Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο το ΕΣΠΑ
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Η λύση του Eurogroup δεν περιλαμβάνει βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα
  • [03] Μειώθηκαν 2,7% οι γεννήσεις το 2010 στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
  • [04] Στα 118,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στο 9μηνο, ελέω ΔΕΠΑ
  • [05] Δεκάδες νεκροί από αεροπορική επιδρομή σε ελαιουργία στη Συρία
  • [06] Πέθανε ο λογοτέχνης Μίμης Σουλιώτης
  • [07] Αύξηση μέτρων κατά των λαθροϋλοτομιών, προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος
  • [08] «Τώρα έχουμε τα μέσα και το χρόνο που χρειαζόμαστε, για να γυρίσουμε το παιχνίδι»
  • [09] Δ. Παπαδημούλης: Η λύση του Eurogroup ανέβαλε τα δύσκολα για τις γερμανικές εκλογές
  • [10] Κινδυνεύουν να κλείσουν 100 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης λόγω χρεών ΕΟΠΥΥ
  • [11] OOΣΑ: Μικρότερη του αναμενομένου η ανάπτυξη στη Γερμανία το 2013
  • [12] «Όχι» στο ενδεχόμενο νέας διαγραφής χρέους για την Ελλάδα, λέει η Μ. Φέκτερ
  • [13] "Sberbank": "Σχεδόν αδύνατη", οικονομικά, η διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης
  • [14] Ενταφιάστηκε εκ νέου η σορός του Γιάσερ Αραφάτ
  • [15] Η ζωή της Μελίνας Μερκούρη θα γίνει ταινία

  • [01] Στο επίκεντρο το ΕΣΠΑ

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προεδρεύει εδώ και λίγη ώρα, σύσκεψης με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων καθώς και τους αντίστοιχους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών, οι οποίοι σχετίζονται με τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Η λύση του Eurogroup δεν περιλαμβάνει βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα

    Η λύση που δόθηκε στο Eurogroup δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα, γι' αυτό και δεν είναι λύση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας.

    Η διαπραγμάτευση έγινε ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και στην κ. Λαγκάρντ και ο συμβιβασμός ήταν ανάμεσα σε αυτούς. Η λύση δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, εκτίμησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν απούσα από την διαπραγμάτευση.

    Με βάση και τις χθεσινοβραδυνές εξελίξεις, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του αισθάνεται δικαιωμένο για τις προβλέψεις του σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι «μετά από διαδοχικές αποτυχίες ενός προγράμματος που έχει οδηγήσει την κοινωνία στην καταστροφή και δεν πιάνει κανέναν από τους στόχους που έχει υποσχεθεί, όλοι μας ακούν με μεγαλύτερη προσοχή και εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί όλες οι προβλέψεις μας δυστυχώς επαληθεύτηκαν».

    Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είπε άλλα προεκλογικά και ακολούθησε μια στρατηγική υποτέλειας και προσέθεσε ότι «πριν δυο χρόνια μας έλεγαν ότι στόχος της βιωσιμότητας του χρέους είναι το 120% του ΑΕΠ. Τώρα μας λένε ότι μπορεί να είναι 124%. Αύριο μπορούν να μας πουν και 130%. Αυτές δεν είναι λύσεις».

    Η μόνη πραγματική λύση, είναι να σταματήσουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, να μπει ξανά η Ελλάδα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται στις αποφάσεις, είπε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η μόνη πραγματική λύση είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται, να μπει ο λαός στο προσκήνιο. Και όλοι πια αναμένουν αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα».

    [03] Μειώθηκαν 2,7% οι γεννήσεις το 2010 στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

    Μείωση των γεννήσεων κατά 2,7%, το 2010, δείχνουν στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ενώ όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Αρχής, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επίσημα στατιστικά στοιχεία γεννήσεων για το έτος 2011 καθώς η επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού 2011 βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις, κατά το έτος 2010, ανήλθαν σε 114.766. Από αυτές οι 93.192 είναι από Ελληνίδες μητέρες σημειώνοντας μείωση 2,6%. Οι 21.574 γεννήσεις είναι από αλλοδαπές μητέρες και -όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ- «ενώ οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες παρουσίαζαν αύξηση μέχρι το 2009, το 2010 παρουσίασαν μείωση κατά 3,2%».

    Τα στοιχεία για τις γεννήσεις την περίοδο 2004 έως και 2010 απεστάλησαν προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά για τη δημογραφική γήρανση και το φαινόμενο της υπογεννητικότητας μέσα στην κρίση. Η βουλευτής έχει επισημάνει ότι η μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού έχει πολλαπλές συνέπειες και ιδίως επιβαρύνει τη σχέση εργαζόμενων και συνταξιούχων.

    [04] Στα 118,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στο 9μηνο, ελέω ΔΕΠΑ

    Η αποζημίωση που κατέβαλε η ΔΕΠΑ στη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της συμφωνίας διευθέτησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο εταιρειών, διατήρησε τη ΔΕΗ κερδοφόρα στο 9μηνο του 2012, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

    Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 118,1 εκατ. ευρώ, έναντι 90,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2011, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ήταν 813,8 εκατ. έναντι 794,7 πέρυσι. Χωρίς την επίπτωση της συμφωνίας με τη ΔΕΠΑ (η οποία αποφέρει συνολικά στη ΔΕΗ ποσό άνω των 190 εκατ. ευρώ), η ΔΕΗ εμφανίζει στο 9μηνο ζημιές προ φόρων ύψους 95,1 εκατ. ευρώ.

    Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων έπαιξε και η μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας κατά 155 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 9μηνο του 2011. Τέλος, τα έσοδα της ΔΕΗ από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 587 εκατ. ευρώ (15,6%) λόγω της αύξησης των τιμολογίων αλλά και της αύξησης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική, μετά το κλείσιμο τριών εναλλακτικών προμηθευτών στις αρχές του χρόνου. Το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται τώρα σε 98,4 % έναντι 92,4% πέρυσι.

    [05] Δεκάδες νεκροί από αεροπορική επιδρομή σε ελαιουργία στη Συρία

    Συριακά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή και έπληξαν ελαιουργία σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους κοντά στη βόρεια πόλη Ιντλίμπ, δήλωσαν μέλη της αντιπολίτευσης.

    Ο ακτιβιστής Τάρεκ Αμπντελχάκ είπε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν στην επίθεση, επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων κοντά στην περιοχή Αμπού Χιλάλ όπου βρίσκεται η ελαιουργία, δύο χλμ. δυτικά της πόλης Ιντλίμπ.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί ακόμη να καθορίσει τον αριθμό των θυμάτων, αλλά ανακοίνωσε ότι δεκάδες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επιδρομή.

    [06] Πέθανε ο λογοτέχνης Μίμης Σουλιώτης

    Την τελευταία του πνοή άφησε, χθες το βράδυ, σε κλινική της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν από τον Ιούνιο, με καρδιολογικό πρόβλημα, ο ποιητής, πανεπιστημιακός και συγγραφέας Μίμης Σουλιώτης. Είχε υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και η υγεία του είχε εξασθενίσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

    Γεννημένος στην Αθήνα το 1949, ο Μίμης Σουλιώτης αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινή Φιλολογία στη Βουδαπέστη, ενώ εκπόνησε το Διδακτορικό του για τον Καβάφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας. Μετείχε σε συντακτικές επιτροπές λογοτεχνικών περιοδικών και σε Δ.Σ. συναφών φορέων και ήταν ιδρυτικό μέλος του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού.

    Ποιήματα, μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε τέσσερις γλώσσες. Είχε εκδώσει ποιητικές συλλογές και είχε ιδρύσει το «Βαλκανικό Άσυλο Ποίησης στις Πρέσπες». Εξέδιδε περιοδικά, βιβλία για τη Φλώρινα και άλλα με ποιητικό, λογοτεχνικό και φιλολογικό περιεχόμενο.

    Στη Φλώρινα, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργάνωσε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής στα αγγλοσαξονικά.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 3 το μεσημέρι, από το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Φλώρινα.

    [07] Αύξηση μέτρων κατά των λαθροϋλοτομιών, προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος

    Αυξήθηκαν αισθητά οι καταγγελίες για παράνομη υλοτομία στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (1591) αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Όπως προκύπτει, παρά την αύξηση των υπερωριών και την καθιέρωση νέου ωραρίου λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών σε 24ωρη βάση, από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έχουν υποβληθεί αρμοδίως προτάσεις για την αύξηση των μέτρων κατά των λαθροϋλοτομιών. Παράλληλα προετοιμάζεται και νέα πρόταση προς το Πράσινο Ταμείο, για νέο πρόγραμμα πρόληψης λαθροϋλοτομιών του 2012, με ισχύ από τον Ιανουάριο και για τρεις μήνες τουλάχιστον.

    [08] «Τώρα έχουμε τα μέσα και το χρόνο που χρειαζόμαστε, για να γυρίσουμε το παιχνίδι»

    «Τώρα έχουμε τα μέσα και το χρόνο που χρειαζόμαστε, για να γυρίσουμε το παιχνίδι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση της Ευρωομάδας (Eurogroup). Στο πλαίσιο ομιλίας του στο 7ο RED Business Forum, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά να βάλει τέλος στην κρίση και «με αποφασιστικό βηματισμό να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης». Όπως σημείωσε, οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup απαντούν στο πιο κρίσιμο ερώτημα, που πλανάται τα τελευταία τρία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία. Απαντούν στο έλλειμμα εμπιστοσύνης με τρόπο αποφασιστικό, με τρόπο οριστικό: «Η Ευρώπη αποφάσισε χθες να μείνει ενωμένη» είπε χαρακτηριστικά.

    Κάλεσε επίσης τα μέλη της της ευρωπαϊκής οικογένειας «να δώσουν από κοινού τον αγώνα, που θα θωρακίσει το κοινό μας νόμισμα και θα αποδείξει σε όλο τον κόσμο, ότι δεν υπάρχει αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα, όταν υπάρχει πολιτική βούληση». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η Ελλάδα έκανε αυτό που της αναλογούσε»: Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, οι δύσκολες αποφάσεις που κληθήκαμε να λάβουμε, η επιμονή μας στο δύσκολο δρόμο της ευθύνης, ξανάδωσαν στην πατρίδα μας τη χαμένη αξιοπιστία της. Τώρα, επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, «έχουμε τα μέσα και το χρόνο που χρειαζόμαστε, για να γυρίσουμε το παιχνίδι. Και μαζί με την Ελλάδα θα κερδίσει η Ευρώπη. Γιατί ποτέ ξανά κανείς δεν θα αμφισβητήσει τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας, να οικοδομήσουμε από κοινού τη νέα μεγάλη μας χώρα, την Ευρώπη».

    [09] Δ. Παπαδημούλης: Η λύση του Eurogroup ανέβαλε τα δύσκολα για τις γερμανικές εκλογές

    «Η δόση ήταν βέβαιο πως θα δοθεί. Το ζήτημα ήταν να δοθεί μια απάντηση στο ζήτημα της διαχειρισιμότητας του χρέους. Εκεί, το Eurogroup έδωσε μια συμβιβαστική λύση, τύπου "τραυμαπλάστ", τύπου τσιρότο, που αναβάλλει τα δύσκολα για μετά τις γερμανικές εκλογές», δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Βήμα» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Πρoσέθεσε πως «αυτός ο αναιμικός συμβιβασμός, αυτό το τσιρότο, είναι καρπός συσχετισμών. Δεν είναι η λύση που θα δώσει ανάσα. Είναι ανάσα δύο μηνών, είναι δύο μπουκάλες οξυγόνου. Χρειάζεται ένα γενναίο κούρεμα του χρέους και του δημόσιου τομέα, το προτείνουν και οι αρχιτέκτονες του Μνημονίου. Το δεύτερο είναι μια μεταφορά επενδυτικών πόρων στο Νότο, ένα νέο «New Deal». Η λογική Μέρκελ είναι τόσο τσιγκούνικη, τόσο οικονομικά εθνικιστική, που υπονομεύει την ίδια την ευρωζώνη».

    Ο κ.Παπαδημούλης έκανε λόγο για αναιμική παρέμβαση της κυβέρνησης σημειώνοντας «θα ήθελα όχι να επιβάλει, αλλά να προτείνει και να διεκδικήσει. Είναι τρελό, είναι τραγικό, για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους να έχουν γνώμη οι Γερμανοί και η Λαγκάρντ και να μην έχει γνώμη και πρόταση η κυβέρνηση Σαμαρά».

    [10] Κινδυνεύουν να κλείσουν 100 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης λόγω χρεών ΕΟΠΥΥ

    Λουκέτο κινδυνεύουν να βάλουν 100 από τα 1250 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία του Οργανισμού.

    Ήδη έχουν κλείσει 15 φαρμακεία και άλλα 80-90 έχουν πάρει «παράταση» επιβίωσης εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση και συνεταίρους, ενώ τα κατασχετήρια από τράπεζες , φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συσσωρεύονται καθημερινά στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Στο μεταξύ οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται καθώς οι φαρμακοποιοί όλης της Ελλάδας έχουν κόψει την πίστωση λόγω των συσσωρευμένων χρεών του Οργανισμού που έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς που αναγκάζονται να ψάχνουν το φάρμακό τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από τη μια πόλη στην άλλη.

    [11] OOΣΑ: Μικρότερη του αναμενομένου η ανάπτυξη στη Γερμανία το 2013

    Αναθεωρημένη προς τα κάτω είναι η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για την προοπτική της γερμανικής οικονομίας το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,5% και όχι κατά 1,0%, όπως προβλέπει η γερμανική κυβέρνηση.

    «Η οικονομία παγώνει λόγω της κάμψης του εμπορίου σε διεθνές επίπεδο», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία ωστόσο εκτιμά ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη το 2014, με αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 1,9%. Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι ο σοβαρότερος κίνδυνος για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προέρχεται από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και σημειώνει ότι αν διατηρηθούν οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων των χωρών του ευρώ, οι γερμανικές εξαγωγές θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

    Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να επιτύχει τον ισοσκελισμό, μηδενικό έλλειμμα, στον προϋπολογισμό της.

    [12] «Όχι» στο ενδεχόμενο νέας διαγραφής χρέους για την Ελλάδα, λέει η Μ. Φέκτερ

    Η χθεσινοβραδινή απόφαση για την Ελλάδα, έχει ως στόχο της να αποφευχθεί μια νέα διαγραφή χρέους, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας πως θα αποτελούσε «κατάχρηση εξουσίας» να δίνονται χρήματα στη χώρα, ενώ έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

    Η Αυστριακή υπουργός δήλωσε ικανοποιημένη, διότι -όπως είπε- η Ελλάδα έχει εκπληρώσει 72 όρους και έχει εφαρμόσει δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα -που είναι μεν επώδυνα για τον πληθυσμό, έχουν, όμως, αποτέλεσμα- σημειώνοντας ότι υπάρχει ελπίδα πως με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα θα σταθεί και πάλι στα πόδια της.

    Ηκ. Φέκτερ ανέφερε πως με τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες, η Αυστρία θα εισπράττει λιγότερους -κατά 15 εκατομμύρια ετησίως- τόκους (λόγω της μείωσης των επιτοκίων), ενώ από το 2020 αναμένεται ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων.

    Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως από τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα ζητηθούν, επίσης, προγράμματα στήριξης και ανέφερε συγκεκριμένα την Κύπρο, για την οποία -όπως σημείωσε- θα είναι αναγκαίο ένα «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και τόνισε πως χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να υπάρξει σε καμία περίπτωση οικονομική βοήθεια.

    [13] "Sberbank": "Σχεδόν αδύνατη", οικονομικά, η διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης

    «Σχεδόν αδύνατη» χαρακτηρίζει, «από οικονομικής άποψης», τη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας «Sberbank» Γκέρμαν Γκρεφ, ενώ υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα δεν είναι τα χρέη, αλλά το ίδιο το ευρώ».

    «Ένα κοινό νόμισμα για τόσο διαφορετικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ελλάδα, δεν μπορεί να λειτουργήσει», υποστηρίζει ο τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus», ενώ, απαντώντας σε ερώτηση, εάν πιστεύει ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί, σημειώνει ότι δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη, αλλά και ότι «ως εδικός, εκφράζει τον σκεπτικισμό του».

    Ερωτώμενος δε αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, απαντά: «Οι πολιτικοί επιθυμούν να παραμείνουν όλες οι χώρες στο ευρώ. Όμως, από οικονομικής άποψης, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο».

    [14] Ενταφιάστηκε εκ νέου η σορός του Γιάσερ Αραφάτ

    Η σορόςτου Γιάσερ Αραφάτ επανατοποθετήθηκε στον τάφο ύστερα από τη σημερινή εκταφή της, οκτώ χρόνια μετά τον θάνατό του Παλαιστίνιου ηγέτη, στο πλαίσιο της έρευνας για τις κατηγορίες ότι δηλητηριάστηκε, ανακοίνωσαν επίσημες παλαιστινιακές πηγές.

    "Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, ο τάφος σφραγίστηκε εκ νέου και τα δείγματα παραδόθηκαν στους Γάλλους, τους Ελβετούς και τους Ρώσους εμπειρογνώμονες", είπαν αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην παλαιστινιακή επιτροπή που ερευνά τα αίτια θανάτου του Αραφάτ. Παλαιστίνοι αξιωματούχοι είχαν αρχικά προγραμματίσει στρατιωτική τελετή μαζί με τον ενταφιασμό του λειψάνου.

    Ωστόσο, παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν ότι τα δείγματα από το λείψανο ελήφθησαν απευθείας από τον τάφο επομένως δεν υπήρξε λόγος για νέα τελετή.

    "Τα δείγματα ελήφθησαν από το λείψανο του Αραφάτ μέσα από τον τάφο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο τέμενος", δήλωσε παλαιστινιακή πηγή αναφερόμενη στο διπλανό κτίριο του προεδρικού μεγάρου Μουκατάα στη Ραμάλα, απ΄όπου κυβερνούσε ο Αραφάτ.

    Η αφαίρεση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από παλαιστίνιο γιατρό με την παρουσία εμπειρογνωμόνων από την Ελβετία, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη διαδικασία στις 14:00 ώρα Ελλάδας. Γάλλοι δικαστές άνοιξαν τον Αύγουστο την έρευνα για ανθρωποκτονία του παλαιστίνιου ηγέτη, μετά την ανακοίνωση ελβετικού ινστιτούτου ότι ανακάλυψε υψηλά επίπεδα ραδιενεργού πολώνιου στα ρούχα του.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [15] Η ζωή της Μελίνας Μερκούρη θα γίνει ταινία

    Σε μια εκδήλωσε με τίτλο «Γεννήθηκα Ελληνίδα», που θα γίνει στο Σίδνεϊ, θα τιμηθεί η μνήμη της Μελίνας Μερκούρη.

    Ο Δρ. 'Αντριου Χόρτον από την κινηματογραφική Σχολή του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα θα μιλήσει για τη ζωή και την επιρροή της Μελίνας και θα παρουσιάσει άγνωστο υλικό. Ο ίδιος γράφει και σενάριο για τη ζωή της με στόχο να γίνει κινηματογραφική ταινία. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στην Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ.

    Ο Δρ. Χόρτον είναι διεθνούς φήμης βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας είκοσι τριών βιβλίων για τον κινηματογράφο και τις πολιτιστικές μελέτες. Στις ταινίες του περιλαμβάνεται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπραντ Πιτ, "The Dark Side of the Sun" και το πολυβραβευμένο "Something in Between" (l983, Γιουγκοσλαβία, σε σκηνοθεσία Srdjan Karanivic). Έχει δώσει σεμινάρια σεναριογραφίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ελβετίας και σ' όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Δρ Χόρτον έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα για πάνω από οκτώ έτη στη δεκαετία του '60 και συνδέθηκε προσωπικά με τη Μελίνα και τον σκηνοθέτη σύζυγό της Ζιλ Ντασέν. Φαίνεται πως και ο ίδιος είχε επιρροή στη Μελίνα ως άτομο, ως ηθοποιό, ως ακτιβίστρια κατά της χούντας, και, τέλος, ως Υπουργός Πολιτισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 November 2012 - 11:30:46 UTC