεσίδης.

    Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση του σχολείου υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων, προκειμένου να βρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

    «Με οργή διαπιστώσαμε όλοι την καταστροφή που επέφεραν στο 3ο Λύκειο Κομοτηνής, κάποιοι που, δήθεν, ευαγγελίζονται μια καλύτερη παιδεία, αλλά στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά κοινοί βάνδαλοι», ανέφερε -σε δήλωσή του- ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, και πρόσθεσε: «Είναι προφανές πως στόχος όλων αυτών ήταν το κλείσιμο ενός σχολείου και η λεηλασία του, εις βάρος των μαθητών, των γονέων τους, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας της πόλης μας. Μιας κοινωνίας που, σύσσωμη, καταδικάζει τέτοια φαινόμενα που ούτε ταιριάζουν στην κουλτούρα της, ούτε στη λογική και την ιδεολογία των Κομοτηναίων. Αναμένουμε καταλογισμό ευθυνών και αποζημίωση».

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, τελούν υπό κατάληψη έξι σχολεία. Πρόκειται για το 1ο και 2ο ΓΕΛ Δράμας, το ΓΕΛ Λιμένος Θάσου, το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, καθώς και το 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής.

    [12] Συνετρίβη στη Σουμάτρα ινδονησιακό αεροσκάφος με 18 επιβάτες και πλήρωμα

    Ινδονησιακό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 18 άνθρωποι, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί νωρίς σήμερα, συνετρίβη στη Σουμάτρα της βορειοδυτικής Ινδονησίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

    Το Casa 212, το οποίο μετέφερε 15 επιβάτες και τριμελές πλήρωμα, είχε απογειωθεί από την πόλη Μεντάν στη βόρεια Σουμάτρα και είχε προορισμό τη γειτονική επαρχία Ατσεχ.

    Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο βουνό Μποχορόκ, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Μεντάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2011 - 8:29:45 UTC