Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με ανοιχτή επιστολή τους 100 προσωπικότητες ζητούν τη σωτηρία του προγράμματος Erasmus
  • [02] Τα χρήματα που θα δοθούν στην Πορτογαλία θα πάνε για την καταπολέμηση της ανεργίας
  • [03] Το ΔΝΤ φοβάται ότι η λιτότητα στην Ευρώπη θα καταστεί κοινωνικά και πολιτικά δυσβάσταχτη
  • [04] Διαφωνίες εντός της τρόικας για το ύψος του χρέους της Ελλάδας

  • [01] Με ανοιχτή επιστολή τους 100 προσωπικότητες ζητούν τη σωτηρία του προγράμματος Erasmus

    Εκατό προσωπικότητες από όλες τις χώρες της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν για τη σωτηρία του προγράμματος Erasmus από το οποίο χρηματοδοτούνται υποτροφίες φοιτητών σε άλλες χώρες, την παραμονή της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εξετάσει το αίτημα επιμήκυνσης της χρηματοδότησής του.

    Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, άνθρωποι του πολιτισμού, του αθλητισμού και των γραμμάτων υπενθυμίζουν ότι από το 1987 το πρόγραμμα Erasmus επέτρεψε σε περίπου 3 εκατομμύρια νέους να σπουδάσουν στο εξωτερικό και να επιμορφωθούν για να βρουν "καλύτερη δουλειά". Υπογραμμίζουν ότι η οικονομική κρίση πλήττει κυρίως τους νέους και ότι ένας στους πέντε νέους Ευρωπαίους είναι άνεργος. "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να έχουμε μια χαμένη γενιά", τονίζουν.

    Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή είναι ο φιλόσοφος Μισέλ Σερ, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Γαλλίας Λιλιάν Τουράμ, ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο συγγραφέας Χαβιέ Μαρίας, ο Γερμανός ηθοποιός Ντάνιελ Μπριλ, ο Βρετανός σεναριογράφος Ντέιβιντ Χέιρ, η Βελγίδα τραγουδίστρια Αξελ Ρεντ και η νεαρή Λιθουανή Ρούτα Μεϊλουτίτε, ολυμπιονίκης στην κολύμβηση.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τους "27" να εγκρίνουν μια πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να στηριχθούν διάφορα προγράμματα, μεταξύ των οποίων και το Erasmus για το οποίο απαιτούνται λιγότερα από 100 εκατομμύρια για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.

    [02] Τα χρήματα που θα δοθούν στην Πορτογαλία θα πάνε για την καταπολέμηση της ανεργίας

    Τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία που θα δοθούν στην Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο 2014-2020 θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας, ανακοίνωσε σήμερα από τη Λισαβόνα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

    "Θα χρησιμοποιήσουμε τους κοινοτικούς πόρους για την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας", είπε ο Άλβαρο Σάντος Περέιρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.

    Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η Λισαβόνα σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το 2011 συνέβαλαν στην επιδείνωση της ύφεσης. Φέτος η οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3% και η ανεργία θα πλησιάσει το 16%, ποσοστό-ιστορικό ρεκόρ στη χώρα.

    Προτεραιότητα στις επενδύσεις μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων θα δοθεί στον τουρισμό, στον τομέα της εξόρυξης μεταλλευμάτων και στην κατάρτιση των νέων, διευκρίνισε ο Σάντος Περέιρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα κοινοτικά ταμεία είναι "μία από τις πολλές δυνατότητες" για τη χρηματοδότηση "της ανταγωνιστικότητας".

    Η συνέχιση της χρηματοδότησης της Πορτογαλίας μέσω των διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2014-20 ανακοινώθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο Χαν δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης, αφού αυτό θα συζητηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου, στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διευκρίνισε όμως ότι θα διατηρηθεί το τρέχον επίπεδο συγχρηματοδότησης. Το 2011 το ποσοστό της συγχρηματοδότησης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Πορτογαλία για έργα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία ανέβηκε από το 85% στο 95%.

    [03] Το ΔΝΤ φοβάται ότι η λιτότητα στην Ευρώπη θα καταστεί κοινωνικά και πολιτικά δυσβάσταχτη

    ο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φοβάται ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα γίνει "πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη", την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

    Υπάρχει "κίνδυνος η λιτότητα να καταστεί πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη στις χώρες της περιφέρειας" της ευρωζώνης (σ.σ. την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία) αναφέρει το ΔΝΤ σε κείμενο που συντάχθηκε με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μεξικό.

    "Θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" στις χώρες αυτές, προειδοποιεί εξάλλου το Ταμείο.

    Στις αρχές Οκτωβρίου, στη σύνοδό του που διεξήχθη στο Τόκιο, το ΔΝΤ είχε παραδεχτεί ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις που θα είχαν τα μέτρα λιτότητας στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχτεί διεθνή οικονομική βοήθεια και κυρίως στην Ελλάδα. Στη σημερινή έκθεσή του εκτιμά ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να καθυστερήσουν την προσφυγή τους στους μηχανισμούς βοήθειας "για πολιτικούς λόγους".

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι επιχειρησιακά έτοιμη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων προκειμένου να μειώνονται τα επιτόκια δανεισμού, όμως μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει ζητήσει να ενταχθεί σε αυτό. Η Ισπανία, που θεωρητικά θα "εγκαινίαζε" το πρόγραμμα, μέχρι στιγμής δεν έχει προσφύγει, καθώς φοβάται ότι θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα λιτότητας που θα της επιβληθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

    Προειδοποιώντας για αυτούς τους πολιτικούς κινδύνους, το ΔΝΤ σημειώνει ότι "μια νέα επιδείνωση των εντάσεων στην ευρωζώνη θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή" γεγονός που υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε "ακόμη μεγαλύτερες απώλειες" όσον αφορά την ανάπτυξη.

    Για τον υπόλοιπο πλανήτη, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η γενική οικονομική κατάσταση ενδέχεται να είναι σε πορεία σταθεροποίησης, τονίζοντας όμως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει "νέα οπισθοδρόμηση".

    [04] Διαφωνίες εντός της τρόικας για το ύψος του χρέους της Ελλάδας

    Η έγκριση του μεσοπρόθεσμου και των νέων μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από την Ευρώπη, ωστόσο το ζήτημα του χρέους της χώρας όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά οι διεθνείς δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν ακόμη και για το μέγεθός του.

    Το δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα στο 175% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φτάσει το 190% το 2013. Ο στόχος είναι να πέσει μέχρι το 2020 στο 120%, στο ανώτατο όριο όπου σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς τόνισαν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχονται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 δεν θα επιτευχθεί αλλά δεν συμφωνούν στους υπολογισμούς τους για το πόσο μεγάλη θα είναι η απόσταση.

    Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της Επιτροπής υπάρχει μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων (περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι Βρυξέλλες μάλιστα εμφανίζονται πιο αισιόδοξες στις προβλέψεις τους. "Το πραγματικό πρόβλημα σήμερα βρίσκεται εντός της ίδιας της τρόικας. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους", τόνισε ο αξιωματούχος αυτός.

    Άλλη πηγή που φέρεται να γνωρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των μελών της τρόικας είπε ότι "υπήρχε διαφωνία για τα νούμερα" καθώς οι προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαφέρουν μεταξύ τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. "Όλοι συμφώνησαν ότι (το χρέος) θα είναι πολύ πάνω από το 120% του ΑΕΠ αλλά διαφώνησαν στο πόσο παραπάνω", πρόσθεσε.

    Ως μία λύση στο πρόβλημα το ΔΝΤ συνηγορεί υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσω της ανάμιξης του δημόσιου τομέα (OSI), όμως τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι δεν είναι νομικά εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από τις χώρες της ευρωζώνης.

    Να σημειωθεί ότι ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ τέθηκε επειδή τότε το χρέος της Ιταλίας ανερχόταν στο ποσοστό αυτό και η οικονομία της χώρας αυτής αντεπεξερχόταν στην κρίση αλλά σήμερα δεν εμφανίζεται τόσο σταθερή όσο παλαιότερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 November 2012 - 3:30:34 UTC