Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εβδομάδα αποφάσεων για την οικονομία
  • [02] Η βία... πήρε κι άλλον "τίτλο"
  • [03] Αιματοκύλισμα στη Συρία
  • [04] Συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά
  • [05] "Aγώνας για να πάμε μπροστά"
  • [06] Νεκρός γιος του Καντάφι
  • [07] "Έφυγε" ο Λ. Σάντας ο»Ώ

  • [01] Εβδομάδα αποφάσεων για την οικονομία

    Σημαντικές αποφάσεις για την οικονομία αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα με την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και τις ανακοινώσεις για περιστολή των δαπανών και του σχεδίου για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων και ταυτόχρονα ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» για όλους.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό προανήγγειλε την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποια εισοδήματα μεγάλα, τα οποία ευνοούνται από την παρουσία αυτών των φοροαπαλλαγών.

    Επίσης αναμένεται η άφιξη του κλιμακίου των τεχνοκρατών της τρόϊκας για τους καθιερωμένους ελέγχους προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

    Ο Φ. Σαχινίδης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δηλώνει πως η αναδιάρθρωση θα έφερνε αναγκαστικά μια μεγάλη περίοδο σκληρής λιτότητας, και τονίζει το ενδεχόμενο «κούρεμα», «θα οδηγήσει στα τάρταρα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες».

    Σφάλμα θεωρεί τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση ο Ευ. Βενιζέλος, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», σημειώνοντας ότι «πρέπει επειγόντως να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος φημών και συζητήσεων που ανεβάζουν τα επιτόκια και τα ασφάλιστρα κινδύνου, μειώνουν συνεχώς την αξία των ελληνικών ομολόγων, οδηγούν σε αναπαραγωγή των ίδιων φημών και συζητήσεων».

    Ο Μ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο "Έθνος της Κυριακής", σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αρνητική και για την ευρωζώνη, αλλά και για την ελληνική οικονομία.

    Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", εκφράζει τη βεβαιότητα του ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να χρεοκοπήσει ούτε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της", και εξηγεί ότι "το Μνημόνιο είναι ένα εργαλείο για να κερδίσουμε χρόνο".

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Η βία... πήρε κι άλλον "τίτλο"

    Από σοβαρά επεισόδια, ανάμεσα σε οπαδούς και αστυνομικούς, στιγματίστηκε ο χθεσινός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο. Οι εικόνες ντροπής από το Ολυμπιακό στάδιο κάνουν τον γύρο του κόσμου, μέσω των διεθνών ΜΜΕ, φθάνοντας μέχρι και την Αυστραλία.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 22 αστυνομικοί, εκ των οποίων 5 παραμένουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, ενώ συνελήφθησαν 13 οπαδοί οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατοχή εκρηκτικών, εκρήξεις, εμπρησμό και διατάραξη κοινής ειρήνης, για αδικήματα όπως, παράβαση του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού, βιαιοπραγία.

    Εκτακτη συνάντηση, με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:00 στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδη και του γ.γ. αθλητισμού Π. Μπιτσαξή, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σ. Πιλάβιο. Η συνάντηση θα έχει ως αντικείμενο τα όσα συνέβησαν στον χτεσινό τελικό του Κυπέλλου, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο, στο ΟΑΚΑ.

    Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον χθεσινό αγώνα Κυπέλλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Τα γεγονότα του τελικού του Κυπέλλου υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά τη θέση της Πολιτείας ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αν επιθυμεί να διατηρήσει το αυτοδιοίκητό του και τη συνεργασία του με το Κράτος, οφείλει το ίδιο, να διασφαλίσει στους κανονισμούς του, τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων. Η διακοπή της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αν δεν συντρέξουν οι παραπάνω στοιχειώδεις και αυτονόητες προϋποθέσεις, αποτελεί σταθερή και πάγια θέση της Κυβέρνησης».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αιματοκύλισμα στη Συρία

    Οι οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων από την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στους 560. Γυναίκες και παιδιά στην πολιορκημένη από τα κυβερνητικά στρατεύματα και τις φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες, πόλη Ντεράα της Συρίας, ξεκίνησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου μια πρωτότυπη όσο και απελπισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που κλιμάκωσε το Σάββατο την επιχείρηση καταστολής της αντίστασης.

    Το βράδυ του Σαββάτου στρατεύματα πραγματοποίησαν νέα εισβολή στο κέντρο της Ντεράα, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά

    Οι χωριστές συγκεντρώσεις και πορείες, η μικρή συμμετοχή και τα αντιμνημονιακά συνθήματα χαρακτήρισαν τις σημερινές κινητοποιήσεις για την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς, οι οποίες κορυφώθηκαν το μεσημέρι.

    Περί τους 3.500 διαδηλωτές συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που έγινε στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς και πρωτοβάθμιων σωματείων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στο Μουσείο, ενώ περί τις 5.000 συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 10.00 στην πλατεία Συντάγματος.

    Στις 12.15 οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων επέδωσε ψήφισμα, ενώ στις 13.00 ακολούθησαν οι ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστών, με πρόθεση να πορευθούν προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε μεγάλη δοκιμασία και με σοβαρά προβλήματα, αναφέρθηκαν στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, στις ανατροπές βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, στην ανεργία, στις περικοπές αποδοχών και συντάξεων και ζήτησαν απεμπλοκή της χώρας από τις δεσμεύσεις του "μνημονίου".

    Νωρίτερα στις 10 είχε πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο οποίο συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δήλωσή της ζήτησε "ανατροπή των συσχετισμών από τα κάτω και συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΚΚΕ".

    Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουν τις χωριστές συγκεντρώσεις και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    "Τούτη η κοινωνία πρέπει να σταθεί όρθια και να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση εξοπλισμένη με τα δικαιώματα της", τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

    "Οι μύθοι και τα στερεότυπα των τελευταίων τριάντα χρόνων έχουν καταρρεύσει, τα πρότυπα του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού έχουν αποκαλυφθεί και εκπέσει, η εποχή των ανέξοδων παροχών έχει παρέλθει. Τώρα το νόημα της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων που προκαλεί ο σύγχρονος διαχωρισμός των Ελλήνων σε εκείνους που είναι μέσα στο σύστημα και στους υπολοίπους, που είναι αποκλεισμένοι απ' αυτό.", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία για την εργατική Πρωτομαγιά.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Aγώνας για να πάμε μπροστά"

    Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τον αγώνα για αλλαγή. Τον αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη και τελικά, την αναγνώριση της αξίας κάθε ανθρώπου, που εργάζεται και προσφέρει καθημερινά ένα σημαντικό μέρος από τη ζωή του στη συλλογική λειτουργία της κοινωνίας μας. Διότι αυτό το νόημα έχει η εργασία.

    Η φετινή επέτειος της Πρωτομαγιάς μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση, που απειλεί το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία, πλήττει το επίπεδο ζωής κάθε οικογένειας, κάθε πολίτη, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν τίποτα έτοιμο και δεδομένο, αλλά αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους μία καλύτερη ζωή.

    Σήμερα δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για να πάμε μπροστά. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία στο μέλλον.

    Δουλεύοντας όλοι μαζί, στηρίζοντας τις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας για να σταθεί και πάλι στα πόδια της, θα τα καταφέρουμε και θα χτίσουμε μια πατρίδα, όπου κάθε πολίτης, κάθε εργαζόμενος, όχι μόνον θα έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα, αλλά θα μπορεί στην πράξη να δημιουργήσει, να αναπτύξει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς την προσωπικότητά του, θα έχει όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται, ώστε να είναι ανεξάρτητος άνθρωπος και πολίτης, που διαμορφώνει ο ίδιος το μέλλον του με τη δουλειά του, με τη συμμετοχή του.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Νεκρός γιος του Καντάφι

    Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι επέζησε τελικά από την επιδρομή των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, αργά το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά ο νεώτερος από τους γιους του ο Σαίφ αλ-Άραμπ και τρία από τα εγγόνια του, έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραίμ.

    Ο Ιμπραίμ ανέφερε ότι ο Σαίφ ήταν πολίτης και όχι μέλος των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, ήταν 29 ετών και σπούδαζε στη Γερμανία.

    Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε ότι η αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Τρίπολης, αργά το βράδυ του Σαββάτου, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Λιβυκής κυβέρνησης είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο νεώτερος γιος του Λίβυου ηγέτη και τρία από τα εγγόνια του, είχε ως στόχο μέλη της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι ή τον ίδιο.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] "Έφυγε" ο Λ. Σάντας

    Μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, απεβίωσε χθες, σε ηλικία 89 ετών, ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της "σβάστικας" από τον ιερό βράχο.

    "Σήμερα αποχαιρετάμε έναν γνήσιο πατριώτη και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, έναν άνθρωπο που έγραψε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος δήλωσε μεταξύ άλλων για τον θάνατο του Λάκη Σάντα: "Ένας πρωταγωνιστής και σύμβολο του αγώνα του λαού μας κατά του φασισμού έφυγε από κοντά μας. Ο Λάκης Σάντας, κατεβάζοντας μαζί με το Μανώλη Γλέζο τη σημαία του κατακτητή από την Ακρόπολη, το σύμβολο της Δημοκρατίας, άναψε την πρώτη φλόγα ελευθερίας σε μία Ευρώπη που ήταν στην πιο σκοτεινή στιγμή της νεώτερης ιστορίας της".

    Ο Λάκης Σάντας υπήρξε μια μορφή σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης. Δεν ήταν μόνο η γενναία ενέργειά του μαζί με τον Μανώλη Γλέζο απέναντι σε ό,τι συμβόλιζε τότε τον φασισμό, τη σβάστικα και το "χτύπημα" στην καρδιά του ναζισμού, που αναπτέρωσε τις ελπίδες για Ελευθερία σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν ήταν μόνο οι αγώνες του απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις, ήταν και οι αγώνες του για την δημοκρατία, την αριστερά και την αξιοπρέπεια και πάνω απ' όλα η σεμνότητά του και το ήθος του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, που χαρακτήρισαν αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Στο πρόσωπό του ο Ελληνισμός αναγνωρίζει τον πιο αγνό πατριωτισμό. Εκείνο που τον έκανε να αναζητά τι μπορούσε να δώσει και όχι τι να πάρει από την Πατρίδα, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Το ΚΚΕ εκφράζει την θλίψη του για το θάνατο του αγωνιστή Λ. Σάντα που με τόλμη συμμετείχε το Μάη του 1941 στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης.

    Η σημαία της αντίστασης που ύψωσαν στην Ακρόπολη ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος, την περίοδο του φασισμού, σήμερα κυματίζει μεσίστια στις καρδιές μας, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας. "Η μνήμη του Λ. Σάντα θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές και τους αγώνες μας" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του για το χαμό του, σημειώνοντας ότι " ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός, αλλά όχι απλοϊκός, και πάντα σεμνός".

    "Η Αριστερά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα τον έχουν πάντα στην καρδιά τους και στη μνήμη τους", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον χαμό ενός από τους τελευταίους ζωντανούς ήρωες, ενός αγωνιστή που έδειξε πόση δύναμη μπορεί να έχει μια μη βίαιη συμβολική διαμαρτυρία ακόμη και σε καιρούς της πιο βάρβαρης και ακραίας βίας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 May 2011 - 14:30:22 UTC