Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας"
  • [02] Σε επιφυλακή για τη νέα γρίπη Video
  • [03] Σε λογικό πλαίσιο τα αιτήματα για προσλήψεις στο Δημόσιο
  • [04] Το διαστημόπλοιο και ο κομήτης Video
  • [05] Μεταβίβαση εξουσίας
  • [06] Πρώτοι στην εργασία
  • [07] Αμοιβαία αποδεκτή λύση
  • [08] Στο εδώλιο ο Σ. Μπερλουσκόνι
  • [09] "Η Πιανίστα με τη στρυχνίνη" ο»Ώ

  • [01] "Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας"

    Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πώληση της δημόσιας γης.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη μείωσης το υψηλού δημόσιου χρέους, ο Γ. Παπακωσταντίνου, επισήμανε ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, με την ανάπτυξη, η οποία θα τονωθεί με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, αλλά και με ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

    Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη λογική πώλησης δημόσιας γης. «Ουδείς προτίθεται να πουλήσει τους αιγιαλούς, τις ράχες και τα βουνά. Μιλάμε για αξιοποίηση που φέρνει έσοδα στο δημόσιο και λειτουργεί αποτελεσματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά τους πρόσφατους χειρισμούς των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει τις δικές της αποφάσεις και βάζει στόχους για να δώσει στους Έλληνες πολίτες μία λύση που θα μειώνει το δυσβάσταχτο χρέος. «Η λύση δεν έχει να κάνει με κανέναν τρόπο με εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις αφορούν την ελληνική κυβέρνηση και το περιεχόμενό τους το καθορίζει μόνο αυτή.

    "Σημαντικά βήματα προόδου" διαπίστωσε στην αντιμετώπιση του τεράστιου δημοσίου χρέους και της αδύναμης ανταγωνιστικότητας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, παραδίδοντας την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2010-2011, στον πρόεδρο της Βουλής.

    Παρά την παρατηρούμενη πρόοδο, ωστόσο, "αρκετά είναι αυτά που πρέπει να κάνουμε ακόμη και γι' αυτό πιστεύω πως πρέπει να επισπεύσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, να κινηθούμε ταχύτερα και πιο αποφασιστικά. Υπό τις σημερινές συνθήκες, αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να φέρουμε την οικονομική ανάπτυξη πιο γρήγορα στον τόπο", σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

    Στο μεταξύ, στο 4,5% ανήλθε η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2010, μετά την κάθετη πτώση κατά 6,6% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο πέρυσι. Τις εκτιμήσεις, δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    O εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Γιάννης Μιχελάκης, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επικαλούμενος την έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε πως επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η οικονομία κινείται σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Σε επιφυλακή για τη νέα γρίπη Video

    Με προσοχή παρακολουθεί το υπουργειο Υγείας την εξέλιξη των κρουσμάτων της νέας γρίπης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 62 άτομα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας, συνολικά έχουν νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 208 άτομα, από τα οποία τα 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

    Οσον αφορά την επίπτωση του ιού, φαίνεται ότι προτιμά τις ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και τους άνδρες, καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.

    Ενα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περίπου το 37% όσων παρουσίασαν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα.

    Ενδιαφέρον έχει ότι από τους εξήντα ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί.

    Οι επιστήμονες τόνισαν για μια ακόμη φορά, ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει και τώρα παρ΄ότι εκτίμησαν ότι η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.

    Ηδη εκτίμησαν ότι από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας περιμένουν να δουν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Σε λογικό πλαίσιο τα αιτήματα για προσλήψεις στο Δημόσιο

    Επιβεβαιώνεται τελικά η πρόσφατη πρόβλεψη του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ότι τα αιτήματα των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, που κατατέθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια, δεν υπάρχουν υπερβολές και, όπως είχε επισημάνει ο ίδιος, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα, ώστε να μπλοκάρει το σύστημα από παράλογες απαιτήσεις προσλήψεων.

    Τα αιτήματα προς το υπουργείο Εσωτερικών κυμαίνονται σε 16.000, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ όπως έχει γνωστοποιήσει ο κ. Ραγκούσης φέτος θα γίνουν 10.600 νέες προσλήψεις, σύμφωνα με τις αποχωρήσεις δημόσιων υπαλλήλων το 2010, που έφτασαν στον αριθμό ρεκόρ των 53.335, αλλά και με την εφαρμογή του μέτρου «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις από το δημόσιο».

    Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ότι από τις 10.600 προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν μόνο περίπου 7.000, δεδομένου ότι στον συνολικό αριθμό των προσλήψεων υπολογίζονται και οι μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή, οι περίπου 2.800 μετατάξεις από τον ΟΣΕ και των περίπου 1.000 από τον ΟΑΣΑ. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Ραγκούσης, ανάμεσα σε αυτούς που θα προσληφθούν φέτος είναι και οι τελειόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης - Αυτοδιοίκησης και οι επιτυχόντες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Το διαστημόπλοιο και ο κομήτης Video

    Σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του κομήτη Tempel 1 έφτασε το διαστημόπλοιο "Stardust" της NASA, με ταχύτητα 38.600 χλμ την ώρα.

    Κατάφερε να τραβήξει περισσότερες από 70 εντυπωσιακές φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας.

    Tο "ραντεβού" του διαστημόπλοιου με τον κομήτη έγινε σε απόσταση 338 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

    Το "Stardust" έφτασε τόσο κοντά στον κομήτη που χτυπήθηκε από ορισμένα σωματίδια σκόνης, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προβλήματα.

    Mε τις φωτογραφίες που θα λάβουν από τον κομήτη Tempel 1 οι επιστήμονες θα αποκτήσουν μοναδικές πληροφορίες για τη δημιουργία του ήλιου και των πλανητών.

    Οι κομήτες πιστεύεται ότι περιέχουν παγωμένα αρχαία συστατικά, που χρονολογούνται από τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Τον κομήτη Tempel 1 είχε επισκεφθεί το 2005 ένα άλλο διαστημικό σκάφος της NASA, το Deep Impact,αλλά δεν κατάφερε να βρεθεί κοντά στον κομήτη, καθώς προσέκρουσε σε βράχο από χαλκό, με αποτέλεσμα να συντριβεί ένας κινητήρας του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Μεταβίβαση εξουσίας

    "Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο εξέφρασε την ελπίδα του να παραδώσει την εξουσία εντός έξι μηνών σε μια πολιτική αρχή και έναν πρόεδρο εκλεγμένο με ειρηνικό και ελεύθερο τρόπο που θα εκφράζει τη γνώμη του λαού", μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

    "Το συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι δεν επιζητεί την εξουσία, ότι η τρέχουσα κατάσταση επιβλήθηκε στις ένοπλες δυνάμεις και ότι αυτές έχουν την εμπιστοσύνη του λαού", προσέθεσε το ΜΕΝΑ.

    Ο αιγυπτιακός στρατός προειδοποίησε, ότι η πραγματοποίηση νέων απεργιών στην Αίγυπτο θα έχει ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

    Στο μεταξύ, η υγεία του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ επιδεινώνεται και αρνείται την ιατρική περίθαλψη, γράφει η σαουδαραβική εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ.

    Ωστόσο πηγή που γνωρίζει την οικογένεια Μουμπάρακ δήλωσε χθες ότι ο πρώην πρόεδρος δεν είναι άρρωστος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Πρώτοι στην εργασία

    Τα στερεότυπα στην Ευρώπη για τους εργατικούς πολίτες των βόρειων χωρών και τους τεμπέληδες των νότιων χωρών δεν ισχύουν, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ, κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, ενώ δεν είναι μακριά οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 39 ώρες την εβδομάδα. Αντίθετα, τις λιγότερες ώρες, 31 την εβδομάδα, εργάζονται οι Ολλανδοί, ενώ οι Γερμανοί εργάζονται 36 ώρες την εβδομάδα. Επομένως, αναφέρει το δημοσίευμα, το πρόβλημα δεν είναι ότι οι εργαζόμενοι στο Νότο της Ευρώπης δεν εργάζονται αρκετά σκληρά, αλλά ότι η παραγωγικότητά τους είναι μικρότερη σε σχέση με το Βορρά.

    Οι Έλληνες παράγουν λιγότερο από 18,5 ευρώ κάθε ώρα εργασίας, οι Ισπανοί 24,4 ευρώ και οι Πορτογάλοι 13,8 ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά οι Ολλανδοί παράγουν 39,5 ευρώ και οι Γερμανοί 38,7 ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Αμοιβαία αποδεκτή λύση

    Τις απόψεις και εκτιμήσεις όλου του πολιτικού φάσματος της Κύπρου για την πορεία του Κυπριακού άκουσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη Λευκωσία, είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ο Δημήτρης Δρούτσας έστειλε και πάλι μήνυμα προς την Άγκυρα "να κινηθεί άμεσα με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της και να συμβάλει με ειλικρίνεια στην ταχεία εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα βοηθήσει και την ευρωπαϊκή της πορεία".

    Ο κ. Δρούτσας, μιλώντας μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, ανέφερε ότι η επισκόπηση της πορείας των συνομιλιών και οι προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό αποτελούν πάντα τον πυρήνα των συζητήσεών μας. Συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, και τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε:

    "Το μήνυμα, νομίζω, είναι αυτονόητο, περιμένουμε από τον ΟΗΕ αντικειμενικότητα και να τηρήσει την αποστολή καλών υπηρεσιών".

    "Η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ταυτόχρονα όμως αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πρόκριμα για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων", υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

    Στην έκκλησή του προς την Άγκυρα για απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων από την Κύπρο ο κ. Δρούτσας τόνισε επίσης ότι " εάν η Τουρκία πραγματικά θέλει λύση και αυτό δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, πρέπει να πράξει ακριβώς αυτό, να δείξει ότι έχει καταλάβει ποια είναι η ρίζα του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η εισβολή και η στρατιωτική κατοχή". Εάν, λοιπόν, η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει με ειλικρίνεια να συμβάλει σε μία λύση, πρέπει να το αποδεχτεί αυτό και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πράξει.

    Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός έκανε αναφορά και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων και τις αντιδράσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι "μαρτυρούν μία μη βιώσιμη κατάσταση, με τους Τουρκοκυπρίους να ασφυκτιούν, ενώ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ".

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του συζήτησαν και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη "φίλη Αίγυπτο", που βρίσκεται πολύ κοντά στις δύο χώρες. "Συζητήσαμε τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών από κοινού αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ", πρόσθεσε.

    Ο Κύπριος υπουργός Μάρκος Κυπριανού, ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα ήταν συνέχεια των χθεσινών συζητήσεων με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

    Συζητήσαμε, είπε, και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όπως περιφερειακά ζητήματα, τις εξελίξεις στην Αίγυπτο - χώρα σημαντική και για την Κύπρο και για την Ελλάδα - αλλά και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Στο εδώλιο ο Σ. Μπερλουσκόνι

    Παραπέμπεται σε δίκη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μάλιστα με κατεπείγουσα διαδικασία. Αυτό αποφάσισε η δικαστικός του Μιλάνου, αρμόδια για τις προκαταρκτικές έρευνες, Κριστίνα Ντι Τσένσο, ανακοινώνοντας τις κατηγορίες σε βάρος του "Καβαλιέρε", που αφορούν στη συνέργεια εκπόρνευσης ανηλίκων και στην κατάχρηση εξουσίας.

    "Είναι η πρώτη περίπτωση πρωθυπουργού που πρέπει να απολογηθεί γι' αυτού του είδους τα αδικήματα", γράφει η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα".

    Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να κριθεί από τρεις γυναίκες στη δίκη σε βάρος του, που πρόκειται να ξεκινήσει στις 6 Απριλίου.

    Παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι αν τελικά ο "Καβαλιέρε" καταδικασθεί για τα συγκεκριμένα αδικήματα, πρόκειται να χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

    Παράλληλα, τίθεται και το ερώτημα, αν ένας πρωθυπουργός, μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ενώ, παράλληλα, απολογείται στις δικαστικές αίθουσες για συναντήσεις με νεαρές κοπέλες.

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της εισαγγελέως από το Μιλάνο, αναχώρησε εσπευσμένα από την Σικελία, όπου βρισκόταν για την αντιμετώπιση του έκτακτου κύματος μεταναστών από την Τυνησία και επέστρεψε στη Ρώμη, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] "Η Πιανίστα με τη στρυχνίνη"

    Μία θεατρική-πιανιστική ερμηνεία με τίτλο «Η πιανίστα με τη στρυχνίνη» σε ηχοτοπία του Δημήτρη Ανδρικόπουλου, θα έχει την ευκαιρία ν' απολαύσει το κοινό του Μεγάρου Μουσικής, από την διακεκριμένη πιανίστα Λορέντα Ράμου, αυτήν την Παρασκευή (18/2) στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος».

    Ως πιανίστα με τη στρυχνίνη, η πολύπλευρη καλλιτέχνις θα αποδώσει θεατρικά με απρόσμενες ερμηνείες, πειραματισμό και αντισυμβατική έκφραση σε πανελλήνια πρώτη τα έργα των: Dmitri Kourliandski, Jack Body, Jacob ter Veldhuis και Frederic Rzewski. Θα ερμηνεύσει επίσης συνθέσεις των: Cathy Berberian και John Cage, ενώ θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση τη σύνθεσή της "Πρελούδια" για σιωπηλό πιανίστα.

    Η Λορέντα Ράμου, έχοντας πίσω της μία σειρά διακρίσεων και υποτροφιών, καθώς και συνεργασιών με Έλληνες και ξένους επιφανείς μουσικούς, επέλεξε να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την σύγχρονη μουσική.

    Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από τον Μπαχ και τον Μότσαρτ μέχρι τα happenings του κινήματος Fluxus και τα έργα με ηλεκτρονικά των τελευταίων ετών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή του ελληνικού ρεπερτορίου. Η σύνθεση των προγραμμάτων της, που έχει πάντα μια πρωτότυπη θεματολογία στην οποία συχνά συμβάλλει και η προβολή βίντεο, έχει επαινεθεί ιδιαίτερα από την κριτική.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 February 2011 - 15:30:25 UTC