Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία για την Ελλάδα, αναμένει από το Eurogroup η Λαγκάρντ
  • [02] Αλλάζει το σύστημα καταβολής των συντάξεων
  • [03] Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο ζητούν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
  • [04] Ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
  • [05] Κλειστή σήμερα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
  • [06] Μεσογειακή διατροφή και για την κατάθλιψη
  • [07] Η Αυστραλία δημιούργησε το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο
  • [08] Στη Μόσχα μεταβαίνει η Μέρκελ για συζητήσεις κορυφής με τον Πούτιν
  • [09] Έκρηξη των κρουσμάτων διαβήτη, τα τελευταία 15 χρόνια στις ΗΠΑ

  • [01] Συμφωνία για την Ελλάδα, αναμένει από το Eurogroup η Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υπογράμμισε σήμερα την ανάγκη να υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της το συντομότερο δυνατόν.

    Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στη Μανίλα στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ασία, συντόμευσε το ταξίδι της στην περιοχή για να παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών της ευρωζώνης στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    "Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία, όπως λένε", δήλωσε, όταν ερωτήθηκε , αν πιστεύει πως μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του χρέους της Ελλάδας θα επιτευχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    "Είναι θέμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, εξασφάλισης ότι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν", πρόσθεσε.

    Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη πως η ανακοινωθείσα ύφεση της ευρωζώνης κατά το τρίτο τρίμηνο "δεν αποτέλεσε ακριβώς έκπληξη" για το ΔΝΤ, το οποίο είχε προβλέψει πως η οικονομία της περιφέρειας αυτής θα σημειώσει πτώση το 2012, αλλά θα ανακάμψει το 2013.

    "Πιστεύουμε βεβαίως πως αυτό θα συμβεί το 2013 εφόσον αυτοί που αποφασίζουν την πολιτική ενεργήσουν και κάνουν ό,τι πιστεύουμε όλοι πως είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να υπάρξει ανάκαμψη από την κρίση", δήλωσε η Λαγκάρντ.

    [02] Αλλάζει το σύστημα καταβολής των συντάξεων

    Καθυστέρηση λίγων ημερών ενδέχεται να υπάρξει στην καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα καταβολής των συντάξεων αλλάζει.

    Με το νέο σύστημα, που θα αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και το ΕΚΑΣ, οι συντάξεις θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

    Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί η καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αρχής πληρωμών και θα εντοπιστούν εγκαίρως οι συνολικές αποδοχές των συνταξιούχων από κάθε πηγή, ώστε να επιβληθούν και οι νέες μειώσεις που κυμαίνονται από 5 έως και 20% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

    Το νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί κατά πάσα πιθανότητα για την πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου που καταβάλλονται στο τέλος Δεκεμβρίου ή στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου, τότε θα ισχύσει για συντάξεις Φεβρουαρίου.

    [03] Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο ζητούν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που διοργανώνονταιαύριο στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καλούν τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα τα συνδικάτα.

    «Tην ώρα που η χώρα, η ελληνική κοινωνία και οικονομία περνούν τις πιο δύσκολες στιγμές τους μεταπολιτευτικά, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου είναι και σήμερα διεκδικούμενα και αιτούμενα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, και προσθέτει: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί μόνον μια μέρα μνήμης αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν οι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες. Ιστορικά και διαχρονικά, όταν το κίνημα είναι ενωμένο, καταγράφει θετικά αποτελέσματα και νίκες».

    Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι «το κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου ?Ψωμί, Παδεία, Ελευθερία-, αποτελεί ταυτόχρονα και αφετηρία για νέους αγώνες με στόχο την ανατροπή των πολιτικών του Μνημονίου, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, της διάλυσης της Υγείας, της Παιδείας και του Κοινωνικού Κράτους».

    Υπενθυμίζεται, ότι από ισχύουν απο χθες, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας στους γύρω δρόμους του ιδρύματος, ενώ τροποποιημένα είναι και τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

    [04] Ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

    Η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί σε νέα σφοδρά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, πολλά από τα οποία σημειώθηκαν στην ίδια την πόλη της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς.

    "Έγιναν 130 επιδρομές στη διάρκεια της νύκτας", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ισλάμ Σαχουάν, ο οποίος έκανε λόγο για "δεκάδες πλήγματα" κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη της Γάζας.

    Από τις επιδρομές καταστράφηκε ένα διοικητικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, που χρησίμευε κυρίως για την ανανέωση διαβατηρίων, στη συνοικία Τελ αλ-Χάουα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως πεδία βολής που χρησιμοποιούνται από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις καταστράφηκαν κατά τις τελευταίες ισραηλινές επιδρομές.

    Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της Χαμάς, ο Άνταμ Αμπού Σελμίγια, δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 19 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλά παιδιά, και 235 τραυματίσθηκαν.

    Εν τω μεταξύ,ο πρωθυπουργός της Αιγύπτουθα επισκεφθείτη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, σε μια προφανή επίδειξη αλληλεγγύης προς τους μαχητές της Χαμάς.

    Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι που αποκαλείται από τη Χαμάς «προστάτης», αντιμετωπίζει ισχυρή εσωτερική πίεση να δράσει δυναμικά. Ήδη οδήγησε την εκστρατεία καταδίκης των ισραηλινών επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων.

    Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έφερε στην εξουσία τον Μόρσι μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, απηύθυνε κάλεσμα για την «Ημέρα της οργής» σε αραβικές πρωτεύουσες την Παρασκευή. Η Αδελφότητα θεωρείται πνευματικός καθοδηγητής της Χαμάς.

    Η Αίγυπτος λαμβάνει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι σαφές ότι η οικονομική βοήθεια από την Ουάσιγκτον προς την προβληματική οικονομία της Αιγύπτου, περιορίζει τις δυνατότητες του Μόρσι, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές του διαφέρουν από εκείνες του προκατόχου του Χόσνι Μουμπάρακ.

    [05] Κλειστή σήμερα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

    Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλες οι Περιφερειακές Ενότητες, ενώ δεν πρόκειται να υπογραφούν οι διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας και αργίας των υπαλλήλων, όπως προβλέπουν οι ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

    Τα παραπάνω αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ως συμπαράσταση προς τους υπαλλήλους που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, εκδίδοντας μαλιστα και σχετικό ψήφισμα.

    Εξάλλου, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, το "λουκέτο" στις υπηρεσίες της Περιφέρειας να μπει επ' αόριστον.

    Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκεχθες, παρουσία των υπαλλήλων, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ το σώμα δεν ασχολήθηκε με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης δίνοντας βάρος μόνο στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

    [06] Μεσογειακή διατροφή και για την κατάθλιψη

    Ειδικευμένοι επιστήμονες της Αυστραλίας σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν έρευνα -την πρώτη στο είδος της σε ολόκληρο τον κόσμο- για το κατά πόσο η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από βαριά κατάθλιψη.

    Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Deakin, το νοσοκομείο St. Vincent's και τον οργανισμό Barwon Health, έχουν ήδη επιλέξει 200 άτομα από τη Μελβούρνη και το Geelong, προκειμένου να λάβουν μέρος στην έρευνα.

    Αναφερόμενη στο θέμα, η καθηγήτρια, Felice Jaka, δήλωσε ότι οι επιστήμονες που συμμετάσχουν στην έρευνα εξετάζουν το κατά πόσο η μεσογειακή διατροφή και το κρέας, μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη.

    Σύμφωνα με τη καθηγήτρια Jaka, η καλή διατροφή μπορεί, ως ένα βαθμό να λειτουργήσει, και κατά της κατάθλιψης.

    Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο η υγιεινή δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που ήδη πάσχουν από κατάθλιψη να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

    Η ίδια πρόσθεσε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ υγιεινή, γιατί αποτελείται, κυρίως, από λαχανικά, δημητριακά, φρούτα, ελαιόλαδο και ψάρια, ενώ το ίδιο χρήσιμο για την υγεία μας μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι και το κρέας.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η καλή διατροφή να αντιμετωπίσει από μόνη της την ασθένεια και ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα βοηθούν πάρα πολύ τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την κατάθλιψη.

    [07] Η Αυστραλία δημιούργησε το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο

    Η Αυστραλία δημιούργησε επισήμως σήμερα το μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων θέτοντας υπό προστασία μια έκταση περίπου 2,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την αυστραλιανή ήπειρο, παρά την αντίδραση του τομέα της αλιείας, που εκφράζει φόβους για μείωση των θέσεων εργασίας και προβλήματα για τις παράλιες κοινότητες.

    Η ανακοίνωση αυτή γίνεται έπειτα από χρόνια διαβουλεύσεων και μυστικών διαπραγματεύσεων.

    Το δίκτυο των έξι θαλάσσιων καταφυγίων, που παρουσιάσθηκε τον Ιούνιο, θα επιτρέψει να προστατευθούν καλύτερα η μπλε φάλαινα, η πράσινη χελώνα, ο καρχαρίας ταύρος και το ντιγκόνγκ (θαλάσσια αγελάδα, ένα θαλάσσιο φυτοφάγο θηλαστικό), που είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Τόνι Μπερκ, η κυβέρνηση έλαβε περίπου 80.000 παρεμβάσεις στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ήταν υπέρ του σχεδίου.

    "Λίγες χώρες υπάρχουν στον κόσμο που έχουν στην ευθύνη τους τόση θαλάσσια επιφάνεια όση η Αυστραλία. Και οι ωκεανοί μας απειλούνται σοβαρά", δήλωσε ο υπουργός. "Πολλές ενέργειες πρέπει να αναληφθούν για να αποκαταστήσουμε την υγεία των θαλασσών μας. Η δημιουργία εθνικών θαλάσσιων πάρκων είναι μέρος αυτών".

    [08] Στη Μόσχα μεταβαίνει η Μέρκελ για συζητήσεις κορυφής με τον Πούτιν

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στη Μόσχα, για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια επίσκεψη κορυφής, με πολλά ανοιχτά ζητήματα να απασχολούν τις δύο χώρες.

    Οι δυο πλευρές θα προσπαθήσουν να μειώσουν την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις τους, από την κριτική του Βερολίνου σε ζητήματα δημοκρατίας και ελευθερίας στη Ρωσία.

    Κατά τις συνομιλίες στο Κρεμλίνο, η Μέρκελ θα υποστηρίξει την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών στη Ρωσία, ανέφερε γερμανική κυβερνητική πηγή. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γκίντο Βεστερβέλε μίλησε τη Δευτέρα για ένα «κρίσιμο ανοικτό διάλογο» με τη Μόσχα.

    Η ρωσο-γερμανική οικονομική συνεργασία θα είναι επίσης σημαντικό θέμα στις συζητήσεις. Η Γερμανία διαθέτει σημαντικά συμφέροντα στη Ρωσία, η οποία είναι ο κύριος εμπορικός της εταίρος και από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η προμήθεια του Βερολίνου σε φυσικό αέριο.

    Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφτηκε ο Πούτιν την 1η Ιουνίου, λίγο μετά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο για τηντρίτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας.

    [09] Έκρηξη των κρουσμάτων διαβήτη, τα τελευταία 15 χρόνια στις ΗΠΑ

    Ο αριθμός των ενηλίκων που πάσχουν από διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε σε τρομακτικά ποσοστά που σε ορισμένες πολιτείες φτάνουν το 100% και στις περισσότερες ξεπερνούν το 50%, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

    "Ανά περιοχή, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις νότιες πολιτείες και ακολουθούν οι δυτικές, οι μεσοδυτικές και οι βορειοανατολικές", επισημαίνει η Λίντα Γκέις, στατιστικολόγος των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

    Το 2010, και στις 50 πολιτείες το ποσοστό αυτό ήταν τουλάχιστον 6%, τονίζει η Δρ Ανν Ολμπράιτ, διευθύντρια του τμήματος Σακχαρώδους Διαβήτη των κέντρων.

    "Το ποσοστό αυτό θα συνεχίζει να αυξάνεται, αν δεν υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για μεγαλύτερη πρόληψη εναντίον του διαβήτη και της παχυσαρκίας, που συχνά αποτελεί την αιτία εμφάνισης της νόσου (διαβήτη τύπου 2).

    Ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος ευθύνεται για το 90-95% των κρουσμάτων σε όλες τις πολιτείες είναι δυνατόν να προληφθεί με την αλλαγή του τρόπου ζωής--περισσότερη σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή, υπογραμμίζει η Δρ Ολμπράιτ.

    Περισσότεροι από το 1/3 των Αμερικανών σήμερα είναι παχύσαρκοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 November 2012 - 7:30:30 UTC