Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Στουρνάρας: "Να μείνουμε ζωντανοί, κάτω από την ομπρέλα του ευρώ"
  • [02] "Mήλον της έριδος" το αρχιπέλαγος Σενκάκου
  • [03] Βραδύτερη η εξέλιξη του Αλτσχάιμερ μετά τα 80

  • [01] Γ. Στουρνάρας: "Να μείνουμε ζωντανοί, κάτω από την ομπρέλα του ευρώ"

    Λίγα εικοσιτετράωρα πριν παραδώσει στον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ.ευρώ, βάσει των δεσμεύσεων της χώρας προς τους δανειστές της, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

    «Εμείς πρέπει να μείνουμε ζωντανοί, να κρατηθούμε κάτω από την ομπρέλα του ευρώ, γιατί μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να μας προστατεύσει από φτώχεια που δεν έχουμε ζήσει», λέγει προς την εφημερίδα ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας ουσιαστικά σε όλους όσοι εύκολα πολιτεύονται. «Όσοι διαφωνούν δεν είναι πιο αριστεροί από εμένα», -εκμυστηρεύεται ο υπουργός Οικονομικών- «ας σκεφθούν πως και από που μπορούν να βρεθούν 11,5 δισ. ευρώ για να κοπούν σε δύο χρόνια».

    Για να μην υπάρξουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε κάποιους και σε άλλους καμία, τα μέτρα είναι απλωμένα, διάχυτα σε όλους τους τομείς του Δημοσίου, σημειώνεται στην ίδια συνέντευξη. Το μεγάλο βάρος πέφτει στις περικοπές του κοινωνικού κράτους καθώς όπως υποστηρίζει: «Έχουμε το ακριβότερο κοινωνικό κράτος στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να το συντηρούμε άλλο με δανεικά». Εντός των επομένων ωρών ο κ. Στουρνάρας ολοκληρώνει το πακέτο με τις προτάσεις που θα παραδώσει την επόμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό και προετοιμάζεται για τις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εν συνεχεία στο Βερολίνο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

    «Ας μη γελιόμαστε. Αν δεν πάρουμε τα μέτρα τα οποία η τρόικα ζητούσε να ξεπερνούν τα 13,5 δισ. ευρώ όταν ήρθε στην Αθήνα τον Ιούλιο, τότε απειλείται η παραμονή μας στο ευρώ. Και είπα στους αρχηγούς που γνωρίζουν την κατάσταση. Εγώ δε θέλω να είμαι αυτός που θα κρεμάσουν στο Σύνταγμα», προσθέτει σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Στουρνάρας.

    [02] "Mήλον της έριδος" το αρχιπέλαγος Σενκάκου

    Πολλές διαδηλώσεις οργανώθηκαν σήμερα σε τουλάχιστον έξι κινεζικές πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποβίβαση Ιαπώνων σε μια βραχονησίδα του αρχιπελάγους Σενκάκου το οποίο διεκδικείται τόσο από την Κίνα όσο και από την Ιαπωνία.

    Οι Ιάπωνες ύψωσαν την ιαπωνική σημαία στο νησί Ουοτσουριτζίμα του αρχιπελάγους, το οποίο οι Κινέζοι αποκαλούν Ντιαογού. Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει το Τόκιο να μην προχωρήσει σε ενέργειες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητά της Κίνας.

    Στην πόλη Γκουανγκζού, στα νότια, περίπου εκατό άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το ιαπωνικό προξενείο, φωνάζοντας συνθήματα όμως "Ιαπωνία, φύγε από τα νησιά Ντιαογού", σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα. Στην κοντινή πόλη Σεντσέν που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές κρατούσαν κινεζικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα. Το πρακτορείο δεν ανέφερε αριθμό διαδηλωτών όμως ένας από αυτούς, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι η διαδήλωση εκτείνεται σε μήκος επτά-οκτώ χιλιομέτρων και ότι έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας για να επιρητήσουν την τάξη. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Χανγκζού και το Τσινγκντάο, στα ανατολικά, και στις πόλεις Σενιάνγκ και Χαρμπίν στα βορειοανατολικά.

    Επίσης, νότα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της Ιαπωνίας στην Ταϊπέι επέδωσε σήμερα η Ταϊβάν, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην "πρόκληση" μιας ομάδας εθνικιστών Ιαπώνων.Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τίμοθι Γιανγκ κάλεσε αμέσως τον Ταντάσι Ιμάι που εκπροσωπεί το Τόκιο στο νησί. Οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις αλλά έχουν εμπορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

    "Αυτή η προκλητική ενέργεια υποδαυλίζει τις εντάσεις στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. "Τα νησιά Νιαογού ανήκουν στη Δημοκρατία της Κίνας (σ.σ. η επίσημη ονομασία της Ταϊβάν) από ιστορική και γεωγραφική άποψη και βάση του διεθνούς δικαίου (...) Οι μονομερείς ενέργειες και οι ισχυρισμοίο αυτής της ομάδας των Ιαπώνων δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα και η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει αμέσως να σταματήσει αυτές τις ενέργειες", προσθέτει το υπουργείο.

    [03] Βραδύτερη η εξέλιξη του Αλτσχάιμερ μετά τα 80

    Όσο πιο νωρίς στη ζωή του κανείς εμφανίσει Αλτσχάιμερ τόσο πιο επιθετικά η ασθένεια θα εξελιχθεί. Η εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου είναι πιο βραδεία στους ανθρώπους άνω των 80 ετών σε σχέση με όσους είναι πιο νέοι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Ο κίνδυνος εμφάνισης της ανίατης νόσου αυξάνει με την ηλικία και έως τα 85 είναι περίπου 50%, δηλαδή ένας στους δύο ηλικιωμένους είναι πιθανό να την εμφανίσει. Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα πιο αργά στη ζωή τους, βιώνουν μία πιο αργή εξέλιξη της ασθένειας, σε σχέση με όσους το Αλτσχάιμερ κάνει την εμφάνισή του στα 65 ή τα 70, οπότε η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι πιο γρήγορη.

    Οι ερευνητές του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Ντομινίκ Χόλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό "PLoS ONE", επισήμαναν ότι οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον διαφορετικό ρυθμό επιδείνωσης των συμπτωμάτων ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς. Είναι, όπως είπαν, δυνατό ένας πολύ ηλικιωμένος να πάσχει από Αλτσχάιμερ, αλλά αυτό να μην έχει γίνει αντιληπτό, επειδή τα συμπτώματα εξελίσσονται πιο αργά. Σημειωτέον ότι η ακριβής διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει μόνο με νεκροψία του εγκεφάλου μετά τον θάνατο.

    Οι ερευνητές μελέτησαν 723 άτομα ηλικίας 65 έως 90 ετών, κάνοντας διαδοχικά τεστ κάθε έξι ή 12 μήνες. Η μελέτη έδειξε ότι οι νεαρότεροι ασθενείς με Αλτσχάιμερ χάνουν τις νοητικές ικανότητές τους με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους γηραιότερους. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί η νόσος είναι πιο επιθετική στα άτομα μικρότερης ηλικίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 August 2012 - 8:30:51 UTC