Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διατηρεί το προβάδισμα ο Ολάντ, δύο ημέρες πριν τις γαλλικές εκλογές
  • [02] Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ημέρες των εκλογών
  • [03] Ελληνο-νορβηγικές ανασκαφές σε Τεγέα - Νάξο
  • [04] Απολογούνται οι οροθετικές ιερόδουλες- Συγκέντρωση συμπαράστασης
  • [05] Γραφειοκρατία- νομικές αγκυλώσεις οι λόγοι απώλειας κοινοτικών κονδυλίων
  • [06] Αυξάνεται ο ανταγωνισμός για τα "έξυπνα" κινητά και τις ταμπλέτες
  • [07] Νέο φως στην οστεοπόρωση από Ελληνες και ξένους ερευνητές
  • [08] "Ψήφος εμπιστοσύνης" στον ελληνικό τουρισμό από τους Γερμανούς Tour Operators
  • [09] Το ΝΑΤΟ έτοιμο να εγγυηθεί την ασφάλεια στο Κόσοβο ενόψει των σερβικών εκλογών

  • [01] Διατηρεί το προβάδισμα ο Ολάντ, δύο ημέρες πριν τις γαλλικές εκλογές

    Δύο δημοσκοπήσεις, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του απερχόμενου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, ενώ η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους μειώνεται. Οι έρευνες δείχνουν επίσης πως οι πολίτες θεωρούν πως ο σοσιαλιστής υποψήφιος υπήρξε πειστικότερος κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση της Τετάρτης.

    Δημοσκόπηση της εταιρείας BVA έδειξε πως ο Ολάντ θα λάβει το 52,5% των ψήφων την Κυριακή, ενώ ο Σαρκοζί θα εξασφαλίσει το 47,5%, σημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων.

    Άλλη δημοσκόπηση του οργανισμού TNS - Sofres έδειξε πως το ποσοστό του Ολάντ μειώθηκε κατά 1,5 μονάδα στο 53,5% από την περασμένη εβδομάδα, με τον Σαρκοζί να ανεβαίνει στο 46,5% από 45% που είχε προηγουμένως.

    Ως προς τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων των βασικών υποψηφίων του α΄γύρου των προεδρικών εκλογών, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 54% των ψηφοφόρων της Μαρίν Λε Πεν θα υποστηρίξει τον Σαρκοζί, έναντι του 15% που θα ψηφίσει τον Ολάντ.

    Το 76% των ψηφοφόρων του Ζαν - Λικ Μελανσόν θα υποστηρίξει τον Ολάντ, έναντι του 6% που θα ψηφίσει Νικολά Σαρκοζί. Το 30% των ψηφοφόρων του Φρανσουά Μπαϊρού θα υποστηρίξει τον Ολάντ , έναντι του 38% που θα ψηφίσει Σαρκοζί. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από τη χθεσινή δήλωση του κεντρώου Μπαϊρού ότι θα ψηφίσει τον Ολάντ στο δεύτερο γύρο και θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

    [02] Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ημέρες των εκλογών

    Μεταβολές στη συχνότητα των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών θα υπάρξουν την Παρασκευή και τη Δευτέρα, ενόψει των εκλογών.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, την Παρασκευή, 4 Μαΐου και τη Δευτέρα, 7 Μαΐου θα ισχύσει, εκτάκτως, δρομολόγηση, βασισμένη στο πρόγραμμα του Σαββάτου.

    Για τις γραμμές που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο, τους σταθμούς ΚΤΕΛ και το λιμάνι του Πειραιά, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, ενώ προβλέπεται ενίσχυση των δρομολογίων, ανάλογα με την αντίστοιχη επιβατική κίνηση.

    Σε ό,τι αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή ΗΣΑΠ, Μετρό και Τραμ, θα παραταθεί κατά μία ώρα το ωράριο λειτουργίας των γραμμών 2 και 3 του Μετρό. Συγκεκριμένα, οι τελευταίες αναχωρήσεις από τον σταθμό στο Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις θα πραγματοποιηθούν στη 01.20, ξημερώματα Δευτέρας, 7 Μαΐου.

    Για τη γραμμή του Τραμ, προβλέπεται, το Σάββατο, 5 Μαΐου και την Κυριακή, 6 Μαΐου να εκτελούνται τα δρομολόγια ανά 25 λεπτά, αντί ανά 20 λεπτά, σε όλες τις γραμμές. Τη Δευτέρα, 7 Μαΐου, τα δρομολόγια θα εκτελούνται ανά 20 λεπτά, αντί ανά 15 λεπτά, σε όλες τις γραμμές.

    Επίσης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού που προτίθεται να ταξιδέψει για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, αυξάνει τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων, ανάλογα με τη ζήτηση, στα τρένα που ήδη κυκλοφορούν, σήμερα και αύριο, καθώς και τη Δευτέρα, για να διευκολύνει την επιστροφή των ψηφοφόρων.

    [03] Ελληνο-νορβηγικές ανασκαφές σε Τεγέα - Νάξο

    Η συνέχιση των ελληνο-νορβηγικών ανασκαφών στην περιοχή της αρχαίας Τεγέας, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και οι έρευνες στον οχυρωμένο βυζαντινό οικισμό του Κάστρου Απαλίρου στη Νάξο, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ανασκαφικού έργου του Νορβηγικού Ινστιτούτου για το 2011.

    Στις έρευνες αυτές, αλλά και στα σεμινάρια, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις διαλέξεις και τα μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν πέρσι από το σκανδιναβικό ινστιτούτο, επικεντρώθηκετην Πέμπτηο διευθυντής του, καθηγητής Πάνος Δήμας, κατά την ετήσια ανοιχτή συνάντηση του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

    Οι νορβηγικές έρευνες στο κάστρο Απαλίρου της Νάξου, ένα από τα σημαντικότερα πρωτοβυζαντινά μνημεία των Κυκλάδων, έφεραν στο φως εντυπωσιακά κατάλοιπα από εκκλησιαστικά κτίρια -μεταξύ των οποίων αναγνωρίστηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου-, μια δεξαμενή, καθώς και πολλά κινητά ευρήματα, όπως αποθηκευτικά αγγεία και μεταλλικά αντικείμενα. Ένα μπρούτζινο νόμισμα του αυτοκράτορα Ηρακλείου (610 - 641 μ. Χ.), ένα χρυσό διακοσμητικό και μια κεραμική σφραγίδα ψωμιού για τον άρτο της κοινωνίας, ήταν μεταξύ αυτών που εντοπίστηκαν στην περσινή έρευνα, για την οποία ο κ. Δήμας εξέφρασε την ευχή να συνεχιστεί και φέτος.

    Στην αρχαία Τεγέα, σημαντικό πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου, με μεγάλο αστικό οικισμό, που περιελάμβανε πολιτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, ιερά, θέατρα και στάδιο, το Νορβηγικό Ινστιτούτο δραστηριοποιείται ανασκαφικά ήδη από τη δεκαετία του ΄90.

    Οι επιφανειακές έρευνες που διενεργεί το Ινστιτούτο στην περιοχή της Τεγέας, σε συνεργασία με τις ελληνικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, έχουν ξεκινήσει το 2009 και θα ολοκληρωθούν το 2013. Το 2012 θα συνεχιστούν στην περιοχή νοτιοανατολικά του χωριού Ψηλή Βρύση, με καθαρισμούς, δειγματοληψίες και έρευνες στις θέσεις Χερολίμνες και Βατιόνα, το δε υλικό που έχει συλλεχθεί τις προηγούμενες χρονιές θα μελετηθεί και θα αναλυθεί.

    [04] Απολογούνται οι οροθετικές ιερόδουλες- Συγκέντρωση συμπαράστασης

    Απολογούνται σήμερα οι 16 οροθετικές εκδιδόμενες γυναίκες που βαρύνονται με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

    Οι έντεκα από αυτές αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, ενώ οι άλλες πέντε για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

    Στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχουν συγκεντρωθεί πολίτες, μεταξύ των οποίων και μέλη συλλόγων οροθετικών, προς συμπαράσταση των κατηγορουμένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών τους.

    [05] Γραφειοκρατία- νομικές αγκυλώσεις οι λόγοι απώλειας κοινοτικών κονδυλίων

    Οι κυριότεροι λόγοι στην αποτυχία της χώρας μας να απορροφήσει, από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία και τις διάφορες νομικές αγκυλώσεις (χρονοβόρα διάρθρωση και διαπραγματεύσεις, διοικητικοί λόγοι, ρυθμίσεις διακυβέρνησης) , όπως αναφέρεται στην ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (Αρ.2/2012).

    Αυτό σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου έρχεται να επιβεβαιώσει τη συνομοσπονδία, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ξεκάθαρα και με επιχειρήματα πως η έξοδος από την οικονομική κρίση δεν πρόκειται να έρθει με ταμειακού-λογιστικού τύπου μέτρα οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και με την επιβολή ιδιαίτερα υψηλής φορολογίας αλλά με την υιοθέτηση οικονομικών πολιτικών που θα στοχεύουν σε ισορροπημένη και αειφόρο ανάπτυξη και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

    [06] Αυξάνεται ο ανταγωνισμός για τα "έξυπνα" κινητά και τις ταμπλέτες

    Η κορεατική εταιρεία Samsung παρουσίασε το νέο «καμάρι» της, το ακόμα πιο έξυπνο κινητό τηλέφωνο Galaxy S3, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον «φονιά του iPhone», καθώς εντείνεται ολοένα ο ανταγωνισμός με την αμερικανική Apple.

    Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών, η νέα «ναυαρχίδα» των smartphones της Samsung, που ζυγίζει 133 γραμμάρια και «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Android, διαθέτει τεχνολογία φωνητικού ελέγχου (κάτι παρόμοιο με το Sirι του iPhone), οθόνη 4,8 ιντσών με ανάλυση 1280 Χ 720 p (μεγαλύτερη από το iPhone και αρκετά κοντά στο μικρότερο tablet της αγοράς), τετραπύρηνο επεξεργαστή 1,4 Ghz (όπως αυτοί που υπάρχουν σε πολλούς φορητούς υπολογιστές και πολύ ισχυρότερος από αυτόν του iPhone), μνήμη έως 32 Gb (64 Gb με έξτρα κάρτα), κάμερα 8 megapixel.

    Από την άλλη, σύμφωνα με νέα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC για την παγκόσμια αγορά των υπολογιστών-ταμπλετών (tablet PCs) κατά τους πρώτους μήνες του 2012, η Apple κυριαρχεί έναντι των ανταγωνιστών της που χρησιμοποιούν το σύστημα Android.

    Οι πωλήσεις ταμπλετών και συσκευών ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-readers) διεθνώς διαμορφώθηκαν σε 17,4 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του έτους, εμφανίζοντας μείωση 38,4% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2011.

    [07] Νέο φως στην οστεοπόρωση από Ελληνες και ξένους ερευνητές

    Μία μεγάλη διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Γιάννη Ιωαννίδη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, εντόπισε δεκάδες νέες γενετικές περιοχές που συνδέονται με αυξημένο ή, αντίθετα, με μικρότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατάγματα.

    Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε νέα φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης.

    Η έρευνα (μετα- ανάλυση), που αξιολόγησε και συνέκρινε 17 γενετικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, εντόπισε έξι περιοχές γονιδίων, οι οποίες σχετίζονται με τον κίνδυνο εξασθένησης των οστών και πρόκλησης κατάγματος στους μηρούς ή τη μέση.

    [08] "Ψήφος εμπιστοσύνης" στον ελληνικό τουρισμό από τους Γερμανούς Tour Operators

    "Ψήφο εμπιστοσύνης" στον ελληνικό τουρισμό δίνουν οι Γερμανοί Tour Operators, όπως αυτό διεφάνη σήμερα, στην Αθήνα, στη διάρκεια του ετήσιου Workshop του κορυφαίου τουριστικού ειδησεογραφικού Οργανισμού της Ευρώπης FVW, εκδήλωση στην οποία συνδιοργανωτής ήταν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ).

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδας Γιάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι φέτος οι αφίξεις των τουριστών προς την Ελλάδα θα κινηθούν πτωτικά, αλλά σε μονοψήφιο νούμερο, ενώ σε ό,τι αφορά τα έσοδα εκτίμησε ότι αυτά θα κλείσουν με πτώση 10%.

    Αρνητικός παράγοντας για την εικόνα των κρατήσεων στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις αγορές- δεξαμενές του ελληνικού τουρισμού (Γερμανία και Αγγλία), με τον πρόεδρο του ΞΕΕ Γιώργο Τσακίρη να επισημαίνει ότι η σημαντική αύξηση που παρατηρείται στις κρατήσεις από τη Ρωσία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις κύριες αγορές.

    [09] Το ΝΑΤΟ έτοιμο να εγγυηθεί την ασφάλεια στο Κόσοβο ενόψει των σερβικών εκλογών

    Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του στο Κόσοβο έχουν κινητοποιηθεί για να εγγυηθούν την ασφάλεια λόγω των σερβικών εκλογών, στις οποίες θα πάρουν μέρος οι Σέρβοι του Κοσόβου.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν "κάλεσε όλους τους ηγέτες όλων των κοινοτήτων να δείξουν αυτοσυγκράτηση στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας". Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο "είναι σημαντικό να αποφευχθεί κάθε μονομερής πράξη ή εκδήλωση που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις".

    Περίπου 110.000 Σέρβοι του Κοσόβου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές--προεδρικές και βουλευτικές--της Κυριακής σε εκλογικά τμήματα που άνοιξε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Ο Ράσμουσεν επανέλαβε πως η πολυεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (Kfor) "έχει αποστολή να διατηρήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για όλο τον πληθυσμό του Κοσόβου, με πλήρη αμεροληψία, όπως κάνει εδώ και μια δεκαετία". Για το λόγο αυτό "θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και τρόπο που διαθέτει".

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 May 2012 - 10:30:33 UTC