Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 4,9% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων
  • [02] "Όλοι μαζί θα τα βγάλουμε πέρα"
  • [03] Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά ζητούν οι έμποροι Video
  • [04] Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης στο Διαδίκτυο
  • [05] Αντιδράσεις για αφορολόγητα καύσιμα Video
  • [06] Επικίνδυνα προϊόντα στην ΕΕ το 2010
  • [07] Στην Κύπρο η Μέρκελ
  • [08] Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες
  • [09] Διοξίνη και στα χοιρινά
  • [10] Σε υψηλά επίπεδα τα spreads
  • [11] Ερευνες για λαθρομετανάστες

  • [01] Στο 4,9% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων

    Στο 4,9% διαμορφώθηκε τελικώς το επιτόκιο στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών. Το Ελληνικό Δημόσιο από την συγκεκριμένη εκδοση θα αντλήσει 1,95 δισ.ευρώ. Η συμμετοχή των επενδυτών στην δημοπρασία ήταν ικανοποιητική με αποτέλεσμα το προς δημοπράτηση ποσό (1,5 δισ.ευρώ) να καλυφθεί 3,4 φορές. Το επιτόκιο στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία ήταν 4,82%.

    Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν τα έντοκα γραμμάτια με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους

    Πληθωρισμός

    Στο 5,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2010, από 4,9% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Σε μέσα επίπεδα πέρυσι, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,7% έναντι 1,2% που ήταν σε μέσα επίπεδα το 2009.

    Συστημικού χαρακτήρα η κρίση στην ευρωζώνη

    Διαβεβαιώσεις προς το επενδυτικό κοινό σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας παρέσχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, αποδίδοντας την επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων σε ευρύτερες αναταράξεις της αγοράς παρά στην ύπαρξη πραγματικού κινδύνου στάσης πληρωμών, επισημαίνεται στον διαδικτυακό τόπο του αμερικανικού δικτύου.

    "Τα περιθώρια (spreads) παραμένουν εκεί που βρίσκονται εξαιτίας των γενικότερων αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές", δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου στο CNBC σήμερα.

    "Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι ένα συστημικό θέμα για την Ευρώπη", πρόσθεσε.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αναμένει μια "μείζονα απόφαση" το επόμενο δίμηνο η οποία "θα ξεκαθαρίσει μια και δια παντός το ζήτημα της διατηρησιμότητας χρέους στην ευρωζώνη".

    "Όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί που πρέπει να ενεργοποιηθούν θα είναι εκεί ώστε να πεισθούν οι αγορές ότι η ευρωζώνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα υπερασπιστεί το νόμισμά της, θα υπερασπιστεί τις χώρες που κάνουν ότι πρέπει να κάνουν ώστε να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και επίσης ανταγωνιστικές στην ευρωζώνη", τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Όλοι μαζί θα τα βγάλουμε πέρα"

    Οι εξελίξεις στην ΕΕ, το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία και κοινωνικά θέματα, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό.

    Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στη λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε σταθερότητα και ανάπτυξη την ΕΕ, μέσα από μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση.

    Μεταξύ των ευρωπαϊκών θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το ευρωομόλογο.

    Σχετικά με την επίσκεψή του στο Ερζερούμ, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τη χάραξη μιας νέας πορείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με εμβάθυνσή τους, και με στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.

    Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης και κοινωνικά θέματα και, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, στόχος το 2011, μέσα από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, είναι μια κοινωνία ευνομούμενη με κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια και να μπει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "όλοι μαζί θα τα βγάλουμε πέρα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά ζητούν οι έμποροι Video

    Την ανάγκη νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την λειτουργία της αγοράς ζητούν οι έμποροι που θεωρούν απαραίτητη την προετοιμασία τους απέναντι στις δυσκολίες που αναμένουν το 2011. "Το 2010 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τους εμπόρους με 43.000 επίσημα λουκέτα και 11.000 επιχειρήσεις στο κόκκινο. Για το 2011 θα είμαστε προετοιμασμένοι", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου.

    "Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς έκανε τον κύκλο του χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανένα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με πολλή προσοχή", τονίζει ο κ. Κορκίδης. Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές που προτείνει η Συνομοσπονδία, της οποίας η ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 24 Ιανουαρίου για να λάβει τις τελικές αποφάσεις, μετά τη διαβούλευση που θα διεξαχθεί με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και τους εκπροσώπους των πολυκαταστημάτων.

    Η αναθεώρηση του καθεστώτος των προσφορών είναι η πρώτη αλλαγή που προωθεί η ΕΣΕΕ, προτείνοντας να καθιερωθούν τέσσερα δεκαήμερα προσφορών το χρόνο, μία σε κάθε τέλος εποχής. Η αλλαγή του ωραρίου της λειτουργίας είναι η δεύτερη αλλαγή που προτείνει η ΕΣΕΕ. "Εμείς θεωρούμε ότι το ωράριο 09:00-21:00 μας καλύπτει αλλά θα πρέπει να ανοίγουμε και κάποιες παραγωγικές ώρες, όπως είναι το μεσημέρι που πολλοί καταναλωτές φεύγουν από τη δουλειά τους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουν ουρές οι πελάτες έξω από τα καταστήματα μας. Πρέπει να τους περιμένουμε εμείς", επισημαίνει ο Βασίλης Κορκίδης. Η ΕΣΕΕ εξετάζει και το ενδεχόμενο του ανοίγματος των καταστημάτων τρεις Κυριακές του έτους, δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και μία πριν από το Πάσχα.

    Στο μεταξύ αυξημένες είναι οι προσδοκίες των εμπόρων από την περίοδο των εκπτώσεων που ξεκινούν επίσημα το Σάββατο. Η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων προτρέπει τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς πριν από οποιαδήποτε αγορά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης στο Διαδίκτυο

    Βιβλία, ταινίες, πίνακες ζωγραφικής και μουσική από τις γκαλερί, τις βιβλιοθήκες και τα μουσεία της Ευρώπης θα είναι διαθέσιμα δωρεάν στο Διαδίκτυο μέχρι το 2016, ανέφερε σήμερα μία ομάδα ειδικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Κομισιόν είχε ζητήσει ορισμένες συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι μεγάλες λογιστικές και οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

    "Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πέρα από οτιδήποτε μπορούσαμε να σκεφτούμε" δήλωσε ο Μορίς Λέβι, ένας από τους "τρεις σοφούς άνδρες και γυναίκες", οι οποίοι έχουν επιλεχθεί για να διερευνήσουν το ζήτημα.

    Στην έκθεσή της, η ομάδα των ειδικών επικαλείται μία μελέτη που εκτιμά ότι "συνολικά, περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για να μεταφερθεί ολόκληρη η κληρονομιά στο Διαδίκτυο".

    Η προσπάθεια ψηφιοποίησης αναμένεται να επικεντρωθεί στην Europeana, μία μη κερδοσκοπική διαδικτυακή βιβλιοθήκη της ΕΕ η οποία λειτουργεί από το 2008 και περιλαμβάνει 15 εκατομμύρια αντικείμενα στον κατάλογό της.

    Το σχέδιο ενδέχεται να οδηγήσει σε μια "αναμέτρηση" την Europeana με το Google Books, το οποίο προσφέρει δωρεάν στο διαδίκτυο βιβλία χωρίς πνευματικά δικαιώματα που χρονολογούνται πριν από το 1870.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Αντιδράσεις για αφορολόγητα καύσιμα Video

    Αντιδράσεις πυροδοτεί το σχέδιο πώλησης αφορολόγητων καυσίμων από τα πρατήρια των μεθοριακών σταθμών με Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία. Οι πρατηριούχοι ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, εάν υλοποιηθεί το σχέδιο πώλησης αφορολόγητων καυσίμων από τα πρατήρια των μεθοριακών σταθμών Κακαβιάς, Ευζώνων και Κήπων Εβρου.

    Οι εργασίες για την ολοκλήρωση των αμφιλεγόμενων συνοριακών πρατηρίων πάντως είναι σε εξέλιξη.

    Στον χώρο του σταθμού των Ευζώνων τα χωματουργικά μηχανήματα έπιασαν δουλειά στις εγκαταστάσεις του εγκαταλειμμένου βενζινάδικου στη νεκρή ζώνη, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και συνεχίζουν τα έργα για τη διαμόρφωση του χώρου και την εγκατάσταση δεξαμενών και αντλιών.

    "Ανοίγουν ένα παράθυρο στην φοροκλοπή", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μαγλουσίδης,αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Οι τοπικοί βενζινοπώλες πιστεύουν ότι αν δοθεί άδεια για αφορολόγητα καύσιμα η τάση αυτή θα γενικευτεί απειλώντας τις επιχειρήσεις τους.

    Ο Γιάννης Μαγλουσίδης τόνισε πως αν δεν αρθεί η απόφαση ο ίδιος θα προτείνει στην Ομοσπονδία να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, όπως ο αποκλεισμός των μεθοριακών σταθμών με βυτιοφόρα.

    Για το θέμα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενώ για την Τετάρτη ετοιμάζεται συνεδρίαση των πρόέδρων από τις ενώσεις όλης της χώρας, προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή της αντίδρασης και πιθανών κινητοποιήσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Επικίνδυνα προϊόντα στην ΕΕ το 2010

    Αύξηση 13% σημείωσαν τα επικίνδυνα προϊόντα στην ΕΕ το 2010 σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών ΕΛΚΕΚΑ μέσα από το σύστημα RAPEX (έγκυρη προειδοποίηση). Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι το 2010 ανακλήθηκαν 2.245 ενώ το 2009 ανακλήθηκαν 1.993 προϊόντα. Ειδικότερα:

    - Την πρώτη θέση στα επικίνδυνα προϊόντα κατέχει η κατηγορία ένδυση - είδη μόδας. Το 2010 ανακλήθηκαν 611 προϊόντα έναντι 395 προϊόντων που ανακλήθηκαν το 2009 (διαφορά 55%).

    - Την δεύτερη θέση κατέχει η κατηγορία παιδικά παιχνίδια. Το 2010 ανακλήθηκαν 476 προϊόντα έναντι 472 προϊόντων που ανακλήθηκαν το 2009 (διαφορά 1%).

    - Την τρίτη θέση κατέχει η κατηγορία ηλεκτρικές συσκευές. Το 2010 ανακλήθηκαν 155 προϊόντα έναντι 138 προϊόντα που ανακλήθηκαν το 2009 (διαφορά 12%).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Στην Κύπρο η Μέρκελ

    Το κυπριακό και ευρύ πλέγμα ευρωπαϊκών και περιφερειακών θεμάτων περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών που έχει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με την κυπριακή ηγεσία κατά τη σημερινή επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη καγκελάριου της Γερμανίας στην Κύπρο.

    Την κ. Μέρκελ, υποδέχθηκε, με θερμή χειραψία, στα προπύλαια του προεδρικού μεγάρου της Λευκωσίας ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας και η κ. Μέρκελ πέρασαν στο γραφείο του Κυπρίου Προέδρου, όπου άρχισαν συνομιλίες, παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών και του συμβούλου της καγκελαρίου σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

    Οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν σε γεύμα εργασίας.

    Την κ. Μέρκελ ενδιαφέρει ιδιαίτερα η άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, η οποία παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα λόγω του Κυπριακού και της στάσης της Τουρκίας.

    Κατά την ολιγόωρη παραμονή της στην Κύπρο η κ. Μέρκελ δεν θα μεταβεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ωστόσο, στο πρόγραμμά της προβλέπεται επίσκεψη στη "νεκρή ζώνη", στο Ινστιτούτο Γκαίτε και στο ξενοδοχείο "Λήδρα Πάλας", που είναι υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Επίσης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες

    Νέες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν, από σήμερα έως και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που διαφωνούν με την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, που προωθεί η κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα, για σήμερα και αύριο, 11 και 12 του μηνός αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα, ενώ οι συνάδελφοί τους στα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας 11 με 3 το απόγευμα. Τόσο τα λεωφορεία όσο και τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν εντελώς την Πέμπτη 12 του μηνός, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    Το Μετρό κυκλοφορεί κανονικά σήμερα, ενώ αύριο, Τετάρτη θα μείνει ακινητοποιημένο για πάνω από 8 ώρες. Συγκεκριμένα, το Σωματείο των Ηλεκτροδηγών ανακοίνωσε στάσεις εργασίας από 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 8 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Για την Πέμπτη, τα Σωματεία της Αττικό Μετρό, έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, αν δεν υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους

    Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, θα ακινητοποιηθεί σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια των εργαζόμενων και κυρίως των ηλεκτροδηγών, είναι να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 12 του μηνός και νέα στάση εργασίας 12 με 4 το απόγευμα την Πέμπτη. Επίσης οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί από την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων.

    Προειδοποίηση Ρέππα

    Αυστηρή προειδοποίηση στους εργαζόμενους, αλλά και στις διοικήσεις των εταιριών που αποτελούν το πλέγμα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας.

    Ο υπουργός αφού ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που υφίστανται εξαιτίας των κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των ζημιογόνων ΔΕΚΟ που συσσωρεύουν τεράστια ελλείμματα, τα οποία καλείται να τα καλύψει ο προϋπολογισμός, στην ουσία ο ίδιος ο φορολογούμενος.

    Παράλληλα κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείχνουν τη γροθιά τους απέναντι στην κοινωνία, γιατί με τις κινητοποιήσεις τους πλήττονται οι λιγότερο εύποροι, τους ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταλάβουν ότι το προσωπικό τους συμφέρον δεν μπορεί να επικαλύπτει το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

    "Δεν θα γίνει επίταξη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς", δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Διοξίνη και στα χοιρινά

    Οι Γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη ότι ανακάλυψαν την εξαιρετικά τοξική χημική ουσία διοξίνη και σε προϊόντα χοιρινού κρέατος, πέραν των πουλερικών, γεγονός που ενδέχεται να επεκτείνει το φάσμα του συναγερμού που έχει κηρυχθεί στην Ευρώπη και αλλού όσον αφορά την δημόσια υγεία.

    Οι αρχές της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα έχοντας κηρύξει από την 3η Ιανουαρίου συναγερμό, ασκώντας ελέγχους και λαμβάνοντας μέτρα. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εξηγήσει ότι τροφή μολυσμένη με διοξίνη είχε χορηγηθεί σε πάπιες και χοιρινά, μολύνοντας αυγά και κρέας στα αγροκτήματα όπου συνέβη αυτό.

    Στο μεταξύ, εντατικούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα διενεργεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων για να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μολυσμένα προϊόντα.

    "Αν όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα τηρούσαν αρχεία ιχνηλασιμότητας, τότε θα ήταν πολύ εύκολο με έναν απλό έλεγχο στα αρχεία, χωρίς χημικές αναλύσεις και με πολύ χαμηλό κόστος να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει εισαγωγές μολυσμένων προϊόντων από τη Γερμανία. Οι εταιρείες θα έπρεπε διατηρούν αρχεία προμηθευτών και πελατών τους. Αυτό προβλέπεται και από την ελληνική νομοθεσία εδώ και 5 χρόνια περίπου", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ζαμπετάκης, καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Ο κ. Ζαμπετάκης αναφέρει ότι η πλειοψηφία των εταιρειών στην Ελλάδα δεν τηρεί τέτοιου είδους αρχεία, παραβιάζοντας την νομοθεσία τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν εταιρείες που τηρούν όλες τις υποχρεώσεις τους.

    Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, από τους έως τώρα ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι το επίμαχο διάστημα δεν έγιναν εισαγωγές από τη Γερμανία.

    Δείγματα χοιρινών, γαλοπούλας και κοτόπουλων, έχουν ήδη σταλεί στο εργαστήριο ανάλυσης διοξινών του "Δημόκριτου" και τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Σε υψηλά επίπεδα τα spreads

    Η χθεσινή παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά περιόρισε τις πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αλλά η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη εν όψει της αυριανής δημοπρασίας ομολόγων από την Πορτογαλία. Χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων στις παραπάνω χώρες διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.

    Στην Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτών και αναλυτών, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της ήταν σήμερα το πρωί πάνω από το 7%, επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμο, ενώ από την αυριανή δημοπρασία αναμένει να αντλήσει 1,25 δισ.ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας διέψευσε σήμερα πληροφορίες περί εξωτερικών πιέσεων, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι "η Πορτογαλία έχει τα μέσα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές".

    Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεχέϊρα Ντος Σάντος είχε κάνει δηλώσεις αντίστοιχου περιεχομένου, τονίζοντας ότι τυχόν διάσωση της Πορτογαλίας θα επέφερε "πολύ σημαντική ζημιά στη φήμη της χώρας" από την οποία η χώρα θα χρειαζόταν "χρόνια" για να ανακάμψει.

    Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διαμορφώνεται στις 972 μονάδες βάσης (9,72%) - ενώ χθες το απόγευμα είχε υποχωρήσει και στις 960 μονάδες βάσης - και η απόδοσή του στο 12,60%.

    Στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες θα προχωρήσουν μεθαύριο σε δημοπρασίες ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των δανειακών αναγκών τους που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 δισ. ευρώ για το 2011, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,58% και στο 4,92%, αντίστοιχα.

    Ενίσχυση των πιέσεων εκδηλώνεται και στο Βέλγιο, την τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπου το spread του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,26% και το spread στις 136 μονάδες βάσης. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τις τελευταίες ημέρες στο Βέλγιο, όπου η Κυβέρνηση επί πολλούς μήνες είναι υπηρεσιακή, λόγω αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ποσόν που το Τόκιο ετοιμάζεται να διαθέσει για την αγορά ο Γιοσιχίκο Νόντα αναφέρθηκε "στο 20% περίπου" των τίτλων της προσεχούς έκδοσης ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Ερευνες για λαθρομετανάστες

    Σε βάθος ερευνά η Αστυνομία των Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και την ιταλική Αστυνομία, την υπόθεση μεταφοράς με μισθωμένο ιταλικό αεροπλάνο χθες το απόγευμα από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων των έξι Αφγανών λαθρομεταναστών, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό, εξετάζοντας όλες της περιπτώσεις, αλλά εστιάζοντας κυρίως στο εμπόριο οργάνων για μεταμόσχευση.

    Χθες στις 19.28 συνελήφθησαν στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, μία 19χρονη αλλοδαπή, μαροκινής καταγωγής και ιταλικής υπηκοότητας, υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα το Παρίσι, η οποία βρίσκονταν στην Ελλάδα από τις 4 του μήνα και υποδέχθηκε τους 6 Αφγανούς, για να ταξιδέψει μαζί τους στην Ιταλία με το αεροπλάνο που είχε μισθωθεί από το Μιλάνο. Επίσης συνελήφθησαν και οι 6 Αφγανοί που χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια Δανίας. Πρόκειται για δύο ζευγάρια, έναν επιπλέον ενήλικα και ένα μωρό. Όλοι εμφανίσθηκαν καλοντυμένοι παριστάνοντας τους Δανούς τουρίστες.

    Όπως προκύπτει από τα έγγραφα επιβεβαίωσης της πτήσης το ύψος της αποζημίωσης για την πτήση ανέρχεται στο ποσό των 11.600 ευρώ. Ποσό που θεωρείται εικονικό, αφού μια πτήση με αυτού του τύπου τα τζετ, ανέρχονται σε 6-8.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης, δηλαδή συνολικά για την συγκεκριμένη περί τα 40.000 ευρώ.

    Αυτό όμως που απασχολεί τις ελληνικές Αρχές, είναι πόσες άλλες πτήσεις έγιναν από περιφερειακά κυρίως αεροδρόμια της Ελλάδος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 January 2011 - 13:30:48 UTC