Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: "Οι επτά άξονες του νέου ΠΑΣΟΚ"
  • [02] Η ΕΚΤ συζητά εναλλακτικές επιλογές για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων
  • [03] Ξέσπασε πυρκαγιά στο Μαρμάρι της Εύβοιας
  • [04] Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάσωση της τράπεζας Credit Immobilier de France
  • [05] Ντε Γκίντος: Η μείωση του ελλείμματος, πρώτη προτεραιότητα της Ισπανίας

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: "Οι επτά άξονες του νέου ΠΑΣΟΚ"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα μιλήσει το βράδυ στην εκδήλωση για την 38η Επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, στο αίθριο του Νέου Μουσείου Μπενάκη.

    Το ΠΑΣΟΚ θα γιορτάσει τα γενέθλιά του με ηχηρές απουσίες καθώς αναμένεται ότι δεν θα παραραστούν οι κύριοι Παπανδρέου,Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης,Ραγκούσης και άλλα κορυφαία στελέχη.

    Ο κ.Βενιζέλος θα παρουσιάσει τους επτά άξονες της στρατηγικής του νέου ΠΑΣΟΚ.

    [02] Η ΕΚΤ συζητά εναλλακτικές επιλογές για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων

    Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα στείλει αύριο στους 17 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης έναν κατάλογο με δυνητικές επιλογές όσον αφορά το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγωναπό τη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, το οποίο επικαλείται τρεις αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας. Οι επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών θα έχουν περίπου 24 ώρες για να εξετάσουν αυτές τις επιλογές πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που θα γίνει την Πέμπτη (6η Σεπτεμβρίου), για να ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Μάριο Ντράγκι.

    Την ίδια ημέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα ταξιδεύει στη Μαδρίτη, όπου θα έχει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Οι δυνητικές επιλογές που εξετάζονται από την ΕΚΤ περιλαμβάνουν τη θέσπιση πλαφόν για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και στόχους για τα spreads (τις διαφορές) τους σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι, ενώ ένας από αυτούς είπε ότι συζητήθηκε επίσης να γίνονται αγορές από τη Φρανκφούρτη σε ένα φάσμα στοιχείων ενεργητικού και όχι μόνο σε κρατικά ομόλογα. Η έλλειψη μίας σαφούς προτίμησης (από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ) για τη μορφή της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, η πολυπλοκότητα του θέματος και η έλλειψη χρόνου αυξάνουν τον κίνδυνο ότι ο κ. Ντράγκι δεν θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με οικονομολόγους της γερμανικής τράπεζας Commerzbank και της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase, αναφέρει το Bloomberg.

    Οι δύο από τους αξιωματούχους δήλωσαν ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει να μην αποκαλύψει κάποιες λεπτομέρειες του προγράμματος μέχρι την απόφαση στις 12 Σεπτεμβρίου του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τηνομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

    [03] Ξέσπασε πυρκαγιά στο Μαρμάρι της Εύβοιας

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκεεδώ και λίγηώρασε δασική έκταση στο Μαρμάρι Καρύστου.

    Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει πουρνάρια κοντά στον οικισμό, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

    Επιτόπου βρίσκονται και ενεργούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    [04] Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάσωση της τράπεζας Credit Immobilier de France

    Το γαλλικό κράτος αναγκάστηκε να εγγυηθεί για την πληρωμή των υποχρεώσεων της γαλλικής τράπεζας Credit Immobilier de France (CIF), προκειμένου να τη διασώσει από τη χρεοκοπία, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times. Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση που ένα ευρωπαϊκό κράτος παρεμβαίνει για να στηρίξει μία τράπεζα που έχει γονατίσει από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρει το δημοσίευμα. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βοήθεια που θα δώσει στη CIF.

    Αυτή η βοήθεια έρχεται σε συνέχεια της διάσωσης ύψους 90 δις. ευρώ --από κοινού με τις κυβερνήσεις του Βελγίου και του Λουξεμβούργου-- της τράπεζας Dexia, η οποία είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η κυβέρνηση του συμφώνησε στο αίτημα της CIF να της δoθεί εγγύηση που θα της επιτρέπει να «καλύψει όλες τις δεσμεύσεις της», μετά την αδυναμία πρόσβασής της για δανεισμό στη διατραπεζική αγορά. Δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία για το ύψος της εγγύησης, αλλά ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ήταν χαμηλότερη από το 40% που ήταν στην περίπτωση της Dexia.

    H CIF, που έχει ένα δίκτυο 300 πρακτορείων χορήγησης δανείων, αναζητούσε για μήνες αγοραστή, αλλά η μικρή καταθετική της βάση και η εξάρτησή της από τις διατραπεζικές αγορές για το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της αποθάρρυνε οποιοδήποτε σοβαρό ενδιαφέρον.

    [05] Ντε Γκίντος: Η μείωση του ελλείμματος, πρώτη προτεραιότητα της Ισπανίας

    Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουις ντε Γκίντος διαβεβαίωσε σήμερα πως η μείωση του δημόσιου ελλείμματος αποτελεί "πρώτη προτεραιότητα" της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε αυτή την χρονιά να φτάσει από το 8,9% στο 6,3% του ΑΕΠ.

    "Η δέσμευση της κυβέρνησης να σεβαστεί τον στόχο του 6,3% του ΑΕΠ τη χρονιά αυτή είναι πολύ σοβαρή", τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero και πρόσθεσε πως τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο και ειδικά η αύξηση του ΦΠΑ στοχεύουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 September 2012 - 8:30:40 UTC