Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει αύριο το Eurogroup
  • [02] "Ανησυχούν" οι ΗΠΑ για την κρίση στην ευρωζώνη
  • [03] Νέες περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ
  • [04] Άρχισαν να ψηφίζουν οι Αιγύπτιοι στις πρώτες βουλευτικές εκλογές
  • [05] Σύννεφα πάνω από το Ντέρμπαν, στη Διάσκεψη για το κλίμα

  • [01] Συνεδριάζει αύριο το Eurogroup

    Η ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να αποδεσμεύσει την κρίσιμη για την Ελλάδα βοήθεια και να αποφασίσει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), την ιδια ώρα που η κρίση χρέους παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις στην Ευρώπη.

    Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συναντηθούν την Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες και την επόμενη ημέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

    Πρώτο θέμα στην αντζέντα του Eurogroup είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα.

    Μετά την αναποφασιστικότητα και τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, η αποδέσμευση των χρημάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκτιμούν πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

    "Θα δούμε αν δεν θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και ποια είναι η πρόοδος του σχέδιου προσαρμογής της Ελλάδας", τόνισε ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Επόμενο θέμα του Eurogroup είναι η ενίσχυση του ΕΤΧΣ, για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.

    Τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα επικυρώσουν αρχικά την Τρίτη το γενικό πλαίσιο του σχεδίου δράσης του ΕΤΧΣ, ακόμα και αν οι προπαρασκευαστικές εργασίες αποδεικνύονται περισσότερο πολύπλοκες.

    Τέλος, στο πλαίσιο του Eurogroup, οι υπουργοί θα επικυρώσουν επισήμως τον διορισμό του Γάλλου Μπενουά Κερέ στη θέση του Ιταλού Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τράπεζας.

    [02] "Ανησυχούν" οι ΗΠΑ για την κρίση στην ευρωζώνη

    Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές.

    Στη συνάντηση αναμένεται επίσης να συζητηθούν η αναταραχή στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική καθώς και η λήψη μέτρων από κοινού σε βάρος του Ιράν.

    Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) είναι προγραμματισμένο να λάβουν μέρος στη συνάντηση από ευρωπαϊκής πλευράς, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ σχεδιάζεται να συμμετάσχει επίσης η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

    Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πυροδοτήσει εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση Ομπάμα επέκρινε την αργή διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ αντέδρασαν έντονα στην κριτική της Ουάσινγκτον εν μέσω της πολιτικής κρίσης για το χρέος στις ΗΠΑ.

    Παρ'όλ'αυτά η διατλαντική συμμαχία σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς είναι "πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε", όπως ανέφερε ο Μπαρόζο, που πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές είναι "στρατηγικοί εταίροι".

    Ο Ομπάμα ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση για να συζητηθεί "ένα ευρύ φάσμα" θεμάτων κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος.

    Στο μεταξύ, ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης σχεδιάζουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, γράφει η εφημερίδα Welt am Sonntag.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν είναι αναγκαίο η Γερμανία και η Γαλλία θα συμφωνήσουν με ορισμένες άλλες χώρες να δεσμευτούν σε σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας λένε ότι το σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί εντός της εβδομάδας.

    Η ευρωζώνη κινείται προς ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις για όσους τους παραβιάζουν, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, δήλωσε χθες η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές.

    Σε ερώτηση εάν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ετοιμάζουν μια πιο σκληρή εκδοχή του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Πεκρές τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα σύμφωνο το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Λα Στάμπα", το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας. Όπως υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα "το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, μπορεί να φτάσει τα εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο δώδεκα με δεκαοκτώ μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους".

    [03] Νέες περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ

    Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2012, μελετά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες,παρέλαβε αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων που χορηγούν αυτές τις παροχές και δρομολογεί παρεμβάσεις.

    Οι περικοπές, οι οποίες θα αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους, θα διαμορφωθούν περί το 20% μεσοσταθμικά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν έως το 50%.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και ανάλογες με το αναλογιστικό έλλειμμα του κάθε Ταμείου και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Δραστικές μειώσεις αναμένονται στο ύψος του εφάπαξ που χορηγούν ελλειμματικά ταμεία.

    Με τις νέες περικοπές, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να καλύψει τα ελλείμματα χωρίς να καταφύγει σε έκτακτη φορολογία ή σε αύξηση εισφορών

    Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει οριακή αύξηση των δαπανών για συντάξεις κατά 77 εκατ. ευρώ, λόγω της μεταφοράς της επίπτωσης του αυξημένου αριθμού αποχωρήσεων κατά το 2011.

    Από την άλλη πλευρά, η συνολική κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία και τον ΟΑΕΔ, είναι μειωμένη κατά 9% με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ.ευρώ έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ανεργία και η μείωση των αμοιβών οδηγεί σε μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και αύξηση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας.

    Με τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους μετά την 1η/1/1993 δεν ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού.

    [04] Άρχισαν να ψηφίζουν οι Αιγύπτιοι στις πρώτες βουλευτικές εκλογές

    Οι Αιγύπτιοι άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, μια ψηφοφορία που διεξάγεται σε κλίμα έντασης και πολιτικής κρίσης.

    Ουρές ψηφοφόρων είχαν σχηματιστεί έξω από αρκετά εκλογικά τμήματα στο Κάιρο πριν αυτά ανοίξουν στις 08:00 η ώρα.

    [05] Σύννεφα πάνω από το Ντέρμπαν, στη Διάσκεψη για το κλίμα

    Ο «ήλιος» για το κλιματικό μέλλον της Γης δεν πρόκειται, κατά τα φαινόμενα, να σηκωθεί από το νότο, από το Ντέρμπαν στη Νότια Αφρική, όπου ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα.

    Μεγαλύτερης έντασης ξηρασίες στη Μαύρη Ήπειρο κάνουν τους ειδικούς να μιλούν για λιμό στο Κέρας της Αφρικής. Νέες χιλιάδες Ασιατών παρασέρνουν τα νερά από τις πιο συχνές πια ραγδαίες βροχοπτώσεις στο Πακιστάν και την Ταϋλάνδη. Ισχυρότερες καταιγίδες απειλούν, πλέον, το άντρο του αναπτυγμένου κόσμου: η έκθεση ClimAID, που ετοίμασαν το Κολούμπια, το City University της Ν. Υόρκης και το Κορνέλ κάνει λόγο για κίνδυνο να πλημμυρίσει, στα μέσα της δεκαετίας του ?20, σε λιγότερο από μία ώρα, το ένα τρίτο των δρόμων της Νέας Υόρκης.

    Και όμως. Οι ανάγκες διαχείρισης της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης και οι επιταγές της στενόμυαλης λογικής που έχουν πολλές χώρες να αποφασίζουν κατά πόσον θα αναλάβουν ή όχι δράσεις για περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου με γνώμονα την εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος επισκιάζουν την αναγκαιότητα να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.

    Σε αυτό το κλίμα περιορισμένων φιλοδοξιών και ψαλιδισμένων ελπίδων, το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναζήτησε τον Εκπρόσωπο της Ελλάδας στις Διαπραγματεύσεις για το Κλίμα, Δημήτρη Λάλα, παραμονές της αναχώρησής του για το Ντέρμπαν, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει το τοπίο, να ανιχνεύσει προθέσεις.

    Δύο θα είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι φετινές διεθνείς κλιματικές διαπραγματεύσεις: το «διαχρονικό θέμα», όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, «γιατί ήταν προς διαπραγμάτευση και στην Κοπεγχάγη, το 2009 και στο Κανκούν, πέρυσι», του τι θα γίνει μετά τη λήξη, στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, της πρώτης περιόδου δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, όπως ορίζονται στο Πρωτόκολλο του Κιότο.

    «Είναι προφανές και στους πιο αισιόδοξους ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη περίοδος δεσμεύσεων που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2013, γιατί δεν έχουμε χρόνο να διαπραγματευθούμε τις λεπτομέρειες ή για να κυρωθεί αυτή η καινούργια συμφωνία από τα κοινοβούλια των χωρών. Άρα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει μια "κενή" περίοδος», εκτιμά ο κ. Λάλας.

    Οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, παραδέχονται, κατ' ιδίαν, ότι δεν θα υπάρξει νέα παγκόσμια κλιματική συμφωνία πριν το 2016, το νωρίτερο και ότι ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν μέχρι τότε, δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν το 2020.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 November 2011 - 7:29:33 UTC