Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι αλλάζει σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις το 2013
  • [02] Ουίσκι "made in Larissa"!
  • [03] ΣΥΡΙΖΑ: "Έχουν ευθύνη οι διατελέσαντες υπ. Οικονομικών"
  • [04] Αντ. Μανιτάκης: Δεν έχει πολιτική απολύσεων στο Δημόσιο η κυβέρνηση
  • [05] Ογδόντα ένα βιβλία παρουσίασε το ΑΜΠΕ το 2012, κόντρα στην κρίση
  • [06] «Χειρίσθηκα τη λίστα Λαγκάρντ σύμφωνα με τον νόμο», δηλώνει ο Ι. Διώτης
  • [07] ΚΚΕ: Να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα διερεύνησης για τη "λίστα Λαγκάρντ"
  • [08] Τι προβλέπουν οι διαδικασίες για άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνταντίνου
  • [09] "Ελπίδα, η συνειδητοποίηση από τον λαό της βαθύτερης αιτίας των προβλημάτων"
  • [10] "Η Τράπεζα Κύπρου δεν πωλεί το παράρτημά της στην Ελλάδα"

  • [01] Τι αλλάζει σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις το 2013

    Μια νέα πραγματικότητα στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, περιμένει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας το 2013, καθώς οι ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή, αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα.

    Με την είσοδο του νέου έτους, αυξάνονται τα ανώτατα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη και από τα 60 στα 62 έτη το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

    Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας, εξαιρούνται οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

    Οι συντάξεις μειώνονται από 5% έως 20%. Οι μειώσεις επέρχονται από το πρώτο ευρώ σε ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης αθροιστικά, από 1.000 και άνω.

    Για τους συνταξιούχους καταργείται η χορήγηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, ενώ αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ το οποίο με το νέο έτος θα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους αντί του 60ου που ισχύει έως σήμερα.

    Ακόμη, θεσπίζεται ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της συγκεκριμένης σύνταξης.

    Αλλαγές θα υπάρξουν και στο ύψος των εφάπαξ, τα οποία περικόπτονται έως 83%, σε 20 Τομείς Πρόνοιας που παρουσίασαν ελλείμματα.

    Το μέτρο αφορά, όσους υπέβαλλαν αίτηση χορήγησης εφάπαξ, από την 1η Αυγούστου 2010 και μετά.

    Ως προς τα εργασιακά, αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και το ανώτατο όριο περιορίζεται στους 4 από έξι 6 μήνες.

    Το ύψος της αποζημίωσης παραμένει αμετάβλητο για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς.

    Καταργείται σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ειδικότερα, για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

    Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών "παγώνουν" στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι την ενδεχόμενη απόλυσή τους. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

    Οι τριετίες διατηρούνται "παγωμένες", ενώ καταργείται το επίδομα γάμου.

    Καταργούνται όλα τα επιμέρους πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζεται επίδομα στήριξης τέκνων το οποίο κυμαίνεται από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί φθάνει τα 180 ευρώ τον μήνα για 4 παιδιά και προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για περισσότερα παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.

    Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα και αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων.

    Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

    Καταργείται η προϋπόθεση της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

    Καταργούνται τέλος, οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις και καθιερώνεται τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες.

    [02] Ουίσκι "made in Larissa"!

    Ουίσκι "made in Larissa"! Και, δη, ουίσκι που παράγεται από κρασί και από το μεράκι Λαρισαίου που φαίνεται πως κέρδισε το "στοίχημα" ενός προσωπικού πειράματος κι έφερε στο θεσσαλικό κάμπο ένα ποτό που μπορεί να αποτελεί έμπνευση Ιρλανδών μοναχών του Μεσαίωνα αλλά αναμφισβήτητα έχει "δέσει" το όνομά του με τη Σκωτία.

    Αν σκεφθεί, δε, κανείς ότι στην Ελλάδα δεν παράγεται ουίσκι καθώς δεν υπάρχει σχετική παράδοση, τότε η Λάρισα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι πρωτοπόρα στο ζήτημα αυτό. Εξ ου και το ενδιαφέρον που έχουν ήδη εκδηλώσει ποτοποιοί από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας προς το Λαρισαίο παραγωγό, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία ή για την εξασφάλιση του "Know how"- ή επί το ελληνικότερον της τεχνογνωσίας -για την παραγωγή του.

    Εμπνευστής της παραγωγής ουίσκι «αλά ελληνικά» είναι ο σμήναρχος, εν αποστρατεία πλέον, Αργύρης Ταραμονλής, ο όποιος από το 1994 άρχισε να «πειραματίζεται» με το κρασί και κατάφερε, όπως λέει, να πετύχει τελικά υψηλή ποιότητα στην παραγωγή του. Λίγα χρόνια αργότερα σκέφτηκε να επεκτείνει το πείραμα του και στο ουίσκι καθώς τού προκάλεσε περιέργεια ο τρόπος παρασκευής.

    Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Ταραμονλής, η παρασκευή ουίσκι από κρασί δεν είναι εύκολη υπόθεση.

    Από δω και πέρα κι ενώ έχει ήδη δεχτεί προτάσεις για συνεργασία- και μάλιστα σε μία περίπτωση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία -για την επόμενη χρονιά ο Λαρισαίος ποτοποιός σκοπεύει να αυξήσει την ποσότητα από το 50 κιλά που για πρώτη φορά παρήγαγε σε 200 με 300, τα οποία βεβαίως θα διατεθούν ύστερα από δύο χρόνια, αφού τόσος είναι ο απαιτούμενος χρόνος ωρίμανσης. Ενώ εφόσον "ανοίξει" τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά, τότε θα ακολουθήσει και τις νόμιμες διαδικασίες προκείμενου να μπορεί να το εμπορευτεί ή να μπορεί του ουίσκι να παραχθεί από οινοποιείο.

    [03] ΣΥΡΙΖΑ: "Έχουν ευθύνη οι διατελέσαντες υπ. Οικονομικών"

    «Είναι περισσότεροι του ενός αυτοί που αποδείχθηκαν ικανοί για όλα» αναφέρει η υπεύθυνη για θέματα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δήλωσή της για τα «εγκλήματα που συντελέστηκαν» στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

    Όπως ειδικότερα τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τη λίστα Λαγκάρντ συντελέσθηκαν εξακολουθητικά εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος και κατά παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. «Δεν έγιναν από έναν, ούτε με μία στιγμιαία πράξη. Και συνεχίσθηκαν, πέραν της υπουργικής θητείας των ενεχομένων κυβερνητικών προσώπων» υπογραμμίζει η κ. Κωνσταντοπούλου, καταγγέλλοντας ότι «ευθύνη έχουν οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών και όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην απόκρυψη, υπεξαγωγή και επεξεργασία ενός δημοσίου εγγράφου- πειστηρίου, σαν να ήταν προσωπικό ραβασάκι».

    Η βουλευτής καλεί εκείνους, που «αποδεδειγμένα προσπάθησαν, κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, να συγκαλύψουν το έγκλημα και να υποθάλψουν τους υπαιτίους, να σταματήσουν την ένοχη φλυαρία και τις συνένοχες μεθοδεύσεις». Εκτιμά, τέλος, ότι είναι οι ίδιοι που «σήμερα, πρόθυμα θυσιάζουν έναν για να σώσουν τους υπολοίπους και την καταρρέουσα κυβερνητική συμπαράταξή τους».

    [04] Αντ. Μανιτάκης: Δεν έχει πολιτική απολύσεων στο Δημόσιο η κυβέρνηση

    Δεν έχει πολιτική απολύσεων στο Δημόσιο η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου.

    "Δεν έχουμε, ούτε είχαμε πολιτική απολύσεων. Το 2013 θα είναι χρονιά αξιολόγησης", δήλωσε ο κ. Μανιτάκης και πρόσθεσε: "Εχουν καταγραφεί οι άμεσες λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων υπηρεσιών προκειμένου να αναδιαρθρώσουμε τη Δημόσια Διοίκηση, να την κάνουμε πιο οικονομική και κυρίως πιο αποδοτική αλλά και φιλική προς τον πολίτη. Αυτό είναι το πρόγραμμά μας, να αποκτήσει επιτέλους η Δημόσια Διοίκηση αυτό που της αξίζει, μια ριζική ανανέωση. Προσωπικά ο πρωθυπουργός, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η κυβερνώσα πλειοψηφία δουλεύουμε πυρετωδώς, με σύστημα, μέθοδο, αποφασιστικότητα και εμμονή στους στόχους, ώστε να αναδιαρθρώσουμε ριζικά τη Δημόσια Διοίκηση, ο δημόσιος υπάλληλος να αποκτήσει πίστη και εμπιστοσύνη στο λειτούργημά του, η Δημόσια Διοίκηση να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και αυτό θα το πετύχουμε με τη μέθοδο της αξιολόγησης υπηρεσιών και της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού".

    [05] Ογδόντα ένα βιβλία παρουσίασε το ΑΜΠΕ το 2012, κόντρα στην κρίση

    Σε μια εποχή που η αγορά του βιβλίου χτυπιέται από την κρίση, το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θεωρώντας ότι το βιβλίο είναι «αγαθό πρώτης ανάγκης», παρουσίασε 81 βιβλία ως συμβολή στη προώθηση της βιβλιοφιλίας στην Ελλάδα.

    Πρόκειται για τίτλους που εκδόθηκαν το 2012 και αφορούν δοκίμια, μελέτες, πεζογραφία και ποίηση, ελληνικά και μεταφράσεις. Βιβλία παντός είδους. Που καλύπτουν τα μαθησιακά αλλά και τα ψυχαγωγικά ενδιαφέροντα του αναγνωστικού κοινού: Πολιτικά, ιστορικά, οικονομικά, κοινωνικά, σχέσεων, βιογραφικά, οδηγούς, χρονογραφικά, πολιτιστικά. Από την ιστορία των ελληνικών χρεοκοπιών μέχρι την Ιπποτική τέχνη του ξίφους.

    Από τις Γητειές στην Κρήτη μέχρι τη διαβρωτική δύναμη του κακού. Πρωτίστως, βέβαια, από τον μεγάλο όγκο της ετήσιας βιβλιοπαραγωγής, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε εργασίες που αφορούν την ελληνική οικονομική τραγωδία από συγγραφείς όλων των σχολών σκέψης. Ήδη έχει δημιουργηθεί μια βιβλιογραφική θεματική για την κρίση, κυρίως σε επίπεδο οικονομικό- ιδεολογικό, ενώ άρχισε να εμφανίζεται και στον τομέα της πεζογραφίας μια λογοτεχνία της κρίσης στην οποία η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση εμφανίζεται είτε ως φόντο είτε ως ντοκουμενταρισμένη μυθοπλασία. Οι άνθρωποι των εκδόσεων μιλούν για ένα «κοινό της κρίσης», γεγονός που φανερώνει τις θετικές αντιφάσεις που δημιουργούν στον χώρο της συνείδησης τα ιστορικά οικονομικά- δραματικά συμβάντα. Είναι γεγονός ότι διανύουμε και στην τέχνη της γραφής μια νέα μεταπολίτευση, η ποιότητα της οποίας θα κριθεί από τον χρόνο.

    Όλα τα κείμενα είναι προσβάσιμα στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΜΠΕ.

    [06] «Χειρίσθηκα τη λίστα Λαγκάρντ σύμφωνα με τον νόμο», δηλώνει ο Ι. Διώτης

    Βολές κατά των πολιτικών προϊσταμένων του για τον χειρισμό της υπόθεσης της "λίστας Λαγκάρντ", εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο οποίος τους κατηγορεί ότι του επιρρίπτουν ευθύνες «για να δικαιολογήσουν δικές του παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες», ενώ τονίζει ότι δεν είναι αυτός ο υπαίτιος της διαρροής της λίστας στο περιοδικό "Hot Doc".

    [07] ΚΚΕ: Να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα διερεύνησης για τη "λίστα Λαγκάρντ"

    «Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά τη "λίστα Λαγκάρντ" και να αποδοθούν ευθύνες. Συνεπώς, η διερεύνηση δεν μπορεί να περιοριστεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά να επεκταθεί σε όσους αναμείχθηκαν, χειρίστηκαν την υπόθεση και έχουν σχετικές ευθύνες για την απόκρυψη, αλλοίωση στοιχείων ή άλλα σχετικά αδικήματα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο "Καμία παραγραφή, να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα διερεύνησης, να γίνει διερεύνηση για όλους όσους χειρίστηκαν την υπόθεση".

    Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι το ΚΚΕ «υποστηρίζει σταθερά την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την αποφυγή κάθε περίπτωσης παραγραφής. Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση και τα κόμματα επιβάλλεται να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν για τη μη παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων».

    «Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που δημοσιεύονται για τη "λίστα Λαγκάρντ" τονίζουν τη σαπίλα του καπιταλισμού και τις αερολογίες των υποστηρικτών του περί εξυγίανσής του. Αναδεικνύουν, επίσης, την υποκρισία και τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες της τρικομματικής κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, που μιλούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ίδια ώρα αυξάνουν τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και ληστεύουν το λαό» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [08] Τι προβλέπουν οι διαδικασίες για άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνταντίνου

    Η πρόταση για άσκηση δίωξης κατά προσώπων που διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί υποβάλλεται, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, γραπτώς, υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές και πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή παραλείψεις που, σύμφωνα με το νόμο περί «ευθύνης υπουργών», είναι αξιόποινες καθώς και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

    Η πρόταση θα εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη, θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και θα πρέπει να συζητηθεί εντός 15 ημερών από την κατάθεσή της.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης στην Ολομέλεια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μπορεί να μιλήσει ενώπιον του Σώματος καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό, «η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιον της του προσώπου, κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση για άσκηση δίωξης». Ωστόσο, έχει δικαίωμα, αν δεν επιθυμεί να μιλήσει στην Ολομέλεια, να καταθέσει έγγραφο υπόμνημα.

    Η ψηφοφορία είναι μυστική και δεν θα μετέχει ο κ. Παπακωνσταντίνου, όχι μόνο γιατί δεν είναι ενεργός πολιτικός αλλά και γιατί, σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν προβλέπεται να ψηφίζει το πρόσωπο για το οποίο στρέφεται εναντίον του η δίωξη.

    Για την απόφαση συγκρότησης Προκαταρκτικής Επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι.

    Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 155 παράγραφος 8 του κανονισμού της Βουλής, αν για οποιονδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά πρόταση άσκηση δίωξης, ύστερα από αίτηση του ίδιου του κ. Παπακωνσταντίνου η Βουλή μπορεί να συστήσει ειδική επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς για τον έλεγχο της κατηγορίας.

    Εφόσον η Βουλή αποφασίσει τελικά τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, θα ορίσει και την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να υποβληθεί το πόρισμα και το σχετικό αποδεικτικό υλικό.

    Το πόρισμα πρέπει να είναι αιτιολογημένο και με σαφείς τις κατηγορίες για την άσκηση της δίωξης. Αν η μειοψηφία έχει διαφορετική άποψη, θα καταχωρηθεί σε χωριστό κεφάλαιο στο ίδιο πόρισμα.

    Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και μπορεί να αναθέσει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εισαγγελέα εφετών τη διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετιζομένων με την προκαταρκτική εξέταση. Η προανάκριση είναι μυστική και απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά.

    Οι εξουσίες της Επιτροπής δεν αναστέλλονται με τη λήξη της Κοινοβουλευτικής Συνόδου και παύουν μόνο με τη διάλυση της Βουλής ή τη λήξη της βουλευτικής περιόδου. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις ενδείξεις, η τρικομματική κυβέρνηση θα επιδιώξει να ολοκληρώσει με ταχύτατους ρυθμούς την έρευνα.

    Στη συνέχεια, το πόρισμα της Επιτροπής θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα διενεργηθεί μυστική ψηφοφορία, ενώ η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτούνται τουλάχιστο 151 ψήφοι.

    Αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, προχωρεί στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της Εισαγγελικής Αρχής, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το Σύνταγμα.

    Σημειώνεται ότι, με τροποποίηση που επέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον Απρίλιο του 2011, η Βουλή έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, για τον νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της βασιμότητας τους.

    Το Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς και θα πρέπει, εντός ορισμένης προθεσμίας, να παραδώσει τη γνωμοδότησή του.

    [09] "Ελπίδα, η συνειδητοποίηση από τον λαό της βαθύτερης αιτίας των προβλημάτων"

    «Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η κινητήρια δύναμη των εξελίξεων δεν είναι μόνο η αγανάκτηση και η οργή αλλά τα μεγάλα ασήκωτα και υπαρκτά οξυμένα προβλήματα» δήλωσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «πάνω απ' όλα είναι τα προβλήματα αλλά και η συνειδητοποίηση της βαθύτερης ρίζας και αιτίας τους. Αυτή είναι και η ελπίδα, που πρέπει να δημιουργήσει ο λαός, στο ξεκίνημα του 2013».

    [10] "Η Τράπεζα Κύπρου δεν πωλεί το παράρτημά της στην Ελλάδα"

    Ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τραπέζης Κύπρου, Γιάννης Κυπρή, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η το Συγκρότημα δεν πωλεί το παράρτημά του στην Ελλάδα, ούτε καν τμήμα του.

    Ο κ. Κυπρή σχολίαζε πληροφορίες σε κυπριακή εφημερίδα ότι ο ιαπωνικός Οίκος Νομούρα Μπανκ πρότεινε στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη την αγορά των παραρτημάτων και των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, που όλες μαζί έχουν το 12% των τραπεζικών εργασιών στη χώρα.

    Ο κ. Κυπρή είπε ότι το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου έχει ήδη επαναβεβαιώσει την πάγια θέση του για συνέχιση της παρουσίας του στην Ελλάδα, με στόχο το εκεί παράρτημά του να καταστεί και πάλι κερδοφόρο.

    Δήλωσε περαιτέρω ότι με βάση σχεδιασμό αναδιάρθρωσης του παραρτήματος Ελλάδας, τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο εθελούσιας εξόδου αριθμού εργαζομένων, ενώ θα κλείσουν κάποια καταστήματα της τράπεζας.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου, ο κύκλος εργασιών της στην Ελλάδα είναι ανάλογος με τον κύκλο εργασιών της στην Κύπρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 December 2012 - 11:30:25 UTC