Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κατάθλιψη "επεκτείνεται" και στους εφήβους
  • [02] Σε τροχιά δύο νέοι δορυφόροι για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Galileo

  • [01] Η κατάθλιψη "επεκτείνεται" και στους εφήβους

    Η κατάθλιψη έχει πάρει μορφή επιδημίας μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η ηλικία έναρξής της, καθώς πλήττει πλέον ακόμη και παιδιά 12 χρόνων ή και μικρότερα, δηλώνει στο ΑΜΠΕ η κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια Μαρία Ζαφειροπούλου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε παιδιά και εφήβους», που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, (σύμφωνα με στοιχεία του 2011) το ποσοστό παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης καταγράφεται στο 20,3%. Μάλιστα, το ποσοστό των εφήβων με καταθλιπτικό συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, φτάνει έως και στο 29% στα κορίτσια και στο 13% στα αγόρια.

    Όπως επισημαίνει η κ. Ζαφειροπούλου, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, στο φαινόμενο αυτό έχει συμβάλει οπωσδήποτε η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, καθώς αν και ακόμη δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, έχει διαπιστωθεί η μεγάλη αύξηση του αριθμού των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών που απευθύνονται στους ειδικούς και ζητούν βοήθεια για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά σε αυτές τις συνθήκες.

    Η ίδια προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τα παιδιά για το τι συμβαίνει χωρίς όμως να τα οδηγούν στην κατάσταση ή ακόμη και στην απελπισία που νιώθουν οι ίδιοι. «Ο πανικός δεν βοηθάει. Και το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει. Πρέπει να ενημερώνεται με απλά λόγια, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας, ώστε να αποφεύγονται οι παρανοήσεις και οι ενοχές. Η αντικειμενική ενημέρωση, αλλά στο επίπεδο κατανόησης του παιδιού είναι μια καλή αρχή», υπογραμμίζει.

    Αναφερόμενη στη μέθοδο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας και στο πώς αυτή βοηθάει, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά όλους τους θεραπευόμενους, η κ. Ζαφειροπούλου εξηγεί πως βασίζεται στους τρόπους με τους οποίους ερμηνεύουμε την πραγματικότητά μας ? πρόκειται για τρόπο σκέψης ο οποίος μαθαίνεται ? και σε αυτό τον τρόπο σκέψης παρεμβαίνει ο ειδικός, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

    [02] Σε τροχιά δύο νέοι δορυφόροι για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Galileo

    Ένας ρώσικης κατασκευής πύραυλος τύπου Σογιούζ εκτοξεύθηκε χθες από τη Γαλλική Γουιάνα και τοποθέτησε σε τροχιά δύο δορυφόρους για το πρόγραμμα Galileo, το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης στην Ευρώπη.

    Είναι η τρίτη φορά που ένας πύραυλος Σογιούζ απογειώθηκε από βάση εκτός της Ρωσίας.

    Μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες πτήσης, οι δορυφόροι χωρίστηκαν από τον πύραυλο, ανεβάζοντας πλέον τον αριθμό των δορυφόρων Galileo στους τέσσερις. Δύο ακόμα δορυφόροι είχαν απογειωθεί από τη Γουιάνα τον περασμένο χρόνο.

    Το πρόγραμμα Galileo έχει ως στόχο να δώσει στην Ευρώπη αυτονομία όσον αφορά τα συστήματα εντοπισμού θέσης, τα οποία συνήθως ελέγχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 October 2012 - 6:30:38 UTC