Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 4,9% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων
  • [02] Ρεκόρ ταχύτητας με "ηλιακά οχήματα" Video
  • [03] Σε απόγνωση εκατοντάδες ομογενείς πλημμυροπαθείς στην Αυστραλία
  • [04] Ο Ορχάν Παμούκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] Στο 4,9% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων

    Στο 4,9% διαμορφώθηκε τελικώς το επιτόκιο στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών. Το Ελληνικό Δημόσιο από την συγκεκριμένη εκδοση θα αντλήσει 1,95 δισ.ευρώ. Η συμμετοχή των επενδυτών στην δημοπρασία ήταν ικανοποιητική με αποτέλεσμα το προς δημοπράτηση ποσό (1,5 δισ.ευρώ) να καλυφθεί 3,4 φορές. Το επιτόκιο στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία ήταν 4,82%.

    Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν τα έντοκα γραμμάτια με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους

    Πληθωρισμός

    Στο 5,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2010, από 4,9% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Σε μέσα επίπεδα πέρυσι, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,7% έναντι 1,2% που ήταν σε μέσα επίπεδα το 2009.

    Υψηλότερα από τις προσδοκίες ο προϋπολογισμός

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011 και περιορίστηκε στα 19.603 εκατ. ευρώ από 30.871 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ετσι σημείωσε μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

    Στον περιορισμό του ελλείμματος συντέλεσε, κυρίως, η μείωση των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 7,5%, και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 12%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 11,3%. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 7,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%.

    Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά περίπου 7%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ρεκόρ ταχύτητας με "ηλιακά οχήματα" Video

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για "ηλιακά οχήματα" κατέγραψε το Sunswift -ένα αυτοκίνητο που κινείται με ηλιακή ενέργεια και κατασκευάστηκε στην Αυστραλία από μιά ομάδα φοιτητών.

    Το Sunswift ή "Ivy",όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά οι φοιτητές -κατασκευαστές του, ξεπέρασε τα 92 χλμ την ώρα, συντρίβοντας προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας που ήταν 79 χλμ την ώρα.

    Κατασκευασμένο από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, το Sunswift σχεδιάστηκε ειδικά για να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας των ηλιακών οχημάτων. Για τον σκοπό αυτό, οι κατασκευαστές μείωσαν το βάρος του οχήματος, αφαιρώντας μια μπαταρία που έδινε στο Sunswift τη δυνατότητα να πραγματοποιεί μεγαλύτερες αποστάσεις.

    Με μειωμένο βάρος το ηλιακό αυτοκίνητο έπιασε κατά μέσο όρο τα 89 km την ώρα διανύοντας μια απόσταση 2500 μέτρων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σε απόγνωση εκατοντάδες ομογενείς πλημμυροπαθείς στην Αυστραλία

    Τις χειρότερες πλημμύρες από το 1893 αντιμετωπίζει το Μπρισμπέιν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας όπου ζουν και πολλές χιλιάδες ομογενείς.

    Μεταξύ των χιλιάδων κατοίκων που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είναι και αρκετοί ομογενείς. Η περιοχή West End που βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Μπρίσμπαν, που έχει υπερχειλίσει, έχει αρχίσει να πλημμυρίζει. Πρόκειται για μια περιοχή όπου μένει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ήδη το Κέντρο της Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας του Μπρισμπέιν προσφέρει κατάλυμα στους πλημμυροπαθείς ομογενείς της πόλης.

    Η διευθύντρια του Κέντρου, κ. Άντζελα Αντρώνη κάνει λόγο για «εφιαλτική κατάσταση» και υπογραμμίζει πως όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

    Έτσι μετά τους ομογενείς που έχασαν τις περιουσίες τους στις καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας που έπληξαν το Κουίνσλαντ, στους πλημμυροπαθείς προστέθηκαν και πολλοί Έλληνες του Μπρισμπέϊν.

    Μόνο χθες, εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας που πλημμύρισε τους δρόμους της Τουγούμπα, δυτικά του Μπρισμπέιν, παρασύρθηκαν πεζοί και αυτοκίνητα και έχασαν την ζωή τους εννέα άτομα ενώ αγνοούνται άλλα 72. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ομογενής, μεταξύ των νεκρών και των αγνοουμένων.

    «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες μαύρες μέρες στο Κουίνσλαντ» είπε η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη Σεντ Τζόρτζ που πλημμύρισε την περασμένη εβδομάδα και όπου η στάθμη των υδάτων αναμένεται να ξεπεράσει στα επόμενα 24ωρα τα 13 μέτρα!

    Πάντως την αποκορύφωση της χθεσινής μέρας τρόμου και χάους για την πολιτεία του Κουίνσλαντ αποτέλεσε το υδάτινο τείχος ύψους 7 μέτρων το οποίο υψώθηκε χωρίς προειδοποίηση και κυριολεκτικά έπνιξε την Τουγούμπα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, παρασύροντας στο διάβα του αυτοκίνητα και σπίτια. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς τα ορμητικά νερά άφησαν την πληγείσα περιοχή κατεστραμμένη σαν από τσουνάμι, ενώ οι αρχές προειδοποιούν για το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, το οποίο αναμένεται να πλήξει το Μπρισμπέιν.

    Σε πολλές περιοχές έχουν στηθεί κέντρα ανακούφισης πλημμυροπαθών, ενώ με εβδομαδιαίο επίδομα ενισχύονται οι πλημμυροπαθείς, γεγονός το οποίο θα επιβαρύνει με δεκάδες εκατομμύρια τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με την Πολιτειακή Πρωθυπουργό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ο Ορχάν Παμούκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είναι ο μόνος Τούρκος συγγραφέας, μέχρι σήμερα, που έχει κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, και ο δεύτερος νεότερος στην ιστορία των βραβείων αυτών (ο άλλος ήταν ο Κίπλινγκ).

    Ο Ορχάν Παμούκ γεννιέται το 1952 στην Κωνσταντινούπολη, γόνος ανώτερης μεσοαστικής οικογένειας μηχανικών, σπουδάζει Αρχιτεκτονική, αλλά στα τρία χρόνια, τα παρατάει και το 1974 αποφασίζει να γίνει συγγραφέας με την ενθάρρυνση του πατέρα του, ο οποίος είναι συχνά απών, προτιμώντας το Παρίσι, την παρέα του Σαρτρ και του Καμύ.

    Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο ΤΖΕΒΝΤΕΤ ΜΠΕΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ, βραβεύεται το 1979 από τις εκδόσεις Μιλιέτ. Είναι η πρώτη μίας αδιάλειπτης σειράς βραβεύσεων των βιβλίων του, που κορυφώνεται το 2006 με το Νόμπελ. Έχει ήδη γράψει ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, το ιστορικό μυθιστόρημα ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΚΑΣΤΡΟ (1985), το οιονεί αστυνομικό ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΒΙΒΛΙΟ (1990), ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας και ακολουθούν Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΖΩΗ (1994), ΜΕ ΛΕΝΕ ΚΟΚΚΙΝΟ (1998) ένα ιστορικό θρίλερ, το πολιτικό ΧΙΟΝΙ (2002) και τα πιο πρόσφατα, ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ, ένας φόρος τιμής στη μελαγχολική γενέτειρά του, ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ, μία αδιέξοδη ερωτική ιστορία, που καταφεύγει σε χιλιάδες αντικείμενα για να ζήσει ως ανάμνηση, και το τελευταίο στα ελληνικά, ΑΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, μία συλλογή κειμένων, όλα από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ, τα περισσότερα σε μετάφραση της Στέλλας Βρετού.

    Ο Παμούκ είναι ένας δύσκολος συγγραφέας. Κι ένας δύσκολος άνθρωπος. Πλήρως αφοσιωμένος στο γράψιμο και τη λογοτεχνία, αμφισβητεί την έννοια της ευτυχίας, όταν αυτή δεν συναρτάται με το γράψιμο κι αισθάνεται δυστυχής όταν δεν κατορθώνει, λόγω υποχρεώσεων, να απομονωθεί δέκα ώρες καθημερινά στο γραφείο του, στην Πόλη, με εκπληκτική θέα στον Βόσπορο.

    Η γραφή του θεωρήθηκε νεωτεριστική, μεταμοντέρνα, η αφήγηση και η δομή των βιβλίων του είναι δαιδαλώδης, πρόσωπα και ζωές διασταυρώνονται στον λαβύρινθο της πόλης, ταυτότητες ανταλλάσσονται και παιχνιδίζουν σαν αντανακλάσεις στον καθρέφτη, καθιστώντας μάταιη κάθε προσπάθεια ορισμού και περιορισμού του εαυτού, που μοιάζει ρευστός και έτοιμος να περιβληθεί διάφορα προσωπεία. Συχνά ο ίδιος ο συγγραφέας κάνει περάσματα από τα βιβλία του (ως άλλος Χίτσκοκ) συχνά, επίσης, ήρωας και συγγραφέας ενώνονται σε ένα και μοναδικό πρόσωπο στο τέλος του βιβλίου. Τα θέματά του, εν πολλοίς ιστορικά, διαδραματίζονται στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη καμβά, στον οποίο πλέκονται οι ανθρώπινες ιστορίες φιλίας, έρωτα, τέχνης, πολιτικής.

    Μεγάλος παραμυθάς, αλλά και εγκυκλοπαιδιστής μυθιστοριογράφος, λάτρης των μεγάλων του 19ου αιώνα, κυρίως του Ντοστογιέφσκι, του Τολστόι, του Φλωμπέρ, αλλά και του Τόμας Μαν και αργότερα του Φώκνερ, ενώ στην ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ, αναφέρεται στον Καβάφη, ως εμβληματικό ποιητή της θλίψης, της μοναξιάς και της παρακμής, έχοντας όπως κι εκείνος την αγαπημένη του πόλη ως φόντο στις ιστορίες του.

    Στην Αθήνα, ο Ορχάν Παμούκ έρχεται καλεσμένος από το Megaron Plus για να δώσει μία διάλεξη σήμερα, στις 19.00, με τίτλο «Τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα; Μυθιστορήματα και Ζωές», την οποία θα προλογίσει ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον Τούρκο νομπελίστα συγγραφέα στο «Χίλτον» και συζήτησε μαζί του, κυρίως για Λογοτεχνία, καθώς αρνείται να μιλήσει για πολιτικά ζητήματα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 January 2011 - 11:30:25 UTC