Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Στουρνάρας: Ενίσχυση στους ασθενέστερους αν ξεπεράσουμε τους στόχους
  • [02] Νέες συναντήσεις για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ στις 29 και 30 Ιανουαρίου
  • [03] Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ επικρίνει τη ρωσική αντιπολίτευση
  • [04] Βγήκε από το νοσοκομείο ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος
  • [05] Δύο δίδυμα αδέλφια επέλεξαν την ευθανασία επειδή δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν

  • [01] Γ. Στουρνάρας: Ενίσχυση στους ασθενέστερους αν ξεπεράσουμε τους στόχους

    «Την Ελλάδα του αύριο, την οικονομικά αυτοδύναμη Ελλάδα» περιέγραψε αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, με αφορμή την απονομή του βραβείου αριστείας στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, παρουσία πλήθος εκπροσώπων από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο. «Η εικόνα της χώρας μας έχει μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης. Η οικονομική μας διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς μας σχέσεις μπορούν να συνδράμουν στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών που θα ενδιαφερθούν για την εγχώρια παραγωγή» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των νέων τεχνολογιών, της ναυτιλίας, της αγροτικής ανάπτυξης κ.λπ.

    Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να θεμελιώνει ένα νέο και σύγχρονο κράτος, με ορθολογικά οργανογράμματα και δομές, με κωδικοποιημένη και ξεκάθαρη νομοθεσία και ταχείες διαδικασίες. Ένα κράτος που, όπως σημείωσε, καταγράφει και γνωρίζει την περιουσία ώστε να μπορέσει να την αξιοποιήσει. Ένα κράτος που αναλαμβάνει ένα σοβαρό επιτελικό ρόλο, τόνισε.

    «Αν ξεπεράσουμε το στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος το 2013, το 70% της υπέρβασης μπορεί να διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που πραγματικά έχουν ανάγκη» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική κατάσταση της χώρας, είπε ότι «σήμερα, με τον εξορκισμό του φαντάσματος της δραχμής, έχουμε περισσότερα εχέγγυα για να πετύχουμε όλα όσα οραματιζόμαστε για το μέλλον», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση είναι αντίπαλοι που πρέπει να μας συσπειρώνουν».

    «Η ευρωπαϊκή προοπτική, η ανάπτυξη, η απασχόληση, η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια είναι στόχοι που πρέπει να μας ενώνουν. Αυτά που μας ενώνουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί εμείς οι Έλληνες δείχνουμε τον καλύτερο μας εαυτό πάντα στις πλέον δύσκολες καταστάσεις» σημείωσε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο, τον Λουκά Παπαδήμο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Τα γεγονότα είναι πρόσφατα και ίσως κρίνεται πρόωρο να προδικάζουμε τι θα μπορούσε να γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος. Ωστόσο, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα είναι από τις προσωπικότητες που η Ιστορία θα ανταμείψει για τη συνεισφορά του στην πατρίδα και όχι μόνο».

    Tην αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση, εξέφρασε από τη μεριά του ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

    Έχουν να γίνουν ακόμη πολλά ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και των προϋποθέσεων μείωσης της ανεργίας, είπε ο κ. Παπδήμος, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του για τις δυσκολίες που περνούν περισσότεροι από ένα εκατ. συμπολίτες μας που βρίσκονται στην ανεργία.

    Μόνο με ευχές, ιδεολογήματα και αστήριχτες ελπίδες δουλειά δεν γίνεται. Μπορεί να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν λύσεις για προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα για καιρό, τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

    Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να εμπλουτιστεί με μέτρα κατά της ανεργίας, τόνωσης της ζήτησης και της αύξησης της παραγωγής.

    Τέλος, αναφέρθηκε κατ? επανάληψη στην ανάγκη συναίνεσης σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

    [02] Νέες συναντήσεις για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ στις 29 και 30 Ιανουαρίου

    Νέες συναντήσεις για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη, στις 29 και 30 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στις συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ, έχει καλέσει τους εκπροσώπους των δύο μερών, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη της Ελλάδας και πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι της πΓΔΜ, για να συναντηθεί μαζί τους στην έδρα του ΟΗΕ, στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2013.

    Όπως τονίζεται, και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση και ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τους αντιπροσώπους τόσο χωριστά όσο και σε κοινή συνάντηση, ώστε να δώσει συνέχεια στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα (9-11 Ιανουαρίου 2013) σε Αθήνα και Σκόπια, με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    [03] Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ επικρίνει τη ρωσική αντιπολίτευση

    Ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε ρωσικό διαβατήριο, επέκρινε χθες Κυριακή την αντιπολίτευση στη Ρωσία και υπερασπίστηκε τη θέση του Κρεμλίνου σχετικά με τη φυλάκιση των νεαρών γυναικών-μελών του συγκροτήματος Pussy Riot, στη ρωσική τηλεόραση.

    "Η ρωσική αντιπολίτευση δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει τίποτα, υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι όπως ο Κασπάροφ (πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού που πέρασε στην αντιπολίτευση), όμως αυτό είναι καλό για το σκάκι, κι αυτό είναι όλο", δήλωσε ο ηθοποιός σε συνέντευξή του σε ένα ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ για τον Αλέξανδρο Δουμά και τον Καύκασο. "Ομως η πολιτική είναι πολύ πιο περίπλοκη", πρόσθεσε σε παρατηρήσεις του που μεταφράστηκαν στα ρωσικά.

    Ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ειρωνεύτηκε τις δηλώσεις αυτές και κάλεσε τον Ντεπαρντιέ στην επόμενη διαδήλωση της αντιπολίτευσης. "Αν ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ παίρνει τη ρωσική υπηκοότητα, ενδιαφέρεται και για την πολιτική μας ζωή (. . .) γιατί να μην τον καλέσουμε; Θα χαρούμε να τον δούμε στην επόμενη κινητοποίησή μας, είναι ευπρόσδεκτος", δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

    Σε δηλώσεις του που έγιναν μετά τη συνέντευξη, σε μια συνομιλία με έναν δημοσιογράφο η οποία τραβήχτηκε από ένα άλλο πρόσωπο με κινητό τηλέφωνο, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι γνώριζε πως καταγραφόταν η συνομιλία του αυτή, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ σχολιάζει στη συνέχεια το ζήτημα των Pussy Riot.

    Εκτιμά ότι στους Γάλλους αρέσει να επικρίνουν, φέρνοντας ως παράδειγμα το ρωσικό συγκρότημα διαμαρτυρίας του οποίου δύο μέλη καταδικάστηκαν σε δυόμισι χρόνια αναγκαστικής εργασίας για "χουλιγκανισμό" και "υποκίνηση θρησκευτικού μίσους" επειδή τραγούδησαν μια πανκ "προσευχή" κατά του Πούτιν σε έναν καθεδρικό ναό της Μόσχας.

    "Φανταστείτε αν αυτά τα κορίτσια πήγαιναν π.χ. σε ένα τέμενος. Δεν θα έβγαιναν ζωντανές. Ακόμη και στον Καθολικό κόσμο, αυτό θα ήταν φοβερό. Αλλά όταν το λέω αυτό στη Γαλλία με παίρνουν για ηλίθιο", σημείωσε. "Έπεσα από το σκούτερ, αλλά είμαι ένας ζωντανός άνθρωπος από κάθε άποψη. Δυστυχώς, οι μάζες είναι ανόητες, μόνο η προσωπικότητα είναι αξιοθαύμαστη, προπάντων όταν αυτή είναι ατρόμητη", πρόσθεσε.

    Ο ηθοποιός επαίνεσε επίσης το ρωσικό πολιτισμό, αναφερόμενος στον χορευτή Ρούντολφ Νουρέγεφ και τον διευθυντή ορχήστρας Βάλερι Γκεργκίεφ.

    "Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός" για να είσαι "Ρώσος", εκτίμησε. "Χάρη στον πρόεδρο Πούτιν, τα ρωσικά κινούμενα σχέδια επέστρεψαν στις οθόνες, επαναπατρίστηκε στη Ρωσία η συλλογή Ροστροπόβιτς. Γνωρίζω πολλούς Ρώσους στη Γαλλία, και όχι μόνο στη Γαλλία, που επέστρεψαν στη Ρωσία, επειδή τους έλειπε η ανθρώπινη ζεστασιά", σημείωσε τέλος ο Ντεπαρντιέ.

    [04] Βγήκε από το νοσοκομείο ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ Μπους πήρε εξιτήριο σήμερα από το νοσοκομείο του Τέξας όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς έπασχε από βρογχίτιδα αλλά και για άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

    "Είμαι ευγνώμων στους θαυμάσιους γιατρούς και τις νοσοκόμες του νοσοκομείου των Μεθοδιστών που με φρόντισαν τόσο καλά", είπε ο 88χρονος Μπους. "Θέλω να προσθέσω πόσο πολύ με άγγιξαν τα πολλά μηνύματα και οι ευχές για περαστικά που λάβαμε από τους φίλους και τους συμπατριώτες μας. Οι προσευχές και οι ευχές σας μας βοήθησαν περισσότερο απ' όσο νομίζετε. Μοναδική μου ανησυχία, τώρα που πηγαίνω στο σπίτι, είναι ότι δεν θα μπορέσω να σας ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά για τα ευγενικά σας λόγια", τόνισε.

    Ένας γιατρός είπε ότι ο πρώην πρόεδρος θα συνεχίσει τη φυσιοθεραπεία αλλά δεν θα χρειαστεί κάποια ιδιαίτερη θεραπεία μετά τη νοσηλεία του.

    Ο Μπους ο πρεσβύτερος εισήχθη στο νοσοκομείο στις 23 Νοεμβρίου πάσχοντας από βρογχίτιδα, επίμονο βήχα και βακτηριακή λοίμωξη.

    [05] Δύο δίδυμα αδέλφια επέλεξαν την ευθανασία επειδή δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν

    Δύο Βέλγοι δίδυμοι αδελφοί, οι οποίοι γεννήθηκαν κωφοί και στη συνέχεια έχασαν και την όρασή τους, δικαιώθηκαν στο αίτημά τους να πεθάνουν μαζί επειδή δεν άντεχαν πλέον να ζουν χωρίς να μπορούν να βλέπουν και να ακούν ο ένας τον άλλον, σε μια υπόθεση που δοκιμάζει τα όρια του δικαιώματος στην ευθανασία.

    Οι γιατροί χορήγησαν ένα ενέσιμο θανατηφόρο διάλυμα στους 45χρονους αδελφούς οι οποίοι προηγουμένως είχαν πιει μαζί ένα φλιτζάνι καφέ και αποχαιρέτισαν ο ένας τον άλλο, όπως ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου UZ των Βρυξελλών.

    "Δεν κέρδισαν το δικαίωμα στην ευθανασία απλώς επειδή ήταν κωφοί και τυφλοί, αλλά επειδή δεν μπορούσαν πια να αντέξουν ότι δεν ήταν σε θέση να δουν και να ακούσουν ο ένας τον άλλο", πρόσθεσε. Το Βέλγιο είναι μια από τις λίγες χώρες όπου η ευθανασία είναι νόμιμη. Προκειμένου να του γίνει ευθανασία, ο ασθενής πρέπει να είναι ενήλικος, ικανός να λαμβάνει αποφάσεις και να εκφράσει κατ' επανάληψη την επιθυμία του να πεθάνει.

    Θα πρέπει επίσης να υποφέρει από συνεχή και αβάσταχτο σωματικό ή ψυχικό πόνο που να μην επιδέχεται ιατρική βοήθεια. Η κατάστασή του θα πρέπει να είναι σοβαρή και ανίατη και να οφείλεται σε ασθένεια ή τραυματισμό.

    "Το αφόρητο άλγος μπορεί να είναι και ψυχικό εκτός από σωματικό. Οι δύο αδελφοί ήταν αχώριστοι. Ζούσαν μαζί και έκαναν την ίδια δουλειά", είπε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 45χρονοι αδελφοί πέθαναν στις 14 Δεκεμβρίου και η οικογένειά τους στήριξε την απόφασή τους.

    Το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία το 2002 και κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που καταφεύγουν σε αυτήν. Το 2011 δόθηκε έγκριση για ευθανασία σε 1.133 ανθρώπους. Από αυτούς, το 86% ήταν άνω των 60 ετών και σχεδόν επτά στους δέκα (72%) έπασχαν από καρκίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 January 2013 - 23:30:22 UTC