Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κλίμα κατάνυξης η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα
  • [02] Το ΔΝΤ χαιρέτισε την αύξηση της ευελιξίας του κινεζικού νομίσματος
  • [03] Την τελευταία του πνοή άφησε ο άσος της Λιβόρνο, Π. Μοροζίνι
  • [04] Σοβαρός τραυματισμός δύο αδελφών από έκρηξη αυτοσχέδιων κροτίδων στη Δυτική Μάνη

  • [01] Σε κλίμα κατάνυξης η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

    Εφθασε λίγα λεπτά μετά τις 20:00 το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

    Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, η ελληνική αποστολή η οποία ξεκίνησε στις επτά το πρωί, μετέβη στα Ιεροσόλυμα όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλο Γ'. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υφ. Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων συζήτησαν την ενεργοποίηση των Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης στη Συρία.

    Εκστρατεία ενημέρωσης για το Πατριαρχείο Αντιοχείας από το υπουργείο Εξωτερικών

    Οι δυο άνδρες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στη Συρία σε ό,τι αφορά τη χριστιανική μειονότητα και το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Από την πλευρά του, ο κ. Δόλλης ενημέρωσε τον Πατριάρχη ότι ο ίδιος έθεσε το ζήτημα τον περασμένο Φεβρουάριο στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Κοπεγχάγη και μετά κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Λευκό Οίκο και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Δόλλης ενημέρωσε τον Πατριάρχη ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισι μήνα την εκστρατεία ενημέρωσης στις ΗΠΑ και την ΕΕ >>για το γεγονός ότι η επόμενη ημέρα στη Συρία πρέπει να βεβαιώσει και να εγγυηθεί την ύπαρξη του Πατριαρχείου Αντιοχείας και της μειονότητας<<.

    Ήδη οργανώθηκε συνάντηση των τριών Πατριαρχείων -Αλεξάνδρειας, Ιεροσολύμων και Αντιοχείας- στην Κύπρο με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Οι δυο άνδρες - ο υφ. Εξωτερικών και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων- συμφώνησαν ώστε τα Πατριαρχεία Αλεξάνδρειας και Ιεροσολύμων, με τη βοήθεια της Εκκλησίας της Κύπρου και σε συνεργασία με το ελληνικό ΥΠΕΞ, να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης σε ΗΠΑ και ΕΕ.

    Όπως σημείωσε ο κ. Δόλλης στο ΑΜΠΕ >>είναι μια καίρια στιγμή για να αναδείξουμε τις δυνατότητες της εκκλησιαστικής διπλωματίας. Δεν μπορεί να νοηθεί Συρία χωρίς Πατριαρχείο και χωρίς μειονότητα<<. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκτός από τα μέλη της αποστολής, εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Αραβόφωνης κοινότητας στα Ιεροσόλυμα, ο Γενικός Πρόξενος της Ιορδανίας στο Τελ Αβίβ και εκπρόσωπος του προξενείου των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα. Μετά τη συνάντηση, η αποστολή κατευθύνθηκε στον Ναό της Αναστάσεως για την τελετή του Αγίου Φωτός.

    Τελετή της αφής του Αγίου Φωτός

    Στις 12.30 το μεσημέρι, η ελληνική αντιπροσωπεία προερξάχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης κατευθύνθηκε προς τον Ναό της Αναστάσεως. Ο Πατριάρχης, κατά το έθιμο, εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο με δυο δεσμίδες από 33 κεριά η καθεμία, που συμβολίζουν τα χρόνια ζωής του Χριστού.

    Στον προθάλαμο τον ακολούθησε ιερέας από το Αρμενικό Πατριαρχείο. Όμως στον κύριο θάλαμο, όπου βρίσκεται τμήμα του λίθου από αποκύλησε όταν ο Χριστός αναστήθηκε, εισέρχεται πάντα μόνος του ο Πατριάρχης. Όταν ο Πατριάρχης βγαίνει από το θάλαμο με το 'Αγιο Φως, δίδει πρώτα Φως μέσα από δυο οπές. Καταρχήν από την αριστερή οπή δίδει το 'Αγιο Φως στον Ορθόδοξο ιερέα του ιερού Ναού του Αγ. Ιακώβου που είναι πάντα Παλαιστίνιος. Τότε ακούγονται από την αραβόφωνη κοινότητα ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου για το κοσμογονικό μυστήριο της Ανάστασης. Ύστερα δίδει το Φως από τη δεξιά οπή στον εκπρόσωπο του Αρμενικού Πατριαρχείου. Στη συνέχεια βγαίνει από τον προθάλαμο ακολουθούμενος από τον Αρμένη ιερέα και κατευθύνεται προς την Αγία Τράπεζα. Το Φως μοιράζεται από τον Πατριάρχη στους πιστούς και στις αντιπροσωπείες των ανά τον κόσμο Ορθόδοξων Εκκλησιών.

    Ο Ναός κτίστηκε το 433 μ.Χ. από την Αγ. Ελένη και αποτελεί σύμπλεγμα ιερών προσκυνημάτων, που περιλαμβάνει το Κουβούκλιο του Αγίου Τάφου, τον Γολγοθά και τα πέριξ αυτών προσκυνήματα. Το 65% των προσκυνημάτων στον Πανίερο Ναό είναι Ελληνο-ορθόδοξα. Τα υπόλοιπα είναι Ρωμαιοκαθολικών, Αρμενίων, Συριανών και Κοπτών.

    Σύμφωνα με το Τυπικό, 12 ιερείς από το Πατριαρχείο -που συμβολίζουν τους 12 μαθητές του Ιησού- και εκπρόσωποι από τα άλλα δόγματα έρχονται για να πάρουν την ευλογία του Πατριάρχη προκειμένου να έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός. Πρόκειται για Αρμενίους, Συριανούς και Κόπτες που όλοι αναγνωρίζουν την πρωτοκαθεδρία του Πατριάρχη, αφού η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός συνιστά Ελληνο-ορθόδοξο προνόμιο.

    Στη συνέχεια αρχίζει η Ιερή Λιτανεία, η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο. Μετά ο Πατριάρχης σταματά μπροστά στον Πανάγιο Τάφο, βγάζει την ιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Ελέγχεται σχολαστικά και αφού διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του, ετοιμάζεται για να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο.

    Τα λεπτά εκείνα ιαχές ακούγονταν σε όλο το ναό από τους χιλιάδες πιστούς που είχαν συρρεύσει. Συνέχεια ακουγόταν η λέξη >>'Αξιος<< για να ενθαρρυνθεί ο Πατριάρχης στην εκτέλεση του υψηλού καθήκοντός του. Ο Ναός ήταν γεμάτος από Ορθόδοξους Αραβόφωνους και πιστούς από Ρωσία, Γεωργία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Κύπρο, Ελλάδα.

    Την αποστολή αποτελούσαν ο υφ. Εξωτερικών Δ. Δόλλης, ο υφ. Αμυνας Κ. Σπηλιώπουλος, ο δ/ντης ΥΠΕΘΑ κ. Χ. Λειβαδίτης, ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Ευστράτιος Παύλος Τσαούσογλου και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου αρχιμανδρίτης κ. Διαμιανός Έξαρχος. Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, την αποστολή εκπροσώπησαν από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Καβάλας Σάββας Εμινίδης, από τη Ν.Δ. ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής Αθανάσιος Μπούρας και από τον ΛΑΟΣ η βουλευτής Ευβοίας Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη.

    [02] Το ΔΝΤ χαιρέτισε την αύξηση της ευελιξίας του κινεζικού νομίσματος

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε τη σημερινή κίνηση της Κίνας να διπλασιάσει το εύρος της συναλλαγματικής ισοτιμίας της έναντι του δολαρίου και δήλωσε πως θα βοηθήσει τη χώρα να εξισορροπήσει εκ νέου την οικονομία της.

    "Θα ηθελα να χαιρετίσω αυτό το σημαντικό βήμα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να αυξήσει την ευελιξία του νομίσματός της", ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια δήλωση.

    "Αυτό υπογραμμίζει τη δέσμευση της Κίνας να εξισορροπήσει εκ νέου την οικονομία της προς την εγχώρια κατανάλωση και να επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να διαδραματίσουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στον προσδιορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας".

    [03] Την τελευταία του πνοή άφησε ο άσος της Λιβόρνο, Π. Μοροζίνι

    Τον θάνατο ακόμη ενός αθλητή μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα θρηνεί ο ιταλικός αθλητισμός, ύστερα από τον αδόκητο χαμό του 38χρονου βολεϊμπολίστα, Βίκτορ Μποβολέντα, ο οποίος κατέρρευσε στη διάρκεια αγώνα της 24ης Μαρτίου για την Β2 κατηγορία, ύστερα από ξαφνική αδιαθεσία που αισθάνθηκε. Ο λόγος για τον 25χρονο μέσο της Λιβόρνο, Πιερμάριο Μοροζίνι, ο οποίος κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του σημερινού αγώνα με την Πεσκάρα για τη Β΄ κατηγορία και άφησε την τελευταία πνοή του, με τα ιταλικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ανακοπή.

    Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αναβάλλει όλες τις αναμετρήσεις για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο, ενώ η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε όλα τα υπόλοιπα αθλητικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή.

    «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να τον σώσουμε, αλλά δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γιατρός Λεονάρντο Παλόσκια, ενώ ένας άλλος γιατρός από το νοσοκομείο της Πεσκάρα, στο οποίο διακομίσθηκε ο άτυχος ποδοσφαιριστής, είπε ότι ο Μοροζίνι ήταν ήδη νεκρός, όταν έφτασε εκεί. Η είδηση για τον θάνατο του Μοροζίνι έρχεται περίπου ένα μήνα μετά την κατάρρευση του μέσου της Μπόλτον, Φαμπρίς Μουάμπα, στον αγώνα με την Τότεναμ για το Κύπελλο Αγγλίας, ωστόσο ο άσος των Γουόντερερς βρίσκεται πλέον σε διαδικασία ανάρρωσης.

    Ο Μοροζίνι έπεσε στο έδαφος στο 31ο λεπτό του αγώνα, χωρίς να είναι κάποιος άλλος παίκτης κοντά του. Σηκώθηκε και έδειχνε σαστισμένος, ενώ στη συνέχεια κατέρρευσε εκ νέου, προτού μπουν στον αγωνιστικό χώρο γιατροί και στη συνέχεια ασθενοφόρο, προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή. Ο αγώνας διεκόπη με τη Λιβόρνο να προηγείται 2-0 και ο Μοροζίνι διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας Μίλαν-Τζένοα επρόκειτο να ανοίξει την «αυλαία» της 33ης αγωνιστικής του Καμπιονάτο. Αρχικά οι «ροσονέρι» έκαναν γνωστό ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μοροζίνι, αλλά στη συνέχεια ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα πως η αναμέτρηση θα αναβληθεί μαζί με όλες τις υπόλοιπες αναμετρήσεις του Σαββατοκύριακο για τη Serie A και τη Serie B. Τότε υπήρξαν χειροκροτήματα από τον κόσμο, αλλά και μερικά σφυρίγματα.

    [04] Σοβαρός τραυματισμός δύο αδελφών από έκρηξη αυτοσχέδιων κροτίδων στη Δυτική Μάνη

    Δύο νεαροί, αδέλφια, τραυματίστηκαν το απόγευμα της Μ. Πέμπτης στο χωριό τους στη Δυτική Μάνη και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΚΑΤ στην Αθήνα, όταν κατά την διάρκεια κατασκευής αυτοσχέδιων κροτίδων σημειώθηκε έκρηξη.

    Τα δύο αδέλφια από την έκρηξη υπέστησαν ακρωτηριασμό στα χέρια τους, ο ένας τριών κι ο άλλος δύο δακτύλων.

    Η αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη των δύο νεαρών, οι οποίοι με προφορική εντολή του εισαγγελέα Καλαμάτας αφέθηκαν ελεύθεροι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 April 2012 - 18:30:29 UTC