Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαρόζο προς τον ελληνικό λαό: «Μαζί θα πετύχουμε»
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Δεσμεύσεις για τη ρευστότητα στην αγορά
  • [03] Διεθνής έκθεση για την κλιματική αλλαγή
  • [04] Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απέκτησε το κύπελλο του Σπύρου Λούη
  • [05] Μαθητική έκθεση από όλη την Ελλάδα στο μετρό Συντάγματος
  • [06] Εκπληκτικά ευρήματα στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον Έβρο
  • [07] Φ. Κουβέλης: Η εμμονή στη λιτότητα οδηγεί σε απελπισία τους λαούς

  • [01] Μπαρόζο προς τον ελληνικό λαό: «Μαζί θα πετύχουμε»

    Όλοι συμφωνήσαμε, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση κι εκείνη να τηρήσει τις δευσμεύσεις, υπενθύμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση σχετική με τα μέσα που απαιτούνται, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωζώνης.

    Απευθυνόμενος προς τον ελληνικο λαό ο κ. Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι «μαζί θα πετύχουμε», διευκρινίζοντας ότι το συνολικό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ της χώρας ενώ, όπως είπε, η βοήθεια που έχει δοθεί μέχρι στιγμής δεν ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ της Ελλάδος.

    Στο μεταξύ, τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια της Ελλάδας να προωθήσει πολιτικές που συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ζητά ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με επιστολή του προς τον πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Στην αναλυτική του επιστολή, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στους τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσε να συνδράμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα σε σχέση με τις έξι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης που είναι: Η χρηματοδοτική στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), η προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής, η μείωση της ανεργίας των νέων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι πολιτικές στον ενεργειακό τομέα και η απορρόφηση και αποτελεσματικότητα των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Δεσμεύσεις για τη ρευστότητα στην αγορά

    Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την παροχή ρευστότητας στην αγορά, παρουσίασε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη ρευστότητα στην αγορά ως «το πιο κρίσιμο ζήτημα» για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. «Όλοι», τόνισε, «μιλούν για ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που προϋποθέτουν ρευστότητα, τη δυνατότητα να πέσει χρήμα στην αγορά».

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το χρήμα στην αγορά μπορεί να μπει από τρία κανάλια και να διαμορφώσουν το περιβάλλον της ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα μας τους αμέσως επόμενους μήνες. Τα κανάλια αυτά είναι το τραπεζικό σύστημα, τα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά εργαλεία και το κράτος.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το πρώτο κανάλι είναι το τραπεζικό σύστημα. Στο τραπεζικό σύστημα προτείνουμε τέσσερις άμεσα εφικτές παρεμβάσεις:

    - Η πρώτη παρέμβαση είναι αυτή καθ΄ αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Υπάρχουν, με βάση το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, 50 δισ. διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι οποίες τίθενται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Άρα, υπάρχουν προγραμματικές δεσμεύσεις των Τραπεζών έναντι του Δημοσίου για τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την αγορά.

    - Δεύτερη παρέμβαση: Η επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έφυγαν τα τελευταία τρία χρόνια 70 δισ. ευρώ, περίπου 16 δισ. ευρώ πήγαν στο εξωτερικό, κάποια άλλα πήγαν για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και για να ζήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υπολογίζω ότι μπορούν να επιστραφούν άμεσα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ και αυτά είναι ζωτικά για την αγορά, είπε.

    - Τρίτη παρέμβαση: Το τραπεζικό σύστημα υπό τον στρατηγικό έλεγχο του Δημοσίου δεσμεύεται να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και να διατηρήσει τα όρια χρηματοδότησης -τα πλαφόν- για φερέγγυες επιχειρήσεις με προβλήματα κεφαλαίου κίνησης.

    - Τέταρτη παρέμβαση. Πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες του περιβόητου ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Υπό συνθήκες κρίσης, με την αγορά να χειμάζεται, δεν μπορεί να είναι κάποιος γραμμένος στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, επειδή εκδόθηκε εις βάρος του μια διαταγή πληρωμής για 1.500 ή 2.000 ευρώ.

    [03] Διεθνής έκθεση για την κλιματική αλλαγή

    Η διεθνής έκθεση με θέμα την κλιματική αλλαγή, του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, η οποία φιλοξενείται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Ενυδρείο Κρήτης (Cretaquarium- Θαλασσόκοσμος) στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης στις Γούβες Ηρακλείου, ανοίγει αύριο τις πύλες της προς το κοινό.

    Η έκθεση, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθυντή του ΕΛΚΕΘΕ, καθηγητή Κώστα Συνολάκη που έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου, διαρθρώνεται σε 8 ενότητες εκθεσιακών χώρων με θέματα που διαπραγματεύονται την ιστορία της παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες, τις επιπτώσεις στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν για ένα βιώσιμο μέλλον τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.

    Επίσης, όπως τονίσθηκε στη συνέντευξη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τεράστια σημασία των ωκεανών και των θαλασσών στη διαμόρφωση του παγκόσμιου κλίματος. Έτσι ένα ολόκληρο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στους ωκεανούς. Προβλέπεται επίσης ότι σε πραγματικό χρόνο θα μεταφέρονται μετεωρολογικά δεδομένα από τη ΝΑΣΑ δίνοντας έτσι στον επισκέπτη τη δυνατότητα να έχει μια άμεση εικόνα του πλανήτη.

    [04] Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απέκτησε το κύπελλο του Σπύρου Λούη

    Το κοινωφελές Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ανακοίνωσε ότι απέκτησε το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη, κατά τα δημοπρασία που διενεργήθηκε σήμερα από τον οίκο "Κρίστις" στο Λονδίνο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" επισημαίνει ότι το κύπελλο που απονεμήθηκε στον νικητή του Μαραθωνίου Δρόμου, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα εκτεθεί μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού που κατασκευάζει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ασημένιο κύπελλο, το οποίο έβγαλε σε δημοπρασία ο εγγονός του θρυλικού Ολυμπιονίκη, πωλήθηκε αντί 544.000 ευρώ.

    [05] Μαθητική έκθεση από όλη την Ελλάδα στο μετρό Συντάγματος

    Έργα ζωγραφικής, κολάζ, φωτογραφίες και κατασκευές μαθητών που συμμετείχαν στο πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα «Η γειτονιά που θα ήθελα....» θα εκτεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό του Συντάγματος από τις 26 έως τις 29 Απριλίου.

    [06] Εκπληκτικά ευρήματα στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον Έβρο

    Δεν έχουν όμοιό τους τα ευρήματα στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας- Ζώνης στον Έβρο, που άρχισαν να αποκαλύπτονται με τις ανασκαφές της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2002.

    Πέντε άμαξες με τα υποζύγιά τους, καθώς και πέντε άλογα, έχουν ενταφιαστεί στον ίδιο ταφικό τύμβο με τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας, που συνοδεύονται από πολυάριθμα κτερίσματα, όπως πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, χάλκινους λυχνοστάτες, λυχνάρια και φανάρια, όπλα, κοσμήματα και ξύλινα κιβωτίδια.

    Η πρακτική της ταφής αμαξών και αλόγων μαζί με τους νεκρούς συναντάται σε πολλές περιοχές της αρχαιότητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Είναι όμως η πρώτη φορά που στον ελληνικό χώρο ανακαλύπτεται ένα τόσο ολοκληρωμένο σύνολο τετράτροχων αμαξών. Κάθε άμαξα είναι λίγο διαφορετική από τις άλλες στη διακόσμηση και στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

    Σε όλες διατηρούνται μεταλλικά και διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και οργανικά υπολείμματα, όπως κατάλοιπα δέρματος και υφάσματος, κομμάτια σχοινιού και φιτιλιού, απανθρακωμένα καρύδια και κουκουνάρια. Βρέθηκαν επίσης ίχνη κάρβουνου και ξύλου.

    Πριν από λίγες μέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά ως προς τη μελέτη συντήρησης μεταλλικών αντικειμένων του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας. Πρόκειται για αντικείμενα από σίδηρο, χαλκό και επάργυρα, τα οποία, αφού φωτογραφηθούν λεπτομερώς σε όλες τις φάσεις της συντήρησης, θα καθαριστούν και θα αποκατασταθούν, σύμφωνα με τις προτάσεις της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων.

    [07] Φ. Κουβέλης: Η εμμονή στη λιτότητα οδηγεί σε απελπισία τους λαούς

    Είναι πλέον φανερό σε όλη την ΕΕ ότι η εμμονή στην παρατεταμένη λιτότητα οδηγεί σε ασφυξία τις οικονομίες και σε απελπισία του λαούς της, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) Φώτης Κουβέλης.

    Ο κ. Κουβέλης αναφέρει πως όταν ακόμη και το ΔΝΤ με την έκθεσή του, αναφέρεται στην άμεση στροφή σε πολιτικές ανάπτυξης και ζητά την ενεργητική παρέμβαση της ΕΚΤ για ρευστότητα στην ευρωζώνη, τότε είναι περισσότερο από αναγκαία η εγκατάλειψη του μονόδρομου που τα τελευταία χρόνια έχουν επιβάλλει οι Μέρκελ και Σαρκοζί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 April 2012 - 14:30:31 UTC