Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πυρετός" στα κόμματα ενόψει της κρίσιμης εβδομάδας στη Βουλή
  • [02] Στον "πόντο" θα κριθεί ο νέος πρόεδρος
  • [03] Ξεκινά τη λειτουργία της η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
  • [04] Στη Βηρυτό ο Φρανσουά Ολάντ
  • [05] Σταϊκούρας: Υπάρχουν αχνές, αλλά θετικές, ενδείξεις για την Οικονομία
  • [06] Κλειστά τα Τέμπη από αύριο και έως τις 9 Νοεμβρίου
  • [07] Μετά τον τυφώνα, οι Αμερικάνοι αντιμετωπίζουν και το τσουχτερό κρύο
  • [08] Αυτοκινητοπομπές στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων
  • [09] Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε διμοιρία των ΜΑΤ, στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Τρεις γυναίκες χάθηκαν σε νέο ναυάγιο στην Λαμπεντούζα

  • [01] "Πυρετός" στα κόμματα ενόψει της κρίσιμης εβδομάδας στη Βουλή

    "Πυρετός"επικρατεί στακόμματαενόψει των νέων μέτρων που θα έλθουν μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.

    Το μεσημέρι θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΝΔ , υπό τον πρωθυπουργο Αντώνη Σαμαρά, ενώ η ΔΗΜΑΡ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, προκειμένου να πάρει τις τελικές αποφάσεις για την στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία.

    Σήμερα επίσης, συνεδριάζει και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, άρχισε από χθες επαφές με στελέχη του κόμματος, τα οποία είτε διαφωνούν, είτε έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ψήφιση του πακέτου των μέτρων.

    Χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάρκο Μπόλαρη.

    [02] Στον "πόντο" θα κριθεί ο νέος πρόεδρος

    Νέα δημοσκόπηση, 48 ώρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δίνει το ίδιο ποσοστό πρόθεσης ψήφου--48%--στον Μπαράκ Ομπάμα και στον Μιτ Ρόμνεϊ.

    Η δημοσκόπηση αυτή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το ABC News και την Washington Post δείχνει όμως ότι υπάρχει διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες.

    Για παράδειγμα τον Ομπάμα προτιμούν με διαφορά 6% από τον Ρόμνεϊ οι γυναίκες, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κερδίζει με διαφορά 7% την προτίμηση των ανδρών.

    Το 20% των λευκών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του Ρόμνεϊ και ο Ομπάμα συγκεντρώνει το 59% των ψήφων των άλλων.

    Όπως και στις εκλογές του 2008, οι νέοι (25%) είναι υπέρ του Ομπάμα, αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (12%) στηρίζουν τον αντίπαλό του.

    [03] Ξεκινά τη λειτουργία της η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

    Την έναρξη λειτουργίας της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσεχθες το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.

    «Έργο ζωής του φεστιβάλ - προσφορά του στην πόλη που το φιλοξενεί 53 χρόνια και γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια της ανεξαρτητοποίησης της» χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, την ίδρυση και λειτουργία της ταινιοθήκης.

    Ήδη, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλίσει 700 τίτλους ταινιών.

    Τη χρηματοδότησή της ανέλαβε ο δήμος Θεσσαλονίκης δια του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη (με την παράλληλη ιδιότητα του ως προέδρου του Φεστιβάλ), αλλά και σειρά ευρωπαϊκών πόρων και διεκδικούμενων χορηγιών.

    Η πρώτη προβολή θα γίνεισήμερα στις 19.30 στην αίθουσα «Παύλος Ζάνννας» του κινηματογράφου «Ολύμπιον» με την ταινία «Καραβάτζιο» του Ντέρεκ Τζάρμαν, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος με θέμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής».

    Θα ακολουθήσουν προβολές πέντε ακόμη «εικαστικών ταινιών» («Εγώ λάτρεψα το γυμνό» των Herbert Veseley και Leo Tichat, «O ζωγράφος Πικάσο» του Luciano Emmmer, «Ο λαϊκός ζωγράφος Πιροσμανί» του Giorgi Shengelaya, και τα μικρού μήκους φίλμ «Τουλούζ Λοτρέκ» του Robert Hessens και «Βαν Γκόγκ», «Πώλ Γκωγιέν», «Γκερνίκα» του Αλέν Ρενέ.

    Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος» του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει και την έδρα της ταινιοθήκης.

    Η ταινιοθήκη θα λειτουργεί κανονικά ολόκληρο το χρόνο στη Θεσσαλονίκη με αδιάλειπτο πρόγραμμα προβολών ανά εβδομάδα. Το εισιτήριο θα στοιχίζει 4 ευρώ και 3 ευρώ για τα μέλη.

    [04] Στη Βηρυτό ο Φρανσουά Ολάντ

    Στη Βηρυτό έφτασε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για σύντομη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Σουλεϊμάν.

    Η επίσκεψη αυτή θεωρείται από το Παρίσι ως "μια σημαντική πολιτική κίνηση στήριξης και ενίσχυσης της κυριαρχίας του Λιβάνου", απέναντι στον κίνδυνο επέκτασης της συριακής κρίσης.

    Η Βηρυτός προστέθηκε τελευταία στιγμή στην περιοδεία του γάλλου προέδρου, ο οποίος το απόγευμα θα επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία και μετά θα μεταβεί στο Λάος για την 9η σύνοδο Ευρώπης-Ασίας του ASEM.

    Οι δύο πρόεδροι θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

    Η συνάντηση τους πραγματοποιείται αφού η αντισυριακή αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, τον οποίο κατηγορεί ότι "διευκολύνει το εγκληματικό σχέδιο του καθεστώτος Ασαντ στον Λίβανο".

    Τόσο ο Σουλεϊμάν, όσο και η Δύση επιθυμούν να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, φοβούμενοι το πολιτικό κενό που θα δημιουργηθεί στη χώρα.

    [05] Σταϊκούρας: Υπάρχουν αχνές, αλλά θετικές, ενδείξεις για την Οικονομία

    Για αχνές, πλην όμως θετικές, ενδείξεις αναστροφής του κλίματος, μίλησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρίστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

    Όπως είπε, το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται όχι με επικοινωνιακούς τακτικισμούς, αλλά με ταπεινότητα, σκληρή δουλειά και ρεαλισμό.

    «Οφείλουμε όλοι με αντικειμενικότητα, επιμονή και υπομονή να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια που δίνει η χώρα. Ο αγώνας, που δίνουμε, είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας. Βρισκόμαστε μπροστά στην εθνική επιλογή να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά, για να βγούμε από το τούνελ και όχι να φλερτάρουμε με πισωγυρίσματα ή άλματα στο κενό» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και απευθυνόμενος στην Αριστερά πρόσθεσε: «Ο κ. Αλαβάνος έχει πει ότι άλλος δρόμος εντός της Ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι ενότητα, σχέδιο, αισιοδοξία, έλλογη συμπεριφορά συλλογικότητα. Η επιλογή είναι μία. Να πετύχουμε».

    Και ο κ. Σταϊκούρας κατέληξε: «Με τη στρατηγική μας επιτυγχάνεται το τέλος του καθοδικού κύκλου της Οικονομίας. Υπάρχουν αχνά μεν, αλλά θετικά, δείγματα γραφής που δείχνουν εικόνα ανατροπής του αδιεξόδου και επιτρέπουν τη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών της οικονομίας».

    «Ο προϋπολογισμός του 2013 δίνει τη χαριστική βολή στην κοινωνία και οδηγεί την Ελλάδα σε χρόνια που θα μοιάζουν με αυτά της κατοχής» υποστήριξε, νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει ο προϋπολογισμός με τις συντάξεις, αφαιρώντας 5,5% ευρώ από τις συντάξεις, είναι ο θάνατος της ελληνικής κοινωνίας, αφού από τα χρήματα του συνταξιούχου συντηρούνται σήμερα άνεργα παιδιά και εγγόνια».

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ζήτημα της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού, «διαφορετικά» είπε «η κριτική του πέφτει στο κενό και αυτά που λέει αποτελούν χονδροειδή ψέματα».

    [06] Κλειστά τα Τέμπη από αύριο και έως τις 9 Νοεμβρίου

    Από αύριο και έως τις 9 Νοεμβρίου απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων εντός της Κοιλάδας των Τεμπών, εξαιτίας εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού-συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας.

    Η απαγόρευση ισχύει από τις 07.00 έως τις 20.00 καθημερινά στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών ? Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) από τον κόμβο της Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου.

    Έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές.

    [07] Μετά τον τυφώνα, οι Αμερικάνοι αντιμετωπίζουν και το τσουχτερό κρύο

    Προμήθειες καυσίμων εστάλησαν στις ζώνες των βορειοανατολικών ΗΠΑ οι οποίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ το Σάββατο αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρισμού σε παραπάνω από ένα εκατομμύριο κτίρια, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες απειλούν να προσθέσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα στις παράκτιες κοινότητες που επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι.

    Η επαναφορά του ηλεκτρικού ρεύματος μετά από μία περίπου εβδομάδα έφερε ελπίδα στο Μανχάταν, ενώ αποκαταστάθηκαν κατά 80% οι υπηρεσίες του Μετρό στη Νέα Υόρκη. Παραπάνω όμως από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις παραμένουν ακόμα χωρίς ηλεκτροδότηση.

    Οι διακοπές του ρεύματος σε συνδυασμό με την έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για πολλά νοικοκυριά, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες καθιστούν το κλίμα ιδιαίτερα ψυχρό. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι στο άμεσο διάστημα η θερμοκρασία πρόκειται να φτάσει στους 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένεται να πέσει ακόμα πιο χαμηλά την επόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η πρόγνωση του καιρού παραμένει ζοφερή. Μια ακόμα καταιγίδα αναμένεται να πλήξει την επόμενη εβδομάδα τις ήδη κατεστραμμένες ακτές της Νέας Αγγλίας με ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους και δυνατές βροχοπτώσεις.

    Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλουμπεργκ, έκανε το Σάββατο έκκληση σε όσους δεν έχουν ρεύμα και θέρμανση ?απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες- να προσφύγουν σε καταφύγια όπου θα προσφέρεται ζεστασιά για σίτιση. «Είναι η περίοδος που αρχίζουν οι θερμοκρασίες να πέφτουν πολύ χαμηλά», δήλωσε.

    Στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, παραπάνω από 18.000 άνθρωποι παραμένουν σε καταφύγια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης.

    [08] Αυτοκινητοπομπές στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων

    Τέσσερις αυτοκινητοπομπές σε ισάριθμους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα από επιτροπές λαϊκού αγώνα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της Τρίτης και της Τετάρτης.

    Αυτοκινητοπομπή πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην πλατεία της Επανομής, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στον δήμο Λαγκαδά - Χαλκηδόνας, στο Δημαρχείο του Αγίου Παύλου, καθώς και σε κεντρικό χώρο του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού - Εύοσμου.

    [09] Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε διμοιρία των ΜΑΤ, στη Θεσσαλονίκη

    Επίθεση από περίπου 30 άτομα με καλυμμένα πρόσωπα, δέχθηκαν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, οι άνδρες μιας διμοιρίας των ΜΑΤ, μεταξύ των οδών Αγίου Δημητρίου και Γούναρη κοντά στο τουρκικό προξενείο.

    Οι άγνωστοι πέταξαν κατά των αστυνομικών πλάκες πεζοδρομίου και βόμβες μολότοφ, προκαλώντας ζημιές σε δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

    Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 21 ατόμων, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα, αφού δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.

    [10] Τρεις γυναίκες χάθηκαν σε νέο ναυάγιο στην Λαμπεντούζα

    Το ιταλικό λιμενικό ανέσυρε από τη θάλασσα τα πτώματα τριών γυναικών που έχασαν τη ζωή τους όταν σκάφος με λαθρομετανάστες ναυάγησε ανάμεσα στις λιβυκές ακτές και το νησί Λαμπεντούζα.

    Οι άντρες του λιμενικού κατάφεραν να διασώσουν 65 λαθρομετανάστες, ανάμεσά του τρεις γυναίκες εκ των οποίων η μια είναι έγκυος και να τους μεταφέρουν στην Λαμπεντούζα.

    Δύο σκάφη της ακτοφυλακής συνεχίζουν τις έρευνες για εντοπισμό επιζώντων από το ναυάγιο που σημειώθηκε 35 μίλια από τη Λιβύη και 140 μίλια από το μικρό ιταλικό νησί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 November 2012 - 9:30:29 UTC