Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντός χρονοδιαγράμματος η εξόφληση οφειλών του Δημοσίου
  • [02] Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ
  • [03] Μαγεύει το «Όνειρο των Χριστουγέννων» στο Μουσείο Γουλανδρή
  • [04] Δύο νεκροί από αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στη Μιανμάρ
  • [05] Οκτώ χρόνια μετά, η Ταϊλάνδη "θωρακίστηκε" απέναντι στα τσουνάμι
  • [06] Ταραχές στις Φιλιππίνες μετά από πυρκαγιές σε παραγκουπόλεις

  • [01] Εντός χρονοδιαγράμματος η εξόφληση οφειλών του Δημοσίου

    Εντός του προγραμματισμού του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκεται η διαδικασία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα από την εκταμίευση της δόσης έως το τέλος του έτους είναι 7 εργάσιμες ημέρες.

    Έτσι, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των αιτημάτων έκτακτης χρηματοδότησης υπουργείων, που έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιήθηκαν τα εξής:

  • Αναφορικά με τα ποσά επιστροφής φόρων που απαιτούν την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών (άνω των 300.000 ευρώ), έχουν ήδη υπογραφεί από τον κ. Μαυραγάνη ποσά ύψους 68,1 εκατ. ευρώ.

  • Αναφορικά με τα ποσά επιστροφής φόρων αρμοδιότητας ΔΟΥ (κάτω των 300.000 ευρώ) ύψους 316,3 εκατ. ευρώ, έχει ήδη σταλεί (από 06/12/2012) επιστολή σε όλες τις ΔΟΥ για την τακτοποίηση των τυχόν ανεξόφλητων εκκαθαρισμένων Ατομικών Φύλλων Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) με την άμεση αποστολή σχετικών ειδοποιήσεων στους δικαιούχους, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 102 του ΠΔ 16/89.

  • Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι έτοιμες, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, να δρομολογήσουν τις διαδικασίες μεταβίβασης πιστώσεων ύψους 164 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οφειλές παρελθόντων ετών προς φαρμακοποιούς. Το ποσό αυτό προήλθε από συνολική οφειλή 220 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΔ, αφού αφαιρέθηκε ποσό 48 εκατ. ευρώ που έχει ήδη πληρωθεί στις αρχές του έτους στον ΕΟΠΥΥ και έκπτωση 3,5% επί του αρχικού ποσού.

    [02] Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ

    Έκκληση να υπάρξει ειρήνη και συμφιλίωση μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, απηύθυνε ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Φουάντ Τβάλ, στο κήρυγμά του κατά τη «μελαγχολική» μεταμεσονύχτια χριστουγεννιάτικη λειτουργία στη Βηθλεέμ, της Δυτική Όχθης.

    «Από τον ιερό αυτό τόπο, καλώ τους πολιτικούς και τους ανθρώπους καλής θέλησης, να εργαστούν αποφασιστικά για ένα σχέδιο ειρήνης και συμφιλίωσης που να αγκαλιάζει την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή », είπε ο επίσκοπος Τβάλ.

    «Ας προσευχηθούμε θερμά για τους αδελφούς μας στη Συρία, οι οποίοι πεθαίνουν χωρίς έλεος! Προσευχηθείτε για τον αιγυπτιακό λαό που αγωνίζεται για την κατανόηση, την ελευθερία και την ισότητα! Προσευχηθείτε για την ενότητα και τη συμφιλίωση στο Λίβανο, το Ιράκ το Σουδάν, σε άλλες χώρες της περιοχής και του κόσμου! Προσευχηθείτε για την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ιορδανία!», ανέφερε ο επίσκοπος που θεωρείται το πιο υψηλού κύρους πρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Τβάλ χοροστάτησε στη μεγάλη λειτουργία τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, δίπλα στη βασιλική της Γεννήσεως, όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Χριστός. Τη λειτουργία παρακολούθησαν ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ και ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Γιαντέχ.

    Στο κήρυγμά του, ο ιορδανικής καταγωγής ιεράρχης, εξήρε τις «θαρραλέες προσπάθειες και θέσεις» του προέδρου Αμπάς και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος παρατηρητή στον ΟΗΕ. «Η αναγνώριση αυτή πρέπει να είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους. Μόνο η δικαιοσύνη και η ειρήνη στους Αγίους Τόπους μπορεί να αποκαταστήσει την περιφερειακή και παγκόσμια ισορροπία», ανέφερε ο Λατίνος Πατριάρχης.

    [03] Μαγεύει το «Όνειρο των Χριστουγέννων» στο Μουσείο Γουλανδρή

    Μικρούς και μεγάλους μαγεύει το εορταστικό πρόγραμμα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Όνειρο Χριστουγέννων», το οποίο εκτός από τις επισκέψεις στις γνωστές μόνιμες εκθέσεις, περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες προβολές, διασκεδαστικό παιχνιδότοπο και αξιόλογο Art Bazaar.

    Συγκεκριμένα, το Μικρό Πλανητάριο έχει γίνει πολύ δημοφιλές με τις προβολές «Χαρούμενα Χριστούγεννα» για παιδιά 4 με 7 ετών και «Τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου» για παιδιά από 7 ετών και άνω, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου.

    Ο Παιχνιδότοπος, που λειτουργεί για παιδιά 4-10, προσφέρει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για δημιουργική απασχόληση, βασισμένο στα ήθη και έθιμα από διάφορα μέρη του κόσμου με τίτλο «Χριστούγεννα στον Κόσμο».

    Για μικρότερα παιδιά (από 18 μηνών έως 4 ετών) υπάρχουν τα «Ανεμοσβουράκια», μια ευκαιρία για διασκέδαση, αλλά και εξερεύνηση στις αισθήσεις, τη φωνή και τα συναισθήματα.

    Παιχνίδια με μπάλες, διαδρομές ισορροπίας, μουσικά όργανα, χορός, κατασκευές και παραμύθια ανακατεύονται στο πολύχρωμο πάτωμα ή στον κήπο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Παιχνιδαγωγείο.

    Η επίσκεψη συνεχίζεται στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου ΓΑΙΑ, ενώ τo Art Bazaar προσφέρει αξιόλογα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών σε συμβολικές τιμές. Στο Caf? Αμμωνίτες, τέλος, θα βρείτε ποικιλία γευστικών προτάσεων και χριστουγεννιάτικων λιχουδιών.

    Το «Όνειρο Χριστουγέννων» θα συνεχιστεί ως τις 13 Ιανουαρίου 2013. Οι ώρες λειτουργίας είναι τις καθημερινές από 9 πμ. ως 4 μμ., τα Σαββατοκύριακα και στις 26 Δεκεμβρίου από 10 πμ. ως 6 μμ. Το Μουσείο παραμένει κλειστό ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα εισιτήρια είναι 6 ευρώ για τα παιδιά και 10 ευρώ για τους ενήλικες. Για πολύτεκνες οικογένειες η έκπτωση είναι 50%, ενώ οι μικροί φίλοι του Μουσείου κάτω των 4 ετών μπαίνουν δωρεάν. Στον Παιχνιδότοπο τα Σαββατοκύριακα & τις ημερομηνίες 24, 26, 27, 28, 31 Δεκεμβρίου & 2, 3, 4 Ιανουαρίου το εισιτήριο είναι 2 ευρώ. Είσοδος από Κέντρο ΓΑΙΑ, Όθωνος 100 (τηλ. επικοινωνίας 210 8015870).

    [04] Δύο νεκροί από αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στη Μιανμάρ

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν σήμερα στην ανατολική Μιανμάρ όταν αεροσκάφος της εταιρείας Air Bagan που πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση έκανε αναγκαστική προσγείωση σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο του Χέχο.

    Στο αεροσκάφος, ένα Fokker-100, επέβαιναν συνολικά 65 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι. Οι τέσσερις από τους 11 τραυματίες είναι τουρίστες.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, γύρω στις 9 το πρωί, τοπική ώρα, το αεροσκάφος προσγειώθηκε κοντά στη Λίμνη Ινλέ επειδή εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε έναν από τους κινητήρες του και δεν προλάβαινε να φτάσει στον προορισμό του, στο αεροδρόμιο του Χέχο.

    Από την πρόσκρουση στο έδαφος το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες. Όλοι οι επιβάτες απομακρύνθηκαν εγκαίρως, εκτός από έναν 11χρονο που βρέθηκε κατόπιν νεκρός στα συντρίμμια. Το δεύτερο θύμα είναι ένας μοτοσικλετιστής που χτυπήθηκε από το αεροσκάφος.

    Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί.

    [05] Οκτώ χρόνια μετά, η Ταϊλάνδη "θωρακίστηκε" απέναντι στα τσουνάμι

    Οκτώ χρόνια μετά το τσουνάμι που σάρωσε τη νοτιοδυτική ακτή της Ταϊλάνδης αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς, οι αρχές της χώρας υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον στη διάθεσή τους το καλύτερο σύστημα προειδοποίησης που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο από μελλοντικές καταστροφές.

    Το ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης για το επικείμενο παλιρροϊκό κύμα θεωρήθηκε εν μέρει υπεύθυνο για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, την επομένη των Χριστουγέννων του 2004. Από το τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό των 9,3 Ρίχτερ σκοτώθηκαν περισσότεροι από 8.000 Ταϊλανδοί και ξένοι τουρίστες σε έξι επαρχίες της νότιας Ταϊλάνδης. Συνολικά, σε όλες τις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι, τα θύματα έφτασαν τις 280.000.

    Έκτοτε, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Καταστροφών έχει στήσει πύργους προειδοποίησης και πλωτήρες εντοπισμού των παλιρροϊκών κυμάτων στη Θάλασσα Ανταμάν ώστε να καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις και να αντιδρά γρήγορα.

    "Μέσα σε δύο λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει να σχηματίζεται το παλιρροϊκό κύμα) μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτητά του και να ξέρουμε ακριβώς πότε θα φτάσει στην ακτή", δήλωσε στην εφημερίδα The Nation ο Σονγκ Εκμαχατσάι, ο επικεφαλής του τμήματος Προειδοποίησης Καταστροφών.

    Σύμφωνα με τον Σονγκ ακριβή προειδοποιητικά μηνύματα θα σταλούν μέσα σε 15 λεπτά σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και στα κινητά τηλέφωνα. Το σύστημα προβλέπει και την απλοποίηση του γραφειοκρατικού πρωτοκόλλου ώστε να διασφαλίζεται ότι οι προειδοποιήσεις θα στέλνονται χωρίς καθυστέρηση.

    [06] Ταραχές στις Φιλιππίνες μετά από πυρκαγιές σε παραγκουπόλεις

    Δύο πυρκαγιές, η μία εκ των οποίων εκδηλώθηκε σε παραγκούπολη της Μανίλας, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, χιλιάδες άλλοι να μείνουν άστεγοι και ταυτόχρονα να προκληθούν βίαια επεισόδια στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

    Η πρώτη πυρκαγιά σημειώθηκε τα ξημερώματα, πιθανότατα από βραχυκύκλωμα, σε μια συνοικία με παλαιά κτίρια στα βόρεια προάστια της Μανίλας. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο αγνοούνται, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της πυροσβεστικής υπηρεσίες, ο Σαντιάγκο Λαγκούνα.

    Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι η δεύτερη φωτιά, σε μια τεράστια παραγκούπολη στην περιοχή Σαν Χουάν, οφείλεται σε εμπρησμό. Ο ραδιοφωνικός σταθμός DZBB μετέδωσε ότι ξέσπασαν ταραχές με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος.

    "Κάτοικοι της περιοχής άρπαζαν τις μάνικες από τα χέρια των πυροσβεστών οι οποίοι δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους", εξήγησε ο Λαγκούνα. Το θύμα ξυλοκοπήθηκε από το πλήθος γιατί "νόμιζαν ότι είναι πυροσβέστης", υποστήριξε επίσης ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δύο ύποπτοι έχουν συλληφθεί.

    Σύμφωνα με τις αρχές, οι κάτοικοι της παραγκούπολης εξοργίστηκαν με την καθυστερημένη άφιξη των πυροσβεστών και αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση. Ο Λαγκούνα όμως απέδωσε την καθυστέρηση στους ίδιους τους κατοίκους. "Τα πυροσβεστικά δεν μπορούσαν να διασχίσουν τα στενά δρομάκια, τα οποία επιπλέον ήταν μπλοκαρισμένα από σταθμευμένα οχήματα", υποστήριξε.

    Από την πυρκαγιά στην παραγκούπολη έμειναν χωρίς στέγη σχεδόν 2.000 οικογένειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 December 2012 - 9:30:23 UTC