Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ασπίδα» κατά της πρόσκρουσης κομητών ή αστεροειδών στη Γη
  • [02] Ευρωπαϊκό μέλλον επέλεξαν οι Κροάτες
  • [03] Πρόκληση του 21ου αιώνα το Αλτζχάιμερ
  • [04] Έξι συναυλίες με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη
  • [05] Μικτή εικόνα στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
  • [06] Συμφωνία E.E. για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά του Ιράν
  • [07] Χορεύοντας και τραγουδώντας με τον Διόνυσο
  • [08] Γιατί ένα άγνωστο μωρό που κλαίει, μπορεί να γίνει τόσο ενοχλητικός μπελάς!
  • [09] Με χαμηλές προσδοκίες η νέα συνάντηση για το Κυπριακό
  • [10] Ανάκληση ψευδοθήλαστρου από τον ΕΦΕΤ

  • [01] «Ασπίδα» κατά της πρόσκρουσης κομητών ή αστεροειδών στη Γη

    Οι ευρωπαίοι επιστήμονες ηγούνται μιας νέας διεθνούς προσπάθειας να δημιουργηθεί μια έκτακτης ανάγκης ασπίδα προστασίας του πλανήτη μας από την πιθανή καταστροφική πρόσκρουση με τη Γη ενός κομήτη ή αστεροειδούς. Με την ονομασία "NEOShield", η πρωτοβουλία καθοδηγείται από το Ινστιτούτο Πλανητικών Ερευνών της Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (DLR), έδρα το Βερολίνο, ενώ συμμετέχουν ερευνητές από την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

    Το νέο πρόγραμμα, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αλαν Χάρις της DLR, θα αξιολογήσει το βαθμό απειλής που συνιστούν τα διάφορα ουράνια σώματα που κινούνται κοντά στον πλανήτη μας (Near Earth Objects-NEO) και θα προτείνει τις καλύτερες δυνατές λύσεις σε περίπτωση κινδύνου πρόσκρουσης. Αυτή την εβδομάδα, θα γίνει η εναρκτήρια συνάντηση για την εκκίνηση του προγράμματος, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το BBC.

    To ΝΕΟShield, που θα διαρκέσει περίπου τριάμισι χρόνια, θα αξιοποιήσει τις πιο σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, σε συνδυασμό με εργαστηριακά πειράματα και τη δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης, ώστε να καταστεί εφικτή η διαμόρφωση αξιόπιστων προτάσεων. Από μηχανικής πλευράς, την κατασκευή των προτεινόμενων συσκευών για τον >>εκτροχιασμό<< κάποιου δυνητικά επικίνδυνου ουρανίου σώματος θα αναλάβουν ερευνητές από το γερμανικό, το γαλλικό και το βρετανικό τμήμα της μεγάλης ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας Astrium.

    [02] Ευρωπαϊκό μέλλον επέλεξαν οι Κροάτες

    Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρομπέι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρησαν τους Κροάτες που ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, "ένα καλό νέο για την Κροατία, την περιοχή και για την Ευρώπη".

    "Χαιρετίζουμε το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος...Με την ψήφο αυτή, οι κροάτες πολίτες συμφώνησαν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συγχαίρουμε την Κροατία και τον λαό της για την επιλογή τους: η ένταξη τους στην ΕΕ θα τους προσφέρει νέες ευκαιρίες, θα ενισχύσει την σταθερότητα και την ευημερία του έθνους τους", τονίζουν οι δύο ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην κοινή τους ανακοίνωση.

    Και οπρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς συνεχάρη τους πολίτες της Κροατίας και εκτίμησε ότι έλαβαν καλή απόφαση για το μέλλον.

    Στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ειπώθηκε «μεγάλο ναι στην Ευρώπη» και η απόφαση οριστικά καθόρισε την Κροατία ως ευρωπαϊκή χώρα, «χώρα με ευρωπαϊκό μέλλον», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς.

    Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το "ναι" συγκεντρώνει ποσοστό 66%. Πλέον η συμφωνία ένταξης που υπέγραψε η Κροατία τον Δεκέμβριο πρέπει να επικυρωθεί και από τα 27 μέλη της ΕΕ ώστε να προχωρήσει η ένταξη της χώρας, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου 2013.

    [03] Πρόκληση του 21ου αιώνα το Αλτζχάιμερ

    Η νόσος Αλτζχάιμερ είναι πρόκληση για την Ευρώπη του 2020, λαμβανομένης υπόψη και της πρωτοφανούς γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, τόνισε ο Κύπριος καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας στο Imperial College του Λονδίνου Λεύκος Μίτλετον, σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Ο καθηγητής Μίτλετον, υπέδειξε τη γεωμετρική αύξηση των ενηλίκων άνω των 60 ετών. Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), είπε, οι ενήλικες άνω των 60 ετών θα αυξηθούν μέχρι και 223% ως το έτος 2025, σε σύγκριση με το 1970.

    Συνεπακόλουθα, η νόσος Alzheimer (AD), ο πιο γνωστός τύπος της άνοιας με έναρξη στη μεγάλη ηλικία θα αυξηθεί αντίστοιχα και μέχρι το έτος 2050 ο αριθμός των ασθενών με AD θα ανέλθει τουλάχιστον στο τετραπλάσιο.

    Ο καθηγητής Μίτλετον σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία (που να τροποποιεί την πάθηση), με αποτέλεσμα οι διαθέσιμες θεραπείες να παραμένουν μόνο συμπτωματικές.

    Τροχοπέδη στην αντιμετώπιση της νόσου, επισήμανε, είναι η αδυναμία διάγνωσης και κλινικής μελέτης ασθενών στα αρχικά και δη δυνητικά ανατρέψιμα στάδια της πάθησης.

    [04] Έξι συναυλίες με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

    Για έξι μοναδικές βραδιές, θα εμφανιστεί ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης, στη σκηνή του «Θεάτρου» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

    Στις 3 Φεβρουαρίου, ο τραγουδιστής ξεκινά τις ζωντανές του εμφανίσεις σε μία μικρή σειρά έξι συναυλιών με νέα ηχητική, ενορχηστρωτική και εικαστική προσέγγιση μετά την κυκλοφορία του διπλού live δίσκου, με τίτλο "Γυάλινος Κόσμος" και της συλλογής "Συγκομιδή", που περιέχει όλους τους προσωπικούς του δίσκους από το 1997 ως σήμερα, μαζί με εκτυπώσεις των έργων από τα εξώφυλλά τους.

    Στο ξεχωριστό αυτό πρόγραμμα θα παρουσιάσει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και επιλογές από τραγούδια άλλων δημιουργών, πολλά από αυτά μάλιστα, για πρώτη φορά.

    Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 3 - 4, 10 - 11 και 17 - 18 Φεβρουαρίου. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από το «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και από τα καταστήματα Public, ενώ οι τιμές τους διαμορφώνονται στα 16, 21 και 25 ?.

    Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έχει κυκλοφορήσει συνολικά εννέα δίσκους, ενώ ο πρώτος του δίσκος (Στην αγορά του κόσμου, 1993), στον οποίον συμμετείχε η Δήμητρα Γαλάνη, γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το γνωστό τραγούδι «Στην αγορά του Αλ Χαλίλι».

    [05] Μικτή εικόνα στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

    Με άνοδο κατά 1,01 μονάδες (0,02%) άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.729,56 μονάδες.

    Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 3.325,42 μονάδες.

    Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,27% στις 6.404,39 μονάδες ενώ λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, στις 07:22 Γκρήνουιτς δεν έχανε πάνω από 0,01%.

    [06] Συμφωνία E.E. για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά του Ιράν

    Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα το πρωί στην επιβολή σταδιακού πετρελαϊκού εμπάργκο εναντίον του Ιράν, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού του προγράμματος, ανακοίνωσε διπλωματική πηγή.

    "Υπήρξε κατ'αρχήν συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ιράν" στη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επισήμανε η ίδια πηγή.

    Η απόφαση αυτή θα πρέπει να επισημοποιηθεί μέσα στην ημέρα στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

    [07] Χορεύοντας και τραγουδώντας με τον Διόνυσο

    Αθήνα, Ελλάδα 23/01/2012 09:50 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του συνεργάτη μας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου)

    Χορεύοντας και τραγουδώντας με τον Διόνυσο

    Η ανάγκη των ανθρώπων όχι μόνο να λατρέψουν, αλλά και να βρεθούν μέσα από μια μακρά διαδικασία μύησης απέναντι στους θεούς τους, προσπαθώντας να ενωθούν μαζί τους, είναι πανάρχαιη. Στους αρχαίους Έλληνες τα επιφάνια (η φανέρωση του θεού στον άνθρωπο) αποτελούν μια μεγάλη μυστικιστική γιορτή, που παίρνει σάρκα και οστά χάρη στην ένταση την οποία μπορούν να προκαλέσουν η μουσική και ο χορός, με τη συνοδεία του αυλού: ενός οργάνου που συνεπαίρνει με τους διαπεραστικούς του ήχους τα αυτιά και βάζει το κορμί να κινηθεί σε εκρηκτικούς ρυθμούς. Ο θεός δεν επιβάλλει εδώ την προσήλωση σε μιαν αφηρημένη οντότητα ή το σεβασμό απέναντι σε ένα απαραβίαστο ιερό, όπως συμβαίνει στις περισσότερες θρησκείες: αποτελεί, αντίθετα, τον πυροκροτητή για την αποδέσμευση μιας τεράστιας ποσότητας ενέργειας, που ανεβάζει τον πιστό στα ύψη, προικίζοντάς τον με μιαν ανεπανάληπτη ικανότητα: την ικανότητα να αποσπαστεί από τη φθορά του σαρκίου του και τον περιορισμένο επίγειο κόσμο του, κερδίζοντας με τα απολύτως δικά του μέσα την αθανασία.

    Αυτή είναι η βακχεία, η βασιλική οδός για την προσέγγιση της θεϊκής γνώσης, την οποία ο Πλάτωνας ταυτίζει με την ερωτική μανία. Η μανία, βεβαίως, αποτελεί ένα είδος ψυχικής ασθένειας, που μπορεί να συσκοτίσει τη συνείδηση και να τσακίσει το σώμα. Στη βακχεία, όμως, που οδηγεί στη συνάντηση με τον Διόνυσο, έναν εκπεπτωκότα θεό, ο οποίος θα χρειαστεί πρώτα να πεθάνει από το φονικό χέρι των Τιτάνων και μετά να αναστηθεί, για να γίνει ο εκπρόσωπος της φύσης και ο προστάτης της υλικής δημιουργίας, η μανία θα εξισωθεί με την υψηλή έμπνευση και τον ασυγκράτητο ενθουσιασμό, κάνοντας κατορθωτό το αδύνατο: τη θέωση, που δεν είναι η άλλη από τη βαθιά, ανεκρίζωτη επιθυμία του ανθρώπου να μοιάσει με τον θεό του.

    [08] Γιατί ένα άγνωστο μωρό που κλαίει, μπορεί να γίνει τόσο ενοχλητικός μπελάς!

    Υπάρχουν διάφορες ενοχλητικές καταστάσεις για κάποιον που ταξιδεύει στο αεροπλάνο, στο τρένο ή στο λεωφορείο, που ρεμβάζει σε ένα παγκάκι πάρκου ή δίπλα στην ακρογιαλιά, όμως λίγες μπορούν να συγκριθούν με τον εκνευρισμό που είναι σε θέση να του προκαλέσει ο ήχος ενός μωρού, το οποίο κλαίει κάπου κοντά, όπως επιβεβαίωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μόρτεν Κρίνγκελμπαχ, ερευνητή του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητή του δανικού πανεπιστημίου του 'Ααρχους, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό "Acta Paediatrica", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", έκαναν πειράματα με 40 εθελοντές, τους οποίους υπέβαλαν σε μια ποικιλία διαφορετικών ήχων, προκειμένου να ελέγξουν και να αξιολογήσουν τις αντιδράσεις τους σε κάθε έναν από αυτούς.

    Η έρευνα έδειξε ότι, από όλους τους ήχους, οι εθελοντές αντιδρούσαν πιο γρήγορα και έντονα όταν άκουγαν το κλάμα μωρού.

    [09] Με χαμηλές προσδοκίες η νέα συνάντηση για το Κυπριακό

    Με χαμηλές προσδοκίες, λόγω του χάσματος στις θέσεις των δύο πλευρών, αρχίζει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές στη Λευκωσία, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, η διήμερη συνάντηση του γγ του ΟΗΕ Μπαν ΚιΜουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από πλευράς τής γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, πρώτος στόχος είναι να επιτευχθούν συγκλίσεις στα ανοιχτά θέματα της διακυβέρνησης, όπως η εκτελεστική εξουσία, οι εξωτερικές σχέσεις της ομοσπονδίας και το FIR, αλλά και στο θέμα των εποίκων (''ιθαγένειας'').

    Επίσης, θα επιδιωχθεί να γίνει κάποιο θετικό βήμα στα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού, στα οποία αποδίδει μεγάλη σημασία η ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την γραμματεία του ΟΗΕ να έχει ετοιμάσει έγγραφο με προτάσεις που θα "γεφυρώνουν" τις διαφορές και επισημαίνουν ότι θα επιδιωχθεί να δρομολογηθεί η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης μέχρι τον Ιούνιο για οριστική συμφωνία.

    [10] Ανάκληση ψευδοθήλαστρου από τον ΕΦΕΤ

    Την άμεση ανάκληση/ απόσυρση ψευδοθήλαστρου (πιπίλας), προέλευσης Ουγγαρίας, στην οποία παρατηρήθηκαν Ν-Νιτροζώσιμες ουσίες, σε επίπεδα υψηλότερα από τα νομοθετημένα όρια, απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά από ενημέρωσή του, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

    Πρόκειται για ψευδοθήλαστρο, πιπίλα ορθοδοντική, με την εμπορική επωνυμία «ΜΑΜ Αir» 6+ από φυσικό Latex, με 2 τεμάχια ανά συσκευασία και αριθμό παρτίδας LC 77183.

    Το συγκεκριμένο προϊόν διακινήθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Jumbo S.A.».

    Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/ απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος από την εν λόγω επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.

    Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι καταναλωτές- γονείς, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 January 2012 - 9:29:06 UTC