Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιώνες ιστορίας συνυφασμένης με τη θάλασσα
  • [02] Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τρίτη
  • [03] Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στο Σουδάν με 20 επιβαίνοντες
  • [04] Ο καρκίνος σήμερα, μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό
  • [05] Η Μέρκελ πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, δηλώνει βουλευτής του SPD

  • [01] Αιώνες ιστορίας συνυφασμένης με τη θάλασσα

    Η ανάπτυξη της Καβάλας ήταν- και ως ένα βαθμό παραμένει ακόμα- απόλυτα συνυφασμένη με τη θάλασσα.

    Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου «αγκαλιάζει» την πόλη απ' άκρη σ' άκρη προσφέροντας όχι μόνο ευημερία αλλά και πανέμορφες εικόνες, που έχουν αποτυπωθεί φωτογραφικά χρόνια τώρα και παρουσιάζουν μία κοινωνία που εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε δίπλα στη θάλασσα.

    Αυτή η θάλασσα έφερε τον 7ο- 6ο αιώνα π.Χ. τους Θάσιους στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα), που χάρη στα κοιτάσματα χρυσού και αργύρου γρήγορα εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε. Αυτή η θάλασσα έφερε τον Απόστολο Παύλο στο λιμάνι της Νεάπολης πατώντας για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού εδάφους ιδρύοντας στη φημισμένη πόλη των Φιλίππων την πρώτη ελληνική χριστιανική εκκλησία και βαφτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, τη Λυδία. Από τη θάλασσα ήρθε η πολυπόθητη ελευθερία το 1913, με το Πολεμικό Ναυτικό και τον πλωτάρχη Κριεζή. Αυτή η θάλασσα έφερε από τα παράλια της Σμύρνης τους πρόσφυγες αλλάζοντας για πάντα την εικόνα της πόλης. Αυτή η θάλασσα μετέφερε για χρόνια τα φημισμένα καπνά της Καβάλας σε Ευρώπη και Αμερική κάνοντας γνωστή την πόλη παγκοσμίως.

    Τη δύναμη και τα οφέλη της θάλασσας στο τομέα του εμπορίου θέλησαν να εκμεταλλευτούν οι μεταγενέστερες γενιές τοπικών αρχών όταν επέμεναν και πέτυχαν τελικά την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου εμπορικού λιμανιού, του «Φίλιππος Β'», στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.

    Την τουριστική δυναμική της θάλασσας θέλουν να αξιοποιήσουν μέχρι σήμερα οι ντόπιοι βελτιώνοντας τις υποδομές του επιβατικού λιμανιού «Απόστολος Παύλος», ενισχύοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον τουρισμό κρουαζιέρας και υποδεχόμενοι κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν την εικόνα της πόλης μέσα από τη θάλασσα καθώς το πλοίο ελλιμενίζεται.

    Όταν λοιπόν η θάλασσα έχει σημαδέψει τόσο καθοριστικά τη διαδρομή μιας κοινωνίας και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στο διάβα της ιστορίας, είναι πηγαία η χαρά των εμπλεκόμενων φορέων όταν καταφέρνουν να βρουν στέγη- έστω και προσωρινή- για μία από τις πιο αξιόλογες ναυτικές συλλογές. Οι ιδρυτές, λοιπόν, του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας είχαν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι όταν κατάφεραν να πείσουν τη Δημοτική Αρχή να τους διαθέσει τον ισόγειο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης, στην πλατεία Καπνεργάτη, προκειμένου να στεγάσουν εκεί τη συλλογή έως ότου το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας αποκτήσει μόνιμη στέγη στο κτίριο που θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Καβάλας στις παλιές αποθήκες του παραδοσιακού ναυπηγείου πίσω από τις Καμάρες (μεσαιωνικό υδραγωγείο).

    [02] Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τρίτη

    Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), θα συμμετάσχει στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται αύριο το απόγευμα , καθώς επίσης και στα αντίστοιχα που διοργανώνονται την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα μας της Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ, κηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 12 μέχρι το πέρας του ωραρίου.

    Στο μεταξύ χθες το βράδυ, κλιμάκιο της ΟΕΝΓΕ επισκέφτηκε το Νοσοκομείο ΚΑΤ και συνάντησε τον Διοικητή, εκπροσώπους των γιατρών και τους εφημερεύοντες Παθολόγους. Αιτία της επίσκεψης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα, «η ολοκληρωτική αδυναμία της Παθολογικής Κλινικής του ΚΑΤ να αναταποκριθεί στις ανάγκες εφημέρευσης και κάλυψης των 450 ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο και των εκατοντάδων ασθενών που θα προσέλθουν τη Δευτέρα που η Κλινική εφημερεύει για την κάλυψη της Αττικής».

    Όπως αναφέρει ο κ.Βαρνάβας ο κανόνας 1/10 για τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας δεν έπρεπε καν να υφίσταται.

    «Κατά τραγικό τρόπο όχι μόνο υφίσταται αλλά έχει μετατραπεί σε αναλογία μία πρόσληψη προς 89 αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτών, οδηγώντας τα Νοσοκομεία σε πλήρη κατάρρευση».

    Η ΟΕΝΓΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιληφθεί τις ευθύνες της «αφού ήδη θρηνούμε αδικαιολόγητους θανάτους λόγω έλλειψης γιατρών στην κάλυψη των επειγόντων, σύντομα όμως θα θρηνούμε και θανάτους νοσηλευομένων ασθενών λόγω έλλειψης εφημερευόντων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    [03] Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στο Σουδάν με 20 επιβαίνοντες

    Στρατιωτικό αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη σήμερα σε αγροτική περιοχή δυτικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ μεταφέροντας 20 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο κάποιοι από τους επιβάτες σκοτώθηκαν.

    Ο εκπρόσωπος Αλ-Σαουάρμι Χαλίντ είπε στο Ρόιτερς ότι "κάποιοι σκοτώθηκαν και κάποιοι τραυματίστηκαν" χωρίς να δώσει ακριβή απολογισμό των θυμάτων ή να αναφερθεί στα αίτια του δυστυχήματος.

    [04] Ο καρκίνος σήμερα, μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό

    Η αλλαγή του τρόπου ζωής, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σώζουν ζωές. Μπορούμε να ελαττώσουμε τον κίνδυνο να πάθουμε καρκίνο, αρκεί να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να μπει στην καθημερινότητας μας η λέξη πρόληψη.

    Στις νέες εξελίξεις ελέγχου και πρόληψης ήταν αφιερωμένη ειδική εκδήλωση , στο πλαίσιο σεμιναρίου για τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ασθενών με Γυναικολογικό και Ουρολογικό Καρκίνο, που διοργάνωσε η Ογκολογική Μονάδα της Β΄Χειρουργικής Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Μονάδα Γυναικολογικού Καρκίνου του Περιφερειακού Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» και τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ν.Ιωνίας «Κωνσταντινοπούλειο» «Η Αγία Όλγα».

    Ο παθολόγος ογκολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γεννατάς, σε μια κατάμεστη αίθουσα όχι μόνο από γυναίκες αλλά από άνδρες, ανέπτυξε τις μεθόδους πρόληψης αλλά και τις νέες τεχνικές για την αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών γυναικολογικού καρκίνου.

    Ο καρκίνος, είπε ο καθηγητής, οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες- κάπνισμα, λοιμώδεις παράγοντες, χημικές ουσίες, ακτινοβολία και εσωτερικούς παράγοντες, κληρονομικές μεταλλάξεις, ορμόνες. Στο 5-10% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου υπάρχει μια κληρονομική διαταραχή των γονιδίων που συνδέεται με πολύ αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η γονιδιακή βλάβη είναι αποτέλεσμα επίδρασης βλαπτικών παραγόντων κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Σύμφωνα με τον κ, Γεννατά, ένας άνδρας που καπνίζει έχει 23 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με μη καπνιστή. Ένας στους τρεις καρκίνους στις αναπτυγμένες χώρες οφείλεται στο κάπνισμα.

    Ο καρκίνος , σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια ομάδα από νόσους που έχουν σχέση σε μεγάλο βαθμό, με τον τρόπο ζωής μας και με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε παράγοντες που προκαλούν καρκίνο όπως ,αλλάζοντας τρόπο ζωής, ανιχνεύοντας προκαρκινωματώδεις καταστάσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, με χημειοπροφύλαξη.

    [05] Η Μέρκελ πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, δηλώνει βουλευτής του SPD

    «Εάν η κυρία Μέρκελ δεν θέλει να κάψει το χρήμα των φορολογούμενων, πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ», δηλώνει ο υπεύθυνος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τον προϋπολογισμό Κάρστεν Σνάιντερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» που θα κυκλοφορήσει αύριο.

    Ο κ. Σνάιντερ υποστηρίζει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ κατέστησε την Γερμανία ευάλωτη σε εκβιασμούς, καθώς, όπως λέει, χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα, έκανε την χώρα έναν από τους κύριους δανειστές της Ελλάδας. «Η Γερμανία μπορεί μεν ακόμη να εμποδίσει κάτι, αλλά δεν μπορεί πλέον να επιβάλει τίποτα», τονίζει ο βουλευτής του SPD και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε δικές της προτάσεις για την διευθέτηση της κρίσης, με συνέπεια η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν στο μεταξύ αναλάβει την πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 October 2012 - 10:30:41 UTC