Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε πτώση τα spreads
  • [02] ΠΣΕ: Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές
  • [03] Η Μπάρμπαρα Χέντριξ στην Αθήνα
  • [04] "Μόνο στο 10% των δημοσίων κτιρίων έχει γίνει μετασεισμικός έλεγχος" Video
  • [05] Νέες εκρήξεις σε πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ιαπωνία
  • [06] Επιχείρηση Αντιτρομοκρατικής
  • [07] Νέος σχολικός χάρτης
  • [08] Υποστήριξη καταναλωτών ο»Ώ

  • [01] Σε πτώση τα spreads

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να συμμετάσχει στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, αντίστοιχα.

    Την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή ελήφθη μια «καλή απόφαση» που θα συμβάλει στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες.

    Στο μεταξύ, και ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στην «καλή απόφαση» που ελήφθη για την Ελλάδα τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ανάλογα πρόσθετα βήματα και για την Ιρλανδία.

    Σημαντική μείωση σημειώνουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων και το κόστος ασφάλισής τους, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου του κατά μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς και την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε 440 δισ. ευρώ με παράλληλη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.

    Οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκαν θερμά τη συμφωνία για μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων διάσωσης με την πλειοψηφία των διεθνών οίκων αναλυτών να εκτιμούν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ηγέτες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να περιοριστεί η μετάδοση της κρίσης της περιφέρειας και αναμένουν την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

    "Ράλι" για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της αναμενόμενης υποχώρησης στα spreads των ελληνικών ομολόγων βλέπει η Citi. Όπως αναφέρει ο οίκος, η συμφωνία επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίου είναι θετική για τις τράπεζες, που ελέγχουν κρατικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 10-15 δισ. ευρώ ή το 17-19% του συνολικού χρέους της χώρας. Η Citi βλέπει ράλι στις ελληνικές τράπεζες, εάν υποχωρήσουν τα spreads των ελληνικών τίτλων. Μάλιστα, τονίζει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση κάθε τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα ως ποσοστό επί των κεφαλαίων της, τόσο ισχυρότερο αναμένεται να είναι το ράλι για τον τίτλο της. Η Ελλάδα με βάση τη συμφωνία γλιτώνει 750 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2018 και θεωρητικά μειώνει το έλλειμμα προϋπολογισμού του 2011 από το 8,6% στο 8,3% του ΑΕΠ.

    Η ελληνική αγορά θα ωφεληθεί περισσότερο από τη συμφωνία των 17 ηγετών της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, με δεδομένο εξάλλου ότι αποτελεί και το φθηνότερο από τα χρηματιστήρια της περιφέρειας, εκτιμά η JP Morgan.

    Για το τεχνικό μέρος των αποφάσεων της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους συναδέλφους του υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς επίσης να εξετάσουν και τις εκκρεμότητες των υπουργείων τους που αφορούν στην εφαρμογή του μνημονίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ΠΣΕ: Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές

    Σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς αύξησης σε επίπεδο ετήσιας βάσης, από τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές τον πρώτο μήνα του 2011, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), ενώ αναστροφές τάσεων και βελτίωση όρων εξωτερικού εμπορίου επεφύλασσε το 2010 για τις ελληνικές εξαγωγές.

    Οι ελληνικές εξαγωγές τον περασμένο Ιανουάριο, έφτασαν το 1,38 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 39,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Σε επίπεδο 12μήνου (Φεβρουάριος 2010-Ιανουάριος 2011) η αύξηση αυτή διαμορφώνεται σε 10,4%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 5,5% το 2011 και ο ΟΟΣΑ αύξηση της τάξης του 6% σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2010 οι πρώτες εκτιμήσεις έδειχναν οριακή αύξηση κατά 0,9% έναντι του Ιανουαρίου του 2009.

    Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν σε ολόκληρο το 2011 και οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν ακόμα 10% σε ετήσια βάση, τότε θα μιλάμε για ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας στο νέο αιώνα, αγγίζοντας εξαγωγές ύψους 18 δισ. ευρώ, έναντι 16,25 δις το 2010 και 17,3 δισ. το 2008. Θα έρθουμε δηλαδή ακόμη πιο κοντά στο στόχο που έχει τεθεί από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές και προβλέπει συμμετοχή των εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2014».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Η Μπάρμπαρα Χέντριξ στην Αθήνα

    Δύο μεγάλοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, η σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντριξ και ο Μαέστρος, συνθέτης και σολίστ τρομπονιού, Κρίστιαν Λίντμπεργκ συμπράττουν την Πέμπτη, 31 Μαρτίου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (20:30).

    Τους δύο μεγάλους σολίστ θα πλαισιώσει η ορχήστρα Μusica Vitae μία εικοσαμελής ορχήστρα εγχόρδων της οποίας το ρεπερτόριο κυμαίνεται ανάμεσα σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και έργα σύγχρονων συνθετών.

    Η ορχήστρα έχει περιοδεύσει σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και δίνοντας συναυλίες σε διάσημες αίθουσες συναυλιών συγκεντρώνοντας σπουδαίες κριτικές και βραβεία.

    Η σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντριξ και Πρέσβειρα Τιμής από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εφ΄όρου ζωής, που έχει διακριθεί τόσο στο κλασικό ρεπερτόριο όσο και στη τζαζ, με σπουδαίες εμφανίσεις στις μεγάλες όπερες του κόσμου και μεγάλη δισκογραφία, κινείται με μοναδική φυσική άνεση ανάμεσα σε άριες, σπιρίτσουαλς και τζαζ συμμετέχοντας σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Μόνο στο 10% των δημοσίων κτιρίων έχει γίνει μετασεισμικός έλεγχος" Video

    Από τα 80.000 δημόσια κτίρια που θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί μετά τον σεισμό της Αθήνας του 1999, έχουν ελεγχθεί έως σήμερα περίπου 8.000, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου Παναγιώτης Καρύδης.

    «Η επιθεώρηση των κτιρίων και των χώρων συγκέντρωσης κοινού, όπως είναι τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα νοσοκομεία, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρέπει να επιθεωρούνται πολύ τακτικά, ώστε το οποιοδήποτε πρόβλημα ακόμα και από την πολυκαιρία ή τη διάβρωση να επισημαίνεται και να διορθώνεται, προκειμένου το κτίριο να μην χάνει την αντοχή του», τονίζει ο κ. Καρύδης.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα νέα κτίρια στην Ελλάδα πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές που είχαν θεσπιστεί το 1995, ωστόσο, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι επιθεωρήσεις τους.

    Σχετικά με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία, ο κ. Καρύδης αναφέρει ότι πληρούν όλες τις σύγχρονες αυστηρές προδιαγραφές και επιθεωρούνται πολύ συχνά, ωστόσο ο παράγοντας φύση δεν μπορεί να προβλεφθεί από τον άνθρωπο πλήρως.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Νέες εκρήξεις σε πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ιαπωνία

    Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ιαπωνικές αρχές για να αποφύγουν ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3, του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

    Σύμφωνα με την διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco) , ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά το νέο μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών Ρίχτερ.

    Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από συγκέντρωση υδρογόνου.

    Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης λέει ότι είναι απίθανο το ενδεχόμενο να συμβεί μεγάλη έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

    Επίσης, σήμερα βρέθηκαν περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο.

    Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

    Ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

    Στο μεταξύ, ξεκίνησαν τα προγραμματισμένα μπλακ άουτ στην περιοχή του Τόκιο και οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και ελλείψεις στα τρόφιμα.

    Παράλληλα, αρκετοί μεγάλοι όμιλοι όπως η Apple, και κολοσσοί του διαδικτύου όπως το Google, το Facebook, το Twitter προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν δωρεές στους πληγέντες από τη φυσική καταστροφή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Επιχείρηση Αντιτρομοκρατικής

    Έξι από τους επτά προσαχθέντες, σήμερα, από την Αθήνα και το Βόλο για την υπόθεση της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" κρατούνται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα για συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα.

    Συλληφθέντες είναι πέντε άνδρες και μία γυναίκα, ενώ μία ακόμα γυναίκα που είχε προσαχθεί αφέθηκε ελεύθερη γιατί δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος της.

    Ελεύθερη αφέθηκε η κοπέλα που εντοπίστηκε μαζί με έναν από τους συλληφθέντες στο σπίτι της οδού Ορφέως 21, στο Χολαργό.

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες στο Βόλο είναι και τρεις καταζητούμενοι με εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", τα στοιχεία των οποίων και τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

    Πρόκειται για τους Γεώργιο Νικολόπουλο του Παναγιώτη, 25 χρονών, Νταμιάνο Μπολάνο του Πτολεμαίου, 24 ετών, από το Τεπελένι της Αλβανίας, και Χρήστο Τσάκαλο του Γερασίμου, 32 ετών.

    Σε βάρος των τριών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών κατά συναυτουργία και έκρηξη κατά συναυτουργία, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για πράγματα και άνθρωπο κατά συρροή.

    Στο σπίτι της οδού Ελλησπόντου 53, στη Νέα Ιωνία Βόλου, βρέθηκαν εκτός των άλλων χειρόγραφες σημειώσεις από τις οποίες, σύμφωνα με την Αστυνομία, προκύπτει ότι προετοίμαζαν ληστεία σε τράπεζα στο Βόλο. Στο ίδιο σπίτι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αναλυτικά τρία πολεμικά τουφέκια Καλάσνικοφ, επτά πιστόλια, ένα περίστροφο 38άρι σπέσιαλ, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στολές της Αστυνομίας, περούκες, ένας φάρος της Αστυνομίας και ασύρματοι.

    Στο σπίτι της οδού Ορφέως, στο Χολαργό, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πτυσσόμενο κλομπ και σιδερογροθιές. Όλα τα ανευρεθέντα μεταφέρθηκαν και εξετάζονται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

    Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση συνεχίζονται.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Νέος σχολικός χάρτης

    Με 1.056 σχολεία λιγότερα, τα οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται, θα βρει η επόμενη σχολική χρονιά καθηγητές και μαθητές, σύμφωνα με το νέο σχολικό χάρτη. Όπως δηλώνει η υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο στόχος είναι να δημιουργηθούν εύρωστες σχολικές μονάδες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τις αλλαγές που δρομολογούνται για το νέο σχολείο. "Εκεί που οι συνθήκες επιτρέπουν με ασφάλεια τη μεταφορά των μαθητών και χωρίς ταλαιπωρία ενώνουμε τα σχολεία διατηρώντας όμως τον αριθμό των μαθητών στους 25 ακόμα και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια", αναφέρει η κ. Χριστοφιλοπούλου.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας στο πλαφόν των 25 μαθητών ανά τάξη, θα μπορεί να γίνεται μόνο μια προσαύξηση 10% σε εξαιρετικές περιπτώσεις. "Μικρά σχολεία, όπου ο δάσκαλος καλείται να διδάξει ακόμα και σε έξι τάξεις, τα ενώνουμε σε εξαθέσια δημοτικά σχολεία, για να έχει η κάθε τάξη το δάσκαλο της, αλλά και γυμναστή και καθηγητή ξένης γλώσσας. Θέλουμε να έχουμε ένα πλήρες σχολείο. Παράλληλα, το νέο Λύκειο που θα εφαρμοστεί από το Σεπτέμβρη αλλά και το νέο σχολείο γενικότερα απαιτεί ερευνητικές δράσεις, ομίλους δραστηριοτήτων, εμβάθυνση στα αντικείμενα, όχι απλώς μία διαδρομή με γνώμονα μόνο τις εξετάσεις αλλά ουσιαστική μάθηση", εξηγεί η κ. Χριστοφιλοπούλου.

    Αντίθετοι με τις αλλαγές, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις.

    "Η κυβέρνηση αντί να συγκρούεται με τα διαπλεκόμενα και τους τοκογλύφους, κουρεύει εκατοντάδες σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μνημονίου στοn χώρο της εκπαίδευσης θα φέρουν ερήμωση στην ύπαιθρο, αβεβαιότητα στις μετακινήσεις, νέα οικογενειακά βάρη στους γονείς και αύξηση του κόστους χρόνου στους μαθητές", δηλώνει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο Δημήτρης Πέππες, πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Υποστήριξη καταναλωτών

    Ξεκινά η λειτουργία του Πανελλήνιου Δικτύου υποστήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών και παροχής δωρεάν νομικής συνδρομής στο στάδιο της προσπάθειάς τους για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους, με τη συμμετοχή δικηγορικών συλλόγων και ενώσεων καταναλωτών από όλη τη χώρα, ενώ ετοιμάζονται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η συνολική αναμόρφωση τόσο του Ν. 2251/94, ο οποίος ορίζει το βασικό πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών, όσο και η αναδόμηση της ασφαλιστικής αγοράς με νομοθετική ρύθμιση που έρχεται σύντομα για διαβούλευση και εν συνεχεία για ψήφιση στη Βουλή.

    Αυτό γνωστοποίησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή αύριο 15 Μαρτίου 2011. Σύμφωνα με το Ν. 3869/2010, οι οφειλέτες που θέλουν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του και να επιτύχουν απαλλαγή τους από τα χρέη υποχρεούνται, πριν από την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο, να επιδιώξουν συμβιβασμό με τους δανειστές τους. Στην προσπάθεια αυτή, τους οφειλέτες συντρέχουν οι ενώσεις καταναλωτών, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο Διαμεσολαβητής Τραπεζικών Υπηρεσιών, οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, καθώς επίσης και δικηγόροι.

    Ήδη στις ενώσεις καταναλωτών έχουν απευθυνθεί χιλιάδες καταναλωτές ζητώντας τη συνδρομή τους για τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες. Εξάλλου, σε αρκετές πόλεις δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν ενώσεις καταναλωτών. Αναγκαίο είναι γιβ αυτό να δοθεί στους καταναλωτές και η δυνατότητα να βρίσκουν την παραπάνω νομική συνδρομή από δικηγόρους χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2011 - 15:30:28 UTC