Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση
  • [02] Την Πέμπτη η δίκη για τους "Πυρήνες"
  • [03] Επεισόδια χθες βράδυ στην Κερατέα Video
  • [04] "Παγωμένη" η κίνηση στην αγορά ο»Ώ

  • [01] Σύσκεψη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

    Ευρεία σύσκεψη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας, συγκαλείται σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Θα τεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα θέματα της επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης του έργου και της γενικευμένης χρήσης του από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νοσοκομεία και τους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, ώστε να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος των δαπανών και να μην υπάρχουν κενά τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι που λυμαίνονται από χρόνια το σύστημα.

    Ως προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βρίσκεται σε καλό δρόμο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Εθνική Τράπεζα για την χορηγία του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ έως το Μάιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για όλα τα Ταμεία.

    Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι του συγκεκριμένου έργου αφορά στην επέκταση του στα νοσοκομεία και στη λειτουργική του υποστήριξη. Για την εκτέλεση αυτής της φάσης απαιτείται διεθνής διαγωνισμός ο οποίος ενδέχεται να είναι χρονοβόρος.

    Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμφωνούν ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευσθούν με δεδομένο ότι η πειραματική εφαρμογή του μέτρου έδειξε εντυπωσιακή μείωση στις δαπάνες.

    Μετά την μερική εφαρμογή του μέτρου στα Ασφαλιστικά Ταμεία η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2010 ανήλθε σε 850 εκατ. Ευρώ και για το 2011 έχει εκτιμηθεί σε 1,4 δις, ενώ η αναμενόμενη μείωση μέχρι και το 2012 υπολογίζεται από το υπουργείο Εργασίας, να φτάσει τα 3,6 δισ. Ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Την Πέμπτη η δίκη για τους "Πυρήνες"

    Σε αυτεπάγγελτο διορισμό των συνηγόρων που είχαν εξ αρχής οι εννέα κατηγορούμενοι στην υπόθεση της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά την άρνηση αποδοχής των καθηκόντων, από την τρίτη ομάδα δικηγόρων, που είχε ορίσει το δικαστήριο.

    Με την έναρξη της διαδικασίας η τρίτη ομάδα δικηγόρων -η πλειοψηφία των οποίων ήταν παρόντες στο δικαστήριο- αρνήθηκαν τους διορισμούς τους, επικαλούμενοι την άρνηση αποδοχής τους από τους κατηγορούμενους. Οι τρεις ελεύθεροι κατηγορούμενοι, Μανόλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης, επανέλαβαν στο δικαστήριο ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στη δίκη, όσο δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα που έχουν υποβάλλει.

    Η πρόεδρος τόνισε ότι το δικαστήριο έχει αποφανθεί για τα δύο αιτήματα (καταγραφή πρακτικών με μαγνητοφώνηση και μη παρακράτηση ταυτοτήτων στην είσοδο). Επίσης, η πρόεδρος προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό των συνηγόρων που έχουν επιλεγεί από τους ίδιους τους κατηγορούμενους, οι οποίοι κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης αποχώρησαν, όπως και οι εντολείς τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του δικαστηρίου επί των αιτημάτων.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη το πρωί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Επεισόδια χθες βράδυ στην Κερατέα Video

    Άγριες συμπλοκές, με βόμβες μολότοφ και δακρυγόνα, σημειώθηκαν χθες, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στην Κερατέα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα συγκεντρωμένων κατοίκων και άλλων ατόμων επιτέθηκαν με " βροχή " από βόμβες μολότοφ εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ, στη Λεωφόρο Λαυρίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

    Η κατάσταση εντάθηκε λίγο μετά τα επεισόδια, καθώς κάτοικοι κατήγγειλαν, ότι ένας νεαρός τραυματίσθηκε σοβαρά, από βομβίδα δακρυγόνου που έριξε αστυνομικός των ΜΑΤ. Ωστόσο από τη μέχρι τώρα έρευνα που διεξήγαγε η αστυνομία στα νοσοκομεία και μέσω του ΕΚΑΒ, δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία δεδομένου ότι δεν έχει μεταφερθεί κανείς τραυματίας στα νοσοκομεία.

    Το μόνο που διαπιστώθηκε είναι ότι μεταφέρθηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου ένας 20χρονος Αλβανός, ο οποίος είναι τραυματισμένος ελαφρά στο πάνω χείλος, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ήταν στη συμπλοκή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Παγωμένη" η κίνηση στην αγορά

    Με απογοητευτικό τρόπο για τους εμπόρους της Αθήνας άνοιξε το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας υπάρχει πτώση του τζίρου, της τάξης του 10-15%, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές εκπτώσεις στα περισσότερα μαγαζιά φθάνουν ή και ξεπερνούν το 50%.

    Ακόμα πιό αρνητική είναι η εικόνα σε ορισμένους κλάδους, κατά κύριο λόγο σε αυτόν της ένδυσης και της υπόδυσης, που υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς η πτώση υπερβαίνει το 20%. Πιο περορισμένες είναι οι απώλειες σε άλλους κλάδους, όπως στα ηλεκτρικά είδη.

    Ένα από τα αίτια αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι συνεχιζόμενες απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς δυσχεραίνουν τη δυνατότητα μετάβασης των πολιτών στο κέντρο της πόλης και θεωρούν ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση, σ'αυτό το θέμα.

    Αναμφίβολα, σημαντικό μερίδιο ''ευθύνης'' για την αρνητική αυτή εικόνα αποδίδουν και στη μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τον κόσμο και κυρίως τη μεσαία τάξη, καθώς αυτή αποτελούσε το βασικό κορμό των καταναλωτών που έκανε μαζικά τις αγορές του κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Υποστηρίζουν ότι πλέον οι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το εισόδημα τους για βασικά είδη πρώτης ανάγκης και να κόψουν από τα δευτερεύοντα, όπως η ένδυση και η υπόδυση. Ως εκ τούτου, ο συγκεκριμένος κλάδος -αλλά και όχι μόνον αυτός- οδηγείται σε πολύ δύσβατα μονοπάτια.

    Άκόμα ένας παράγοντας που, όπως τονίζουν οι έμποροι, συμβάλλει σε αυτήν τη δυσάρεστη πραγματικότητα για τα μαγαζιά , είναι το παράνομο εμπόριο. Παρά το γεγονός, όπως ομολογούν και οι ίδιοι, ότι το φαινόμενο αυτό σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους -όπως στην οδό Ερμού- έχει περιορισθεί σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα παραμένει. Πλέον οι αναρίθμητοι παράνομοι μικροπωλητές έχουν μετακινηθεί σε άλλους δρόμους της Αθήνας, στην περίμετρο των εμπορικών δρόμων και συντηρούν αυτήν την κατάσταση. Γι' αυτό, ''φωνάζουν'' ότι μόνο η πλήρης έξάλειψη του παραεμπορίου θα είναι η λύση και όχι η εξώθηση τους σε άλλα σημεία της πόλης.

    Η εικόνα που μεταφέρεται από τους εμπόρους, σχετικά με τον τρόπο που κινείται η αγορά τις τρέχουσες ημέρες των εκπτώσεων είναι ότι οι καταναλωτές μπαίνουν στα μαγαζιά και απλώς κοιτάζουν. Δεν ψωνίζουν ή προβαίνουν στην αγορά ενός μόνο προιόντος, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές που προχωρούσαν σε εκτεταμένες αγορές.

    Αυτή η περιγραφή των εμπόρων επιβεβαιώνεται και από τους καταναλωτές, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραδέχονται ότι πράγματι με τις εκπτώσεις στο 50% οι τιμές των αγαθών είναι πιο προσιτές, αλλά με άδειο το πορτοφόλι τους, αυτό αποτελεί γι' αυτούς "δώρον άδωρον". Αναγνωρίζουν ότι οι περισσότεροι έμποροι προχωρούν σε σημαντικές προσφορές, αλλά η προϋπάρχουσα ακρίβεια και η αδυναμία να ξοδέψουν μεγάλα ποσά, τους αναγκάζει να αγοράζουν μόνο πράγματα τα οποία τα έχουν πραγματική ανάγκη και ότι οι εκπτώσεις είναι "απλώς ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο".

    Όσον αφορά στην περαιτέρω πορεία των εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών -αλλά και γενικότερα τους μαγαζάτορες- καθώς θεωρουν ότι από τη στιγμή που τα αίτια της αρνητικής κατάστασης των πρώτων ημερών δεν εξαλειφθούν, τότε δεν θα αλλάξει και το αποτέλεσμα.

    Αυτό που εύχονται είναι, η πτώση του 10-15% να μην αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς είναι κοινός τόπος ότι ο εμπορικός κόσμος έχει επενδύσει πολλές ελπίδες στην περίοδο των εκπτώσεων, ώστε να ανασάνει από την μεγάλη κρίση που τον ταλανίζει συνολικά τον τελευταίο χρόνο. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τους εμπόρους σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα να κλείνουν μαγαζιά και επιχειρήσεις, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να μένουν χωρίς δουλειά και να οδηγούνται στη ανεργία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 January 2011 - 9:30:16 UTC