Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΣΔΟΕ "ψάχνει" τα οικονομικά 32 πολιτικών
  • [02] Ένας θεματοφύλακας της παράδοσης της Θράκης
  • [03] Στην Τεργέστη έκθεση για τον Α.Κωνσταντινίδη
  • [04] Το Τόκιο θα ζητήσει από το Πεκίνο να πληρώσει τις ζημιές από τις διαδηλώσεις
  • [05] Ο Πικέ και η Σακίρα περιμένουν το πρώτο τους μωρό
  • [06] Το νέο πρόγραμμα του θεάτρου Ακροπόλ για 2012 - 2013
  • [07] Μ. Ανδρουλάκης: Δεν ψηφίζω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
  • [08] Υπέρ της άμεσης αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τάχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης
  • [09] Συρία: Ελικόπτερο συνετρίβη ανατολικά της Δαμασκού

  • [01] Το ΣΔΟΕ "ψάχνει" τα οικονομικά 32 πολιτικών

    Στη Βουλή απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έγγραφο, με το οποίο επιβεβαιώνει ότι τριάντα δύο (32) υποθέσεις πολιτικών προσώπων ελέγχονται αυτό το διάστημα από το ΣΔΟΕ.

    Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη, ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι ο αριθμός των προσώπων που ελέγχονται δεν είναι κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι, στο πλαίσιο της αποστολής του, το ΣΔΟΕ διενεργεί ελέγχους για το πόθεν έσχες, με στόχο την αποκάλυψη και πάταξη κρουσμάτων της διαφθοράς και συναλλαγής σε κάθε επίπεδο εξουσίας και όχι μόνο. Διευκρινίζει δε, ο κ. Στουρνάρας ότι το ΣΔΟΕ ελέγχει, εκτός των άλλων, και πολιτικούς, στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιους λειτουργούς (πρώην και νυν).

    [02] Ένας θεματοφύλακας της παράδοσης της Θράκης

    Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένα έργο εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενο και περιστασιακά επιδοτούμενο, ένα παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο του πολιτισμού. Λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπική εταιρείας και στεγάζεται σε ένα μισθωμένο πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899.

    Το Μουσείο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2002, από την Αγγέλα Γιαννακίδου, για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη του ευρύτερου ιστορικού χώρου της Θράκης. Μάλιστα, είχε προταθεί για το Πανευρωπαϊκό βραβείο των Μουσείων το 2005. Σκοπός δεν ήταν απλά η αισθητικά και μουσειολογικά αποδεκτή έκθεση κάποιων πραγμάτων ούτε η συντήρηση του φολκλόρ, αλλά η μελέτη και η προβολή του πολυσήμαντου παραδοσιακού βίου της Θράκης. «Στόχος μας», ανέφερε στο ΑΜΠΕ η διευθύντρια του Μουσείου Αγγέλα Γιαννακίδου, «ήταν να γίνει ο χώρος αυτός μία βάση, μία αφορμή για μια επανεκτίμηση της παράδοσης- να καταστεί το Μουσείο κέντρο έρευνας και πνευματικής δημιουργίας αυτής που γνωρίζει να συμφιλιώνεται, να εμπνέεται και να οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και δύναμη της θρακιώτικης παράδοσης».

    Η συλλογή του Μουσείου αριθμεί 4500 αντικείμενα, 1000 έγγραφα, 5000 φωτογραφίες και 3800 βιβλία που είναι στη διάθεση της εκπαιδευτικής και φοιτητικής κοινότητας.

    [03] Στην Τεργέστη έκθεση για τον Α.Κωνσταντινίδη

    Μετά το Μιλάνο, παρουσιάζεται στην Τεργέστη το αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

    Το αφιέρωμα αφορά έκθεση, που είναι παραγωγή του Dipartimento di Progettazione dell?Architettura (DPA) - Politecnico di Milano και οργανώνεται από την Εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης, τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τις εκδόσεις Εlecta-Architettura.

    Το εκθεσιακό υλικό περιλαμβάνει αρχιτεκτoνικά σχέδια, κείμενα, εκδόσεις, φωτογραφίες, βιβλία, μακέτες και αντικείμενα που συνδέονται με τη ζωή και την επαγγελματική δραστηριότητα του αρχιτέκτονα από το Αρχείο «Άρη Κωνσταντινίδη» τα οποία διέθεσε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κωνσταντινίδης, γιος του Άρη Κωνσταντινίδη.

    Το εκθεσιακό υλικό παρουσιάζεται σε πάνελ και αποτελείται από τέσσερα τμήματα και μία εισαγωγική ενότητα που απεικονίζει μέρος του αρχιτεκτονικού γραφείου του Άρη Κωνσταντινίδη στην Αθήνα επί της Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας.

    [04] Το Τόκιο θα ζητήσει από το Πεκίνο να πληρώσει τις ζημιές από τις διαδηλώσεις

    Η ιαπωνική κυβέρνηση θα ζητήσει από το Πεκίνο να πληρώσει αποζημιώσεις ύστερα από τις ζημιές που υπέστησαν οι διπλωματικές της αποστολές, οι οποίες αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων κατά τις πρόσφατες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις στη χώρα.

    «Σκοπεύουμε να ζητήσουμε αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι αποστολές μας», είπε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Οσάμου Φουτζιμούρα. Οι καταστροφές και οι ζημιές που υπέστησαν ιδιώτες (εστιατόρια, αυτοκινητοβιομηχανίες) υπόκεινται στην κινεζική νομοθεσία, διευκρίνισε.

    Η απόφαση, την περασμένη εβδομάδα, της ιαπωνικής κυβέρνησης να εθνικοποιήσει το διεκδικούμενο από το Πεκίνο νησιωτικό σύμπλεγμα στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, πυροδότησε ένταση μεταξύ των δύο χωρών και προκάλεσε επί μια εβδομάδα αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις, πολλές από τις οποίες εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια σε αρκετές κινεζικές πόλεις.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [05] Ο Πικέ και η Σακίρα περιμένουν το πρώτο τους μωρό

    Ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα Ζεράρντ Πικέ και η κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα ανακοίνωσαν την Τετάρτη αργά το βράδυ ότι περιμένουν το πρώτο τους μωρό.

    Δεν διευκρίνισαν πάντως το φύλο του παιδιού που κυοφορεί η τραγουδίστρια.

    Ο 25χρονος Πικέ και η 35χρονη Σακίρα, διατηρούν δεσμό εδώ και δύο χρόνια με την τραγουδίστρια να είναι οπαδός της Μπαρτσελόνα και να παρακολουθεί συχνά τα ποδοσφαιρικά της παιχνίδια στο στάδιο Καμπ Νόου.

    [06] Το νέο πρόγραμμα του θεάτρου Ακροπόλ για 2012 - 2013

    Έντεκα νέες παραγωγές, εκ των οποίων οκτώ ολοκαίνουργιες, άνοιγμα σε δύο επιπλέον θεατρικούς χώρους, τα θέατρα «Βασιλάκου» (Προφ. Δανιήλ 3-4) και «Ροές» (Ιάκχου 16), δίνουν το στίγμα που ακολουθεί για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2012- 2013, το θέατρο «Ακροπόλ».

    «Η παραγωγή υψηλής ποιότητας πολιτιστικών προϊόντων είναι η βασική φιλοδοξία του «Ακροπόλ». Σε τέτοιες εποχές κρίσης είναι καλό να επενδύεις στο θέατρο, όταν έχεις πλάι σου άξιους συνεργάτες», είπε ο θεατρικός επιχειρηματίας, Θεοφάνης Κιρκινέζος, περιτριγυρισμένος από σπουδαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου σε συνέντευξη Τύπου.

    Στην κεντρική σκηνή θα δούμε φέτος δύο νέες παραγωγές: Την «Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, με τους Αιμίλιο Χειλάκη και Βίκυ Βολιώτη (από τις 5 Δεκεμβρίου) και τον «Επιθεωρητή» του Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και πρωταγωνιστές τους Γιώργο Αρμένη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αριέτα Μουτούση (από τις 6 Μαρτίου). Θα ανέβουν ξανά «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Καμπανέλη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (από τις 10 Οκτωβρίου) και «Ο Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου (25 και 26 Δεκεμβρίου).

    [07] Μ. Ανδρουλάκης: Δεν ψηφίζω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. «Από τα 65 στα 67, δεν το ψηφίζω. Υπάρχει κι ένα όριο κι εγώ εδώ σταματώ. Κάποτε βλέπαμε κόσμο να συνταξιοδοτείται στα 45 και στα 50. Τώρα, πώς θα πούμε στον κόσμο ότι πρέπει από τα 65 να πάει στα 67;», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.

    «Αν δεν ανοίξει η συζήτηση κι αν δεν δημιουργηθεί αποθεματικό για το ασφαλιστικό, δεν μπορώ να υπογράψω τίποτε από αυτά που μου έφερε τώρα το ΠΑΣΟΚ. Ότι τώρα θα κάνουνε το ταμείο αλληλεγγύης με βάση το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο», προσέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

    [08] Υπέρ της άμεσης αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τάχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

    Υπέρ της άμεσης αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών τάχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι μόνον απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ.

    Παράλληλα, ο κ. Ρουπακιώτης προανήγγειλε ότι η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον Γιώργο Σούρλα, θα καταθέσει, εντός των ημερών, στη Βουλή τις προτάσεις της για ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς.

    «Πρέπει, υπουργοί πρώην και νυν, που έχουν περάσει από τομείς της δημόσιας διοίκησης, να αντιμετωπίζονται ισότιμα και ισόνομα σε σχέση με τους άλλους πολίτες. Είμαστε σε εγρήγορση», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση.

    [09] Συρία: Ελικόπτερο συνετρίβη ανατολικά της Δαμασκού

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε, επικαλούμενο πληροφορίες μαχητών, ότι το ελικόπτερο που συνετρίβη σήμερα στα περίχωρα της Δαμασκού κατερρίφθη από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην περιοχή Ταλ αλ-Κούρντι, κοντά στην πόλη Ντούμα (13 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας).

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 September 2012 - 10:30:44 UTC