Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορχηστρικό κομμάτι του Τσιτσάνη σε ταινία του Γούντι Άλεν
  • [02] «Η Κρητικοπούλα» ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή

  • [01] Ορχηστρικό κομμάτι του Τσιτσάνη σε ταινία του Γούντι Άλεν

    Μπορεί το Μουσείο Τσιτσάνη να βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά, καθώς η έλλειψη χώρου αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την λειτουργία του, παρά την προσωρινή του στέγαση στο Μύλο Ματσόπουλου, ωστόσο, μια πρόταση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για δικαιώματα μουσικής του μεγαλύτερου Έλληνα δημιουργού του λαϊκού τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη, έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό μια μικρή ευχάριστη αναστάτωση στους υπεύθυνους του "ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ" στα Τρίκαλα.

    "Όλα ξεκίνησαν πριν περίπου ένα χρόνο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στέλιος Καραγιώργος, όταν, με e-mail η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Miramax Films, μας ζητούσε την άδεια για να χρησιμοποιήσει ένα ορχηστρικό κομμάτι του Τσιτσάνη στο ριμέικ της ταινίας του Γούντι Αλεν "Ακαταμάχητη Αφροδίτη".

    Σίγουρα μας ξάφνιασε μια τέτοια πρόταση από τους Αμερικανούς υπεύθυνους της εταιρείας, οι οποίοι όπως φάνηκε όταν διαβάσαμε το μήνυμα ζητούσαν, να έρθουν μέσα από την ιστοσελίδα του "ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ" σε επαφή με τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων του Τσιτσάνη για να καταβάλουν και τα αντίστοιχα ποσά των πνευματικών δικαιωμάτων".

    Η ταινία "Ακαταμάχητη Αφροδίτη" βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1995 και χάρισε την ίδια χρονιά στη Μίρα Σορβίνο το 'Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου.

    Όπως λέει ο κ. Καραγιώργος, την μουσική του Τσιτσάνη που επιλέχθηκε την είχε ο ο Γούντι Άλεν στην προσωπική του δισκοθήκη.

    [02] «Η Κρητικοπούλα» ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή

    'Ενα ξεχασμένο αριστούργημα, που ανακαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε πρόσφατα, «Η Κρητικοπούλα», ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην πρώτη πλήρη σκηνική αναβίωσή της ύστερα από 80 χρόνια.

    Το κύκνειο άσμα του Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα έχει σαν κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης την όμορφη κρητικοπούλα Αρετή, που ντύνεται Μανωλιός για τις ανάγκες τού Αγώνα και επιτυγχάνει να αποσπάσει από τον Ενετό Δούκα της Κρήτης προνόμια για τους συμπατριώτες της.

    «Η παράσταση θα προσπαθήσει να τονίσει το κωμικό στοιχείο τής "σχεδόν" σεξπιρικής της πλοκής, τη νεανικότητα και τη φρεσκάδα της ιστορίας της, με απόλυτο σεβασμό στην ελληνικότητα της ταυτότητας της», εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης, Πέτρος Ζούλιας, που συνεργάζεται πρώτη φορά με την ΕΛΣ.

    Η κωμική αυτή όπερα μιλά για τον έρωτα και την επανάσταση στα χρόνια της ενετοκρατίας. Μέσα από εκπυρσοκροτήσεις, έρωτες, τραγούδια και πεντοζάλη, η Μεγαλόνησος πανηγυρίζει την επανάστασή της και οι πρωταγωνιστές την ένωσή τους.

    Το έργο γράφτηκε έναν περίπου χρόνο πριν από το θάνατο του Σαμάρα και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1916 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. 'Οπως έχει καταγραφεί στον Τύπο της εποχής, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία με τον συνθέτη να επευφημείται στο κατάμεστο θέατρο. Τη δε πρεμιέρα, είχε παρακολουθήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Το έργο, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, θα ανέβει για 10 παραστάσεις, έως τις 29 Απριλίου.

    Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει, οι τιμές κυμαίνονται από 15 εως 40 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 October 2011 - 16:29:34 UTC