Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το φλεγόμενο βουνό» που εμπνέει τον Γκαίτε
  • [02] Ματαιώθηκε έκθεση του Ερμιτάζ στην Ιαπωνία
  • [03] Επίσπευση της καθαρογραφής δικαστικών αποφάσεων για άμεση είσπραξη δημοσίων εσόδων
  • [04] Ο Β. Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω τροποποίησης του ΕΤΧΣ
  • [05] Στις 13 Οκτωβρίου, η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης, σύμφωνα με τον Σόιμπλε
  • [06] Στην κατάσχεση μισθών οφειλετών του δημοσίου, προχωρά η Εφορία
  • [07] Πτώση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • [08] Στρος-Καν και Μπανόν σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση
  • [09] Η Ιντερπόλ ζητεί τη σύλληψη του Σαάντι Καντάφι
  • [10] Η Τουρκία ζητεί αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους
  • [11] Εκδήλωση για Λ. Παπαδόπουλο για τα 50 χρόνια προσφοράς του
  • [12] Στάση εργασίας από τους 'Ελληνες αρχαιολόγους κατά της εργασιακής εφεδρείας

  • [01] «Το φλεγόμενο βουνό» που εμπνέει τον Γκαίτε

    Υπάρχει πυρκαγιά που να μαίνεται αδιαλείπτως από το 1688;

    Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η απάντηση είναι καταφατική. Μάλιστα, η επιμονή της υπόγειας αυτής φωτιάς, σε παλιό ορυχείο του κρατιδίου Ζάαρλαντ (Saarland) της Γερμανίας, είχε προκαλέσει την έκπληξη ακόμη και του Γκαίτε, ο οποίος αδυνατώντας να πιστέψει ότι καίει ακόμη, πήγε επιτόπου το 1770, για να τη δει με τα μάτια του.

    'Οταν δε διαπίστωσε ότι οι φήμες ευσταθούσαν, απαθανάτισε τον θαυμασμό του στο έργο του "Dichtung und Wahrheit" (μεταφρασμένο στα ελληνικά ως "Πραγματικότητα και Φαντασία").

    Η τοποθεσία στο Ζάαρλαντ, που έχει το εύγλωττο όνομα "Brennender Berg" (Φλεγόμενο Βουνό) και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, είναι ένα μόνο από τα πραγματικά παράξενα αξιοθέατα και γεωγραφικά σημεία του κόσμου, έργα είτε της φύσης είτε της αρχιτεκτονικής είτε και των δύο μαζί.

    Η λίστα μακριά και σ' αυτή θα μπορούσαν - μεταξύ άλλων - να συμπεριληφθούν τα εξής: η πόλη Σεντράλια, χτισμένη πάνω σε φλεγόμενο ορυχείο, η περιοχή Μπιρ Ταουίλ, στα σύνορα Αιγύπτου και Σουδάν, που δεν τη διεκδικεί καμιά χώρα, η υπόγεια -και πάμπλουτη- κοινότητα "Coober Pedy" στην Αυστραλία, το εμπορικό κέντρο - φάντασμα Ντίξι Σκουεάρ Μολ ("Dixie Square Mall") στο Ιλινόις, οι πόλεις Μπιτόσου (Beatosu) και Γκόουμπλου (Goblu), που έχουν καταγραφεί στους χάρτες της πολιτείας του Μίσιγκαν, αν και δεν υπήρξαν ποτέ, ένας υπερυπολογιστής σε ισπανικό ... παρεκκλήσι, αλλά κι ένας ναός στην Τσεχία, που φιλοξενεί τους σκελετούς τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων!

    [02] Ματαιώθηκε έκθεση του Ερμιτάζ στην Ιαπωνία

    Οι υπεύθυνοι του εθνικού μουσείου της Ρωσίας Ερμιτάζ ματαίωσαν μια έκθεση που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε πόλη της Ιαπωνίας εξαιτίας του φόβου για τη ραδιενέργεια από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Η περιοδεύουσα έκθεση από σπάνια γυάλινα γλυπτά από την τσαρική εποχή επρόκειτο να ανοίξει τις πόρτες της τον Δεκέμβριο στην πόλη Τακασάκι, που απέχει περίπου 230 χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα.

    Τα έργα τέχνης είχαν εκτεθεί σε άλλες πόλεις της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τόκιο, που είναι κατά 20 χιλιόμετρα πιο μακριά από τη Φουκουσίμα σε σχέση με την Τακασάκι, μετέδωσε το πρακτορείο.

    Η έκθεση του Ερμιτάζ με τίτλο "Glass Admired by the Russian Imperial Court", περιλαμβάνει 327 αντικείμενα από τον 16ο μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ξεκίνησε να περιοδεύει στην Ιαπωνία τον Ιούλιο.

    [03] Επίσπευση της καθαρογραφής δικαστικών αποφάσεων για άμεση είσπραξη δημοσίων εσόδων

    Το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στα αναγκαία οργανωτικά μέτρα ώστε οι αποφάσεις των Δικαστηρίων για τα Δημόσια Έσοδα να καθαρογράφονται με την δική του επιμέλεια και έτσι να μην χάνεται χρόνος για την άμεση είσπραξή τους.

    Την πρόθεση αυτή του υπουργείου Οικονομικών κάνει γνωστή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ κ.κ. Θανάση Πλεύρη και Άδωνη Γεωργιάδη.

    Οι δύο βουλευτές είχαν απευθύνει ερώτηση στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών επισημαίνοντας ότι πολλές υποθέσεις που αφορούν το Δημόσιο βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα δικαστήρια. "Θα μπορούσε να γίνει ταχύτερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, που θα προκύπτουν ύστερα από αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αν θα υπήρχε ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων αλλά και άμεση καθαρογραφή τους", έχουν επισημάνει οι βουλευτές προτείνοντας "να υποχρεούται ο φορέας που εκπροσωπεί το Δημόσιο στη συγκεκριμένη δίκη να αναλαμβάνει με δικά του μέσα την καθαρογραφή, αμέσως μόλις ενημερωθεί ότι εξεδόθη η σχετική απόφαση", σημειώνουν.

    [04] Ο Β. Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω τροποποίησης του ΕΤΧΣ

    Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πέραν εκείνων τις οποίες καλείται σήμερα να επικυρώσει η γερμανική Βουλή.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες περί του πολλαπλασιασμού των διαθεσίμων πόρων του ΕΤΧΣ, με στόχο τη σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων δανειοδότησης που διαθέτει, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών της γερμανικής βουλής: "Οι κανόνες του ΕΤΧΣ δεν έχουν ακόμη καθορισθεί οριστικά" και όταν θα καθορισθούν, "η Βουλή θα εκφρασθεί επ' αυτού".

    Οι τροποποιήσεις που συζητούνται θα επέτρεπαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλάβει χρέη μέσω μόχλευσης των κεφαλαίων του, πέραν των εγγυήσεων που χορηγούνται από τα κράτη. Ομως το ύψος των εγγυήσεων που θα χορηγηθούν από τη Γερμανία (211 δισεκατομμύρια ευρώ) δεν θα μεταβληθεί, επέμεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    [05] Στις 13 Οκτωβρίου, η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης, σύμφωνα με τον Σόιμπλε

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα ληφθεί μάλλον στις 13 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "θα εξετάσουν τώρα εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώπιον της γερμανικής βουλής.

    "Δεν είμαι σε θέση να πω ποια θα είναι η απόφαση αυτή, δεν μπορώ να προβλέψω τα συμπεράσματα της τρόικας", πρόσθεσε.

    [06] Στην κατάσχεση μισθών οφειλετών του δημοσίου, προχωρά η Εφορία

    Στην κατάσχεση μισθών οφειλετών του δημοσίου προχωρά η Εφορία, με βάση τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών που προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία.

    Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ακόμη και σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αλλά και σε συντάξεις, διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση είναι το εναπομείναν υπόλοιπο της κατάσχεσης να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

    Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, το μέτρο δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά αλλά πλέον η εφαρμογή αυτή θα είναι εντατική, υπο το φως της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

    [07] Πτώση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Πτωτικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Συνεργασίας (ΕΤΧΣ).

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωνε απώλειες 0,24%, μία ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών. Υποχώρηση κατά 0,1% σημείωνε και ο δείκτης μετοχών MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας).

    Το ευρώ ανατιμάται 0,6% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα 1,3618 δολάρια, αλλά έχει χάσει σχεδόν 7% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2011, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

    [08] Στρος-Καν και Μπανόν σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση

    Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και η δημοσιογράφος Τριστάν Μπανόν, η οποία τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού το 2003, βρίσκονται στην έδρα της αστυνομίας του Παρισιού για μία κατ' αντιπαράσταση εξέταση.

    Οι δύο πρωταγωνιστές του νέου αυτού δικαστικού επεισοδίου έφθασαν νωρίς το πρωί στην έδρα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εγκλημάτων κατά Προσώπων. Η Τριστάν Μπανόν, δημοσιογράφος 32 ετών, κατέθεσε μήνυση κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν για απόπειρα βιασμού, πριν από οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, μόλις εμφανίσθηκαν οι πρώτες αμφιβολίες για την αξιοπιστία της καμαριέρας που τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη.

    Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι οι κατηγορίες για απόπειρα βιασμού είναι προϊόν φαντασίας και παραδέχθηκε ότι πλησίασε ερωτικά την Μπανόν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους το 2003.

    [09] Η Ιντερπόλ ζητεί τη σύλληψη του Σαάντι Καντάφι

    Η διεθνής αστυνομία Ιντερπόλ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέδωσε "κόκκινη ειδοποίηση" ζητώντας από τις 188 χώρες μέλη της να συλλάβουν τον Σαάντι Καντάφι, έναν από τους γιους του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, "κατόπιν αιτήματος των λιβυκών αρχών".

    "Καθώς η Ιντερπόλ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σαάντι Καντάφι, 38 ετών, εθεάθη για τελευταία φορά στο Νίγηρα, αυτή η κόκκινη ειδοποίηση συνιστά περιφερειακό και διεθνή συναγερμό για τις χώρες που είναι γειτονικές με τη Λιβύη και το Νίγηρα (...) για να βοηθήσουν να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο Σαάντι Καντάφι", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διεθνής αστυνομική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Λιόν (ανατολική κεντρική Γαλλία).

    Ο Σαάντι Καντάφι καταζητείται από τις νέες λιβυκές αρχές που τον κατηγορούν ότι "οικειοποιήθηκε αγαθά δια της βίας και του εκφοβισμού όταν διοικούσε τη λιβυκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία", σύμφωνα με την Ιντερπόλ.

    [10] Η Τουρκία ζητεί αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

    Η Τουρκία καταδίκασε απερίφραστα σήμερα την ισραηλινή αναγγελία της ανέγερση νέων κατοικιών στην κατεχόμενη και προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας ότι η "απαράδεκτη" αυτή απόφαση δικαιολογεί την κατάθεση αιτήματος ένταξης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

    "Η απόφαση του Ισραήλ προκαλεί σοβαρές υποψίες όσον αφορά την ειλικρίνειά του και τις πραγματικές προθέσεις του. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν είναι αποδεκτό", ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η συνέχιση από το Ισραήλ της ανέγερσης παράνομων κατοικιών στα παλαιστινιακά εδάφη δείχνει μια ακόμη φορά ότι το αίτημα των Παλαιστινίων για την αναγνώριση ενός κράτους τους στον ΟΗΕ δικαιολογείται και κατατίθεται τη σωστή στιγμή.

    Η Τουρκία που στηρίζει θερμά το αίτημα αυτό, ζητεί επίσης από τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο, προστίθεται.

    [11] Εκδήλωση για Λ. Παπαδόπουλο για τα 50 χρόνια προσφοράς του

    Ο Δημήτρης Μπάσης, ο Βασίλης Λέκκας, η Μαρίνα Ασλανίδου και η Σαββέρια Μαργιολά, θα ερμηνεύσουν τραγούδια του στιχουργού Λευτέρη Παπαδόπουλου στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής , για τη συμπλήρωση 50 χρόνων προσφοράς του στον πολιτισμό και τη δημοσιογραφία, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 20:30, στο ανοιχτό θέατρο του Αττικού Άλσους (Περιφερειακός Γαλατσίου).

    Η γιορτή θα ξεκινήσει με ειδική βράβευση του Λευτέρη Παπαδόπουλου και θα συνεχιστεί με την συναυλία. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Η παραπάνω εκδήλωση αποτελεί την απαρχή σειράς πολιτιστικών δρώμενων που θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής στο θέατρο του Αττικού Άλσους, με σκοπό να καταστεί ο συγκεκριμένος χώρος πόλος έλξης πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    [12] Στάση εργασίας από τους 'Ελληνες αρχαιολόγους κατά της εργασιακής εφεδρείας

    Κινητοποιήσεις κατά των συγχωνεύσεων και των εφεδρειών αρχίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με στάση εργασίας σήμερα από 12:30 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας.

    Σύμφωνα με την έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου στις 26 του μήνα οι αρχαιολόγοι δηλώνουν, ότι «ο πολιτισμός δεν έχει πλεονάζον προσωπικό αλλά έχει ανάγκη από ενίσχυση της προστασίας και του κοινωνικού ρόλου των μουσείων».

    Στο ίδιο πλαίσιο οι αρχαιολόγοι απορρίπτουν το σχέδιο συγχώνευσης των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με τις Εφορείες Βυζαντινών διότι, όπως αναφέρουν με ανακοίνωσή τους απειλεί να αφήσει μετέωρες τις οργανικές θέσεις και να αποτελέσει πρόκριμα για «εφεδρείες» και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2011 - 10:29:39 UTC