Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δέκα συναντήσεις Χριστόφια - Έρογλου μέχρι την επόμενη τριμερή το 2012
  • [02] Ο Γιώργος Γιάτσης νέος προπονητής της ομάδας βόλεϊ του Άρη
  • [03] "Νάνο- αυτοκίνητο" με μήκος ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου
  • [04] Πρόσκληση για εθελοντική αναδάσωση στο δυτικό Μαίναλο
  • [05] Καθοριστικά για την πνευματική ανάπτυξη τα τρία πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών
  • [06] Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο της Αθήνας
  • [07] Λαγκάρντ: "Απαραίτηση η αποσαφήνιση της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία και την Ελλάδα"
  • [08] Επικυρώθηκε η καταδίκη του πρώην προέδρου του Ισραήλ Μ. Κατσάβ
  • [09] Ρώσος επιστήμονας διαψεύδει ότι βοήθησε τους Ιρανούς στην κατασκευή ατομικής βόμβας
  • [10] Το αλκοόλ κάνει πιο γρήγορα ζημιά στον γυναικείο εγκέφαλο σε σχέση με τον αντρικό

  • [01] Δέκα συναντήσεις Χριστόφια - Έρογλου μέχρι την επόμενη τριμερή το 2012

    Την άλλη εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτες επαφές των δύο πλευρών με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ούτως ώστε να προγραμματιστεί η συχνότητα των συναντήσεων των δύο ηγετών, αλλά και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι την επόμενη τριμερή, του Ιανουαρίου 2012.

    Χθες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της τελευταίας τριμερούς, με σχεδόν όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να εκφράζουν έντονες ανησυχίες ως προς το ενδεχόμενο "μετάλλαξης" της διαδικασίας.

    Σύμφωνα με κάποιες πρώτες κυβερνητικές εκτιμήσεις, όπως γράφει η ιστοσελίδα της "Καθημερινής" Κύπρου , αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν γύρω στις 10 συναντήσεις μεταξύ τους μέχρι την επόμενη τριμερή, ενώ είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί η μεθοδολογία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με "πρόσωπο επαφής" τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών.

    Πάντως, εντός διπλωματικών κύκλων αναπτύσσεται και η ιδέα για "αναβολή" του ραντεβού της τριμερούς του Ιανουαρίου, για τον Μάρτιο του 2012, στην περίπτωση που δεν σημειωθεί καμία πρόοδος στα κεφαλαιώδη ζητήματα, και ως εκ τούτου και αυτό το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό.

    [02] Ο Γιώργος Γιάτσης νέος προπονητής της ομάδας βόλεϊ του Άρη

    Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 09/11/2011 23:32 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Βόλεϊ-Αρης-Ο Γιώργος Γιάτσης νέος τεχνικός

    Στην επιλογή του Γιώργου Γιάτση, ως αντικαταστάτη στον πάγκο του Γιώργου Περσιανλή, κατέληξαν οι ιθύνοντες του Αρη.

    Ο 43χρονος τεχνικός, που φόρεσε τη φανέλα των "κίτρινων" και ως παίκτης, βρέθηκε απόψε στο Αλεξάνδρειο και έδωσε για πρώτη φορά οδηγίες στην προπόνηση. Συνεργάστηκε το 2004, ως προπονητής, με τη γυναικεία ομάδα του συλλόγου, ενώ μετρά, ακόμη, θητεία στην Α1 Γυναικών με τον Φιλαθλητικό (2005), αλλά και στην Α2 Ανδρών με τον Γαλαξία (2009).

    [03] "Νάνο- αυτοκίνητο" με μήκος ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου

    Ολλανδοί και Ελβετοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν το μικρότερο ηλεκτρικό όχημα στον κόσμο.

    Πρόκειται για ένα μόριο όπου έχουν προσαρτηθεί τέσσερις «ρόδες», το οποίο έχει μήκος ένα νανόμετρο, δηλαδή ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου (60.000 φορές μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα) και το οποίο κινείται υπό την ώθηση ηλεκτρονίων.

    Κάθε «ρόδα» (ρότορας) του νανο-αυτοκινήτου-μορίου, αποτελείται από λίγα μόλις άτομα και είναι προσδεμένη στο «αμάξωμα»,δηλαδή στο κυρίως μόριο, με διπλούς δεσμούς άνθρακα. Ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο παρέχει μέσω ηλεκτρονίων την αναγκαία ενέργεια για να κινηθεί το όχημα πάνω σε μία επιφάνεια χαλκού.

    Οι επιστήμονες, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το «αυτοκίνητο» που διατηρούσε την αυτονομία του, μπορούσαν να κατευθύνουν κατά βούληση την πορεία του. Προς το παρόν πάντως, κινείται μάλλον αργά: χρειάστηκαν δέκα παλμοί ηλεκτρονικού «καυσίμου» για να κινηθεί κατά έξι νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου).

    Τέτοιου είδους νανο-οχήματα μπορούν μελλοντικά να αξιοποιηθούν κυρίως στην ιατρική, στη ρομποτική και γενικότερα στη νανο-μηχανική.

    [04] Πρόσκληση για εθελοντική αναδάσωση στο δυτικό Μαίναλο

    Την υλοποίηση αναδασωτικών έργων σε δασικό σύμπλεγμα ελατοδασών στο Δυτικό Μαίναλο, ενέκρινε Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος, έπειτα από αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

    Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με αποκλειστική δαπάνη της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου.

    Την προμήθεια του φυτευτικού υλικού έχει αναλάβει το δασικό φυτώριο του Δασαρχείου Βυτίνας, ενώ η Διεύθυνση Δασών Αρκαδίας σε συνεργασία με το δασαρχείο Βυτίνας θα παράσχουν υλωρικό προσωπικό και τεχνογνωσία, και συγχρόνως έχουν επιφορτιστεί με την εποπτεία και καθοδήγηση των ομάδων εργασίας.

    Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προσκαλεί φορείς και ιδιαίτερα σχολεία να προβούν σε εθελοντικές δεντροφυτεύσεις και ανανεώνει τη δέσμευσή της να βοηθήσει ενεργά κάθε τέτοια ενέργεια.

    [05] Καθοριστικά για την πνευματική ανάπτυξη τα τρία πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών

    Ερευνητής παγκόσμιας εμβέλειας και κύρους σε θέματα πνευματικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης των παιδιών, αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική που προσφέρει ένα μόνο χρόνο προσχολικής παιδείας, ισχυριζόμενος ότι δεν αρκεί για να καλύψει το χάσμα που δημιουργείται σε παιδιά από χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

    Ο επίτιμος καθηγητής Παιδείας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, Τζόζεφ Σπάρλινγκ, δήλωσε ότι τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι αποφασιστικά για την πνευματική του ανάπτυξη, χαρακτήρισε, δε, την παρούσα πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που προσφέρει ένα χρόνο μόνο προσχολικής παιδείας, ως ''αμέλεια''.

    Ο ίδιος τόνισε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί το ότι ''ο δημογραφικός παράγοντας δεν θα πρέπει να προδιαγράφει και την τύχη των ανθρώπων, όπως συχνά τονίζει η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, παιδιά από κατώτερα στρώματα θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια από τη γέννησή τους.

    ''Αυτά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι και τα πιο αποφασιστικά. Δεν αναφέρομαι στα παιδιά εύπορων οικογενειών, δεδομένου ότι γι' αυτήν την κατηγορία δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε παιδιά που γεννιούνται σε πολύ φτωχές οικογένειες, που οι γονείς έχουν χαμηλά επίπεδα μόρφωσης, όπου υπάρχει ενδοοικογενειακή βία και παραμέληση''.

    [06] Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο της Αθήνας

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να έχει το βλέμμα της στραμμένο στο Προεδρικό Μέγαρο και να προεξοφλεί λύση Παπαδήμου, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 782,45 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,30%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,900 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,20%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,33% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,31%.

    [07] Λαγκάρντ: "Απαραίτηση η αποσαφήνιση της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία και την Ελλάδα"

    Η αποσαφήνιση της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία και στην Ελλάδα είναι αναγκαία, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που οι διεθνείς αγορές έχουν αποσταθεροποιηθεί μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών της ευρωζώνης.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιφορτίσθηκε με μία κρίσιμης σημασίας αποστολή και οφείλει να θέσει τις γνώσεις και την τεχνογνωσία του στην υπηρεσία μιας "δημοσιονομικής επιτήρησης της Ιταλίας" ανά τρίμηνο, πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

    [08] Επικυρώθηκε η καταδίκη του πρώην προέδρου του Ισραήλ Μ. Κατσάβ

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ επικύρωσε σήμερα την ποινή της επταετούς κάθειρξης στην οποία είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος υφισταμένων του στο υπουργείο Τουρισμού και την προεδρία, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ.

    "Χωρίς αμφιβολία, υπήρξε βιασμός, γιατί οι σεξουαλικές σχέσεις δεν έγιναν με τη συναίνεση των θυμάτων, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ειδύλλιο. Ο Μοσέ Κατσάβ χρησιμοποίησε τη θέση του για να διαπράξει τα εγκλήματα αυτά και η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του είναι δικαιολογημένη", τονίζουν στην ετυμηγορία τους οι τρεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ Εντνα Αρμπέλ, Σαλίμ Ζουρμπάν και Μίριαμ Ναόρ.

    Την ποινή της επτετούς κάθειρξης είχε επιβάλει στον 65χρονο Κατσάβ δικαστήριο του Τελ Αβίβ τον Μάρτιο.

    Ο Κατσάβ έχει καταδικαστεί για το βιασμό, δυο φορές, συνεργάτιδάς του, όταν ήταν υπουργός Τουρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος δυο άλλων γυναικών που εργάζονταν στο γραφείο του στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του (2000-2007).

    [09] Ρώσος επιστήμονας διαψεύδει ότι βοήθησε τους Ιρανούς στην κατασκευή ατομικής βόμβας

    Ενας επιστήμονας από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ειδικός στα πυρηνικά όπλα, διέψευσε ότι έδωσε στους Ιρανούς τεχνογνωσία για τους πυροκροτητές υψηλής ακριβείας, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται για μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση, παρά τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου ότι βοήθησε την Τεχεράνη να πλησιάσει στην κατασκευή ατομικής βόμβας, αναφέρει σήμερα ρωσική εφημερίδα.

    Η εφημερίδα Washington Post επικαλούμενη πληροφορίες των υπηρεσιών αντικατασκοπείας αναφέρει ότι ο επιστήμονας αυτός ονομάζεται Βιατσεσλάβ Ντανιλένκο και φέρεται ότι συνεργαζόταν με τους Ιρανούς για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

    Μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ρωσίας, η Kommersant, έγραψε ότι εντόπισε τον Ντανιλένκο, ο οποίος σήμερα είναι 76 ετών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντανιλένκο εργάστηκε επί δεκαετίες σε ένα από τα μυστικά πυρηνικά ερευνητικά κέντρα της Ρωσίας, το οποίο επί Σοβιετικής Ενωσης ήταν γνωστό ως Chelyabinsk-70.

    "Δεν είμαι πυρηνικός φυσικός και δεν είμαι ο ιδρυτής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος," φέρεται να δήλωσε ο Ντανιλένκο στην εφημερίδα.

    Σύμφωνα με την Kommersant, ο Ντανιλένκο ήταν ένας από τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο στη δημιουργία νανοδιαμαντιών (δηλαδή μικροσκοπικών διαμαντιών) προϊόν συμβατικών εκρήξεων, τα οποία προορίζονται για διάφορες χρήσεις στον τεχνολογικό και ιατρικό τομέα.

    [10] Το αλκοόλ κάνει πιο γρήγορα ζημιά στον γυναικείο εγκέφαλο σε σχέση με τον αντρικό

    Οι γυναίκες που πάσχουν από αλκοολισμό, παθαίνουν τρεις φορές πιο γρήγορα ζημιά στον εγκέφαλό τους σε σχέση με τους άνδρες αλκοολικούς, σύμφωνα με μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι βλάβη αφορά κυρίως τη λειτουργία της σεροτονίνης και συνεπώς τις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την ψυχική διάθεση, τις ορμές και τον ύπνο.

    Οι ερευνητές του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα, με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέργκλουντ, που κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό για θέματα αλκοολισμού «Alcoholism: Clinical and Experimental Research», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες υφίστανται μια κατά 50% μείωση της λειτουργίας της σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους μετά από τέσσερα χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (κατά μέσο όρο το ισοδύναμο 12 μπουκαλιών κρασιού την εβδομάδα). Οι άνδρες, για να πάθουν αναλόγου μεγέθους βλάβη, πρέπει να πίνουν την ίδια ποσότητα επί 12 χρόνια, δηλαδή επί τριπλάσιο χρόνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 November 2011 - 9:29:47 UTC