Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεταμόσχευση ήπατος με εκτομή μέρους της καρδιάς
  • [02] "Πολιτικό της χρονιάς" ανακηρύσσει τον Αντ. Σαμαρά η Handelsblatt
  • [03] Διανομή τροφίμων την Κυριακή στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Ελευσίνας
  • [04] «Εντός των στόχων τα έσοδα από φόρο στο πετρέλαιο και τέλος στη ΔΕΗ»
  • [05] Σχεδόν διπλάσιοι από πέρυσι οι άστεγοι στην Βρετανία
  • [06] Πλαφόν στις κόψεις ξυλείας από τα δάση, ζητά το ΥΠΕΚΑ
  • [07] Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος
  • [08] Εθνικό σχέδιο για την κοινωνική φροντίδα ευάλωτων ομάδων
  • [09] Αυξήθηκαν το 2012 οι άστεγοι στις ΗΠΑ

  • [01] Μεταμόσχευση ήπατος με εκτομή μέρους της καρδιάς

    Χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης πραγματοποίησαν μια μεταμόσχευση ήπατος σε συνδυασμό με την εκτομή μέρους της καρδιάς και την ανασύσταση ιστού σε μια ασθενή.

    Σύμφωνα με το νοσοκομείο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο παγκοσμίως.

    Η ασθενής, ηλικίας 22 ετών, υπέφερε από μια σοβαρή ασθένεια του ήπατος, όπου αναπτύχθηκε ένας όγκος λόγω ενός παρασίτου που προκαλεί εχινοκοκκίαση.

    Ο όγκος, ο οποίος διεγνώσθη τον περασμένο Απρίλιο, είχε διάμετρο 10 εκατοστών.

    Ο όγκος αυτός προσέβαλε το ήπαρ, την κοίλη φλέβα, ένα μέρος του διαφράγματος, όπως και ένα μέρος της καρδιάς, διευκρίνισε το νοσοκομείο.

    Οι χειρουργοί προχώρησαν στην ανασύσταση της κοίλης φλέβας με αιμοφόρα αγγεία από έναν δότη, τα οποία συνέδεσαν στην καρδιά της ασθενούς. Επίσης προχώρησαν στην ανασύσταση του τμήματος της καρδιάς που αφαιρέθηκε.

    Ταυτοχρόνως μια δεύτερη ομάδα χειρουργών αφαίρεσε ένα μέρος του ήπατος της αδελφής της ασθενούς στην διπλανή χειρουργική αίθουσα. Η μεταμόσχευση έγινε αμέσως μετά.

    Περισσότεροι από 20 ειδικοί μετείχαν στην περίπλοκη αυτή επέμβαση, η οποία διήρκεσε 11 ώρες.

    Η εξέλιξη της υγείας της ασθενούς είναι καλή και βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Πιερ-Αλάν Κλαβιέν, "η εγχείρηση έδειξε ότι ένας φιλόδοξος συνδυασμός μιας μεταμόσχευσης ήπατος με μια μερική εκτομή της καρδιάς είναι δυνατός".

    [02] "Πολιτικό της χρονιάς" ανακηρύσσει τον Αντ. Σαμαρά η Handelsblatt

    «Πολιτικό της χρονιάς» για το 2012 ανακηρύσσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», η οποία στο σημερινό της φύλλο δημοσιεύει πολυσέλιδο αφιέρωμα στις προσωπικότητες της χρονιάς που τελειώνει.

    Το άρθρο για τον κ. Σαμαρά, με τίτλο «Ο Ακλόνητος», έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο οποίος περιγράφει την πορεία του Έλληνα πρωθυπουργού, εκφράζει σεβασμό προς το πρόσωπό του, αλλά και την πεποίθηση ότι «θα τα καταφέρει».

    «Η απόφαση να εκλέξουμε τον Αντώνη Σαμαρά "Πολιτικό της χρονιάς" δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Το 2012 ήταν η χρονιά του», αναφέρει ο κ. Γκένσερ και σημειώνει ότι «δεν τον οδήγησε στην πρωθυπουργία μια ευθεία πορεία, αλλά μάλλον μία πορεία με στροφές». Ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός αναφέρεται στο ξεκίνημα της πολιτικής καριέρας του κ. Σαμαρά και στις σπουδές του στις ΗΠΑ, για να καταλήξει: «Γνωρίζει τον κόσμο και ο κόσμος τώρα γνωρίζει εκείνον». Εξηγεί δε, ότι ο ίδιος γνώρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν και οι δύο ήταν υπουργοί Εξωτερικών των χωρών τους. «Προς το τέλος της θητείας μου τον γνώρισα ως συνάδελφο και τον εκτίμησα», σημειώνει ο κ. Γκένσερ.

    «Μου τον εμπιστεύθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένας παλιός και δοκιμασμένος φίλος κι εγώ τον υποδέχθηκα στον κύκλο των συναδέλφων μου με ανοιχτές αγκάλες και, λόγω των συστάσεων του παλιού μου φίλου, τον υποδέχθηκα ακόμη με μεγάλη περιέργεια και καλή διάθεση», συνεχίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και διευκρινίζει ότι τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν είχαν αρνητική επίπτωση στις φιλικές του σχέσεις με κανέναν από τους συμμετέχοντες. «Στο τέλος υπήρξε και υπάρχει ο σεβασμός και η εκτίμηση για το σημαντικό έργο ζωής του Έλληνα πολιτικού», υπογραμμίζει.

    [03] Διανομή τροφίμων την Κυριακή στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Ελευσίνας

    Περισσότερα από 300 πακέτα με λαχανικά και φρούτα θα διανείμει το «Σωματείο Πωλητών Λαϊκών Αγορών ο "'Αγιος Γεώργιος"», στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Ελευσίνας, που είναι απλήρωτοι για 8 μήνες.

    Η διανομή θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πύλη των ναυπηγείων, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

    Με πρωτοβουλία του δήμου Ελευσίνας έχουν νοικιαστεί τρία τουριστικά λεωφορεία, που θα πραγματοποιήσουν ισάριθμα δρομολόγια, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία να παραλάβουν τα τρόφιμα. Οι αναχωρήσεις έχουν παραγραμματισθεί για τις 9 το πρωί της Κυριακής, από την Ομόνοια, τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και τον χώρο στάθμευσης των καταστημάτων Carrefour στα Μέγαρα.

    Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις. Σήμερα πραγματοποιείται στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα, ενώ για τις 24 Δεκεμβρίου το σωματείο έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Στάσεις εργασίας έχουν προγραμματισθεί και στις 27 και 28 Δεκεμβρίου.

    [04] «Εντός των στόχων τα έσοδα από φόρο στο πετρέλαιο και τέλος στη ΔΕΗ»

    Εντός των στόχων της κυβέρνησης για το 2012, κινούνται τα έσοδα από τον φόρο κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, όπως επίσης και τα έσοδα από τον φόρο ακινήτων που εισπράττεται από τη ΔΕΗ, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

    Απαντώντας σε βολές της αντιπολίτευσης (αλλά εμμέσως και σε χθεσινές αιτιάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη), ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως τα έσοδα από τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο «κινούνται εντός στόχων, φτάνοντας τα 4,5 δισ. έναντι στόχου 4,562 δισ. παρά τις ήπιες καιρικές συνθήκες και την αύξηση του συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης».

    Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως οι εισπράξεις «έχουν ήδη αγγίξει τον στόχο και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να τον ξεπεράσουν κατά 200 εκατ. ευρώ».

    Τέλος, κληθείς να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών από τους κυβερνητικούς του εταίρους, για μεταθέσεις εφοριακών, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «πιστεύουμε στην αξιοκρατία» και παρέπεμψε στη χθεσινή, σχετική ανακοίνωση του υπουργείου του.

    [05] Σχεδόν διπλάσιοι από πέρυσι οι άστεγοι στην Βρετανία

    Αξύριστος και τρέμοντας από το κρύο ο 42χρονος Κρίστοφερ Μπερν είναι μια από τις πολλές φιγούρες που καθημερινά ψάχνουν τα σκουπίδα στην επιχειρηματική περιοχή του Λονδίνου.

    Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που δίνουν προσοχή στον πρώην κατάδικο ή αντιλαμβάνονται ότι είναι η ζωντανή απόδειξη ενός φαινομένου που παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

    Ο αριθμός των ανθρώπων που κοιμούνται στους δρόμους έχει αυξηθεί κατά 43% τον τελευταίο χρόνο, με τον Μπερν να είναι ένα από τα πολλά θύματα της οικονομικής κρίσης στη Βρετανία.

    "Αν δεν έχει ένα μέρος να μείνεις, έχεις κακή εμφάνιση και δεν μπορείς να βρεις δουλειά και αν δεν έχεις δουλειά καταλήγεις στους δρόμους, όπως εγώ", είπε χαρακτηριστικά ο Μπερν.

    Η οικονομική κρίση έθεσε σε δοκιμασία την ήδη μειωμένη χρηματοδότηση των δημοτικών αρχών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στη Βρετανία και έχει αντιστρέψει την πρόοδο που είχε σημειωθεί τα περασμένα δέκα χρόνια.

    Περίπου 6.000 άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους το Λονδίνου, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.900 και 3.000 την περίοδο 2006/7, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οργανώσεων και τοπικών αρχών.

    Από τους 6.000, το 62% είναι "καινούργιοι" στους δρόμους. Οπως η Τσέριλ που έμεινε άστεγη μετά τον θάνατο του πατέρα της πριν από τρεις μήνες. Τώρα κοιμάται κοντά στην Πλατεία Τραφάλγκαρ και λέει: Β¨ο κόσμος μας προσπερνά σαν να μην υπάρχουμε. Η λέξη 'σκληρή' δεν μπορεί να περιγράψει την κατάσταση".

    Βέβαια το Λονδίνο είναι σε καλύτερη κατάσταση αναλογικά με άλλες πρωτεύουσες. Στη Νέα Υόρκη, οι άστεγοι είναι δεκαπλάσιοι από την βρετανική πρωτεύουσα.

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον είχε υποσχεθεί πως θα εξαλείψει το πρόβλημα των αστέγων μέχρι το τέλος του 2012 και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να στεγάσει τους ανθρώπους αυτούς.

    Σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε νέες περικοπές των επιδομάτων στέγασης, που όπως τονίζουν φιλανθρωπικές οργανώσεις θα επιδεινώσει την κατάσταση.

    "Η κυβέρνηση αφαιρεί το δίκτυ ασφαλείας που παραδοσιακά έσωζε πολλούς ανθρώπους από το να μείνουν άστεγοι", τονίζει η Λέσλι Μόρφι επικεφαλής της οργάνωσης Crisis.

    Οι δημοτικές αρχές του Λονδίνου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και πρόσφατα εγκαινίασαν την υπηρεσία "No Second Night Out" σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να προσφέρουν καταφύγιο στους νέους άστεγους.

    [06] Πλαφόν στις κόψεις ξυλείας από τα δάση, ζητά το ΥΠΕΚΑ

    Να μπει πλαφόν στις ποσότητες καυσόξυλων που θα επιτρέπεται να κόβουν οι πολίτες από τα δάση, ζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με εγκύκλιο προς τις δασικές αρχές, προκειμένου να προστατευθούν τα δάση αλλά και να δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης όσο το δυνατόν περισσότερων δικαιούχων.

    Το ΥΠΕΚΑ ζητεί, επίσης, να τεθούν κανόνες ως προς το είδος της ξυλείας και τα σημεία που θα επιτρέπεται η υλοτομία, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος, καθώς και να περιοριστούν οι δικαιούχοι στους μόνιμους κατοίκους ορεινών οικισμών.

    Επικαλείται δε, συνεχή γραπτά και προφορικά αιτήματα πολιτών από όλη τη χώρα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένες ανάγκες σε καυσόξυλα των κατοίκων ορεινών οικισμών, για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών.

    Η στροφή των καταναλωτών σε παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης παρατηρείται όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και στα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση για καυσόξυλα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.

    [07] Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος

    Συνελήφθη σήμερα, στις 11 το πρωί, στην περιοχή της Γλυφάδας, ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος, σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του.

    Ο 57χρονος επιχειρηματίας ήταν φυγόποινος, καθώς εκκρεμούν σε βάρος του έξι καταδικαστικές αποφάσεις, με συνολική ποινή φυλάκισης 19 ετών.

    [08] Εθνικό σχέδιο για την κοινωνική φροντίδα ευάλωτων ομάδων

    Θέμα χρόνου είναι η παρουσίαση από την κυβέρνηση συγκροτημένου εθνικού σχεδίου για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την κοινωνική φροντίδα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε, μιλώντας το πρωί στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

    Ο υφυπουργός είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη για την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι απειλούνται από τη φτώχεια σε ποσοστό που πλησιάζει το 45%, όπως είπε ο βουλευτής.

    Ο υφυπουργός αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο που εκπονείται, είπε ότι τα συναρμόδια υπουργεία συνεργάζονται προκειμένου με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο να δημιουργηθεί μια ομπρέλα κοινωνικής φροντίδας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με πολιτικές και πρακτικά αποτελέσματα που δεν θα είναι απλές εξαγγελίες, αλλά θα φθάνουν μέχρι τη βάση.

    [09] Αυξήθηκαν το 2012 οι άστεγοι στις ΗΠΑ

    Ο αριθμός των αστέγων και των ατόμων που ζητούν να τους προσφερθεί συσσίτιο αυξήθηκε το 2012 στις ΗΠΑ, ενώ στις πόλεις που δεν διαθέτουν πόρους, οι δημότες στερούνται τα βασικά αγαθά για τη διαβίωσή τους, καθώς δεν μπορούν να βοηθηθούν από κοινωνικές υπηρεσίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Ο αριθμός των αστέγων που ζητούν βοήθεια αυξήθηκε κατά 7% από το 2011, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τις κοινωνικές υπηρεσίες 25 μεγάλων αμερικανικών πόλεων, ύστερα από πρωτοβουλία της Διάσκεψης των δημάρχων.

    Η μελέτη δείχνει παράλληλα ότι σχεδόν το 19% των ατόμων που ζητούσαν βοήθεια για τη σίτισή τους, δεν είδαν το αίτημά τους να ικανοποιείται, παρότι οι μερίδες μειώθηκαν σε ποσότητα ώστε να τραφεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός πολιτών από την ίδια διαθέσιμη ποσότητα τροφίμων.

    "Στη Φιλαδέλφεια βλέπω κόσμο που πεινάει και που έχει ανάγκη από στέγη καθημερινά", δήλωσε ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Πενσυλβάνιας, στις ανατολικές ΗΠΑ, ο Μάικλ Νάτερ, εκτιμώντας ότι το Κονγκρέσο που συνεργάζεται με τον πρόεδρο Ομπάμα στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό βάραθρο, πρέπει να καταρτίσει ένα "δίκαιο και ισορροπημένο προϋπολογισμό" που να μην υιοθετεί δραστικές κοινωνικές περικοπές.

    Η μεγαλύτερη αύξηση των αστέγων παρατηρήθηκε κυρίως στις οικογένειες, σύμφωνα με τη μελέτη. Επίσης το 17% των ατόμων που ζητούσαν να φιλοξενηθούν, δεν είδαν το αίτημά τους να ικανοποιείται με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο ελλείψει θέσεων.

    Ανάμεσα σε αυτούς που ζητούσαν βοήθεια για τη σίτιση, το 37% είχε εργασία και το 9% δεν είχε στέγη. Όσον αφορά τις οικογένειες, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φθηνά ενοίκια ήταν η πρώτη αιτία που ξαναβρέθηκαν στο δρόμο, μετά τη φτώχεια, την ανεργία ή ακόμη την ενδοοικογενειακή βία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 December 2012 - 11:30:35 UTC