Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισθητά μειωμένη η φετινή έξοδος του Πάσχα
  • [02] Με συννεφιά το ψήσιμο του οβελία
  • [03] Ανάσταση με το βλέμμα στις κάλπες θα κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί
  • [04] "Πράσινο φως" από τον ΟΗΕ για αποστολή παρατηρητών στη Συρία
  • [05] Τιτανικός, 100 χρόνια μετά την τραγωδία
  • [06] Πάσχα "σημαίνει διάβαση από την περιοχή της οδύνης στον χώρο της ελπίδας"
  • [07] « Καλό Πάσκαν να φθάσωμεν»
  • [08] Υπεξαίρεσαι τουλάχιστον 252.000 ευρώ από το δημόσιο
  • [09] "Θετικές" οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [10] Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη
  • [11] Tο απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου το Άγιο Φως στην Ελλάδα από τον Πανάγιο Τάφο
  • [12] Ελβετία και Αυστρία συμφώνησαν για τη φορολόγηση «μαύρου χρήματος»
  • [13] Τουλάχιστον 222 νεκροί από τις συγκρούσεις στρατού-ανταρτών στην Υεμένη
  • [14] Στην pole position ο Ρόσμπεργκ στο αυριανό γκραν πρι της Σανγκάη
  • [15] Ανάσταση με το "Πάσχα των Ελλήνων" του Άγγελου Σικελιανού
  • [16] Νεκρός εντοπίστηκε 56χρονος ψαράς που αγνοείτo απο το μεσημέρι στη Μαρώνεια Ροδόπης
  • [17] Ανάσταση με σκουπίδια στους δρόμους θα κάνουν οι Θεσσαλονικείς
  • [18] Ανάσταση με βροχές
  • [19] Tρες "μνηστήρες" για τον ΟΣΕ
  • [20] Συνεχίζονται οι έρευνες για τη δολοφονία πέντε ατόμων σε περιοχή κοντά στα Σκόπια
  • [21] Τηλεοπτική εκπομπή θα παρουσιάζει ο ιδρυτής του WikiLeaks
  • [22] Διεθνές ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ
  • [23] Στους δρόμους οι Ιταλοί για τα εργασιακά

  • [01] Αισθητά μειωμένη η φετινή έξοδος του Πάσχα

    Ομαλά κινούνται από το πρωί τα αυτοκίνητα στους εθνικούς δρόμους, αφού, όπως φαίνεται ολοκληρώθηκε χτες το μεγαλύτερο μέρος της εξόδου για το Πάσχα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, η φετινή έξοδος ήτανε εντυπωσιακά μειωμένη σε σχέση με πέρσι.

    Ειδικότερα, εφέτος, από την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, που κλείνουν τα σχολεία και υπολογίζεται οτι αρχίζει σταδιακά η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή, έφυγαν από την Αθήνα και από τα δύο εθνικά δίκτυα 700.330 αυτοκίνητα. Πέρσι στο ίδιο χρονικό διάστημα έφυγαν 1.306.000 αυτοκίνητα, δηλαδή υπάρχει μείωση της τάξης του 46%. Την Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή που κορυφώνεται η έξοδος έφυγαν αντίστοιχα 154.207 αυτοκίνητα (85.532 από την εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και 68.684 απ;o την Αθηνών - Λαμίας) και 139.667αυτοκίνητα (79.000 από την Αθηνών - Κορίνθου και 60.167 από την Αθηνών - Λαμίας).

    Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στην επιβατική κίνηση των εκδρομέων του Πάσχα στην ακτοπλοΐα σε σχέση με πέρυσι.H οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αλλά και η απεργία της ΠΝΟ τη Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη, ήταν οι κυριότεροι παράγοντες της πτώσης της επιβατικής κίνησης φέτος στην ακτοπλοΐα, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα ξεπεράσει το 40%. Τα δρομολόγια των πλοίων ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι εταιρείες λόγω της αύξησης των τιμής των ακτοπλοϊκών καυσίμων αλλά και τους κόστους συντήρησης των πλοίων προχώρησαν σε μειώσεις ελεύθερων δρομολογίων.

    Επίσης πολλοί επιβάτες επέλεξαν λόγου κόστους αλλά και της απεργίας της ΠΝΟ να προγραμματίσουν τις γιορτές του Πάσχα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

    Σύμφωνα με στοιχεία από το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή, το 2011 Μ. Δευτέρα, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας, έφυγαν συνολικά 146.759 επιβάτες έναντι 106.799 φέτος. Συγκεκριμένα το 2011, διακινήθηκαν συνολικά τις τρεις αυτές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας -χωρίς να υπολογίζεται η έξοδος των επιβατών τη Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη, καθώς φέτος τα πλοία αυτές τις δύο ημέρες ήταν ακινητοποιημένα λόγω της απεργίας των ναυτεργατών- 146.759 επιβάτες, 23.764 αυτοκίνητα,2641 φορτηγά και 4352 δίκυκλα, ενώ έγινα συνολικά και από τα τρία λιμάνια 312 δρομολόγια. Για το 2102 Μ. Δευτέρα, Μ. Πέμπτη και Μ.Παρασκευή διακινήθηκαν κατά την έξοδο συνολικά 106.799 επιβάτες, 16.104 αυτοκίνητα, 2.049 φορτηγά και 3.181 δίκυκλα, ενώ έγιναν συνολικά 167 δρομολόγια. Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν σήμερα και οι τελευταίοι εκδρομείς του Πάσχα ενώ έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια από τον Πειραιά, 6 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο. Για την Κυριακή του Πάσχα προγραμματίστηκαν 2 δρομολόγια από τον Πειραιά 1 από τη Ραφήνα και 1 από το Λαύριο.

    Χθες Μ. Παρασκευή από το λιμάνι του Πειραιά απέπλευσαν 14 πλοία με 14.472 επιβάτες, 1418 ΙΧ οχήματα, 268 φορτηγά και 447 δίκυκλα. Για τον Αργοσαρωνικό απέπλευσαν 38 πλοία με 8852 επιβάτες, 1208 ΙΧ, 21 φορτηγά και 352 δίκυκλα. Από τη Ραφήνα απέπλευσαν 12 πλοία με 6933 επιβάτες, 1404 ΙΧ αυτοκίνητα, 20 φορτηγά και 166 δίκυκλα. Τέλος από το Λαύριο απέπλευσαν 5 πλοία με 1542 επιβάτες,400 ΙΧ, 8 φορτηγά και 25 δίκυκλα. Το λιμενικό σώμα είναι και σήμερα σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μιάμιση ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.

    Επίσης η προαναγγελία των αναχωρήσεων και των αφίξεων των πλοίων όλο το 24ωρο, από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας γίνεται από το τηλέφωνο, στον αριθμό14944 του ΟΤΕ και στο 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

    [02] Με συννεφιά το ψήσιμο του οβελία

    Εντείνεται το Μ. Σάββατο η επιδείνωση του καιρού που ξεκίνησε κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής. Οι καταιγίδες στα δυτικά της χώρας και τα 7-8 μποφόρ που πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο, το Μ. Σάββατο αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη Δυτική, Βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, αναμένεται να εξασθενίσουν οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη, οπότε και προβλέπεται σταδιακή άνοδος των θερμοκρασιών στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη. Παράλληλα οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική.

    Μ. Σάββατο Οι περιοδικές βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα διακόπτονται από διαστήματα ηλιοφάνειας στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, το κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά, τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 - 21 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από 13 - 22 βαθμούς στη Δ. Ελλάδα, από 12 - 23 βαθμούς στην Κ. Ελλάδα, από 14 - 24 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 16 - 20 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

    Στην Αττική Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα. Το μεσημέρι ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί, αλλά το βράδυ είναι πιθανόν να σημειωθούν πάλι τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 - 22 βαθμούς Κελσίου. Στο Σαρωνικό και το Νότιο Ευβοϊκό θα πνέουν άνεμοι μέτριοι νοτιοανατολικοί, που το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ισχυρούς με βαθμιαία εξασθένιση.

    Την Κυριακή του Πάσχα Την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα διατηρηθεί βροχερός στη Δ. Ελλάδα. Ασθενέστερα φαινόμενα θα εκδηλώνονται κατά περιόδους σε περιοχές της Β. Ελλάδας και του Α. Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

    [03] Ανάσταση με το βλέμμα στις κάλπες θα κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

    Με το μυαλό στις κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί μαζεύουν δυνάμεις για τη σκληρή προεκλογική μάχη που ουσιαστικά ξεκινά από την Τρίτη του Πάσχα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα λάβει το Αναστάσιμο Φως στη Θεσσαλονίκη ενώ στην ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του, το Ναύπλιο, βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Με το εκλογικό σκηνικό να παραμένει θολό, δύο νέες δημοσκοπήσεις, της MRB για την REAL NEWS και της PULSE για τον Τύπο της Κυριακής καταγράφουν την αδυναμία αυτοδυναμίας, με τα δύο μεγάλα κόμματα να κινούνται σε χαμηλά ποσοστά και τη ΝΔ να διατηρεί μια διαφορά που κυμαίνεται από 4,5 μέχρι σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα κινούνται τα κόμματα της Αριστεράς που σχεδόν ισοψηφούν ενώ τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και η Χρυσή Αυγή μπαίνουν άνετα στη Βουλή. Μάχη για την είσοδο στο κοινοβούλιο δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώ εκτός φαίνεται να μένουν, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα τόσο του Γιώργου Καρατζαφέρη όσο και της Ντόρας Μπακογιάννη.

    Με αυτά τα δεδομένα λογικό είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα να δίνουν και να παίρνουν.

    Ο Αντώνης Σαμαράς εμμένει στην ανάγκη αυτοδυναμίας στοχοποιώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Την Τρίτη θα συνεδριάσει η επιτροπή εκλογικού αγώνα της ΝΔ και θα «κλειδώσουν» τα ψηφοδέλτια ενώ την Πέμπτη ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στο Ζάππειο τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση.

    Περιοδείες σε όλη τη χώρα έχει σχεδιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος επιδιώκει την πρωτιά και αφήνει παράθυρο για συνεργασίες.

    Η υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου πάντως θα δημιουργήσει περαιτέρω ένταση στο πολιτικό κλίμα καθώς ήδη η ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι βρίσκεται πίσω από κάθε μεγάλο σκάνδαλο υπενθυμίζοντας και τις υποθέσεις Μαντέλη και Τσουκάτου.

    Την ίδια ώρα στο κενό φαίνεται να πέφτει η πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς, τόσο προεκλογικά με κοινά ψηφοδέλτια στις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας, όσο και μετεκλογικά με συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο. Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ήδη απέρριψε τις προτάσεις αυτές ενώ ο Φώτης Κουβέλης μιλά για συνεργασία σε μια αντιμνημονιακή λογική αλλά εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

    [04] "Πράσινο φως" από τον ΟΗΕ για αποστολή παρατηρητών στη Συρία

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την ανάπτυξη έως και 30 άοπλων παρατηρητών στη Συρία προκειμένου να επιτηρήσουν την εύθραυστη εκεχειρία στη χώρα.

    Η Ρωσία και η Κίνα συντάχθηκαν με τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου και ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης της Δύσης και των Αράβων. Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, κατέστησε σαφές, ωστόσο, πως υπάρχουν όρια στο είδος της δράσης του ΟΗΕ που μπορεί να υποστηρίξει η Μόσχα.

    "Από σεβασμό για την κυριαρχία της Συρίας έχουμε προειδοποιήσει εναντίον καταστρεπτικών προσπαθεών εξωτερικής ανάμειξης ή επιβολής οποιουδήποτε είδους παραπλανητικών χρονοδιαγραμμάτων", είπε.

    Eν τω μεταξύ, συριακές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα συνοικίες της Χομς, με αποτέλεσμα ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του, ενώ πέντε ακόμη πολίτες και δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε άλλα βίαια επεισόδια παρά την εφαρμογή της εκεχειρίας, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [05] Τιτανικός, 100 χρόνια μετά την τραγωδία

    Ο σκληρός ανταγωνισμός στον τομέα της ναυτικής βιομηχανίας και η πεποίθηση ότι οι νέες--για την εποχή εκείνη--τεχνολογίες ήταν υπεράνω όλων οδήγησαν πριν από εκατό χρόνια σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της ναυσιπλοΐας: το ναυάγιο του Τιτανικού. Στο πρώτο του ταξίδι από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη το κρουαζιερόπλοιο έπεσε σε παγόβουνο αργά το βράδυ της 14ης Απριλίου 1912 και βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού περίπου τρεις ώρες αργότερα.

    ΜΕΓΕΘΟΣ ΡΕΚΟΡ: Ο Τιτανικός ήταν, το 1911 όταν ναυπηγήθηκε, το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο--269 μέτρα μήκος, 28 μέτρα πλάτος και 53 μέτρα ύψος, με συνολική ιπποδύναμη 51.000. Η ναυπήγησή του στοίχισε 10 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν σήμερα με 213 εκατομμύρια. Η πλοιοκτήτρια εταιρία, η βρετανική White Star Line δεν επένδυσε σε ένα σύστημα προειδοποίησης και συναγερμού...Ο Τιτανικός, όλοι πίστευαν πως ήταν αβύθιστος.

    ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ: Η επίπλωση στην πρώτη θέση ήταν πολύ σημαντική για τους πλοιοκτήτες. Μόνο εκατομμυριούχοι μπορούσαν πληρώσουν μια σουίτα 4.400 δολαρίων--περίπου 93.000 δολάρια σήμερα.

    ΕΠΙΒΑΤΕΣ: Από τη βύθιση του Τιτανικού, ο αριθμός των επιβατών έχει αλλάξει πολλές φορές. Το Βρετανικό Κοινοβούλιο το 1912 κατέληξε πως οι επιβαίνοντες ήταν 2.224, από τους οποίους 900 ήταν μέλη του πληρώματος. Από αυτούς, συνολικά 711 άνθρωποι διασώθηκαν και 1.513 έχασαν τη ζωή τους. ΣΩΣΙΒΙΕΣ ΛΕΜΒΟΙ: Ο Τιτανικός είχε 20 σωσίβιες λέμβους που επαρκούσαν για 1.200 ανθρώπους. Ο αριθμός τους είχε υπολογιστεί όχι βάσει των επιβατών, αλλά σύμφωνα με το πλάτος του πλοίου...

    ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ: Οι υπαξιωματικοί που είχαν βάρδια δεν διέθεταν τηλεσκόπια και όπως ήταν φυσικό είδαν πολύ αργά το παγόβουνο. Παρά τις προειδοποιήσεις από άλλα πλοία ότι υπήρχαν πάγοι στην περιοχή, ο πλοίαρχος δεν όρισε επιπλέον βάρδιες. Στη διαδικασία εκκένωσης του πλοίου, αρκετοί αξιωματικοί παρερμήνευσαν το "παιδιά και γυναίκες πρώτα" σε "μόνο παιδιά και γυναίκες" με αποτέλεσμα πολλές λέμβοι να κατεβαίνουν μισοάδειες στη θάλασσα. Επίσης, αφού δεν υπήρχε σύστημα συναγερμού, τα κατώτερα καταστρώματα δεν ειδοποιήθηκαν για την επικείμενη καταστροφή, έτσι οι περισσότεροι από τους επιβάτες της τρίτης θέσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

    Η ΒΥΘΙΣΗ: Ο Τιτανικός έπεσε στο παγόβουνο στις 23:40 στις 14 Απριλίου και βυθίστηκε στις 02:20 της 15ης Απριλίου. Η ορχήστρα του πλοίου συνέχισε να παίζει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Όλα τα μέλη της πέθαναν.

    Η ΔΙΑΣΩΣΗ: Το SS Californian ήταν το πλοίο που βρισκόταν πιο κοντά στον Τιτανικό, όμως δεν έλαβε ποτέ το σήμα κινδύνου γιατί ο ραδιοτηλεγραφητής ήταν εκτός υπηρεσίας και κοιμόταν. Το πρώτο πλοίο που έφτασε στους επιζώντες ήταν το RMS Carpathia, περίπου στις 04:00, πολύ αργά για τους επιβάτες που είχαν πηδήξει στη θάλασσα και πέθαναν από το κρύο.

    ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ: Συνεργεία είδαν για πρώτη φορά τα συντρίμμια του Τιτανικού την 1η Σεπτεμβρίου 1985, σε βάθος 3.800 μέτρων, 22 χιλιόμετρα από τη θέση που είχε δώσει το κρουαζιερόπλοιο τη στιγμή της βύθισής του.

    [06] Πάσχα "σημαίνει διάβαση από την περιοχή της οδύνης στον χώρο της ελπίδας"

    " Οι δύσκολες μέρες που διέρχεται η χώρα μας έχουν έντονη τη γεύση των θλίψεων, της πικρίας, της κόπωσης και της απόγνωσης που αναδύονται σε κάθε ανάβαση προς τον Γολγοθά".Αυτό τονίζει στο Πασχαλινό μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. " Αν ο Χριστός", συνεχίζει ο αρχιεπίσκοπος, "δεν είχε αναστηθεί, δεν θα υπήρχε λόγος και νόημα να απευθύνουμε πασχάλιους χαιρετισμούς, όταν η ζωή γύρω μας όλο και περισσότερο υποβαθμίζεται και η ανθρώπινη ύπαρξη απαξιώνεται". Ο αρχιεπίσκοπος τονίζει το μεγάλο γεγονός της νίκης της ζωής επι του θανάτου με την Ανάσταση του Χριστού, που όπως λέει "είναι ο θρίαμβος της ζωής και η συντριβή όσων επιβουλεύονται την αλήθεια και προσπαθούν να επιβάλλουν το σκότος". Παράλληλα ο κ. Ιερώνυμος τονίζει: "Πάσχα σημαίνει έξοδος. Σημαίνει τη διάβαση από την περιοχή της οδύνης στον χώρο της ελπίδας. Σημαίνει τη δύναμη της εναντίωσης στην παρακμή και στο αρνητικό ρεύμα της κάθε εποχής. Ορίζει την έξοδο προς την Αλήθεια. Σηματοδοτεί την απελευθέρωση από τα δεσμά της ανθρώπινης φιλαυτίας και των ψεύτικων υποσχέσεων, την έξοδο προς τη συνάντηση με τους άλλους, για να γινόμαστε μέσα στην Εκκλησία, η κοινωνία της αγάπης". Ο αρχιεπίσκοπος προτρέπει : " Ας μετακυλήσουμε την πλάκα του φόβου από τις καρδιές μας για να φανεί και πάλι κενός ο τάφος και να αναδειχθεί η ζωή ελεύθερη από την θλίψη και την απελπισία." Παράλληλα τονίζει:" Η καθημερινότητά μας βιώνει συνεχώς την προσπάθεια του κακού να δηλητηριάζει τη ζωή μας και να πληγώνει την ελπίδα μας. Όμως "Χριστός Ανέστη". Και έκθαμβοι αντικρίζουμε τον ήλιο της δικαιοσύνης "πάσι ζωήν ανατέλλοντα". "Χριστός Ανέστη" . Και μας προσφέρει "αλλης βιοτής της αιωνίου απαρχήν". Και καταλήγει : "Ας μην αφήσουμε τις θλίψεις και τις ωδίνες που γεννά η σημερινή δύσκολη κατάσταση του τόπου μας να σκοτεινιάσει τη ζωή μας. Ας αφήσουμε το ανέσπερο φως της Αναστάσεως να λαμπρύνει την ύπαρξη μας και να φωτίσει τον δρόμο για έναν καλύτερο αύριο".

    [07] « Καλό Πάσκαν να φθάσωμεν»

    Το Πάσχα στην Κύπρο , σύμφωνα με τον μακαριστό εξέχοντα λαογράφο Γεώργιο Χ. Παπαχαρλάμπους , αποκαλείται στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα «Πάσκαν». Πάσχα ονομάζονται στην Κύπρο και οι εορτές των Χριστουγέννων και της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, επειδή προηγούνται νηστείες. Οι άνθρωποι στα χωριά, αλλά και στις πόλεις εύχονται ο ένας στον άλλον « Καλό Πάσκαν να φθάσωμεν».

    Ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρει ότι παλιότερα την Μεγάλη Πέμπτη δεν εργάζονταν οι σιδηρουργοί για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους, διότι ο Πιλάτος τους ζήτησε τρία καρφιά για την Σταύρωση του Χριστού και αυτοί έκαναν περισσότερα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο τη Μ. Πέμπτη στις εικόνες των εκκλησιών κρεμούν μαύρα καλύμματα και το βράδυ γίνεται αναπαράσταση της Σταύρωσης. Ο ιερέας συνοδευόμενος από τους ψάλτες περιφέρει τον Εσταυρωμένο και τον τοποθετεί στο κέντρο του ναού.

    Οι εκκλησιαζόμενοι έβαζαν κάτω από το αναλόγιο φιάλες με νερό για να αγιαστεί την ώρα που ο παπάς διάβαζε τα 12 ευαγγέλια. Το νερό αυτό χρησίμευε για αγιασμό και για το προζύμι των πασχαλινών άρτων. Το προζύμι αυτό το χρησιμοποιούσαν για ζύμωμα όλο το χρόνο, και αν χρειαζόταν να δανειστεί από αυτό άλλη οικογένεια, δεν έπρεπε να το δει ούτε ξένος ούτε ο ήλιος.

    Την Μ. Παρασκευή σε ανάμνηση του όξους που έδωσαν στον Χριστό, όταν είπε «διψώ» πάνω στον σταυρό, συνηθίζουν να μαγειρεύουν φακές με ξύδι Την Κυριακή του Πάσχα τρώνε κρέας, ψητό αρνί, το οποίο ήταν και είναι απαραίτητο στο πασχαλινό τραπέζι.

    Η συγγραφέας Φλωρεντία Κυθραιώτη μας επεσήμανε ότι το Πάσχα των Ορθοδόξων είναι συνδεδεμένο με τον αμνό. Η ελληνική κουζίνα ακολουθώντας αυτούς τους συμβολισμούς, γιορτάζει το Πάσχα καταναλίσκοντας εν αφθονία τον πολυπόθητο αμνό. Κομματιαστό ή ολόκληρο, περασμένο σε σούβλα - το γνωστό οβελία - ψητό στο φούρνο, παραγεμιστό με τυρί, ρύζι και αρωματικά βότανα της 'Ανοιξης, ο αμνός είναι το κύριο έδεσμα της σημαντικότερης γιορτής του έτους.

    Στην Κύπρο, σημειώνει, η οποία δεν παρουσιάζει πολύ μεγάλες κλιματολογικές αλλαγές οι διαφορές αυτές είναι σχεδόν δυσδιάκριτες, αλλά όταν τις ψηλαφούμε είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

    Το κατ΄ εξοχήν, όμως, πασχαλινό κυπριακό έδεσμα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Φρόσω Ηγουμενίδου, είναι οι «φλαούνες» που φτιάχνονται το Μ. Σάββατο.Η λέξη θεωρείται ότι προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό παλάθη - flado «flaon» φλαούνα (η παλάθη ήταν παρασκεύασμα με ξηρά φρούτα. Από την παραμονή ετοιμάζεται η γέμιση, ο «φουκός», από τριμμένο ειδικό τυρί που γίνεται αυτή την εποχή του χρόνου, προζύμι, πολλά αυγά, σταφίδες και διάφορα μυρωδικά, όπως μέχλεπι, μαστίχα, δυόσμο, κανέλα. Για κάθε «φλαούνα», ορισμένη ποσότητα γέμισης τοποθετείται σε φύλλο ζύμης, ανοιγμένο σε μικρή πίτα, που διπλώνεται στα πλευρά σε τετράγωνο, τρίγωνο ή στρογγυλό σχήμα. Οι «φλαούνες» αλείφονται με αυγό και σουσάμι και ψήνονται στο φούρνο. Τρώγονται μετά την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο.

    [08] Υπεξαίρεσαι τουλάχιστον 252.000 ευρώ από το δημόσιο

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε κι έλαβε τριήμερη προθεσμία να απολογηθεί την προσεχή Τρίτη στον ανακριτή Ναυπλίου, ένας 62χρονος συνταξιούχος, πρώην υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού, προερχόμενο από παραποίηση των στοιχείων των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ.

    Από την μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, που αφορούσε μόνο ένα συγκεκριμένο διάστημα, διαπιστώθηκε ότι την τελευταία τριετία, είχε υπεξαιρέσει το χρηματικό ποσό των 252.000 ευρώ περίπου.

    Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Ναυπλίου, ύστερα από τη δικογραφία που σχηματίστηκε, για απάτη και ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, απιστία σχετικά με την υπηρεσία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, στις μηνιαίες καταστάσεις μισθοδοσίας του προσωπικού της, οι οποίες τηρούνταν στο αρχείο, για τα έτη 2009, 2010 και 2011, διαπιστώθηκε ότι είχαν παραποιηθεί, σε σχέση με αυτές που είχαν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και με βάση τις οποίες το Δημόσιο, κατέβαλε ως εργοδότης τις εισφορές, στο ΙΚΑ.

    Το Δημόσιο, σύμφωνα με τις παραποιημένες μηνιαίες καταστάσεις μισθοδοσίας, κατέβαλε το αντίστοιχο ποσό με έμβασμα, σε λογαριασμό τράπεζας, που τηρούσε η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Στη συνέχεια, ο 62χρονος, αποκλειστικά υπεύθυνος για τη σύνταξη των καταστάσεων μισθοδοσίας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προέβαινε στην ανάληψη του χρηματικού ποσού που είχε καταβληθεί από το Δημόσιο και το οποίο ήταν μεγαλύτερο, κατέθετε μέρος αυτού σε άλλη τράπεζα για λογαριασμό του Ι.Κ.Α. Τρίπολης, ενώ το υπόλοιπο ποσό το ιδιοποιούνταν παράνομα.

    Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, στο Ναύπλιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, πρωτότυπα παραστατικά αναλήψεων - καταθέσεων, τα οποία αφορούσαν την υπόθεση, καθώς και άλλα παραστατικά έγγραφα - καταστάσεις μισθοδοσίας προσωπικού, τα οποία θα έπρεπε να τηρούνται στο αρχείο της υπηρεσίας του.

    Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί το ακριβές ποσό που ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

    [09] "Θετικές" οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    Επαναλαμβάνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μετά 15 μήνες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και στην ομάδα των 5+1 για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όμως δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για θεαματικά αποτελέσματα.

    Το Ιράν φέρεται να πρότεινε την ανταλλαγή ουρανίουπου διαθέτει με ράβδους πυρηνικού καυσίμου που θα εισάγει από το εξωτερικό και οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τους πυρηνικούς του σταθμούς που παράγουν ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην ιρανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

    Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα προηγούμενο σχέδιο που είχε αποτύχει, η Τεχεράνη πρότεινε να εξάγει ουράνιο εμπλουτισμένο έως 3,5% και να λαμβάνει από τη Ρωσία και τη Γαλλία ράβδους πυρηνικού καύσιμου.

    Παράλληλα το Ιράν πρότεινε να μετατρέψει το ουράνιο που έχει ήδη εμπλουτίσει σε ποσοστό 20% σε καύσιμο υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    «Υπάρχει θετική ατμόσφαιρα. Υπάρχει η επιθυμία να σημειωθεί σημαντική πρόοδος», δήλωσε νωρίτεραο Μάικλ Μαν εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στους δημοσιογράφους μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).

    Σύμφωνα με πολλούς αντιπροσώπους που παίρνουν μέρος σε αυτές τις συνομιλίες, το πιο φιλόδοξο αποτέλεσμα θα ήταν μια απόφαση για επανάληψη των διαπραγματεύσεων μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

    [10] Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη

    Επαναλαμβάνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μετά 15 μήνες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και στην ομάδα των 5+1 για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και η ιρανική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία. Και οι δύο πλευρές επισήμαναν πως το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα είναι να αποφασίσουν να ξανασυναντηθούν για ουσιαστικότερες συνομιλίες, σύντομα. Οι επόμενες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στη Βαγδάτη, όπως έχει ζητήσει το Ιράν. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του οποίου η χώρα έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, φάνηκε χθες καθησυχαστικός τονίζοντας πως "στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα έχουμε καλά νέα".

    [11] Tο απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου το Άγιο Φως στην Ελλάδα από τον Πανάγιο Τάφο

    Στις 6.30 το απόγευμα του Μ. Σαββάτου αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος το κυβερνητικό σκάφος που θα μεταφέρει το Αγιο Φως από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

    Εκπρόσωποι Εκκλησιών θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να παραλάβουν το φως και να το μεταφέρουν σε όλη την Ελλάδα.

    [12] Ελβετία και Αυστρία συμφώνησαν για τη φορολόγηση «μαύρου χρήματος»

    Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ και η Ελβετίδα ομόλογός της, Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ, υπέγραψαν σήμερα το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη, τη διμερή φορολογική συμφωνία για τη φορολόγηση τραπεζικών λογαριασμών "μαύρου χρήματος" που διατηρούν Αυστριακοί σε ελβετικές τράπεζες, γεγονός που η κ. Φέκτερ χαρακτήρισε ως "μεγαλεπήβολο έργο".

    Η συμφωνία αποτελείται από δύο βασικά μέρη, αφενός ένα που προβλέπει μία εφάπαξ φορολόγηση με συντελεστή ανάμεσα σε 15% και 38% (κατά τι μικρότερο από εκείνο που προβλέπεται στην αντίστοιχη συμφωνία Ελβετίας-Γερμανίας και που κυμαίνεται μεταξύ 34% και 41%) για μη καταβληθέντες φόρους και αφετέρου τη φορολόγηση μελλοντικά των ετήσιων τόκων των καταθέσεων με συντελεστή 25%.

    Μετά τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για τη φορολόγηση λογαριασμών Αυστριακών στην Ελβετία, θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσής της στην Ελβετία (όπου απαιτείται η διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος) και στην Αυστρία, με στόχο, αφού τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013, να αποδείξει την πλήρη αποτελεσματικότητά της εντός του έτους.

    [13] Τουλάχιστον 222 νεκροί από τις συγκρούσεις στρατού-ανταρτών στην Υεμένη

    Τουλάχιστον 222 άνθρωποι, ανάμεσά τους 183 φερόμενοι ως αντάρτες της αλ Κάιντα, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες γύρω από την πόλη Λόντερ, στη νότια Υεμένη, όπου μαίνονται μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στρατιωτική πηγή.

    Σήμερα στη Λόντερ επικρατεί ηρεμία, όμως χθες Παρασκευή από τις συγκρούσεις μεταξύ αναρτών και στρατού έχασαν τη ζωή τους 31 αντάρτες της αλ Κάιντα, 5 στρατιώτες και ένας άμαχος, ένα παιδί 12 ετών που σκοτώθηκε από τη ρίψη όλμου στην πόλη, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή, ανεβάζοντας έτσι σε 37 τον απολογισμό των νεκρών της χθεσινής ημέρας. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στη Λόντερ «μετά την υποχώρηση των μαχητών της αλ Κάιντα, με εξαίρεση μερικών ελεύθερων σκοπευτών, προς τις θέσεις που κατείχαν πριν το ξεκίνημα της επιχείρησης» του στρατού τη Δευτέρα, δήλωσε μια άλλη στρατιωτική πηγή.

    Σύμφωνα με αυτή την πηγή, οι αντάρτες υποχώρησαν προς την Ουμ Σόρα, 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λόντερ και προς τις Ουάντχια και Αρκούμπ, δύο πόλεις που βρίσκονται 10 και 15 χιλιόμετρα από τη Λόντερ. Εξάλλου χθες Παρασκευή ανακοινώθηκε από τις αρχές της Υεμένης ότι θα αναπτυχθούν στη Λόντερ, προπύργιο των ανταρτών της αλ Κάιντα, περίπου 200 στρατιωτικοί της αντιτρομοκρατικής με στόχο να εκδιώξουν τους ισλαμιστές αντάρτες.

    Η πόλη Λόντερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικό δρόμο βόρεια της Ζιντζιμπάρ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Αμπιάν, τον έλεγχο της οποίας έχει η οργάνωση Άνσαρ αλ Σαρία (Οπαδοί της Σαρία), η οποία φέρεται να συνδέεται με την αλ Κάιντα.

    Η Υεμένη, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από την πολιτική αναταραχή της περασμένης χρονιάς εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί τελικά ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, εισέρχεται σε μια νέα φάση ταραχών, καθώς ο στρατός μάχεται με τους ισλαμιστές που εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας στη Σαναά επέκτειναν τα εδάφη που ελέγχουν, ειδικά στο νότο. Ο νέος πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, που ανέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο, έχει δεσμευθεί να πολεμήσει την αλ Κάιντα αποκαλώντας τη μάχη αυτή «θρησκευτικό και εθνικό καθήκον».

    [14] Στην pole position ο Ρόσμπεργκ στο αυριανό γκραν πρι της Σανγκάη

    Ο Νίκο Ρόσμπεργκ θα ξεκινήσει αύριο από την πρώτη γραμμή εκκίνησης στο 3ο γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα, στην Σανγκάη. Ο Γερμανός οδηγός της Μερτσέντες πήρε σήμερα την πρώτη θέση στα δοκιμαστικά (1:35.121) κι αυτή είναι η πρώτη pole position της καριέρας του. Δεύτερος ήταν ο Λιούις Χάμιλτον με τη ΜακΛάρεν (1:35.626), αλλά έχει μια ποινή πέντε θέσεων κι έτσι ανεβαίνει μια θέση ο τρίτος Μίκαελ Σουμάχερ (1:35.691), οπότε η Μερτσέντες ουσιαστικά πέτυχε σήμερα το «ένα-δύο». Τέταρτος (κι επίσης ανεβαίνει μια θέση) ήρθε ο Ιάπωνας Καμούι Κομπαγιάσι της Sauber (1:35.784).

    Στην 11η θέση έμεινε ο παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ και για τον πιλότο της Red Bull ήταν η πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2009, που έμεινε εκτός δεκάδας.

    [15] Ανάσταση με το "Πάσχα των Ελλήνων" του Άγγελου Σικελιανού

    Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που έχει στήσει η ελληνική ποίηση για την ανάσταση του θεανθρώπου είναι το «Πάσχα των Ελλήνων» του Άγγελου Σικελιανού. Γραμμένη στα τέλη της δεκαετίας του 1920, η εκτενής αυτή ποιητική σύνθεση εκφράζει μιαν υψηλή ανάταση του λυρικού πνεύματος, που εξυμνεί τα παιδικά χρόνια του Ιησού (όταν εκείνος δεν αντιμετωπίζει ακόμη το μαρτύριο που θα του επιφυλάξει ο ενήλικος βίος του), βάζοντας εκ παραλλήλου στο προσκήνιο το σεπτό και ασκίαστο πρόσωπο της μητέρας του. Οι μορφές του Χριστού και της Μαρίας αποτελούν στο «Πάσχα των Ελλήνων» πηγή χαράς και εκ βάθρων ανανέωσης αφού συνδέονται ευθέως με τη λαμπρότητα του ελληνικού τοπίου και της ελληνικής φύσης, που βρίσκουν την έκφρασή τους στην αμεσότητα του λαϊκού, προφορικού λόγου και τις ειδυλλιακές εικόνες της δημοτικής παράδοσης. Το «Πάσχα των Ελλήνων» δεν αποτελεί παρόλα αυτά έργο ενός παραδοσιακού ποιητή. Ο Σικελιανός είναι ένας μυστικιστής που πιστεύει με όλες του τις δυνάμεις στη λυτρωτική δύναμη της τέχνης. Η τέχνη και το λυτρωτικό της όραμα είναι σε θέση για τον Σικελιανό όχι μόνο να ονειρευτούν την οικουμενικότητα του ανθρώπου, αλλά και να συμβάλουν στην απελευθέρωση του κόσμου από τα δεινά των καταστροφικών του συγκρούσεων. Με τη μύησή του στα μυστικά της φύσης και της γλώσσας ο ποιητής καταβάλλει μια τιτάνια προσπάθεια για να συνενωθεί με το σύμπαν, που συναιρεί το γήινο και το θείο σε μιαν αδιαίρετη ολότητα.

    [16] Νεκρός εντοπίστηκε 56χρονος ψαράς που αγνοείτo απο το μεσημέρι στη Μαρώνεια Ροδόπης

    Νεκρός εντοπίστηκε στην παραλία Αγ. Χαράλαμπος Κομητηνής ο 56χρονος ψαράς, που αγνοείτo από το μεσημέρι, ενώ είχε ξεκινήσει για αλιεία με το αλιευτικό σκάφος >>Δέσποινα<<μαζί με ένα ακόμα άτομο από τη περιοχή Μαρώνεια Ροδόπης.

    Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και το σκάφος παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους - πέντε ως έξι μποφόρ νότιους - προσέκρουσε στα βράχια και αναποδογύρισε. Ο συνεπιβάτης του σκάφους κατάφερε να κολυμπήσει και να διασωθεί.

    Ο άτυχος 56χρονος εντοπίστηκε από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα ενώ στην επιχείρηση εντοπισμού του συμμετείχαν άνδρες της ΕΜΑΚ και αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαινε στέλεχος του λιμενικού σώματος.

    [17] Ανάσταση με σκουπίδια στους δρόμους θα κάνουν οι Θεσσαλονικείς

    Ανάσταση με σκουπίδια στους δρόμους και υπερχειλισμένους κάδους θα κάνουν οι Θεσσαλονικείς λόγω της αποχής από τις υπερωριακές εργασίες που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν θα εργαστούν το εορταστικό τριήμερο διαμαρτυρόμενοι για την μη καταβολή των υπερωριακών αμοιβών τους από τον Νοέμβριο του 2011 καθώς και για τις ιδιαίτερα χαμηλές τακτικές απολαβές που έλαβαν με τη μισθοδοσία του τρέχοντος μηνός.

    Απο το Δήμο διευκρινίζεται ωστόσο ότι, «τόσο η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων υπερωριακών αμοιβών όσο και τα τραγικά μικρά ποσά τρέχουσας μισθοδοσίας των εργαζομένων οφείλονται στην εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου του Δημοσίου από 1η Απριλίου 2012 με αναδρομική ισχύ από 1η Νοεμβρίου του 2011».

    Με την ίδια ανακοίνωση του ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατό την απόρριψη απορριμμάτων στους κάδους κατά τη διάρκεια του τριημέρου, προκειμένου νΚΌ αποφευχθεί η συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης και να μη διαταραχθεί η Δημόσια Υγεία.

    [18] Ανάσταση με βροχές

    Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα οι τελευταίοι εκδρομείς για τις εορτές του Πάσχα.

    Συνολικά, από τις 6.00 το πρωί της Μ. Πέμπτης έως τις 6.00 το πρωί της Μ. Παρασκευής, από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου είχαν διέλθει 85.532 οχήματα και από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας είχαν διέλθει 68.684 οχήματα.

    Συγκριτικά με πέρσι παρατηρείται μείωση 12%, αφού την ίδια ημέρα είχαν περάσει από τα διόδια στις δυο μεγάλες εθνικές οδούς συνολικά 175.000 οχήματα.

    Επίσης, η ακτοπλοϊκή κίνηση κατά την έξοδο από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολλοί επιβάτες που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη, λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετέφεραν τα εισιτήρια τους για Μ.Πέμπτη και Μ.Παρασκευή.

    Σε ό,τι αφορά το σκηνικό του καιρού, συνεχίζεται το βράδυ και εντείνεται το Μ. Σάββατο η επιδείνωση του καιρού που ξεκίνησε κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής. Οι καταιγίδες στα δυτικά της χώρας και τα 7-8 μποφόρ που πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο, το Μ. Σάββατο αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη Δυτική, Βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, αναμένεται να εξασθενίσουν οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη, οπότε και προβλέπεται σταδιακή άνοδος των θερμοκρασιών στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη. Παράλληλα οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική.

    Μ. Σάββατο Συγκεκριμένα, για αύριο Μ. Σάββατο αναμένεται άστατος καιρός. Οι περιοδικές βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα διακόπτονται από διαστήματα ηλιοφάνειας στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, το κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά, τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 - 21 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από 13 - 22 βαθμούς στη Δ. Ελλάδα, από 12 - 23 βαθμούς στην Κ. Ελλάδα, από 14 - 24 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 16 - 20 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

    Στην Αττική Στην Αττική για αύριο Μ. Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα. Το μεσημέρι ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί, αλλά το βράδυ είναι πιθανόν να σημειωθούν πάλι τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 - 22 βαθμούς Κελσίου. Στο Σαρωνικό και το Νότιο Ευβοϊκό θα πνέουν άνεμοι μέτριοι νοτιοανατολικοί, που το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ισχυρούς με βαθμιαία εξασθένιση.

    Την Κυριακή του Πάσχα Την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα διατηρηθεί βροχερός στη Δ. Ελλάδα. Ασθενέστερα φαινόμενα θα εκδηλώνονται κατά περιόδους σε περιοχές της Β. Ελλάδας και του Α. Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

    [19] Tρες "μνηστήρες" για τον ΟΣΕ

    Τρεις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες ενδιαφέρονται να αγοράσουν το σύνολο ή μέρος των ελληνικών σιδηροδρόμων, υποστήριξαν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχοι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

    Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας καθώς και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ η μεγαλύτερη ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία της Ρουμανίας, η Grup Feroviar Roman (GFR) έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το κομμάτι των εμπορικών αμαξοστοιχιών, είπαν στο Ρόιτερς υψηλόβαθμοι Έλληνες αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονομάζει το πρακτορείο.

    Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι έχει συζητηθεί η αγορά όλου ή τμήματος του δικτύου ενώ ο επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων, Βλαντίμιρ Γιακούνιν, είπε στο Ρόιτερς: "Είμαστε σε επαφή με τους Έλληνες. Δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το μοντέλο που θα ακολουθήσουν, για αυτό είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για τη συμμετοχή μας". Ο ένας από τους Έλληνες αξιωματούχους, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, είπε ότι η γαλλική εταιρεία SNCF θέλει να αναλάβει τα εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια. Έχουν ήδη γίνει επαφές και συνομιλίες, που έφτασαν μέχρι και το επίπεδο των υπουργών Μεταφορών, στην Αθήνα και το Παρίσι το 2010 και στα τέλη του 1011, πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος των SNCF από το Παρίσι είπε ότι η εταιρεία δεν επιδιώκει να αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ούτε οποιαδήποτε σιδηροδρομική εταιρεία ή σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα πάντοτε με το τηλεγράφημα του Ρόιτερς, δύο Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είπαν ότι ασκούνται πιέσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να πωληθούν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι νωρίτερα από το προβλεπόμενο στο χρονοδιάγραμμα, γεγονός που, όπως είπαν, θα είναι επιζήμιο αφού η τιμή της εκχώρησής τους θα είναι χαμηλή. Το βασικό εμπόδιο για την πώληση είναι να εξασφαλιστεί η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ. "Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αγόραζε την εταιρεία χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα αυτό" είπε στο Ρόιτερς ένας από τους Έλληνες αξιωματούχους. "Χρειάζεται πρώτα να αποσαφηνιστεί το θέμα της κρατικής ενίσχυσης", τόνισε.

    Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά ζήτησε τον Φεβρουάριο διευκρινίσεις από τον Επίτροπο Όλι Ρεν. "Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πριν της χορηγηθεί η άδεια (σ.σ. για κρατική ενίσχυση) μειώνει την αξία της και πρακτικά θα οδηγήσει σε εκχώρηση της εταιρείας αντί ευτελιστικού τιμήματος", ανέφερε στην επερώτηση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απαντώντας, την περασμένη εβδομάδα, ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι οι υποθέσεις που γίνονται για το θέμα "δεν είναι σωστές".

    [20] Συνεχίζονται οι έρευνες για τη δολοφονία πέντε ατόμων σε περιοχή κοντά στα Σκόπια

    Οι δράστες της δολοφονίας πέντε ατόμων σε τεχνητή λίμνη σε περιοχή κοντά στα Σκόπια χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικούς τύπους όπλων, καθώς στο σημείο βρέθηκαν τρεις διαφορετικοί τύποι από κάλυκες σφαιρών, γνωστοποίησε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, αναφερομένη στα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας για το συμβάν.

    Σύμφωνα με την κ. Γιανκούλοφσκα, οι δράστες πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση τα θύματα και στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο.

    Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η αστυνομία, μέχρι στιγμής, δεν διαθέτει στοιχεία ούτε για το ποιοί μπορεί να είναι οι δράστες ούτε για τα αίτια της αποτρόπαιης αυτής πράξη και επανέλαβε την έκκληση να μην διαδίδονται φήμες και εικασίες που μπορούν να υπονομεύσουν τις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα.

    Πρόσθεσε ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνεχίζει τις έρευνες και ότι βρίσκεται σε επαφή και με αστυνομίες γειτονικών χωρών.

    Το βράδυ της Μ.Πέμπτης βρέθηκαν, από ψαράδες, στην τεχνητή λίμνη της περιοχής Σμίλκοβτσι, η οποία απέχει περίπου 15 χλμ.από τα Σκόπια, οι σοροί τεσσάρων νεαρών και ενός μεσήλικα οι οποίοι είχαν πάει στη λίμνη για ψάρεμα.

    Τα θύματα ήταν σλαβομακεδονικής εθνικής καταγωγής και αμέσως κυκλοφόρησαν φήμες ότι το περιστατικό έχει ίσως διεθνοτικό χαρακτήρα. Ωστόσο οι φήμες αυτές, τουλάχιστον για την ώρα, δεν επιβεβαιώνονται από κανέναν.

    Η πενταπλή αυτή δολοφονία προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην κοινωνία της ΠΓΔΜ, ενώ χθες, σε χωριά από τα οποία κατάγονταν τα θύματα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και επικράτησε ένταση και μικοοεπεισόδια. Από χθες έντονη είναι είναι η παρουσία της αστυνομίας στα χωριά αυτά.

    Τη δολοφονική πράξη καταδίκασαν απερίφραστα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ (τόσο σλαβομακεδονικά όσο και αλβανικά) καθώς και ο ΟΑΣΕ, η διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στην ΠΓΔΜ και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα. Όλοι τους απεύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση και για κατευνασμό των πνευμάτων.

    Εξάλλου,σήμερα έγιναν οι κηδείες των πέντε θυμάτων.

    Τέσσερα από τα θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 20 ετών και καταγόταν από το χωριό Ραντίσανι.

    Το πέμπτο θύμα ήταν ηλικίας 45 ετών και καταγόταν από ένα άλλο γειτονικό χωριό.Εικάζεται ότι βρισκόταν κοντά στον σημείο του εγκλήματος και οι δράστες τον δολοφόνησαν για να μην υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας.

    [21] Τηλεοπτική εκπομπή θα παρουσιάζει ο ιδρυτής του WikiLeaks

    Η τηλεοπτική εκπομπή διαλόγου την οποία θα παρουσιάζει ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και θα μεταδίδεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today θα αρχίσει να προβάλλεται την Τρίτη, 17η Απριλίου, όμως ο κατάλογος των καλεσμένων του θα παραμείνει μυστικός, ανακοίνωσε χθες το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο χρηματοδοτείται από την ρωσική κυβέρνηση. Ο Ασάνζ, που συνεχίζει να τελεί υπό κατ' οίκον σύλληψη στην Αγγλία προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για σεξουαλική επίθεση --που ο ίδιος διαψεύδει και υποστηρίζει ότι αποτελεί μέρος ενός σχεδίου με στόχο να εκδοθεί στις ΗΠΑ-- γύρισε την εκπομπή "The World Tomorrow" ("Ο Κόσμος Αύριο") στη Βρετανία. Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των καλεσμένων του πριν από την προβολή της εκπομπής, πάντως προέβλεψε ότι η πρώτη συνέντευξη θα χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενη. "Δεν θέλουμε να χαλάσουμε το μυστήριο (. . .) αποκαλύπτοντας το όνομα του πρώτου καλεσμένου", δήλωσε η αρχισυντάκτρια του RT, Μαργαρίτα Σιμόνιαν. "Αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο συγκεκριμένος καλεσμένος και η συνέντευξη θα προκαλέσει εκκλήσεις να μας κλείσουν από ορισμένες προσωπικότητες-γεράκια, που δεν σέβονται και πολύ την ελευθερία του λόγου", πρόσθεσε η ρωσίδα δημοσιογράφος αρμενικής καταγωγής. Ο Ασάνζ ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι στην εκπομπή του θα προσκαλεί ανθρώπους στους οποίους "η τηλεόραση απλά δεν θα έδινε ποτέ την ευκαιρία να μιλήσουν. Είναι δίκαιο να ειπωθεί ότι στην πλειοψηφία τους όσα μου είπαν δεν θα λέγονταν ποτέ σε κάποιο μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο". Το Russia Today χαρακτηρίζεται από τους επικριτές του μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να βελτιώσει την εικόνα του. Είναι διαθέσιμο σε 430 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως και στο Διαδίκτυο. Το νέο τοκ-σόου του Ασάνζ θα εκπέμπεται ταυτόχρονα από την Μόσχα και την Ουάσινγκτον στα Αγγλικά, στα Αραβικά και στα Ισπανικά. Ο Ασάνζ ανέφερε ότι την 17η Απριλίου συμπληρώνονται 500 ημέρες αφότου εταιρίες που διαχειρίζονται πληρωμές μέσω Διαδικτύου, όπως η Visa, η Mastercard και η PayPal άρχισαν να αρνούνται κάθε συνεργασία με τον WikiLeaks, αφού είχε δημοσιοποιήσει χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ στα τέλη του 2010. Η απόφασή τους αυτή έπληξε την δυνατότητα της οργάνωσης να χρηματοδοτηθεί και να συνεχίσει το έργο του.

    [22] Διεθνές ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ

    Ογδόντα εννέα εταιρείες έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον και αγόρασαν σεισμογραφικά δεδομένα για έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, που περιλαμβάνει 12 οικόπεδα. Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί για ανοικτή διαδικασία προσφορών, στις 11 Μαΐου.

    Ο υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι η δέσμευση αυτή προσδίδει κύρος στη διαδικασία και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Συλικιώτης είπε επίσης ότι η Δανία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μελετήσει κανονισμούς χρηματοδότησης για θέματα υποδομών και μεταφοράς φυσικού αερίου, στο προσεχές άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

    Σημείωσε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης των προγραμμάτων χρηματοδότησης θα βρίσκεται σε εξέλιξη επί κυπριακής προεδρίας, που αρχίζει τον Ιούλιο.

    Στο μεταξύ θέματα ενέργειας θα βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο την Δευτέρα του Πάσχα.

    [23] Στους δρόμους οι Ιταλοί για τα εργασιακά

    Στην κεντρική πλατεία της Ρώμης «Σάντι Απόστολι» πραγματοποιήθηκε σήμερα η κεντρική διαδήλωση διαμαρτυρίας των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων - Cigl Cisl και Uil - που κήρυξαν, σήμερα, οκτάωρη γενική απεργία, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    Κύρια αιτία της κινητοποίησης ήταν η μεταρρύθμιση των συντάξεων και της αγοράς της εργασίας, που διευκολύνει τις απολύσεις. Η απεργία αφορά και τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς σύνταξη, για διάστημα μέχρι και πέντε χρόνων, τουλάχιστον 60.000 εργαζόμενοι που είχαν δεχθεί, τους περασμένους μήνες, την «εθελούσια έξοδο» η οποία τους προτάθηκε από διάφορες επιχειρήσεις (ιταλικά ταχυδρομεία, εταιρίες τηλεπικοινωνιών κλπ.) σταματώντας να δουλεύουν.

    «Το φαινόμενο αυτό αφορά πολλούς περισσότερους εργαζόμενους από όσους πιστεύει η κυβέρνηση. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να παίξει με το μέλλον, με την ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων», δήλωσε η Σουζάννα Καμούσσο, γραμματέας του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, Σουζάννα Καμούσσο. Bάσει υπολογισμών του συνδικάτου, τα «θύματα της εθελούσιας εξόδου», μπορεί να φθάνουν και τα 300.000 άτομα.

    Κύρια συνθήματα των σημερινών κινητοποιήσεων ήταν «Ελσα μην κλαις, κλαίμε ήδη εμείς και είμαστε πάρα πολλοί», «Μόντι -Φορνέρο, δεν θα μας πάτε στο νεκροταφείο» και «Η αξιοπρέπειά μας δεν γνωρίζει μεταρρυθμίσεις». Στο μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία που αφορούν την βιομηχανική παραγωγή, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τη χώρα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011, σημειώθηκε πτώση 6,8%. Οι αρνητικότερες επιδόσεις, παρατηρήθηκαν στον τομέα χημικών προϊόντων (- 14%), πώλησης αυτοκινήτων (- 11,2%), και στα κύρια καταναλωτικά αγαθά (- 10%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 April 2012 - 16:30:37 UTC