Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί στον "πόλεμο κατά του τρόμου"
  • [02] Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας αποκρούει τις προτάσεις του νέου προέδρου της Γαλλίας Ολάντ
  • [03] Εξόριστοι Ιρανοί καταγγέλλουν μυστική ομάδα κατασκευής πυρηνικών όπλωνΒ· επιφυλάξεις στην Δύση

  • [01] Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί στον "πόλεμο κατά του τρόμου"

    Ο αριθμός των απωλειών στις τάξεις των δυνάμεων των κρατών-μελών του NATO και συμμάχων τους ξεπέρασε τις 3.000 αφότου άρχισε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν το 2001, σύμφωνα με έναν ανεξάρτητο ιστότοπο που καταγράφει τους θανάτους στρατιωτικών της συμμαχίας.

    Ο ιστότοπος icasualties.org αναφέρει ότι 3.000 στρατιωτικοί --εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν Αμερικανοί-- έχουν σκοτωθεί στον αφγανικό πόλεμο και συναφείς συρράξεις αλλού από το 2001. Οι τελευταίες απώλειες, οι συνολικά έξι στρατιώτες του NATO που σκοτώθηκαν χθες Σάββατο, δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα στον αριθμό.

    Σύμφωνα με τον ιστότοπο 2.907 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν κι οι υπόλοιποι σε άλλες περιοχές του κόσμου στο πλαίσιο της λεγόμενης Επιχείρησης Διαρκής Ελευθερία, όπως ονομάστηκε επίσημα ο "πόλεμος κατά του τρόμου" μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Μόνο φέτος έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 ξένοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ιστότοπο. Το 2011, είχαν σκοτωθεί 566.

    Οι ΗΠΑ έχουν υποστεί 1.968 απώλειες στον πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Βρετανία ακολουθεί με 412 απώλειες, ενώ ο Καναδάς βρίσκεται στην τρίτη θέση με 158 θανάτους στρατιωτικών. Από το 2011 ο Καναδάς έχει μόνο εκπαιδευτές, όχι μάχιμες δυνάμεις, στο Αφγανιστάν.

    Η νότια επαρχία Χελμάντ, επίκεντρο της καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας, είναι η πιο επικίνδυνη του Αφγανιστάν για την διεθνή στρατιωτική συμμαχία, με 851 απώλειες. Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται σε δρόμους είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των ξένων στρατιωτικών κι έχουν προκαλέσει πάνω από τις μισές απώλειες.

    [02] Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας αποκρούει τις προτάσεις του νέου προέδρου της Γαλλίας Ολάντ

    Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν χαρακτήρισε επικίνδυνο --απευθυνόμενος στον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ--, το να αλλάξει το καταστατικό και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το να αλλάξουν όσα προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο ή το να δημιουργηθεί χρέος, σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

    Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Βάιντμαν υπενθύμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ή κινδυνεύει να διακοπεί η οικονομική βοήθεια.

    "Οποιαδήποτε τροποποίηση του καταστατικού [της ΕΚΤ] θα ήταν επικίνδυνη", είπε ο Βάιντμαν ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Ολάντ στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λαμβάνει μέτρα υποστήριξης της οικονομίας ή να χρηματοδοτεί απευθείας κράτη.

    "Οι θέσεις απασχόλησης και η οικονομική ανάπτυξη είναι καρπός των εμπορικών συναλλαγών. Η κεντρική τράπεζα έχει αποστολή να συμβάλλει στην [ευρωπαϊκή] νομισματική σταθερότητα", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στον πληθωρισμό ο Βάιντμαν είπε ότι "πρέπει να περιμένουμε το τελικό πρόγραμμα της κυβέρνησης" του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί την Τρίτη το Βερολίνο. Όμως είναι "σαφές ότι πρέπει να απορρίψουμε την δέσμευση της εκστρατείας του να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου".

    "Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό έθιμο ότι πρέπει τηρούνται οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί", σημείωσε.

    Μιλώντας για τα σχέδια τόνωσης της ανάπτυξης, υποστήριξε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει μέσω νέου χρέους. "Η νέα λέξη για τον εντυπωσιασμό του ακροατηρίου είναι 'ανάπτυξη', ναι, ξέρω. Αλλά ο καθένας καταλαβαίνει άλλο πράγμα από τον όρο αυτό. . . Η εμπειρία δείχνει ότι το υπερβολικό χρέος αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Το να καταπολεμηθεί το χρέος με περισσότερο χρέος, αυτό δεν θα λειτουργήσει".

    Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Βάιντμαν επέμεινε ότι οποιαδήποτε πρόταση να επιτραπεί να αυξηθεί είναι εσφαλμένη: "αυτός είναι ένας επικίνδυνος δρόμος", είπε. "Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα σφάλματα της δεκαετίας του 1970. Ο πληθωρισμός είναι κοινωνικά άδικος και δεν θα μας επιτρέψει να βγούμε από την κρίση". Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες που ο Βάιντμαν επανήλθε στο θέμα. Σε συνέντευξή του στη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ που είχε δημοσιευτεί την Παρασκευή, ο Βάιντμαν είχε κάνει λόγο περί "παράλογης συζήτησης", αναφερόμενος στις προτάσεις οικονομολόγων να επιτραπεί να αυξηθεί ο πληθωρισμός ώστε να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση, κάτι που φερόταν ότι ήταν διατεθειμένος να ανεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    [03] Εξόριστοι Ιρανοί καταγγέλλουν μυστική ομάδα κατασκευής πυρηνικών όπλωνΒ· επιφυλάξεις στην Δύση

    Μια οργάνωση της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης υποστήριξε χθες ότι 60 επιστήμονες και μηχανικοί συμμετέχουν σε ένα συντονισμένο και μεγεθυνόμενο πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

    Ωστόσο διπλωμάτες ανέφεραν πως το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (National Council of Resistance of Iran, NCRI) συχνά προβαίνει σε ανακριβείς κατηγορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αν και είχε καταγγείλει την ύπαρξη του μυστικού εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ το 2002. Ένας διακεκριμένος ειδικός στις ΗΠΑ για πυρηνικά θέματα εκτίμησε η έκθεση της οργάνωσης, όπως και αρκετές προηγούμενες, πρέπει να αντιμετωπιστεί με εξαιρετική επιφύλαξη.

    Η αναφορά της οργάνωσης, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν, μοιάζει να δόθηκε στην δημοσιότητα ενόψει του δεύτερου γύρου των συνομιλιών ανάμεσα στην ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ?ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία?και η Γερμανία) την 23η Μαΐου. Νωρίτερα, την Δευτέρα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα εξετάσει ζητήματα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στη Βιέννη.

    Ο ισχυρισμός που διατυπώνεται σε μια 6σέλιδη αναφορά που επιδείχθηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κατά τις οποίες το Ιράν δεν έχει αποφασίσει εάν θα μετατρέψει σε οπλικό το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Τεχεράνη επιμένει ότι διυλίζει ουράνιο μόνο για την παραγωγή ενέργειας και ιατρικούς σκοπούς. Στην έκθεσή του, το NCRI επικαλείται πηγές στην κυβέρνηση και στο στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας που φέρονται να λένε ότι γίνεται έρευνα για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών σε 11 υπηρεσίες, μυστικά, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας.

    "Πληροφορίες. . . καταδεικνύουν ότι το κληρικαλιστικό καθεστώς έχει επεκτείνει την οργάνωση στην οποία έχει αναθέσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων", αναφέρεται στην αναφορά. Υπάρχει μια "πλήρης", "περίπλοκη", "ιδιαίτερα μυστική δομή και ένα δίκτυο προμήθειας των απαιτούμενων εξαρτημάτων και του εξοπλισμού", προστίθεται. "Ως τώρα, έχουν εντοπιστεί οι ταυτότητες 60 διευθυντών και ειδικών που εργάζονται σε διάφορα τμήματα του Οργανισμού Νέας Αμυντικής Έρευνας σε 11 θεσμούς και εταιρίες που σχετίζονται με αυτόν".

    Η αναφορά περιέχει διαγράμματα και οργανογράμματα ενώ κατονομάζει επιστήμονες και μηχανικούς που φέρονται ότι συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

    Το NCRI, μια οργάνωση-ομπρέλα πέντε εξόριστων οργανώσεων της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή του σιιτικού ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν, καλεί στην αναφορά του την IAEA να αρχίσει μια "εξονυχιστική έρευνα" για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και όλο το προσωπικό το οποίο λέει πως συμμετέχει σε αυτό.

    Το Ιράν λέει ότι δημιουργεί ένα απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου για ένα μελλοντικό δίκτυο πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων. Η πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα του κόσμου κατηγορείται από δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ ότι εμποδίζει την έρευνα της IAEA για τις φερόμενες ως στρατιωτικές διαστάσεις της πυρηνικής της δραστηριότητας.

    Οι διεθνείς δυνάμεις που προσπαθούν να ελέγξουν την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν μέσω διαπραγματεύσεων θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να ξεσπάει νέος πόλεμος στην Μέση Ανατολή, καθώς η ηγεσία του Ισραήλ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε αεροπορικές επιδρομές στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Οι δυτικές χώρες έχουν απορρίψει κάθε περίπτωση να τερματιστούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ ως προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

    Σε μια τετραμηνιαία έκθεση της IAEA που δόθηκε στην δημοσιότητα το Φεβρουάριο, η υπηρεσία έκανε λόγο για γενικά αξιόπιστες πληροφορίες που καταδεικνύουν ότι το Ιράν προέβη σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις περί ενός ενεργού οπλικού προγράμματος.

    Το NCRI θεωρείται η πολιτική πτέρυγα της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν (PMOI). Η Ουάσινγκτον θεωρεί την PMOI τρομοκρατική οργάνωση.

    Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, επικεφαλής ενός ινστιτούτου έρευνας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, παρακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και διαθέτει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, είπε ότι "πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι σε ό,τι λέει [το NCRI]". Εξήγησε ότι πρόκειται "για μια οργάνωση ακτιβιστών που έχει τεράστιο κίνητρο να πει πως υπάρχει ένα ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που σημειώνει πραγματική πρόοδο", ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά. Για τον ίδιο, "το πρόβλημα είναι ότι εμπλουτίζουν ισχυρισμούς με λεπτομέρειες. . . [χωρίς] αποδείξεις. Απλά δεν ξέρεις αν όσα λένε [τα μέλη της οργάνωσης] είναι αλήθεια ή όχι".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 May 2012 - 0:30:31 UTC