Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.Σαμαράς: «Είναι ώρα για σκληρή δουλειά»
  • [02] «Συνεχίστε την εντυπωσιακή προσπάθεια»
  • [03] Αντιδράσεις κομμάτων στις δηλώσεις Μπερίσα
  • [04] Υπέρ της δανειακής συμφωνίας για την Ελλάδα οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες
  • [05] Έρωτες, ερωτογραφία και πορνογραφία: Tα ελκυστικά θέματα της λογοτεχνίας
  • [06] ΚΚΕ: «Αρκετά πλήρωσε ο λαός για το χρέος που δεν δημιούργησε αυτός»
  • [07] Ευ. Βενιζέλος: "Διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας"
  • [08] Moody's: Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο
  • [09] Δεκαπέντε "όχι" και μία αποχή για το ελληνικό πακέτο, στην πρόβα ψηφοφορίας CDU/CSU

  • [01] Α.Σαμαράς: «Είναι ώρα για σκληρή δουλειά»

    Δεν είναι ώρα για πανηγυρίσμους και χαλάρωση. Είναι ώρα για σκληρή δουλειά, για να δικαιώσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Κ. Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφαση του Eurogroup.

    "Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις του Eurogroup. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και για χαλάρωση. Είναι ώρα για σκληρή δουλειά για να μπει μπροστά η μηχανή της οικονομίας, για να υπάρξει ανάπτυξη. Είναι ώρα για σκληρή δουλειά, για να δικαιώσουμε τις θυσίες του ελληνικού", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

    [02] «Συνεχίστε την εντυπωσιακή προσπάθεια»

    «Ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός», χαρακτηρίζει ο Τσαρλς Νταλάρα την απόφαση του Eurogroup για τη δανειοδότηση της Ελλάδος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης.

    Αξιολογώντας την απόφαση της Δευτέρας για την Ελλάδα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο κ. Νταλάρα είπε-μεταξύ άλλων-ότι «ήταν ένα σπουδαίο βήμα προς τα μπρος, επειδή δεσμεύθηκαν τώρα να χρηματοδοτήσουν την επόμενη φάση αυτού του προγράμματος». Τόνισε δε, πως κατά την άποψή του, «το πιο σπουδαίο μέρος είναι η διάθεση του ουσιαστικού ποσού χρημάτων να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη συνέχιση των πιστώσεων και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Οικονομίας».

    Ο κ. Νταλάρα υπογράμμισε, ωστόσο, πως κάποιες απόψεις αυτής της συμφωνίας δεν είναι ακόμα ευκρινείς, συμπεριλαμβανομένης και της επαναγοράς του χρέους. Ωστόσο, όπως είπε, παραμένει προβληματισμένος πως «αυτό δεν συνιστά επαρκή πορεία για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά λίγο ως πολύ είναι ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός».

    Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα αποφύγει, τελικά, μία άτακτη στάση πληρωμών, ο κ. Νταλάρα εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και ότι δεν θα εκπέσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, όπως τόνισε, με οποιοδήποτε κόστος.

    «Δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αυτό, διότι δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Νομίζω, ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να παλινδρομήσει την παγκόσμια οικονομία σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως έκανε η πτώση της «Lehman Brothers», πριν από τέσσερα χρόνια. Θα το τοποθετούσα στην ίδια διάσταση εμβέλειας, οπότε ας μην υποβαθμίζουμε τη διακινδύνευση που υπάρχει με μία ελληνική έξοδο από το ευρώ. Υπάρχει τεράστια διακινδύνευση και πρέπει να αποφευχθεί με οποιοδήποτε κόστος».

    Ο κ. Νταλάρα ανέφερε, επίσης, στον «?Εθνικό Κήρυκα» ότι πριν από δύο εβδομάδες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που κατέβαλλε και καταβάλλει η Ελλάδα για την ανασυγκρότηση και τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα της. Συγκεκριμένα, ερωτώμενος ποια συμβουλή θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ο κ. Νταλάρα είπε ότι η προτροπή του είναι: Συνεχίσετε την εντυπωσιακή προσπάθεια.

    «Επισκέφτηκα την Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες και είχα μία καλή συνάντηση μαζί του (σ.σ. πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά) και έκτοτε βρισκόμαστε σε επικοινωνία», είπε ο κ. Νταλάρα, και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με την πρόοδο που σημειώνεται υπό την ηγεσία του».

    Αναφερόμενος στο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, επισήμανε ότι βραχυπρόθεσμο είναι πολύ δύσκολο και με πολλές προκλήσεις.

    «Φαίνεται πως σχεδόν έχουν παγιδευτεί μέσα σ? ένα κύκλο λιτότητας και πρέπει να απελευθερωθούν από αυτό», υπογράμμισε ο κ. Νταλάρα και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι άρχισαν να οικοδομούνται κάποιες προοπτικές, για να μπορέσουν να απελευθερωθούν, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τη σωστή στρατηγική να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη.

    [03] Αντιδράσεις κομμάτων στις δηλώσεις Μπερίσα

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου στη γειτονική χώρα.

    ΣΥΝ

    Ο υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, Κ. Ήσυχος σημείωσε ότι η εθνικιστική υστερία φωνών που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και των κυβερνήσεων στην περιοχή μας, είναι ανιστόρητη, επικίνδυνη και ρίχνει λάδι στη φωτιά των ακροδεξιών χώρων που εκμεταλλεύονται ανεύθυνα τέτοιες δηλώσεις.

    Η κατόπιν εορτής διορθωτική δήλωση της αλβανικής κυβέρνησης σε καμιά περίπτωση δεν επισκιάζει, αλλά ούτε και απαλύνει εκφράσεις τέτοιου είδους, οι οποίες θρέφουν μεσαιωνικού τύπου σκοταδιστικές αντιλήψεις.

    ΔΗΜΑΡ

    «Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα είναι έξω από κάθε έννοια συνεργασίας στα Βαλκάνια, υποσκάπτουν την ειρηνική συνύπαρξη του Αλβανικού με τον Ελληνικό λαό και τροφοδοτούν τον ακραίο εθνικισμό. Είναι επικίνδυνες και απολύτως καταδικαστέες» τόνισε το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ.

    ΚΚΕ

    Στο σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ»

    ΑΝΕΛ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ χαρακτήρισε προκλητικές και κατάπτυστες τις δηλώσεις του κ. Μπερίσα προσθέτοντας: «Είχα ενημερώσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τη συνομιλία μου στα Τίρανα με τον Αλβανό ΥΠΕΞ. Ήταν πανευτυχής από την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα. Αυτό με έκανε και να ανησυχήσω».

    ΧΑ

    Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Χρυσής Αυγή αναφέρεται ότι «όσο ανεχόμαστε τους αλβανούς εγκληματίες και τα παράσιτα εντός της επικράτειάς μας, τόσο πιο παράλογες απαιτήσεις θα εγείρει το θλιβερό κρατίδιό τους».

    [04] Υπέρ της δανειακής συμφωνίας για την Ελλάδα οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες

    Οι αντιπολιτευόμενοι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σήμερα να υποστηρίξουν τη δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η συμφωνία αυτή να λάβει ευρεία στήριξη στο κοινοβούλιο.

    Η γερμανική κάτω βουλή, η Μπούντεσταγκ, πρόκειται να ψηφίσει αύριο Παρασκευή το σχέδιο, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση προς την Ελλάδα της επόμενης δόσης που ανέρχεται συνολικά σε 43,7 δισεκ. ευρώ.

    Η σημερινή συνεδρίαση των βουλευτών του SPD πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων, καθώς και μελών του κυβερνώντος συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να στηρίξουν το πακέτο για την Αθήνα.

    Το σχέδιο συμφωνήθηκε από το ΔΝΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

    Όμως, υπογραμμίζοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν στη Γερμανία σχετικά με περαιτέρω προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας, μερικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης δήλωσαν ότι σχεδιάζουν είτε να καταψηφίσουν το πακέτο στήριξης είτε να απόσχουν.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [05] Έρωτες, ερωτογραφία και πορνογραφία: Tα ελκυστικά θέματα της λογοτεχνίας

    Πού τελειώνει η ερωτογραφία και πού αρχίζει η πορνογραφία;

    Ποιος είναι ο ρόλος που αναλαμβάνει να παίξει η λογοκρισία και τι ακριβώς συμβαίνει με τον έρωτα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία; Αυτά είναι τα θέματα που συζήτησαν χθες το βράδυ στις 9.30, στον πολιτιστικό χώρο «Passport», απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, ο εκδότης της «Άγρας» Σταύρος Πετσόπουλος, ο θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Ανδρέας Στάικος, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, στιχουργός και πεζογράφος Θοδωρής Γκόνης και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου με αφορμή την ιλιγγιώδη κυκλοφοριακή επιτυχία (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) του μυθιστορήματος της E. L. James «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» (μετάφραση Τιτίνα Σπερελάκη, εκδόσεις Πατάκη).

    «Μιλώντας για την ερωτογραφία θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως άλλο είναι ο έρωτας των αισθημάτων κι άλλο ο έρωτας της τεχνικής και τέχνης» παρατήρησε ο Ανδρ. Στάικος (το καινούργιο ερωτικό του μυθιστόρημα υπό τον τίτλο «Βηθσαβέ» κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες από τις εκδόσεις «Άγρα»).

    «Τα ερωτογραφήματα μπορεί να περιέχουν αισθήματα αλλά το πραγματικό τους θέμα είναι πολύ διαφορετικό» συμπλήρωσε ο Στάικος: «Εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει τον ερωτογράφο είναι το απώτατο κίνητρο του έρωτα, δηλαδή η αδήριτη ανάγκη για έλεγχο και εξουσία. Πρόκειται για μιαν αδιάκοπη πάλη ανάμεσα στον δυνατό και τον αδύναμο, για ένα παιχνίδι στο οποίο μπορεί να κυριαρχήσει ο άνδρας ή η γυναίκα χωρίς τίποτε να είναι προκαθορισμένο. Τα στάδια από τα οποία περνάει ένα τέτοιο παιχνίδι είναι τρία: πρώτα πειθώ, ύστερα μύηση και στο τέλος επιβολή. Ερωτισμός σημαίνει μια ορισμένη κουλτούρα, ένα σύνολο τεχνικών και συμπεριφορών, που μολονότι δεν αντανακλούν αισθήματα δεν καταλήγουν ποτέ στην πορνογραφία. Πορνογραφία δεν είναι η ίδια η ερωτική πράξη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τη συλλαμβάνει ένα τρίτο μάτι: η πένα του συγγραφέα, ο φακός του φωτογράφου ή ο χρωστήρας του ζωγράφου. Πορνογραφία είναι όταν από μια πράξη σύνθεσης και πολυμέρειας αποφασίζει κανείς να ζουμάρει σε μία και μοναδική λεπτομέρεια».

    [06] ΚΚΕ: «Αρκετά πλήρωσε ο λαός για το χρέος που δεν δημιούργησε αυτός»

    «Τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της ΕΕ δεν γίνεται να αλλάξουν. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πιστεύουν στα παραμύθια τους, ούτε να τους ανέχονται. Αρκετά πλήρωσε ο λαός για την καπιταλιστική κερδοφορία, την κρίση και το χρέος που δεν δημιούργησε αυτός, αρκετά πλήρωσε για την προσαρμογή της χώρας στην ΕΕ», επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [07] Ευ. Βενιζέλος: "Διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας"

    «Υπάρχει αναμφίβολα ένα θετικό μομέντουμ για την Ελλάδα και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε άμεσα και συντονισμένα», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφορικά με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup.

    Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι, πρωτίστως, σημασία έχει η γενική εικόνα. Eπισημαίνει, ωστόσο, ότι «οι λεπτομέρειες είναι πολύ κρίσιμες και πολλά πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο».

    Υποστηρίζει δε, ότι από τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και τις αντιφάσεις της Ευρώπης, φαίνεται «πόσο άδικο είχαν όσοι νόμιζαν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όπλο της απειλής της αποχώρησής της από την ευρωζώνη για να "τρομάξει" τους εταίρους της». Ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι δεν έχει ανανεώσει το λόγο της, ότι δεν παρουσιάζει συγκεκριμένη αντιπρόταση και πως, αντί αυτού, «έχει επιλέξει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας και της υιοθέτησης κάθε διαμαρτυρίας, χωρίς καμιά συμμετοχή στην εθνική ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης».

    Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει ότι «ο δρόμος που ενέκρινε, πριν από πέντε μόλις μήνες, ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος εφικτός και ο λιγότερο επώδυνος για τον ελληνικό λαό» και πως «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερες δοκιμασίες».

    Η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας είναι, για τον κ. Βενιζέλο, «θεμελιώδης προτεραιότητα» για την οργάνωση της «νέας αφετηρίας» της χώρας. Επιπλέον, η κυβέρνηση συνεργασίας που έχει προκύψει μετά τις εκλογές «είναι η μόνη υπεύθυνη και εφικτή λύση για τη χώρα», υποστηρίζει.

    [08] Moody's: Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο

    Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης και θα χρειασθεί κάποια διαγραφή των δανείων που έχουν δώσει οι δημόσιοι δανειστές, αναφέρει ο οίκος Moody's στην τακτική έκθεσή του για τις πιστωτικές εξελίξεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Wall Street Journal.

    Η συμφωνία στο Eurogroup μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, «θα προσφέρει ανακούφιση στη διψασμένη για ρευστότητα ελληνική οικονομία, αλλά πιστεύουμε ότι το βάρος από το χρέος της χώρας παραμένει μη βιώσιμο», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

    «Η πιθανότητα μίας νέας αθέτησης πληρωμών για το χρέος που κατέχουν ιδιώτες είναι μεγάλη και, δεδομένου ότι το 70% του συνολικού αποθέματος χρέους διακρατείται από δημόσιους πιστωτές, μόνο μία μείωση στο κεφάλαιο του ανεξόφλητου χρέους απέναντι σε αυτούς θα οδηγούσε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρει ο Moody's.

    [09] Δεκαπέντε "όχι" και μία αποχή για το ελληνικό πακέτο, στην πρόβα ψηφοφορίας CDU/CSU

    Δεκαπέντε βουλευτές της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) ψήφισαν εναντίον του ελληνικού προγράμματος, ενώ ένας απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία, κατά την ενδεικτική διαδικασία (πρόβα) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών, μόνο τα δύο τρίτα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης ήταν παρόντα, ωστόσο, συνολικά, ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία 40 εδρών.

    Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) δεν πραγματοποίησαν ενδεικτική ψηφοφορία, αλλά εκτιμάται ότι στους κόλπους του κόμματος υπάρχει σύμπνοια σε ό,τι αφορά τη στήριξη του ελληνικού πακέτου.

    Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών, ο γενικός γραμματέας Αλεξάντερ Ντόμπριντ, χαρακτήρισε το σχέδιο "αποδεκτό", αλλά επανέλαβε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του χρέους.

    Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι, χθες το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τον προϋπολογισμό, ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 November 2012 - 11:30:49 UTC