Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: "Προτεραιότητα η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας"
  • [02] Αντ. Σαμαράς: "Προτεραιότητα να ανακόψουμε τον εφιάλτη της ανεργίας
  • [03] Α. Τσίπρας: "Στόχος μας μία αριστερή κυβέρνηση"
  • [04] Αίτηση αποφυλάκισης θα υποβάλουν οι συνήγοροι της Β. Σταμάτη
  • [05] Ερυθρά κύτταρα αίματος 5.300 ετών!
  • [06] Στο Ecofin η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την αντιστάθμιση κινδύνων
  • [07] Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Σέρβοι
  • [08] Στις 17 Μαΐου αρχίζουν οι τελικοί του πρωταθλήματος μπάσκετ
  • [09] Η Ford έφθασε τους 150 τερματισμούς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι
  • [10] «Δεν μας αρέσουν οι μπλόφες», δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
  • [11] Σε αναβάθμιση της Ελλάδας στο "CCC" προχώρησε η Standard & Poor's
  • [12] Α. Μέρκελ: Σταθερά δημοσιονομικά και βιώσιμη ανάπτυξη κατά της κρίσης

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: "Προτεραιότητα η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας"

    Η ελληνική ναυτιλία- πρώτη παγκόσμια δύναμη- και η ελληνική λιμενική και ναυπηγική υποδομή αποτελούν βασικούς πυλώνες του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρώτο μέλημα είναι η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ πρόσθεσε ότι στον ΟΛΠ έχει δημιουργηθεί η βάση συγκρότησης του δικτύου των ελληνικών λιμένων. Τόνισε, παράλληλα, ότι πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση μεταξύ των λιμενικών αρχών (authority), της διαχείρισης των λιμένων και της παροχής λιμενικών υπηρεσιών. Σε ότι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις στα λιμάνια, είπε ότι είναι καλοδεχούμενες, αλλά δεν θα παραχωρήσουν τα κρατικά μονοπώλια την θέση τους στα ιδιωτικά.

    «Πρέπει να επενδύσουμε στο λιμάνι του Πειραιά και σε όλα τα ελληνικά λιμάνια, στην αρχή λιμένος, στην οργανωμένη λιμενική πολιτική που θα επιτρέψει να γίνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις, χωρίς να δημιουργηθούν νέα ιδιωτικά μονοπώλια, αλλά με την έντονη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, γιατί μόνο έτσι μπορεί η ελληνική λιμενική βιομηχανία να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στη Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, σε δήλωσή του μετά το πέρας της επίσκεψής του στον ΟΛΠ.

    [02] Αντ. Σαμαράς: "Προτεραιότητα να ανακόψουμε τον εφιάλτη της ανεργίας

    «Μείωση της ανεργίας κάτω από το μισό μέσα σε τρία χρόνια, μέσα από την υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης» υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες σε εργαζόμενους και ανέργους στο Λαύριο.

    «Προτεραιότητά μας, απόλυτη, είναι να σταματήσουμε, να ανακόψουμε τον εφιάλτη της ανεργίας» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι μπορούμε να υποκινήσουμε ανάκαμψη που θα φτάσει τις 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, τουλάχιστον, και θα δημιουργηθούν πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει απόψε, στις 8 το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

    [03] Α. Τσίπρας: "Στόχος μας μία αριστερή κυβέρνηση"

    Την πεποίθησή του ότι ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα την Κυριακή, θα υποχρεώσει τις ηγεσίες του ΚΚΕ αλλά και της ΔΗΜΑΡ να αναθεωρήσουν την στάση τους, ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση της αριστεράς, εκφράζει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

    Τονίζει ότι στόχος του κόμματός του είναι να πάρει τη διερευνητική εντολή και να σχηματιστεί αριστερή κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί μια κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι την Κυριακή «το Μνημόνιο πρέπει να ηττηθεί ολοκληρωτικά»,διαφορετικά, προσθέτει, «αυτές οι εκλογές θα είναι σαν να μην έγιναν ποτέ», αφού από την Δευτέρα θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα νέα μέτρα.

    Ο κ. Τσίπρας απορρίπτει τη συμμετοχή του κ. Καμμένου σε αριστερή κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Καμμένος, στην ουσία υπερασπίζεται τις θέσεις της ΝΔ, τις οποίες εγκατέλειψε ο κ. Σαμαράς όταν ψήφισε το Μνημόνιο και κατά συνέπεια η αφετηρία του κ. Καμένου είναι τελείως διαφορετική και επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει λύση διεξόδου.

    Για την Χρυσή Αυγή, αναφέρει ότι είναι αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης του συστήματος εξουσίας και σημειώνει ότι «είναι πρόβλημα δημοκρατίας αξιοπρέπειας και σεβασμού στην ιστορία, το να κάτσουν στα βουλεύτηκα έδρανα αυτοί οι τύποι του κοινού ποινικού δικαίου με τα τατουάζ με τις σβάστικες».

    Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναφέρει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει στροφή σε μιά δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, ενώ δηλώνει ότι αν η κ. Μέρκελ ψήφιζε στην Ελλάδα, θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ένα Σύνταγμα που θα ενισχύσει την εθνική κυριαρχία και όχι Σύνταγμα αποικίας, επικρίνοντας έτσι τον κ. Βενιζέλο για την πολιτική και τις θέσεις του.

    [04] Αίτηση αποφυλάκισης θα υποβάλουν οι συνήγοροι της Β. Σταμάτη

    Αθήνα, Ελλάδα 02/05/2012 12:42 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Αίτηση αποφυλάκισης θα υποβάλουν οι συνήγοροι της Β. Σταμάτη

    Αίτηση αποφυλάκισης θα υποβάλουν σήμερα οι συνήγοροι της Βίκυς Σταμάτη, συζύγου του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

    Στην αίτηση, οι συνήγοροι της κατηγορουμένης στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού, υποστηρίζουν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για προσωρινή κράτηση της Σταμάτη.

    Όπως τονίζουν, η κατηγορουμένη δεν είναι ύποπτη φυγής, δεν είναι ύποπτη για τέλεση αξιόποινων πράξεων, ενώ επισημαίνουν ότι είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού. Επικαλούνται, επίσης ,την κατάσταση της υγείας της που διατρέχει κίνδυνο λόγω της απεργίας πείνας, που έχει ξεκινήσει η εντολέας τους.

    [05] Ερυθρά κύτταρα αίματος 5.300 ετών!

    Τα αρχαιότερα ερυθρά κύτταρα αίματος που έχουν ποτέ βρεθεί στον κόσμο, ανακαλύφθηκαν στο σώμα του «Έτζι», του Ανθρώπου των Πάγων, η μούμια του οποίου, ηλικίας 5.300 ετών περίπου, είχε ανακαλυφθεί στις παγωμένες Άλπεις το 1991.

    Το μουμιοποιημένο πτώμα του «Έτζι» φέρει σοβαρά τραύματα και μώλωπες, αλλά ως τώρα δεν είχαν βρεθεί ίχνη αίματος πάνω του.

    Τώρα, μετά από 21 χρόνια, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον βιολογικό ανθρωπολόγο Άλμπερτ Ζινγκ του γερμανικού πανεπιστημίου «Λούντβιχ Μαξιμίλιαν» του Μονάχου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Μπολζάνο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Interface" της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Science", ανακάλυψαν ίχνη αίματος στα τραύματα και κατάφεραν να απομονώσουν κανονικά ερυθρά κύτταρα.

    Η μούμια βρίσκεται υπό συνεχή επιστημονική έρευνα από τότε που δύο Γερμανοί ορειβάτες την ανακάλυψαν τυχαία στους πάγους των ιταλο-αυστριακών αλπικών συνόρων, στο Νότιο Τυρόλο, σε υψόμετρο 3.210 μέτρων.

    [06] Στο Ecofin η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την αντιστάθμιση κινδύνων

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται σήμερα να συζητήσουν σχετικά με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την αντιστάθμιση κινδύνων, καθώς η προθεσμία που είχε θέσει η ίδια η ΕΕ για την υιοθέτηση της λεγόμενης συμφωνίας Βασιλεία III για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων, το καλοκαίρι, πλησιάζει.

    Η ΕΕ είχε υιοθετήσει τους νέους διεθνείς κανόνες το Νοέμβριο του 2010, παράλληλα με άλλες χώρες της Ομάδας των 20 (G20), στο πλαίσιο των προσπαθειών για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων λόγω των τραπεζών και για να μειωθεί η ανάγκη "διάσωσης", δηλαδή κρατικού έκτακτου δανεισμού, τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

    Οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά αρχής γενομένης το 2013.

    Διπλωμάτες επισήμαιναν πάντως ότι δεν αναμένουν να υπάρξει συμφωνία σήμερα, αλλά πιστεύουν ότι θα υπάρχει μια ειδική σύνοδος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών την 15η Μαΐου.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [07] Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Σέρβοι

    Οι Σέρβοι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή στις γενικές εκλογές που θα φέρουν σε αντιπαράθεση το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς και τους εθνικιστές, με φόντο την οικονομική κρίση και την ανεργία που έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

    Τα δύο στρατόπεδα, αυτό του Τάντιτς και του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) και αυτό του συντηρητικού Τόμισλαβ Νίκολιτς και του Σερβικού Κόμματος της Προόδου υπόσχονται τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των επενδύσεων, δεσμευόμενα ταυτόχρονα ότι θα καταπολεμήσουν την διαφθορά και την παραοικονομία που αντιστοιχούν περίπου στο 30% του ΑΕΠ.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κόμματα του Νίκολιτς και του Τάντιτς προηγούνται στις βουλευτικές εκλογές με 33,5% και 28,3% αντίστοιχα.

    Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 20 Μαΐου, με τον Τάντιτς να φέρεται ως φαβορί.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [08] Στις 17 Μαΐου αρχίζουν οι τελικοί του πρωταθλήματος μπάσκετ

    Οι τελικοί του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας ανδρών, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, θα αρχίσουν την Πέμπτη 17 Μαΐου, τέσσερις μέρες μετά το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη.

    Η σειρά, που θα κριθεί στις τρεις νίκες, θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 29 Μαΐου.

    Στο μεταξύ, η σειρά των «μικρών τελικών» ανάμεσα σε Κολοσσό Ρόδου και Πανιώνιο αρχίζει την επόμενη Τετάρτη 9 Μαΐου.

    [09] Η Ford έφθασε τους 150 τερματισμούς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι

    Το αποτέλεσμα της Ford στο φετινό ράλι Αργεντινής σηματοδότησε τον 150ο συνεχόμενο τερματισμό της σε βαθμολογούμενη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Με την έκτη θέση των Πήτερ Σόλμπεργκ ? Κρίς Πάτερσον, η Ford είναι ο πρώτος κατασκευαστής που πετυχαίνει αυτό το ορόσημο στην 39χρονη ιστορία τού πρωταθλήματος.

    Η κούρσα βαθμολογούμενων τερματισμών ξεκίνησε στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος του 2002 στο Monte Carlo. Από τότε, τουλάχιστον ένας από τους εργοστασιακούς οδηγούς της ομάδας τερματίζει σε βαθμολογούμενη θέση σε όλους τους γύρους. Η Ford και η M-Sport γιόρτασαν το επίτευγμά τους στην τελετή τερματισμού τού ράλι Αργεντινής.

    «Αυτό το ρεκόρ είναι προϊόν ενός αξιοσημείωτου μείγματος ταχύτητας και αξιοπιστίας. Έχουμε επιδείξει επί μία και πλέον δεκαετία στους αγώνες WRC σταθερότητα και συνέπεια στις επιδόσεις. Ο σημερινός εορτασμός 150 συνεχόμενων τερματισμών σε βαθμολογούμενη θέση μας δίνει την αυτοπεποίθηση να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε τον τίτλο των κατασκευαστών στους υπόλοιπους οκτώ γύρους της σεζόν» δήλωσε ο Τζεράρντ Κουίν υπεύθυνος της ομάδας.

    Για τον έκτο γύρο, οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν στην Ευρώπη για το Ράλι Ακρόπολις, που πραγματοποιείται από τις 24 έως τις 27 Μαΐου με βάση το Λουτράκι.

    Πρωτάθλημα οδηγών

    1. S Loeb 91 βαθμοί

    2. P Solberg 73 βαθμοί

    3. M Hirvonen 70 βαθμοί

    4. M ?stberg 68 βαθμοί

    5. E Novikov 43 βαθμοί

    6. J-M Latvala 28 βαθμοί

    Πρωτάθλημα κατασκευαστών

    1. Citroen Total WRT 151 βαθμοί

    2. Ford WRT 106 βαθμοί

    3. M-Sport Ford WRT 81 βαθμοί

    4. Qatar WRT 37 βαθμοί

    5. Citroen Junior WRT 30 βαθμοί

    6. Adapta WRT 27 βαθμοί

    [10] «Δεν μας αρέσουν οι μπλόφες», δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

    «Καθαρές και δημόσιες προγραμματικές συγκλίσεις» στις συμμαχίες των κομμάτων, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ), τονίζοντας ότι «οι πολιτικές μπλόφες γρήγορα ξεφουσκώνουν» και «σίγουρα δεν παράγουν υγιή πολιτική».

    Αυτό αποσαφήνισαν σήμερα το μεσημέρι οι Οικολόγοι Πράσινοι με δήλωση της επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας τους και υποψήφιας στη Β' Αθηνών (με σταυρό) Ιωάννας Κοντούλη.

    «Οι πολιτικές μπλόφες άλλοτε πιάνουν, άλλοτε δεν πιάνουν» είπε η κ. Κοντούλη και πρόσθεσε: «Το σίγουρο είναι ότι δεν παράγουν υγιή πολιτική και γρήγορα ξεφουσκώνουν. Σε εμάς τους Οικολόγους Πράσινους δεν αρέσουν οι μπλόφες. Επιμένουμε σε ουσιαστικό διάλογο και σε καθαρές και δημόσιες προγραμματικές συγκλίσεις».

    [11] Σε αναβάθμιση της Ελλάδας στο "CCC" προχώρησε η Standard & Poor's

    Στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από το επίπεδο της "επιλεκτικής χρεοκοπίας", στο επίπεδο "CCC", λόγω της ολοκλήρωσης της ανταλλαγής χρέους, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο οίκος επισημαίνει ότι στις 15 Μαΐου 2012, οπότε είναι η επόμενη αποπληρωμή κεφαλαίου ομολόγων, θα κριθεί η αξιολόγηση όσων ομολόγων πρόκειται να αποπληρωθούν.

    Πάντως, ο οίκος δίνει σταθερές προοπτικές (outlook) για την αξιολόγηση, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν "βλέπει" πιθανότητα υποβάθμισης σε βραχυπρόθεσμη βάση.

    Επιμέλεια: Ν. Δρόσος

    [12] Α. Μέρκελ: Σταθερά δημοσιονομικά και βιώσιμη ανάπτυξη κατά της κρίσης

    Ο συνδυασμός στέρεης δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτιμά η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι θα βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την κρίση.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η κυρία Μέρκελ θεωρεί ότι πρέπει να στηρίζεται "στην παιδεία, στην έρευνα, στη δύναμη της ανανέωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μια λογική εξέλιξη των μισθών και κυρίως στο άνοιγμα των αγορών εργασίας" και όχι σε "ακριβά προγράμματα".

    Σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα "Hamburger Abendblatt" ενόψει των εκλογών στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν την ερχόμενη Κυριακή, η Άγγελα Μέρκελ τονίζει ότι η σταθερή δημοσιονομική κατάσταση είναι απαραίτητη προκειμένου "να απαλλαγούμε από την υπερχρέωση των τελευταίων ετών" και επαναλαμβάνει ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 May 2012 - 10:30:36 UTC