Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Καμία μαζική νομιμοποίηση μεταναστών''
  • [02] Στην Τρίπολη μεταφέρθηκαν οι συγκρούσεις
  • [03] Η 25η αγωνιστική ο»Ώ

  • [01] ''Καμία μαζική νομιμοποίηση μεταναστών''

    Σε εξέλιξη βρίσκεται συνέλευση των μεταναστών-απεργών πείνας που φιλοξενούνται στο κτίριο "Υπατία", προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν ή θα απορρίψουν την πρόταση της κυβέρνησης για ένταξή τους στο καθεστώς ανοχής.

    Η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας με εκπροσώπους των μεταναστών απεργών πείνας ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

    Από την κυβέρνηση προτάθηκε στους απεργούς πείνας να ενταχθούν στο καθεστώς ανοχής, το οποίο προβλέπεται από το νόμο για το πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με το νόμο, το υπό ανοχή καθεστώς χορηγείται σε παρανόμους μετανάστες όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι όπως τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω απεργοί πείνας. Συνιστά αναστολή απέλασης για έξι μήνες. Η αναβολή απέλασης μπορεί να ανανεωθεί για εύλογο χρονικό διάστημα, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, το υπό ανοχή καθεστώς προβλέπει δυνατότητα νόμιμης εργασίας για όσο καιρό παραμένει ο αλλοδαπός στη χώρα. Ομως, για την εφαρμογή του νόμου και κατά συνέπεια των συγκεκριμένων διάταξεων -οι οποίες προστέθηκαν στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Επιστροφές- απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο εκκρεμεί.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης, διαβεβαιώθηκε δια στόματος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι "το θέμα της ανθρώπινης ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής και πάνω σε αυτή τη συμφωνία θα βαδίσουμε για την επίλυση του προβλήματος".

    Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι αποτελεί θετικό βήμα για την κυβέρνηση το γεγονός ότι "είχαμε επικοινωνία για να ξεκαθαρίσουμε αυτά που λέμε από την πρώτη ημέρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του νόμου. Δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Οι απεργοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους. Θα τις μελετήσουμε. Εξηγήσαμε τα όρια που μπορούμε να κινηθούμε. Η πρότασή μας διαφοροποιεί τις συνθήκες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό εάν σταματήσουν την απεργία πείνας". Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε κι αυτός από την πλευρά του ότι "τίποτα δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή".

    Από τους απεργούς πείνας ζητήθηκε χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος, πρόταση που απορρίφθηκε. Σύμφωνα με το νόμο, το ανθρωπιστικό καθεστώς χορηγείται σε αλλοδαπούς που είχαν στο παρελθόν άδεια παραμονής ή αποδείκνυεται ότι ζουν στη χώρα ως παράνομοι για 12 χρόνια.

    Στη συνάντηση, που έγινε στο κτίριο της ΓΣΕΕ, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης με τους γενικούς γραμματείς κ. Στεφάνου και Τάκη, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέσβης κ. Αμοιρίδης. Από την πλευρά των απεργών παραβρέθηκαν οι δικηγόροι κ. Ι. Κούρτοβικ και Β. Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος των απεργών πείνας κ. Α. Χάτζι και τρεις απεργοί πείνας. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γ. Παναγόπουλο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στην Τρίπολη μεταφέρθηκαν οι συγκρούσεις

    Καθεστωτικοί και αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συνεπλάκησαν την Παρασκευή στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου έχουν παραταχθεί οι δυνάμεις ασφαλείας.

    "Ήρθε η ώρα της Τρίπολης", λένε οι αντικαθεστωτικοί, τονίζοντας ότι όταν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας, θα επιτεθούν.

    Τουλάχιστον 30 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ζαουίγια, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, την οποία βομβαρδίζουν δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως δήλωσαν δύο κάτοικοι στο Ρόιτερς.

    Εντω μεταξύ σύγχυση επικρατεί σχετικά με το αν η πόλη έχει πέσει στα χέρια των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Καντάφι.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης ο στρατός που είναι πιστός στον Καντάφι έχει ανακαταλάβει την Ζαουίγια.

    Από τη μεριά του ο Μοχάμαντ Κάσεμ, ένας αντικαθεστωτικός που βρίσκεται στην Ζαουίγια, μιλώντας απευθείας στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα διέψευσε αυτές τις πληροφορίες. Πάντως παραδέχθηκε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.

    Εξάλλου τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Ρας Λανούφ, στην ανατολική Λιβύη, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

    "Ρίχνουν πυραύλους Γκραντ. Είδα τέσσερις ανθρώπους να σκοτώνονται μπροστά μου. Χτυπήθηκαν από έναν πύραυλο", δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας που δήλωσε ότι το όνομά του είναι Μαράι από το λιμάνι της Ρας Λανούφ, μίας πόλης που βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.

    Νωρίτερα ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε μεταδώσει ότι σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί κοντά στη Ρας Λανούφ, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Καντάφι.

    Μία ώρα αργότερα οι βομβαρδισμοί και οι βολές ήταν ακατάπαυστες.

    Στο μεταξύ, ελικοπτεροφόρο του αμερικανικού ναυτικού κατέπλευσε το πρωί, στην ναυτική βάση Μαραθίου. Η παρουσία του αμερικανικού πλοίου στη Σούδα, αλλά και το ενδεχόμενο εμπλοκής της ναυτικής βάσης στην κρίση της Λιβύης, προκαλεί αντιδράσεις. Στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία 1866 των Χανίων, το ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Η 25η αγωνιστική

    Το ντέρμπι των «δικεφάλων», ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 25ης ημέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Οι δύο ομάδες, που μονομαχούν και στα ημιτελικά του κυπέλλου, θα δώσουν μάχη για την κατάκτηση της νίκης, που θα τους επιτρέψει να ανέβουν στα «σκαλοπάτια» της βαθμολογικής κλίμακας.

    Από εκεί και πέρα, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός λογικά δεν θα έχει πρόβλημα στο εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στον Εργοτέλη. Οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν κόντρα στην κρητική ομάδα χωρίς φιλάθλους, καθώς είναι τιμωρημένοι για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

    Δύσκολη αποστολή θα έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα παίξει στη Λάρισα κόντρα στην τοπική ομάδα, η οποία παίζει το τελευταίο της χαρτί στην προσπάθεια που κάνει για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Σημαντικό είναι και το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Αρη και του Ηρακλή.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις έχουν ως εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17:15 (Πανθεσσαλικό Στάδιο) Ολυμπιακός Β.-Πανσερραϊκός NS2

    17:15 (Γήπεδο Πηγαδίων) Ξάνθη-Κέρκυρα ΝΕΤ

    19:30 (Κλεάνθης Βικελίδης) Αρης-Ηρακλής NS2

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 (Στάδιο "Ανθή Καραγιάννη") Καβάλα-Αστέρας Τρίπολης NS2

    15:00 (Γήπεδο Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός-Εργοτέλης NET

    17:15 (Δημ. Στάδιο Περιστερίου) Ατρόμητος-Πανιώνιος NS3

    17:15 (Γήπεδο "ΑΕΛ Αρένα") Λάρισα-Παναθηναϊκός NS2

    19:30 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-ΠΑΟΚ NS1

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 March 2011 - 17:30:16 UTC