Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI
  • [02] Δ. Ρέππας: "Όχι" σε απολύσεις στο Δημόσιο
  • [03] Κόντρα Τουρκίας-Γαλλίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων
  • [04] Ανατιμήσεις στο τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI

    «Η Ελλάδα κλήθηκε να απαντήσει σε δύσκολα διλήμματα τα οποία τέθηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας απόψε σε εκδήλωση - συζήτηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας με θέμα: «Από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

    Το βασικό δίλημμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι «αν θα παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ με μεγάλο κόστος, με ρυθμό ύφεσης που δεν συνηθίζεται σε ειρηνικές περιόδους και δραματική αύξηση της ανεργίας».

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ότι «η έξοδος από το ευρώ σημαίνει πτώχευση, δραστική μείωση περιουσιών και εισοδημάτων, καθώς και συνέπειες για το κοινωνικό, το οικονομικό και ενδεχομένως για το πολιτειακό σύστημα».

    Εκτίμησε πάντως, ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI», κάτι που όπως είπε, είναι εφικτό «εάν οι εταίροι μας σεβαστούν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου».

    «Οι πολίτες αναρωτιούνται αν οι θυσίες αυτές αξίζουν το κόπο αφού δεν γνωρίζουμε αν η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει το κοινό νόμισμα και να δώσουν ουσιαστική απάντηση στις αγορές οι οποίες επιτίθενται όπου διαπιστώνουν θεσμικό κενό» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και υποστήριξε, ότι το θεσμικό και πολιτικό έλλειμμα το οποίο υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη είναι πιο επικίνδυνο από το οικονομικό.

    Ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι με την κρίση «έχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, αφού κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα» και έκανε λόγο «για βαθιά κρίση πολιτικής νομιμοποίησης, κρίση εθνικής αυτοπεποίθησης και εθνικής ταυτότητας».

    [02] Δ. Ρέππας: "Όχι" σε απολύσεις στο Δημόσιο

    «Είμαστε απέναντι στο μέτωπο των απολύσεων, είμαστε, όμως, υπέρμαχοι του εξορθολογισμού του δημοσίου» δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο, ενώ με έμφαση επισήμανε ότι «δεν θα κάνουμε πράγματα, πάντως, τα οποία οδηγούν σε απόλυση της κοινής λογικής από την πολιτική μας».

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 μπορεί να προκύψει μέσω των αποχωρήσεων και των προσλήψεων, οι οποίες μπορεί ανά εξάμηνο και αναλόγως των αποχωρήσεων να γίνονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

    Επανέλαβε δε ότι από το 2009 έχουν αποχωρήσει από το δημόσιο περίπου 200.000 υπάλληλοι, διευκρινίζοντας ότι αυτές προήλθαν από τις 53.336 αποχωρήσεις του 2010, τις αποχωρήσεις του 2011, που υπολογίζονται σε 35.000, των 22.000 που εργαζόντουσαν στα προγράμματα «σταζ» (stages) και τους περίπου 65.000 συμβασιούχους, κυρίως εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ερωτηθείς για την εργασιακή εφεδρεία, απάντησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αποστολή στοιχείων από τους φορείς, καθώς εκκρεμούν οι συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου, τόσο του δημοσίου όσο και των ΔΕΚΟ, μιλώντας πρακτικά για «Β΄ φάση του Α' σταδίου της εφεδρείας».

    [03] Κόντρα Τουρκίας-Γαλλίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων

    Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να μην υιοθετήσει την "απαράδεκτη" πρόταση νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων την οποία οι γάλλοι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την Πέμπτη.

    "Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αυτή την πρόταση νόμου (...) που μας αφαιρεί το δικαίωμα να απορρίψουμε τις αβάσιμες και άδικες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και του έθνους μας", δήλωσε ο Γκιουλ σε ανακοίνωσή του.

    "Αναμένουμε ότι θα επικρατήσει στη Γαλλία η λογική και η ευθυκρισία και ότι θα απορριφθεί αυτό το σχέδιο νόμου", προσθέτει η ανακοίνωση.

    Ο Γκιουλ εκφράζει την ελπίδα ότι "η πολυετής γαλλοτουρκική φιλία, τα κοινά συμφέροντα και η συμμαχία τους (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ) δεν θα θυσιαστούν προς όφελος προεκλογικών υπολογισμών".

    [04] Ανατιμήσεις στο τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

    Σημαντικές ανατιμήσεις στο τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που θα καταβάλουν, από 1ης Ιανουαρίου 2012, οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

    Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν επίσης από 1ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ζητήσει ανατιμήσεις τουλάχιστον κατά 15 % και η ΡΑΕ γνωμοδοτεί για μέση αύξηση 11% - 12 %. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση και αναμένεται να περιλαμβάνει διαφορετικές επιβαρύνσεις ανά κατηγορία καταναλωτών και με κοινωνικά κριτήρια.

    Σε ό,τι αφορά το τέλος ΑΠΕ, η χρέωση για τους οικιακούς καταναλωτές θα διαμορφωθεί, από 1ης Ιανουαρίου, στα 5,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 1,95 ευρώ που ισχύει τώρα. Το τέλος ΑΠΕ είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας (από αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ.). Σημειώνεται ότι στην εισήγηση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προβλέπονταν ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών, το οποίο - σύμφωνα με τη ΡΑΕ - στο τέλος του 2011 θα διαμορφωθεί στα 194,7 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 December 2011 - 19:29:22 UTC