Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πράσινο φως" από τη Βουλή στη συμφωνία για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης
  • [02] Γ. Μπαμπινιώτης: Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί
  • [03] Τελευταία αποστολή για το πυρηνοκίνητο Enterprise
  • [04] Αποφυλακίζονται άμεσα όσοι έχουν ποινή μέχρι 5 έτη και έχουν εκτίσει μέρος της
  • [05] Στ. Δήμας: Δεν θα μετέχω στις εκλογές
  • [06] Α. Τσίπρας: Οι εκλογές είναι ευκαιρία για μια μεγάλη ανατροπή
  • [07] Αναστέλλει την λειτουργία του το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για δύο μέρες
  • [08] Πτώση 0,01% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

  • [01] "Πράσινο φως" από τη Βουλή στη συμφωνία για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης

    Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε καταθέσει ο ΛΑΟΣ, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά και της συνθήκης για την διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

    Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς και του άρθρου 4, στο οποίο ενσωματώθηκε η προσθήκη για τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού του ελληνικού δημοσίου με στόχο την αποκλειστική και άμεση εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ψήφισαν 194 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ 59 βουλευτές από τα άλλα κόμματα καταψήφισαν.

    Να σημειωθεί ότι αρχικά η ΔΗΜ.ΑΡ, δια του εισηγητή της Γιάννη Αμοιρίδη είχε δηλώσει ότι υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει.

    [02] Γ. Μπαμπινιώτης: Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί

    Ανατίθεται στις Συγκλήτους των πανεπιστημίων η αρμοδιότητα έγκρισης των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων για το οικονομικό έτος 2012. Πρόκειται για τη διατήρηση του πρότερου καθεστώτος, μόνο γι' αυτό τον χρόνο, ώστε να αρθούν τα επείγοντα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα Ιδρύματα.

    Αυτό επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, και κοινοποίησε ότι συγκροτείται επταμέλης ομάδα εργασίας από στελέχη του υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεις πανεπιστημίων με σκοπό τη διευθέτηση θεμάτων, που αφορούν την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ. Τα μέλη της ομάδας θα εξετάσουν τις δυσλειτουργίες, που έχουν διαπιστωθεί κατά την εφαρμογή του νόμου, και έως τις 15 Μαΐου θα καταθέσουν πόρισμα με προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι η εξής:

  • Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων

  • Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

  • Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

  • Κωνσταντίνος Ρέμελης , πρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

  • Βασίλειος Παπάζογλου, ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης

  • Αθανάσιος Κυριαζής (σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και πρώην ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης)

    Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ιδιαίτερα ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί οπωσδήποτε και στόχος της επιτροπής θα είναι ακριβώς να προτείνει βελτιώσεις, όπου υπάρχουν δυσλειτουργίες.

    [03] Τελευταία αποστολή για το πυρηνοκίνητο Enterprise

    Στον φαληρικό όρμο βρίσκεται αγκυροβολημένο το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το αμερικανικό «Εντερπράιζ», το οποίο έπειτα από τριήμερη παραμονή στην περιοχή θα πραγματοποιήσει την τελευταία του αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Περσικό Κόλπο για να παροπλιστεί στη συνέχεια, μετά 50 και πλέον χρόνια δράσης.

    Το «Εντερπράιζ» είναι το 8ο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, με αυτό το όνομα και το μεγαλύτερο στον κόσμο. Το μήκος του είναι 342 μέτρα και το πλάτος του καταστρώματός του 78,4 μέτρα. Είναι επίσης το 11ο βαρύτερο πολεμικό πλοίο μετά τα 10 αεροπλανοφόρα κλάσης Νίμιτς. Το αεροπλανοφόρο έχει πλήρωμα περισσότερα από 5.000 άτομα, ενώ το σύστημα πρόωσής του αποτελούν 8 αντιδραστήρες. «Φιλοξενεί» δε περισσότερα από 70 αεροσκάφη. Ανάμεσα στα μαχητικά, που έχει φιλοξενήσει, είναι το F-14 Tomcat.

    Πρόκειται για θρύλο του αμερικανικού ναυτικού, που συμμετείχε σε ταινίες του Χόλιγουντ, που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, όπως το «Top Gun» με τον Τομ Κρουζ.

    [04] Αποφυλακίζονται άμεσα όσοι έχουν ποινή μέχρι 5 έτη και έχουν εκτίσει μέρος της

    Αποφυλακίζονται όσοι έχουν ποινή μικρότερη των 5 ετών, αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

    Ειδικότερα, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του προϊσταμένου των Φυλακών Χαλκίδας, ο κ. Κανελλόπουλος στην υπ' αριθμ. 3/2012 γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια απολύονται άμεσα σε εφαρμογή του Ν. 4043/2012, με διάταξη των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών, εάν:

    -η ποινή τους είναι μέχρι τρία χρόνια και έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/10 αυτής,

    -η ποινή τους είναι από 3 έως 5 έτη (συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης) εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/5 της ποινής τους.

    Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι από την επίμαχη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 4043/2012, «ανενδοιάστως προκύπτει ότι η εφαρμογή αυτής αφορά αποκλειστικώς καταδίκους, οι οποίοι εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι πέντε ετών». Και προσθέτει: «Πάσα περαιτέρω στερητική της ελευθερίας ποινή, απλή ή συγχωνευτική, που υπερβαίνει τα 5 έτη, δεν εμπίπτει στην προαναφερθείσα διάταξη».

    [05] Στ. Δήμας: Δεν θα μετέχω στις εκλογές

    «Θα παραμείνω στο υπουργείο Εξωτερικών μέχρι την ημέρα των εκλογών. Θέλω να κρατήσω τον εθνικό χαρακτήρα και την ανεξαρτησία του υπουργείου - και γι' αυτό λίγο θ' ασχοληθώ με τις εκλογές και δεν θα μετέχω κιόλας», δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ, Σταύρος Δήμας.

    [06] Α. Τσίπρας: Οι εκλογές είναι ευκαιρία για μια μεγάλη ανατροπή

    Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για να δημιουργηθεί η προοπτική μιας μεγάλης ανατροπής στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε, σε σημερινή δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι έχουμε εισέλθει στην εποχή των "μεγάλων ομολογιών" και πρόσθεσε: «Ο κ. Αλμούνια ομολογεί ότι οικειοθελώς ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτόξευσε το έλλειμμα. Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Γιούνκερ ομολογούν ότι ουδέποτε σκέφθηκαν να αποβάλουν την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά το μόνο που τους ένοιαζε είναι να κάνουν την Ελλάδα να έχει μισθούς, όπως και στη Βουλγαρία, όπως και σ΄ αυτές τις χώρες, που έχουν μισθούς πείνας».

    [07] Αναστέλλει την λειτουργία του το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για δύο μέρες

    Αναστέλλει την λειτουργία του για τις επόμενες δύο μέρες το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (29-30 Μαρτίου), με απόφαση της διοίκησής του, που διαμαρτύρεται για τις μειώσεις στον τακτικό προϋπολογισμό του, αλλά και για το «κούρεμα» που υπέστη ο λογαριασμός διαθεσίμων που είχε στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς υπάχθηκαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

    Με νόμο του κράτους τα ακαδημαϊκά ιδρύματα διατηρούσαν τα υπόλοιπα των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ωστόσο φέτος μετέτρεψε το απόθεμα των ΤΕΙ σε ομόλογα του δημοσίου, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που διατηρούσαν. Συνολικά, τα 16 ΤΕΙ της χώρας διέθεταν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ στα υπόλοιπα διαθέσιμά τους, από τα οποία τελικά έμειναν (μετά το κούρεμα) 15 εκατομμύρια.

    [08] Πτώση 0,01% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

    Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, η οποία όμως χαρακτηρίσθηκε από υψηλή μεταβλητότητα, νευρικές διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Παρά την ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, τελικά ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε πτωτικά για έβδομη συνεχή συνεδρίαση, στη διάρκεια των οποίων καταγράφει απώλειες πάνω από 20%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 752,64 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση σε ποσοστό 0,01%. Ενδοσυνεδριακά κατάγραψε ανώτερη τιμή στις 761,53 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,17% και κατώτερη τιμή στις 743,81 μονάδες, με απώλειες έως και 1,18%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 47,368 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 March 2012 - 16:30:30 UTC