Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα είναι "ΣΥΡΙΖΑ ή κοινωνική καταστροφή"
  • [02] Η γενετική ταυτότητα του κρασιού
  • [03] Πιερία Ερατεινή & Blink Wines - Όταν η γνώση συναντά την τέχνη
  • [04] Η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, επαναλαμβάνει η Άγκελα Μέρκελ
  • [05] Ο Ευ.Βενιζέλος παρουσίασε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική
  • [06] Γερμανός δημοσιογράφος συνελήφθη για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα
  • [07] Απεβίωσε σε ηλικία 114 ετών η γηραιότερη γυναίκα στην Ευρώπη

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα είναι "ΣΥΡΙΖΑ ή κοινωνική καταστροφή"

    Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι οι πιο κρίσιμες που είχε ποτέ ο τόπος, τόνισε σε ομιλία του στους εργαζόμενους της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «στις 17 θα σταματήσουν να γράφουν μνημόνια και θα γράψει ιστορία ο λαός μας».

    Αναφερόμενος στα προβλήματα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "κουφάρι", για μια νεκρή ζώνη, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και επισήμανε ότι στις επικείμενες εκλογές «το δίλημμα είναι ή ΣΥΡΙΖΑ ή κοινωνική καταστροφή».

    Το χάος έρχεται από τις 18, αν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος συνεχίζουν να είναι στην κυβέρνηση του τόπου, δίνοντας την εξουσία στην τρόικα, στους τραπεζίτες, σε αυτούς που τους έδωσαν δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια, στο μεγάλο κεφάλαιο για να συνεχίσει την ασυδοσία του, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Η γενετική ταυτότητα του κρασιού

    Το "terroir" είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν και ταυτοποιούν ένα προιόν, όπως το κρασί, τα οποία προέρχονται από τη γεωγραφία, το κλίμα, τη σύσταση του εδάφους, τους ζωντανούς οργανισμούς και τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι αυτό που διαφοροποιεί το κάθε κρασι από το άλλο, ο πιο σημαντικός ίσως "κρίκος" , στην "αλυσίδα" της παραγωγής αυτού του υπέροχου και μοναδικού προιόντος.

    Η έννοια του "terroir" μπορούμε να πούμε οτι ίσως ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα, όπου οι έμποροι της εποχής έβαζαν στους αμφορείς με το κρασί τη σφαγίδα της κάθε περιοχής. Σε πολλές περιπτώσεις τα κρασιά προέρχονταν από την ίδια ποικιλία και σταδιακά η κάθε πόλη αποκτούσε μια φήμη για την ποιότητα των κρασιών που παρήγαγε.

    Μέσα στους αιώνες, οι Γάλλοι είναι εκείνοι που διαμόρφωσαν την έννοια του "terroir", συγκρίνοντας διαφορές ανάμεσα στα κρασιά από διαφορετικές περιοχές, διαφορετικά οινοποιεία, ακόμα και από διαφορετικά μέρη του ίδιου αμπελώνα. Η Βουργουνδία είναι, ίσως, το "πανεπιστήμιο" αυτής της διαρκούς έρευνας. Παλαιότερα, στην περιοχή υπήρχαν καθολικά μοναστήρια που τους ανήκαν μεγάλες εκτάσεις. Οι μοναχοί τους, μέσα στους αιώνες, παρατηρούσαν τις διαφορές που παρουσίαζαν κρασιά από διαφορετικά τμήματα γης και μπόρεσαν να ανακαλύψουν τα όρια των διαφορετικών "terroir".

    H αλληλεπίδραση του κλίματος είναι σημαντική και ξεκινάει από μία ευρεία περιοχή (μακρόκλιμα), όπως για παράδειγμα στο Μπορντώ, συνεχίζει σε μία μικρότερη (μεσόκλιμα), όπως στο Πογιάκ (paulliac) και ακόμα πιό ειδικά σε έναν μοναδικό αμπελώνα (μικρόκλιμα) ,όπως στα αμπέλια του Μουτόν-Ροτσίλντ(Mouton-Rothschild).

    Το έδαφος παίζει μεγάλο ρόλο επίσης, ανάλογα με τη σύστασή του, την ικανότητα του στην απορρόφηση και κατακράτηση του νερού, το ύψος του, τη γονιμότητά του.

    Η ορθή επιλογή ποικιλίας σε ένα έδαφος είναι αναγκαία για τη δημιουργία ενός αξιόλογου κρασιού και είναι η πρώτη αλληλεπίδραση του ανθρώπου στη διαμόρφωση ενος "terroir". Ακολούθως, όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει ο άνθρωπος, κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των αμπελιών και της παραγωγικής διαδικασίας, συντελούν στη διαφοροποίηση του. Σημαντικά στοιχεία στη διαμόρφωση ενός "terroir" είναι, ακόμη, οι αποφάσεις που έχουν σχέση με το κλάδεμα, την παροχή νερού, την ακριβή ημερομηνία του τρύγου, στον αμπελώνα, καθώς και τη διάρκεια της ζύμωσης, την επιλογή θερμοκρασίας, τη χρησιμοποίηση βαρελιών, στο οινοποιείο.

    Το ουσιαστικό νόημα του "terroir" είναι ότι τα κρασιά μιας οινοποιητικής περιοχής είναι μοναδικά και δεν μπορούν να παραχθούν έξω από αυτή, ακόμη και αν οι ποικιλίες και οι οινολογικές επιλογές κατά την παραγωγή αντιγραφούν. Ο όρος "ονομασία προέλευσης" (AOC στη Γαλλία), προστατεύει αυτή την έννοια, διαφοροποιεί τα κρασιά και ισχυροποιεί εμπορικά τα προιόντα αυτά. Για παράδειγμα, ενα κρασί από τη Βουργουνδία, στην ίδια περιοχή, που προέρχεται από αμπελώνα που έχει χαρακτηριστεί "υψηλής ποιότητας" (Grand Cru), έχει υψηλότερη εμπορική αξία από ένα άλλο διαφορετικής αξιολόγησης (Premier Cru).

    Συμπερασματικά, πρέπει να αναφέρουμε, πως το "terroir" είναι ή πρέπει να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε ένα κρασί.

    Ο άνθρωπος, αποτελεί μέρος του, δεν είναι ο απόλυτος δημιουργός του αποτελέσματος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, ένας οινολόγος-παραγωγός, λειτουργεί σαν τον γλύπτη ο οποίος γνωρίζει τι θέλει να δημιουργήσει και που όμως δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα αν δουλέψει με ενα κομμάτι πέτρα ή με ένα ξεχωριστό και σπάνιο μάρμαρο. Συνεπώς, το "terroir" είναι η γενετική ταυτότητα του κρασιού, το DNA του, το πιο σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης και μοναδικότητας του.

    Γιώργος Μετζιδάκης - Οινολόγος

    Πηγές:

    B. J. Sommers "The geography of wine"

    James E. Wilson "Terroir: The Role of Geology, Climate, and Culture in the Making of French Wines"

    [03] Πιερία Ερατεινή & Blink Wines - Όταν η γνώση συναντά την τέχνη

    Οκτώ χρόνια ζωής έχει η εταιρεία " Πιερία Ερατεινή & Bliknk Wines " η οποία ιδρύθηκε από τους οινολόγους Παύλο Αργυρόπουλο και Ανδρέα Πάντο. Η γνωριμία των δυο οινολόγων έχει, όμως, περισσότερα χρόνια ζωής και γεννήθηκε στην εταιρεία Τσάνταλη, όπου ο Π. Αργυρόπουλος ήταν διευθυντής οινολογικού και ο Ανδ. Πάντος ήταν υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου. Η κοινή τους πορεία, η άρτια συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός που υπήρχε, τους οδήγησε στη σύσταση της επιχείρησης.

    Οι δυο τους, είχαν έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή της Πιερίας, καθώς θεωρούσαν πως παρουσίαζε τις ιδανικές συνθήκες για να "στηθεί" ένας ποιοτικός, πρωτότυπος αμπελώνας.

    Ο τόπος που επελέγη για τη δημιουργία του αμπελώνα, ήταν ο Κολινδρός Πιερίας, γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 400μ, κοντά στη θάλασσα και περιβάλλεται απο χαράδρες. Το κλίμα είναι δροσερό και συνδιάζονται διαφορετικά είδη εδάφους ενώ υπάρχει και διαφορετική έκθεση στον ήλιο.

    Τα 140 στρέμματα του αμπελώνα απαρτίζονται από 6 ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

    Λευκές: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Chardonnay

    Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Syrah και Cabernet Sauvignon

    Η εταιρία παράγει τέσσερις ετικέτες: Γυμνός Βασιλιάς, Ερατεινές Ευχές Λευκός-Ερυθρός και Γλυκός.

    Γυμνός Βασιλιάς: Είναι το πρώτο κρασί που δημιούργησαν (πρώτη κυκλοφορία το 2007) και ουσιαστικά το προιόν που τους επέτρεψε να μπουν δυναμικά στην ελληνική αγορά. Είναι syrah 100%, ο τρύγος του έχει γίνει στο χέρι, με μία μακρά οινοποίηση (35 μέρες εκχύλισης) ενώ χρειάσθηκαν και 18 μήνες ωρίμανσης σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Θυμίζει Αμαρόνε, καθώς είναι ένα βαθύχρωμο κόκκινο, έντονου σώματος κρασί με μία μπίτερ επίγευση (μαύρη σοκολάτα, φρούτα του δάσους και μπαχάρια)

    Ερατεινές Ευχές (Ερυθρός): Είναι ένα blend από Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon και Syrah. Η ωρίμανσή του γίνεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, είναι αφιλτράριστο και χαρακτηρίζεται από τις "μαλακές" τανίνες του, την έντονη παρουσία κόκκινων φρούτων και την φινετσάτη επίγευσή του.

    Ερατεινές Ευχές (Λευκός): Ένα blend από Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Chardonnay. Ο κύριος στόχος του είναι η έκφραση της κάθε ποικιλίας, η οποία υπογραμμίζεται από διαφορετικές οινοποιήσεις. Το Chardonnay ωριμάζει ελαφρώς σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου προσδίδει σώμα στο κρασί, χωρίς όμως να υπάρχουν έντονα στοιχεία ξύλου έτσι ώστε να είναι φρέσκο, δροσερό και με πολύ καλή οξύτητα. Το Ασύρτικο ωριμάζει και αυτό σε βαρέλια ακακίας, για να αποκαλύψει την σπιρτάδα και τον "fume" χαρακτήρα της ποικιλίας. Τέλος, η Μαλαγουζιά παραμένει σε ανοξείδωτες δεξαμενές οινοποίησης, για να κρατήσει και να αναδείξει τα εξωτικά και ανθικά αρώματά της. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα κρασί με σώμα, πλούσια αρώματα, μεταλλικότητα και πολύ καλή οξύτητα.

    Ερατεινές Ευχές (Γλυκός): Σε αυτό το κρασί τα σημαντικότερα στοιχεία είναι το αμπέλι και η ωρίμανση σε βαρέλι. Χρησιμοποιείται μια βυζαντινή μέθοδος, κατά την οποία τα τσαμπιά στρίβονται πάνω στο αμπέλι και δεν αποκόπτονται τελείως, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα νερού, να διατηρείται η οξύτητα και να υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Το κρασί ωριμάζει σε βαρέλια ακακίας για περίπου 2 χρόνια και παράγεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών ( 1000 φιάλες περίπου).

    BLINK WINES

    Παράλληλα με την Πιερία Ερατεινή ξεκίνησε και η Blink Wines με το blink zibibbo. Ο Παύλος Αργυρόπουλος πίστευε πολύ στο αφρώδες κρασί και πάντα επιθυμούσε τη δημιουργία ενός φρέσκου, δροσερού και "ευχάριστου" αφρώδους κρασιού από αρωματική ποικιλία. Το μπουκάλι του είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να είναι διακριτή η απομάκρυνση από το "concept" της σαμπάνιας, να είναι μοντέρνο και νεανικό σαν ιδέα. Το Blink είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα "φρέσκο" αφρώδες κρασί, με προσιτή τιμή, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί σε όλες τις εποχές του έτους.

    Τα πέντε προιόντα της εταιρείας, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και πρεσβεύουν το πνεύμα και την οινολογική κατεύθυνση των δημιουργών τους. Το κοινό τους στοιχείο και η ευχάριστη έκπληξη, είναι ο έξοχος σχεδιασμός των μπουκαλιών και των ετικετών. Το προφανές, απο δυο έμπειρους οινολόγους οι οποίοι εργάζονται με γνώμονα την παράδοση, θα ήταν η δημιουργία ίσως κλασσικών προιόντων. Στο κομμάτι όμως, της παραγωγής, της επικοινωνίας και του σχεδιασμού συμμετέχει η νεότερη γενιά της οικογένειας Αργυρόπουλου, οι δυο του κόρες, Φανή και Χλόη.

    Μέσω των σπουδών τους, στο "wine management" και στη γεωπονία, αντίστοιχα, κατάφεραν να δώσουν ένα σύγχρονο τόνο και μία μοντέρνα ταυτότητα σε όλα τα προιόντα της εταιρείας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος όπου η δημιουργία όλων των κρασιών τους είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως η γνώση συναντά την τέχνη και πως είναι ένα "μικρό σπίτι" με "μεγάλα" κρασιά τα οποία μπορούν να σταθούν στο οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, λόγω της ποιότητας και του μοναδικού σχεδιασμού τους. Έχουν αποσπάσει άλλωστε σημαντικά βραβεία, με το Blink και το "Γυμνός Βασιλιάς" στο χώρο του design.

    Βραβεία - Διακρίσεις

    -Red Dot Design Awards - Red Dot, Packaging

    -Pentawards - Silver, Luxury Fine Wines & Champagnes

    -European Design Awards - Bronze, Packaging

    -EBGE - Merit, Miscellaneous Packaging

    - Dieline Awards - Third Place, Wine & Champagne

    -Pentawards - Gold, Luxury Fine Wines & Champagnes

    [04] Η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, επαναλαμβάνει η Άγκελα Μέρκελ

    «Η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της για λιτότητα, προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της, στο Βερολίνο, με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι.

    «Πάντα λέγαμε ότι ευχόμαστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ. Προϋπόθεση γι αυτό είναι να σεβαστεί η επόμενη κυβέρνηση το μνημόνιο, που έχει υπογραφεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η κ. Μέρκελ και επισήμανε ότι αυτό «έχει ειπωθεί σε όλα τα ελληνικά κόμματα». Χαρακτήρισε, δε, το μνημόνιο «απαραίτητο» και πρόσθεσε ότι «αποτελεί τη βάση για μια θετική εξέλιξη».

    [05] Ο Ευ.Βενιζέλος παρουσίασε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική

    Να σταματήσουν κάποιοι να «παίζουν με τη φωτιά», δηλαδή την κρίση με την Ε.Ε., και με «σοφίσματα» να «δηλητηριάζουν» και να «διασπούν» την κοινή γνώμη, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την αγροτική πολιτική, στη διάρκεια συγκέντρωσης στα διαλογητήρια του συνεταιρισμού «Venus» στη Βέροια.

    «Παίζουν με τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων παραγωγών και μικρομεσαίων όσοι μιλάνε για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης», τόνισε και αναρωτήθηκε πως θα διασφαλιστούν οι καταθέσεις και οι αποταμιεύσεις τους, αν δεν στηριχθούν οι Τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Αγροτική (ΑΤΕ), με τα 50 δισ. ευρώ (τα 25 τα πήραμε), που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.

    [06] Γερμανός δημοσιογράφος συνελήφθη για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα

    Ένας 25χρονος Γερμανός δημοσιογράφος, που έκανε ρεπορτάζ για τη λαθρομετανάστευση, συνελήφθη από αστυνομικούς στην παρέβρια περιοχή της Ορεστιάδας, διότι μαζί με 13 μη νόμιμους μετανάστες, μπήκαν παράνομα με πλαστική βάρκα, από την Τουρκία στη χώρα μας.

    Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο 25χρονος, αρχικά είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να πραγματοποιήσει ρεπορτάζ για την διακίνηση λαθρομεταναστών.

    Εκεί, αφού κατέβαλε το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ σε άγνωστο διακινητή, ενσωματώθηκε σε μία ομάδα με δεκατρείς μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων (4 υπήκοοι Ακτής Ελεφαντοστού, 3 Μπαγκλαντές, 2 Ερυθραίας, 2 Νιγηρίας και 2 Σομαλίας, προκειμένου να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Ακολούθως, ο διακινητής μετέφερε την ομάδα, στην Τούρκικη όχθη του ποταμού Έβρου, όπου τους επιβίβασε σε πλαστική βάρκα και στη συνέχεια μόνοι τους, έφθασαν παράνομα στην ελληνική επικράτεια.

    Ο Γερμανός δημοσιογράφος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κατηγορούμενος για παράνομη είσοδο στην χώρα και σε Ζώνη Αμυντικής Περιοχής. Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.

    [07] Απεβίωσε σε ηλικία 114 ετών η γηραιότερη γυναίκα στην Ευρώπη

    Η γηραιότερη γυναίκα στη Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη, η Μαρί-Τερέζ Μπαρντέ--στις 2 Ιουνίου είχε συμπληρώσει τα 114--έφυγε σήμερα απ την ζωή, όπως βεβαίωσε το γηροκομείο στο Πονσατό στη δυτική Γαλλία σχετικά κοντά στη Νάντη, όπου πέρασε τα τελευταία έτη της μακράς ζωής της.

    Σύμφωνα με την Ερευνητική Ομάδα της Γεροντολογίας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια τηρεί έγκυρα αρχεία, για κάθε άνθρωπο που είναι μεγαλύτερος από 110 ετών, την πρώτη Ιουνίου η Μαρί-Τερέζ ήταν κατά σειράν ο έκτος πλέον ηλικιωμένος άνθρωπος, σε όλον τον πλανήτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 June 2012 - 14:30:27 UTC