Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Προεδρικό ο Λ. Παπαδήμος
  • [02] Δωρεάν τρόφιμα σε απόρους
  • [03] Φ. Τσίτος: "Σε κοινωνία κρίσης, ο καλλιτέχνης αποκτά θάρρος και ελευθερία"
  • [04] Στα χνάρια "δολοφόνου φοροφυγάδων" ο αστυνόμος Χαρίτος
  • [05] Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Δ. Καπράνος για το δομημένο ομόλογο
  • [06] Νέα περίοδο ύφεσης για την ευρωζώνη προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [07] Τουλάχιστον 20 ανθρακωρύχοι νεκροί από έκρηξη αερίου στην Κίνα

  • [01] Στο Προεδρικό ο Λ. Παπαδήμος

    Στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθε προ ολίγου ο ακαδημαϊκός και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα λάβει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης.

    Σημειώνεται, ότι από τις 10 το πρωί στο προεδρικό μέγαρο βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου Κ. Παπούλια, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον Πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαρά και τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

    [02] Δωρεάν τρόφιμα σε απόρους

    Ρύζι, ζυμαρικά αλλά και γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ θα διανεμηθούν δωρεάν σε απόρους, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος της ΕΕ. Έτσι, έως το τέλος της χρονιάς, θα διανεμηθούν 7.021.000 κιλά ζυμαρικών, 5.200.500 κιλά ρυζιού και 426.000 κιλά τυριού γραβιέρας Κρήτης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

    Στην περίπτωση που υπάρξουν υπόλοιπα ποσοτήτων, είτε γιατί κάποιοι αρνηθούν να παραλάβουν ό,τι δικαιούνται, είτε γιατί έχει μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων απόρων, τότε οι φορείς των δικαιούχων θα πρέπει να τις μοιράσουν εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας σε αυτούς που σιτίζουν, σε Ιερές Μητροπόλεις και σε πολύτεκνες οικογένειες.

    Ανάδοχος εταιρία για την υλοποίηση του προγράμματος και την ολοκλήρωση της διανομής του ρυζιού στους δικαιούχους είναι η ΕΥΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΕ, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού. Η διανομή θα γίνει ως εξής : α) 9 κιλά ανά σιτιζόμενο άτομο (233.361 κιλά συνολικά) β)15 κιλά ανά άπορο (1.544.445 κιλά συνολικά) και γ) στις οικογένειες θα δοθούν 3.422.694 κιλά συνολικά. Ανάλογα με τα μέλη τους έχουν λαμβάνει από 15 κιλά έως 78 κιλά. Μια τριμελής οικογένεια δικαιούται για παράδειγμα 30 κιλά ενώ μια τετραμελής 35 κιλά.

    Η εταιρία NUTRIA AE, ως ανάδοχος, καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμα διανομής ζυμαρικών. Θα δοθούν 15 κιλά ανά σιτιζόμενο άτομο, 20 κιλά ανά άπορο και από 20 έως 70 κιλά ανά οικογένεια, ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους. Επίσης 365 κιλά ζυμαρικά θα δοθούν δωρεάν στο Σύλλογο «Το χαμόγελο του παιδιού». Επίσης η ίδια εταιρία έχει την ευθύνη της δωρεάν διανομής των 426.000 κιλών γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ. Οι άποροι (σιτιζόμενοι ή όχι) δικαιούνται 1 κιλό το άτομο και οι οικογένειες ανάλογα τα μέλη τους από 1 έως 13 κιλά.

    [03] Φ. Τσίτος: "Σε κοινωνία κρίσης, ο καλλιτέχνης αποκτά θάρρος και ελευθερία"

    Η πρωτοφανής κατάσταση που ζούμε θα εμπνεύσει τους έλληνες σκηνοθέτες ; ''Ερεθίσματα βρίσκει ο καλλιτέχνης και σε τακτοποιημένη κοινωνία", απαντά ο σκηνοθέτης Φίλιππος Τσίτος, που η ταινία του "Αδικος κόσμος" έκανετηνΤετάρτηπανελλήνια πρεμιέρα στο 52ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

    «'Οταν ο καλλιτέχνης ζει σε κοινωνία κρίσης, αποκτά θάρρος, ελευθερία, επειδή δεν έχει τίποτε να χάσει. Αυτό διαπιστώνω από τον εαυτό μου. Είναι όλα διαλυμένα και μιλάς χωρίς αυτολογοκρισία. Όταν είναι όλα σε τάξη, ενστικτωδώς μπαίνεις κι εσύ σε τάξη».

    Η κωμική τραγωδία «Αδικος κόσμος» απέσπασε πριν λίγους μήνες το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και το βραβείο α' ανδρικού ρόλου (Αντώνης Καφετζόπουλος).

    Ο 45χρονος Φίλιππος Τσίτος, ζει τα τελευταία 20 χρόνια μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Όπως λέει ο ίδιος, ουσιαστικά κερδίζει τον επιούσιο από την γερμανική τηλεόραση, γυρίζοντας τα τελευταία χρόνια αστυνομικές τηλεταινίες.

    Ποια είναι η κυρίαρχη στάση της γερμανικής κοινής γνώμης για την κρίση στην Ελλάδα; ρωτάμε τον Φίλιππο Τσίτο;

    «Προσωπικά δεν καταλαβαίνω τον όρο "μέσος πολίτης". Με την έννοια ότι στην Γερμανία, υπάρχουν πολίτες που θεωρούν ότι η κρίση δεν είναι μόνο της Ελλάδας, άλλοι φοβούνται πως ίσως το πρόβλημα θα έρθει κάποια στιγμή και στην Γερμανία και προσπαθούν να χτυπήσουν συναγερμό. Υπάρχουν κι άλλοι, που λένε, φέρτε μας πίσω τα λεφτά που μας πήρατε».

    Η ταινία "Αδικος κόσμος", κόστισε 250 χιλιάδες ευρώ, ελάχιστα χρήματα δηλαδή, συγκρινόμενη με ταινίες ευρωπαϊκές. Και μιλώντας εκ πείρας ο σκηνοθέτης, που έβαλε κι αυτός, όπως και άλλοι 'Ελληνες σκηνοθέτες, βαθιά το χέρι στην τσέπη του, για να πραγματοποιήσει την ταινία του, τονίζει:

    "Όταν κάνεις ταινία σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όσο επιτυχία και να έχει η προηγούμενη, ξεκινάς από το μηδέν. Είναι απομονωμένες οι ταινίες των κρατών που βρίσκονται έξω από το αλυσιβερίσι της αγοράς διανομής ταινιών" .

    [04] Στα χνάρια "δολοφόνου φοροφυγάδων" ο αστυνόμος Χαρίτος

    Ο αστυνομικός ερευνητής Χαρίτος καλείται να ανακαλύψει ένα δολοφόνο διαφορετικό από τους άλλους: πρόκειται για ένα "εθνικό τιμωρό" φοροφυγάδων. Και ο ντετέκτιβ βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: να πράξει το καθήκον του, παρότι στην Ελλάδα του Μνημονίου η υπηρεσία του μείωσε το μισθό, του έκοψε τα επιδόματα και η κόρη του αναγκάζεται να ξενιτευτεί για να βρει δουλειά; Η να κάνει τα στραβά μάτια , αφήνοντας τον "εθνικό φοροεισπράκτορα" να γεμίζει με αυτό τον τρόπο τα ταμεία του κράτους; Που τελειώνει ο αστυνόμος και που αρχίζει ο άνθρωπος;

    Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το καινούργιο βιβλίο αστυνομικής- και όχι μόνο- λογοτεχνίας του Πέτρου Μάρκαρη, που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Γαβριηλίδης. Πρόκειται για το δεύτερο μυθιστόρημα 412 σελίδων στη σειρά "Τριλογία της Κρίσης" με τίτλο "Περαίωση".

    Στο τέλος, ο συγγραφέας βάζει τον αστυνομικό να ανακαλύπτει τον μοντέρνο δολοφόνο , παιδί μεταναστών στη Γερμανία, εξπέρ στους υπολογιστές, που είχε αδικηθεί από τις ελληνικές υπηρεσίες όταν υπέβαλε για έγκριση ένα οπτικοαουστικό σύστημα διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων για να ευνοηθεί κάποιος "κολλητός". Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, στο οπισθόφυλλο: "Προσοχή: Το μυθιστόρημα δεν συνιστάται για απομιμήσεις".

    [05] Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Δ. Καπράνος για το δομημένο ομόλογο

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή Γιώργου Λέκκα, ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Εργαζομένων στον Τύπο (ΤΣΠΕΑΘ) Δημήτρης Καπράνος, κατηγορούμενος στην υπόθεση της αγοράς από το ταμείο δομημένου ομολόγου αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ, τον Ιούλιο του 2006.

    Τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, ολοκληρώθηκε η απολογία του κατηγορούμενου για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις, που ξεκίνησε χθες το πρωί, οπότε ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ομόφωνα ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του Εφετείου, ο Δημήτρης Καπράνος μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση ανακριτή και Εισαγγελέα αισθάνθηκε εντονότατη δυσφορία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απιστίας, της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας που αφορούν την επίμαχη αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου. Ο κ.Λέκκας έχει στα χέρια του σημαντικά στοιχεία που κατά το κατηγορητήριο συνδέουν τον πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ με εμβάσματα ύψους 1,887 εκατομμύρια ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του, αμέσως μετά την αγορά του ομολόγου

    [06] Νέα περίοδο ύφεσης για την ευρωζώνη προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ευρώπη απειλείται με "νέα φάση ύφεσης", προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το επόμενο έτος, σε μόλις 0,5% έναντι 1,8 σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη.

    "Η ανάπτυξη διακόπηκε στην Ευρώπη και είναι πιθανόν να γνωρίσουμε νέα φάση ύφεσης", προειδοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, με την ευκαιρία της δημοσίευσης των προβλέψεων του φθινοπώρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Ιταλία θα γνωρίσει στασιμότητα του ΑΕΠ της το 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, στο 0,1%, έναντι 1,3% σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ αναμένεται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στη χώρα κατά το 2013 με ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,7%. Οι Βρυξέλλες προβλέπουν επίσης τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω του 3% το 2012.

    Για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει νέα περίοδο ύφεσης το 2012, στο -2,8% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 και το 2012 θα είναι μεγαλύτερο του προβλεπομένου.

    [07] Τουλάχιστον 20 ανθρακωρύχοι νεκροί από έκρηξη αερίου στην Κίνα

    Τουλάχιστον 20 εργάτες σκοτώθηκαν από έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο της επαρχίας Γιουνάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, έγινε γνωστό από τη πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής Σιζόνγκ στην οποία βρίσκεται το ορυχείο.

    Τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται να διασώσουν 23 ακόμα ανθρακωρύχους που παραμένουν παγιδευμένοι.

    Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, δεν είναι σαφές πόσοι ανθρακωρύχοι εργάζονταν στο ορυχείο τη στιγμή της έκρηξης.

    Περίπου 30 πυροσβέστες, 100 επαγγελματίες διασώστες και σχεδόν 300 γιατροί και νοσηλευτές έχουν σπεύσει στην περιοχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 November 2011 - 11:29:34 UTC