Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ εμπρησμών σε ΑΤΜ τραπεζών στην Αθήνα
  • [02] Υπογράφει στη Γαλατασαράι ο Γεωργιανός σταρ του μπάσκετ Πατσούλια
  • [03] Όταν "ο Παράδεισος είναι βιβλιοθήκη"
  • [04] Η Toshiba παρουσίασε τον πιο λεπτό και ελαφρύ υπολογιστή-ταμπλέτα
  • [05] 'Ενας λαχανόκηπος στον προαύλιο χώρο δημοτικού σχολείου στην Κατερίνη
  • [06] Εργαζόμενοι του υπουργείου Ανάπτυξης, πραγματοποιούν κατάληψη στο κτίριο της πλατείας Κάνιγγος
  • [07] Αναβλήθηκε η δίκη σε 2ο βαθμό του Γεωργιανού, που σκότωσε τον Ν.Σεργιανόπουλο
  • [08] Με άνοδο το άνοιγμα του ΧΑΑ
  • [09] Απονεμήθηκαν τα βραβεία Marketing Excellence Awards 2011
  • [10] Εκτός στόχων το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Κύπρο, σύμφωνα με ΔΝΤ
  • [11] Επίθεση εναντίον της Σύρτης από δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη
  • [12] Η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντ. Ρούσεφ στη Βουλγαρία, πατρίδα του πατέρα της
  • [13] Αρκούδες εμφανίστηκαν στο κέντρο του Σαπόρο, στην Ιαπωνία

  • [01] Μπαράζ εμπρησμών σε ΑΤΜ τραπεζών στην Αθήνα

    Μπαράζ εμπρησμών σε ΑΤΜ τραπεζών σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα. Από τη 1.02 μέχρι τις 2.20, εκδηλώθηκαν συνολικά τέσσερις επιθέσεις, με αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ή να υποστούν σοβαρές ζημιές τα μηχανήματα.

    Οι εμπρησμοί ξεκίνησαν από τη συμβολή της πλατείας Κάνιγγος και της οδού Τζωρτζ, όπου οι δράστες τοποθέτησαν και ενεργοποίησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό σε ΑΤΜ υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το κιόσκι. Στο σημείο βρέθηκε και δεύτερος εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος δεν ανεφλέγη.

    Ακολούθησαν παρόμοιες επιθέσεις:

    Στη 1.10, στο Βύρωνα, στην οδό Ιθώμης 5-7, σε ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

    Στη 1.45, στα Εξάρχεια, στην οδό Βαλτινών 29, σε ΑΤΜ υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Το μπαράζ έκλεισε στις 2.20 στην Αθήνα, στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης 9Α, όταν άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν και ενεργοποίησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό σε ΑΤΜ υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

    [02] Υπογράφει στη Γαλατασαράι ο Γεωργιανός σταρ του μπάσκετ Πατσούλια

    Σημαντική μεταγραφή για τη Γαλατασαράι, η οποία κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με τον Ζάζα Πατσούλια.

    Ο Γεωργιανός σούπερ σταρ, μέχρι να λήξει το λοκ άουτ στο ΝΒΑ, θα παίξει με την τουρκική ομάδα.

    Ο σέντερ φορ των Ατλάντα Χοκς αναμένεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το συμβόλαιο συνεργασίας.

    [03] Όταν "ο Παράδεισος είναι βιβλιοθήκη"

    "Πάντα φανταζόμουνα ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης", έλεγε ο Αργεντίνος συγγραφέας Χόρχε Λούις Μπόρχες. Πολλοί από αυτούς που περίμεναν καρτερικά, το βράδυ της Πέμπτης, έξω από τη Στοά του βιβλίου στην οδό Πεσματζόγλου, για να συμμετέχουν στο "Booknight", μάλλον τον φαντάζονταν κάπως έτσι. Η πρόσκληση εξάλλου ήταν σαφής: αντί εισιτηρίου, οι προσερχόμενοι θα έπρεπε να δίνουν ένα τουλάχιστον βιβλίο από τη βιβλιοθήκη τους.

    Βραδιά βιβλίου (Booknight), ήταν ο τίτλος της πρωτότυπης εκδήλωσης, που οργάνωσαν τα καταστήματα Public, με σκοπό τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων βιβλίων για να πάνε σε ιδρύματα που έχουν ανάγκη: στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θήβας, στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας,, στο Νοσοκομείο Αγιος Σάββας, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, στο Σισμανόγλειο και στο Γηροκομείο Αθηνών.

    "Σκοπός μας είναι να φέρουμε το βιβλίο κοντά στους ανθρώπους, που δεν έχουν τα μέσα να έρθουν κοντά σε αυτό", ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο εμπορικός διευθυντής βιβλίου του Public, Βασίλης Βασιλείου.

    Από νωρίς το απόγευμα τεράστιες ουρές είχαν αρχίσει να σχηματίζονται, ξεκινώντας από τη Σταδίου και καταλήγοντας στην είσοδο της Στοάς του Βιβλίου. Η προσέλευση ήταν τέτοια, που εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους τους διοργανωτές, οι οποίοι σιγοψυθίριζαν μεταξύ τους, "ότι δεν περίμεναν να έχει τόσο μεγάλη απήχηση".

    Όσον αφορά στους επίτιμους καλεσμένους της βραδιάς, δηλαδή τα βιβλία, μπορούσε κάποιος να χαθεί ανάμεσα στους χιλιάδες τίτλους που σχημάτιζαν αυτοσχέδιες στοίβες στην είσοδο της Στοάς....Από τους "Φτωχούς" του Ντοστογιέφσκι, τα "100 χρόνια μοναξιάς" του Μάρκες, τους "Κωμικούς έρωτες" του Κούντερα, τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη και το "Ζ" του Βασιλικού, ως τις "Μεγάλες Προσδοκίες" του Τσαρλς Ντίκενς και τα "Γράμματα σε μία νεαρή φίλη" του Κρίσνα Μούρτι. Πέρα από λογοτεχνικά, υπήρχαν και βιβλία ιστορίας, φωτογραφίας, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία για τον Κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες, καθώς και πανεπιστημιακά εγχειρίδια.

    Η βραδιά πέρα από τον φιλανθρωπικό της χαρακτήρα, περιελάμβανε και πολλή μουσική, με τους Χρήστο Θηβαίο, Νατάσα Μποφίλιου και Ελένη Τσαλιγοπούλου να τραγουδούν επί σκηνής. Νωρίτερα, οι Γιώργος Αμυράς, Νίκος Ορφανός, Φώτης Σεργουλόπουλος μίλησαν για το αγαπημένο τους βιβλίο. Παρόντες ήταν και οι κομίστες της ομάδας Comicdom, (Σπύρος Δερβενιώτης, Μιχάλης Διαλυνάς, Γιώργος Μπότσος και Αλεξία Οθωναίου) που σχεδίασαν κόμικς πάνω σε κάποια προτυπωμένα βιβλία.

    [04] Η Toshiba παρουσίασε τον πιο λεπτό και ελαφρύ υπολογιστή-ταμπλέτα

    H ιαπωνική Toshiba παρουσίασε, στην έκθεση τεχνολογίας "CEATEC 2011" του Τόκιο, ένα νέο υπολογιστή-ταμπλέτα που, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ο πιο λεπτός και ελαφρύς στην κατηγορία του, με στόχο να ''χτυπήσει'' την πρωτοκαθεδρία του iPad της Apple.

    Πρόκειται για το Regza AT700, που διαθέτει οθόνη 10,1 ιντσών, ''τρέχει'' το λειτουργικό σύστημα Android 3.2 της Google, έχει πάχος μόλις 7,7 χιλιοστών, βάρος 558 γραμμαρίων και ασύρματη σύνδεση (Wi-Fi). Συγκριτικά, το iPad με Wi-Fi έχει πάχος 8,8 χιλιοστών και ζυγίζει 601 γραμμάρια.

    Η ιαπωνική εταιρία παρουσίασε και μια μικρότερη έκδοση, το μοντέλο ΑΤ3S0, που διαθέτει οθόνη 7 ιντσών, έχει πάχος 1,21 εκατοστών και βάρος 379 γραμμαρίων, το οποίο λειτουργεί επίσης με Android. Και οι δύο νέες ταμπλέτες έχουν μνήμη RAM 1GB, ενώ η ανάλυση της οθόνης τους είναι 1280Χ800 ''πίξελ''.

    Το ΑΤ700 διαθέτει ένα διπύρηνο επεξεργαστή TI OMAP 1.2 Ghz, εσωτερική μνήμη 32GB, δύο κάμερες (μία πίσω 5 megapixel και μια μπροστά 2 megapixel), καθώς επίσης γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, ψηφιακή πυξίδα, GPS κ.α.

    Η νέα ταμπλέτα, καθώς και η μικρότερη ''αδελφή'' της, θα κυκλοφορήσουν αρχικά στην Ιαπωνία στα μέσα του Δεκεμβρίου φέτος, σε μη προσδιορισμένη προς το παρόν τιμή.

    [05] 'Ενας λαχανόκηπος στον προαύλιο χώρο δημοτικού σχολείου στην Κατερίνη

    Το δικό τους ... χωράφι αποκτούν οι μικροί μαθητές του 11ου δημοτικού σχολείου Κατερίνης, αφού τα 140 παιδιά της Α' και Β' τάξης, εκτός από τα καθημερινά μαθήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, θα έχουν και την ευθύνη ενός λαχανόκηπου, που θα δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο του σχολικού τους συγκροτήματος.

    Οι μαθητές καλούνται να μπουν στο «πετσί» της δύσκολης δουλειάς των αγροτών και, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, θα σκάβουν το χώμα στο λαχανόκηπο, θα φροντίζουν για τη σπορά και το πότισμα των εποχικών φυτών και θα είναι υπεύθυνα για τη συγκομιδή.

    Το όλο εγχείρημα, που θα γίνεται τις ώρες διδασκαλίας της ευέλικτης ζώνης, αποσκοπεί αφενός μεν στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης από τη σχολική ηλικία, αφετέρου δε στην ενημέρωση των παιδιών για τη σωστή διατροφή.

    Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία λαχανόκηπου ανήκει στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου δημοτικού σχολείου Κατερίνης και γίνεται με τη στήριξη της διεύθυνσης και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών. Ήδη, έχει καθοριστεί ο χώρος για τον λαχανόκηπο, έχει καλλιεργηθεί το χώμα και οι μαθητές εμφανίζονται ενθουσιασμένοι από την πρωτοβουλία που θα αναλάβουν.

    «Τα παιδιά της πόλης δεν γνωρίζουν πώς καλλιεργούνται τα φυτά. Ζουν σε διαμερίσματα και θέλουμε, μέσα από αυτή τη δράση, να έρθουν κοντά στη φύση μέσα από βιωματικές δράσεις. Ανάλογα με την εποχή, θα φυτεύουμε και τα λαχανικά. Οι μαθητές θα μπουν στη διαδικασία της σποράς, θα δουν πώς καλλιεργείται το φυτό, πώς αναπτύσσεται και πώς γίνεται η συγκομιδή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Βασίλης Χανδόλιας.

    [06] Εργαζόμενοι του υπουργείου Ανάπτυξης, πραγματοποιούν κατάληψη στο κτίριο της πλατείας Κάνιγγος

    Κατάληψη πραγματοποιούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και αυτή την ώρα πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το κτίριο του υπουργείου, στην Πλατεία Κάνιγγος.

    Σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων για να λάβουν απόφαση για τη συνέχιση της κινητοποίησης και την ερχόμενη εβδομάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες η κατάληψη των κτιρίων του υπουργείου είναι, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο.

    [07] Αναβλήθηκε η δίκη σε 2ο βαθμό του Γεωργιανού, που σκότωσε τον Ν.Σεργιανόπουλο

    Για τις 12 Οκτωβρίου του 2012 αναβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη του 33χρονου Γεωργιανού που έχει ομολογήσει πως σκότωσε στις 4 Ιουνίου του 2008 με 21 μαχαιριές, τον ηθοποιό Νίκο Σεργιανόπουλο.

    Σε πρώτο βαθμό, ο 33χρονος δράστης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 10 μηνών καθώς το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

    Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση κατά του νόμου, από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών και έτσι ο νεαρός αλλοδαπός αντιμετωπίζει και πάλι στο δευεροβάθμιο δικαστήριο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε καθώς, λόγω των κινητοποιήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων, δεν πραγματοποιούνται σήμερα μεταγωγές κρατουμένων.

    Τζούλη Βινιεράτου

    [08] Με άνοδο το άνοιγμα του ΧΑΑ

    Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:45 διαμορφώνεται στις 746,57 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,89%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,515 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,32%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,49 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση 0,02%.

    Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (+2,92%), του Πετρελαίου (+1,62%) και των Τραπεζών (+2,67%).

    Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-1,62%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,00%).

    Ανοδικά κινούνται 23 μετοχές, 9 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Προοδευτική +8,33%, Elinoil +6,73%, Μοχλός +6,10% και Υγείας +4,35%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Attica Bank -3,03%, FHL Mermeren -3,00%, Βιοχάλκο -2,14% και Jumbo -1,60%.

    [09] Απονεμήθηκαν τα βραβεία Marketing Excellence Awards 2011

    Τα βραβεία Marketing Excellence Awards 2011, απονεμήθηκαν χθες παρουσία εκπροσώπων του χώρου της επικοινωνίας, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε εφέτος για τρίτη φορά από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ (ΕΙΜ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

    Τα Marketing Excellence Awards 2011 απονεμήθηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες:

    - Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Αγορών στη Nestle Ελλάς ΑΕ για το πρόγραμμα "Nescafe Dolce Gusto".

    - Ανάπτυξη Νέων Υπηρεσιών και Αγορών στη Marfin Εγνατία Τράπεζα ΑΕ για το πρόγραμμα "Marfin Ταμιευτήριο & Υγεία".

    - Διαχείριση Δικτύων Διανομής & Trade Marketing στην ΕΛΑΙΣ-Unilever Hellas ΑΕ για το πρόγραμμα Προωθητικής Ενέργειας "Τι θα φάμε σήμερα" της Knorr στην Carrefour.

    - Ολοκληρωμένη Επικοινωνία Μάρκετινγκ στην Hellas on Line για το πρόγραμμα "Οι πελάτες μας είναι ευχαριστημένοι και το διαδίδουν" (Δίκτυο - Οικονομία).

    - Διαχείριση σχέσεων με πελάτες στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ για το πρόγραμμα "Σύστημα Ενημέρωσης Πελατείας Alerting".

    - Green Marketing στην Coca Cola-Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως ΑΕ για το πρόγραμμα "Κάποια δάση έχουν τη δική τους αύρα".

    Το Marketing Excellence Grand Award απονεμήθηκε στην Hellas on Line για το πρόγραμμα "Οι πελάτες μας είναι ευχαριστημένοι και το διαδίδουν", το οποίο συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία από όλα τα διαγωνιζόμενα προγράμματα.

    Τέλος, ειδικό βραβείο πολυετούς προσφοράς (Life Achievement Award) απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ, καθηγητή κ. Γιώργο Αυλωνίτη, (του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

    [10] Εκτός στόχων το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Κύπρο, σύμφωνα με ΔΝΤ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά σε έκθεση του ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 στην Κύπρο θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι υπολογίζει η κυβέρνηση.

    Η έκθεση παραθέτει προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και περιλαμβάνει εκτιμήσεις και για την Κύπρο.

    Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Κύπρο θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερο από ότι προβλέπει η κυβέρνηση κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες.

    Ο διεθνής οργανισμός, κλιμάκιο του οποίου επισκέπτεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου την Κύπρο, υπολογίζει ότι το εφετινό έλλειμμα θα ανέλθει στο 6,6% του ΑΕΠ.

    [11] Επίθεση εναντίον της Σύρτης από δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη

    Τρίπολη, Λιβύη 07/10/2011 10:10 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.)

    Λιβύη: Μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον της Σύρτης από τις δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης

    Στρατιωτικές δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Σύρτης, προπυργίου των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων.

    Εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα έχουν προωθηθεί προς τη πόλη από την ανατολική και τη δυτική πλευρά και πλησιάζουν προς το κέντρο.

    Χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τη Σύρτη τις τελευταίες ημέρες, αλλά άγνωστος αριθμός κατοίκων έχει παραμείνει εντός της πόλης.

    [12] Η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντ. Ρούσεφ στη Βουλγαρία, πατρίδα του πατέρα της

    Σόφια, Βουλγαρία 07/10/2011 09:29 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Μπ. Μπορίσοφ)

    Βουλγαρία: Θερμή η υποδοχή της Ντίλμα Ρούσεφ στην πατρίδα του πατέρας της

    Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφοριακής Επιτροπής της Βουλγαρίας Ράλιτσα Νεγκεντσόβα είναι αρκετά δημοφιλής, λόγω των πολυάριθμων εκλογικών αναμετρήσεων των τελευταίων ετών.

    Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, έγινε ακόμη πιο δημοφιλής. Όχι λόγω των επικείμενων προεδρικών και δημοτικών εκλογών, αλλά επειδή αποδείχθηκε δεύτερη ξαδέλφη της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο πατέρας της οποίας έχει καταγωγή από τη Βουλγαρία. Όπως έγινε γνωστό, οι γιαγιάδες των δύο γυναικών ήταν αδελφές.

    "Η Ντίλμα μας" , όπως αποκαλούν την πρόεδρο της Βραζιλίας πολλοί Βούλγαροι, έχει περισσότερους από 100 συγγενείς ανά τη βουλγαρική επικράτεια.

    Τους συγγενείς αυτούς φρόντισε να τους "ανακαλύψει" το ιστορικό μουσείο της ορεινής πόλης Γκάμπροβο, απ' όπου, στις αρχές του εικοστού αιώνα, πήρε τον δρόμο της μετανάστευσης ο πατέρας της Πέταρ Ρούσεφ, για να καταλήξει στη μακρινή Βραζιλία, όπου γεννήθηκαν ο Ίγκορ και η Ντίλμα.

    "Σήμερα είναι μια από τις πλέον συγκινητικές στιγμές σε όλη τη ζωή μου. Σήμερα εκπληρώνω το όνειρο του πατέρα μου". Μ' αυτά τα λόγια απευθύνθηκε η Ντίλμα Ρούσεφ στο πλήθος που την υποδέχτηκε, με θέρμη και συγκίνηση, στο προαύλιο τουλυκείου "Βασίλ Απρίλοφ", στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα της.

    Τη γενέτειρα του πατέρα της, το Γκάμπροβο,επισκέφθηκε η κ. Ρούσεφ τη δεύτερη και τελευταία μέρα της πρώτης επίσκεψης προέδρου της Βραζιλίας στη Βουλγαρία, μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πριν από πενήντα χρόνια.

    Στη φορτισμένη συναισθηματικά, σύντομη, ομιλία της, η Ντίλμα Ρούσεφ υπογράμμισε τη συμβολική αξία της επίσκεψης της στην πατρίδα του πατέρα της πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό ως σύμβολο της ελπίδας αλλά και τις εφικτής δυνατότητας να ξεπεραστούν οι πολιτικές, θρησκευτικές και εθνικές διαφορές στην πορεία της δημιουργίας ενός ενιαίου κόσμου, προς όφελος όλων των κατοίκων του.

    Κατά τα άλλα, στις επίσημες επαφές της προέδρου της Βραζιλίας στη Σόφια, η μεγαλύτερη έμφαση τέθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Και στο παραδοσιακό φόρουμ επιχειρηματιών, στο οποίο από την πλευρά της Βραζιλίας έλαβαν μέρος οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων συνοδεύουν την πρόεδρο στην περιοδεία της στην Ευρώπη.

    [13] Αρκούδες εμφανίστηκαν στο κέντρο του Σαπόρο, στην Ιαπωνία

    Μια ή πολλές μεγάλες καφέ αρκούδες εμφανίστηκαν τις τελευταίες ώρες κοντά σε δημοτικά σχολεία του Σαπόρο στη βόρεια Ιαπωνία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    "Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, αρκούδες εμφανίστηκαν σε μια μεγάλη περιοχή. Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί", επισημαίνεται σε ανακοίνωση των δημοτικών αρχών.

    Όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές, αρκούδες εμφανίστηκαν σε αρκετές κεντρικές συνοικίες στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, ειδικά σε περιοχές όπου συχνάζουν μαθητές ή βρίσκονται δημοτικά σχολεία.

    Περιπολικά κυκλοφορούν στις περιοχές αυτές και προειδοποιούν τους κατοίκους να μην αφήνουν τα παιδιά τους να κυκλοφορούν μόνα τους.

    Μέχρι τώρα οι αρχές δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν πόσες αρκούδες κυκλοφορούν στην πόλη, αφού οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Πάντως βρέθηκαν ίχνη από τα ζώα και ορισμένοι κάτοικοι δήλωσαν ότι είδαν τις αρκούδες.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται αρκούδες στο κέντρο του Σαπόρο, μιας πόλης δύο εκατομμυρίων κατοίκων στο νησί Χοκάιντο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 October 2011 - 8:29:46 UTC