Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές"
  • [02] Νέες εκρήξεις σε πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ιαπωνία
  • [03] "Υπάρχει κρυφή ατζέντα"
  • [04] Σε πτώση τα spreads ο»Ώ

  • [01] "Μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές"

    "Μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές" και "σημαντικό σταθμό που δείχνει τη θετική πορεία της χώρας", χαρακτήρισε την απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την συνάντησή του, σήμερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπούλιας, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό με τη φράση "κάτι κινείται", ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης και για την στάση του γαλλογερμανικού μετώπου.

    Έκανε λόγο για αναγνώριση της πορείας που έχει κάνει, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός και για ένα "μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές, ότι την Ελλάδα θα την στηρίξουμε στην πορεία που έχει αποφασίσει να πάει". Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι "έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε προς το καλύτερο και της οικονομίας, αλλά και των πολιτών".

    "Εχει ακόμα πολλή δουλειά", συμφώνησε ο κ. Παπούλιας.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε χθες και τα μέλη της κυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου απένειμε τα εύσημα στους Έλληνες πολίτες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πάλεψε πολύ σκληρά αλλά τίποτα δεν θα γινόταν αν οι πολίτες δεν έβαζαν καθημερινά πλάτη.

    Από εδώ και στο εξής, τόνισε, είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να σωθεί η χώρα και να πάμε μπροστά. Είμαστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στη μέση της φουρτούνας και πρέπει να παραμείνουμε αταλάντευτοι στην πορεία μας.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θετική και τη στάση της αντιπολίτευσης από την οποία ωστόσο ζήτησε να έχει εποικοδομητική στάση στο εξής.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση και επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις των κατεστημένων συμφερόντων θα συνεχιστούν, αλλά υπενθύμισε ότι «εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και όχι υπερασπιστές των κατεστημένων συμφερόντων». Ζήτησε περισσότερη δουλειά, σύνεση και υπομονή, ενώ απευθυνόμενος εντός και εκτός της κυβέρνησης, τόνισε ότι «χρειάζεται ενότητα για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο στόχο μας».

    Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί εκλογών, αλλά αυτή τη φορά και τα σενάρια περί ανασχηματισμού. «Να τελειώνουν τα σενάρια αυτά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Νέες εκρήξεις σε πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ιαπωνία

    Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ιαπωνικές αρχές για να αποφύγουν ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3, του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

    Σύμφωνα με την διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco) , ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά το νέο μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών Ρίχτερ.

    Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από συγκέντρωση υδρογόνου.

    Επίσης, σήμερα βρέθηκαν περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο.

    Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

    Ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

    Στο μεταξύ, ξεκίνησαν τα προγραμματισμένα μπλακ άουτ στην περιοχή του Τόκιο και οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και ελλείψεις στα τρόφιμα.

    Παράλληλα, αρκετοί μεγάλοι όμιλοι όπως η Apple, και κολοσσοί του διαδικτύου όπως το Google, το Facebook, το Twitter προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν δωρεές στους πληγέντες από τη φυσική καταστροφή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Υπάρχει κρυφή ατζέντα"

    Τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου αναμένει η ΝΔ για να τοποθετηθεί και επίσημα επί των θεμάτων του ελληνικού χρέους και του μέλλοντος της ευρωζώνης, ενώ αμέσως μετά θα υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που κωδικοποιείται ως "Ζάππειο 2".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μιχελάκης, κληθείς, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να σχολιάσει τα όσα διημείφθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κατηγόρησε την κυβέρνηση για "κρυφή ατζέντα" που προβλέπει και νέα σκληρά μέτρα και παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.

    "Έχουμε πει κατ΄αρχήν ότι είμαστε κοντά στην πρόταση Μπαρόζο - Ρομπάι. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε πάνω σε προτάσεις. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σα να έλυσε το πρόβλημα. Όμως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Πιστεύουμε πως υπάρχει κρυφή ατζέντα, θα μελετήσουμε τις αποφάσεις και θα τοποθετηθούμε", ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

    Ο κ. Μιχελάκης έκανε γνωστό πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα υποβάλει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Απέρριψε δε την πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη για υπρερφήφιση της επικαιροποίησης του Μνημονίου από διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών.

    Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως συνεχίζει να διακινεί τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σε πτώση τα spreads

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να συμμετάσχει στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, αντίστοιχα.

    Σημαντική μείωση σημειώνουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων και το κόστος ασφάλισής τους, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου του κατά μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς και την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε 440 δισ. ευρώ με παράλληλη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps) μειώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε 985 μονάδες βάσης (9,85 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ μείωση σημειώθηκε και στα swaps των άλλων χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, με εξαίρεση την Ιρλανδία, όπου σημειώθηκε άνοδος, καθώς δεν βελτιώθηκαν οι όροι του δανείου της. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχωρούσε το μεσημέρι κάτω από τις 940 μονάδες βάσης, ενώ το πρωί ήταν στις 965 μονάδες βάσης.

    Για το τεχνικό μέρος των αποφάσεων της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους συναδέλφους του υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ένα πρώτο σχέδιο δράσης για την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου που αποφασίστηκε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να αποπληρώσει η χώρα μας έως το 2013-2014, θα μεταφερθεί στα επόμενα χρόνια.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς επίσης και να εξετάσουν τις εκκρεμότητες των υπουργείων τους που αφορούν στην εφαρμογή του μνημονίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2011 - 13:30:18 UTC