Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών
  • [02] Με υπόμνημα θα καταθέσει ο Διώτης
  • [03] Ξεκινούν σήμερα οι εκπτώσεις
  • [04] Φόβοι για στρατιωτικό πραξικόμημα στο Πακιστάν
  • [05] Δεν θέλει να περικόψει τις δαπάνες του κράτους ο Ομπάμα
  • [06] Τέσσερις στους δέκα γονείς παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών
  • [07] Οι "σούπερ" τροφές της ελληνικής γης
  • [08] Θερμά σχόλια για το νέο single του Τζ. Τίμπερλεικ
  • [09] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε τις κυπριακές τράπεζες
  • [10] Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των αυτοκτονιών σε μέλη του στρατού των ΗΠΑ
  • [11] Νέα στοιχεία για τον ανεξιχνίαστο θάνατο της ηθοποιού Νάταλι Γουντ
  • [12] Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. οι πωλήσεις του «έξυπνου» κινητού Galaxy S της Samsung
  • [13] Δεν ανησυχεί την Ελλάδα η γρίπη των ΗΠΑ, λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ
  • [14] Σύσκεψη για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων franchise
  • [15] Στις 23 Ιανουαρίου θα καταθέσει η Χ. Κλίντον στο Κογκρέσο για τις επιθέσεις στην Βεγγάζη
  • [16] Δεκαεννιά νεκροί από εκτροχιασμό τρένου κοντά στο Κάιρο
  • [17] Στον Δανάο έγινε η «μυστική πρεμιέρα» για «Το κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά

  • [01] Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών

    Συνάντηση θα έχει, το απόγευμα στις 6 στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και τα πρόσφατα περιστατικά βίας, που κορυφώθηκαν με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού και τους πυροβολισμούς στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στο κτίριο.

    [02] Με υπόμνημα θα καταθέσει ο Διώτης

    Σήμερα θα εμφανιστεί ενώπιον των Οικονομικών Εισαγγελέων, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

    Ο κ. Διώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδώσει και υπόμνημα στους δύο εισαγγελείς που τον καλούν και για τρίτο αδίκημα για την υπόθεση, αυτό της νόθευσης εγγράφου (πλην της υπεξαγωγής εγγράφου και παράβασης καθήκοντος, για τα οποία έχει ήδη παραδώσει υπόμνημα).

    [03] Ξεκινούν σήμερα οι εκπτώσεις

    Ξεκινούν σήμερα οι εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, με τα καταστήματα να χαμηλώνουν τις τιμές τους σε επίπεδα που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και το 70% από τις πρώτες μέρες.

    Άλλωστε, πολλά καταστήματα έχουν ξεκινήσει, εδώ και μέρες, να πωλούν τα προϊόντα τους με εκπτώσεις, καθώς η περίοδος των γιορτών δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την πτώση του τζίρου στην αγορά.

    Εν τω μεταξύ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου πρότεινε «αντιπινακίδα» ενάντια στο μέτρο «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» που προωθεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι «η μεταβολή της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης, με την υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας, κακώς έχει επεκταθεί, ώστε να καλύπτει και τον αγοραστή διαρκών προϊόντων από οργανωμένο εμπορικό κατάστημα».

    Η «αντιπινακίδα» που προτείνει, γράφει τα εξής:«ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΕΛΑΤΗ, Η ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ».

    [04] Φόβοι για στρατιωτικό πραξικόμημα στο Πακιστάν

    Συγκρούσεις ξέσπασαν στο κέντρο του Ισλαμαμπάντ ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις λίγες ώρες μετά την άφιξη θρησκευτικού ηγέτη μαζί με χιλιάδες υποστηρικτές του από τη Λαχόρη, του Ταχίρ ουλ-Κάντρι, ο οποίος ζητεί την διάλυση του Κοινοβουλίου.

    Το πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται από χθες στο κέντρο του Ισλαμαμπάντ έπειτα από πρόσκληση του πακιστανο-καναδού ιερωμένου, ο οποίος επέστρεψε τον Δεκέμβριο από το Τορόντο, έπειτα από χρόνια εξορίας στον Καναδά, και ο οποίος καλεί σε "ειρηνική επανάσταση" για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της ανικανότητας της εξουσίας και για τον εκδημορκαιτσμό της χώρας.

    Ο Ταχίρ ουλ-Κάντρι έφθασε χθες το μεσημέρι στο Ισλαμαμπάντ και απηύθυνε τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση για τη διάλυση της ομοσπονδιακής βουλής και των τοπικών κοινοβουλίων, το οποίο εκπνέει στις 11:00 τοπική ώρα.

    Οι πακιστανικές αρχές κατηγορούν τον Ταχίρ ουλ-Κάντρι ότι επιδιώκει τη ματαίωση των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του Μαΐου, καθώς στα μέσα του Μαρτίου λήγει η πενταετής θητεία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την παραίτηση της κυβέρνησης, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Ο ίδιος δηλώνει ότι ο στρατός και η δικαστική εξουσία θα πρέπει να αναλάβουν τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα επιφορτισθεί με τη διενέργεια των εκλογών.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών που κατευθυνόταν προς το κοινοβούλιο, και σύμφωνα με δημοσιογράφους ακούστηκαν πυρά, ενώ ελικόπτερα του στρατού πετούσαν επάνω από τον χώρο.

    Εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι το πλήθος των διαδηλωτών αυξάνεται. "Είναι περί τους 25.000 μπροστά από το Κοινοβούλιο", είπε.

    Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυροβόλησαν κατά της αστυνομίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στην τηλεόραση, επιρρίπτοντας στον Ταχίρ ουλ-Κάντρι την ευθύνη για την παράλυση της πακιστανικής πρωτεύουσας, όπου πολλά καταστήματα και σχολεία παρέμειναν κλειστά.

    Η διαδήλωση είναι η μεγαλύτερη που οργανώνεται από την αντιπολίτευση στο Ισλαμαμπάντ μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Κόμμα του Πακιστανικού Λαού του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, που διαδέχθηκε το στρατιωτικό καθεστώς του Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος αναγκάσθηκε σε παραίτηση μετά από σειρά διαδηλώσεων.

    Ο Ταχίρ ουλ-Κάντρι, μετριοπαθής και ιδρυτής της οργάνωσης Μινχάζ ουλ-Κουράν (Ο Δρόμος του Κορανίου), που δραστηριοποιείται στο Πακιστάν και το εξωτερικό, επιδιώκει την οργάνωση κινητοποιήσεων αντίστοιχων με τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

    [05] Δεν θέλει να περικόψει τις δαπάνες του κράτους ο Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απέρριψε οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τους Ρεπουμπλικάνους, σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας,

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο προκειμένου να εξηγήσει τη θέση του σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο Ομπάμα έδωσε υπόσχεση ότι δεν θα διαπραγματευτεί τις περικοπές των δημόσιων δαπανών, κάτι που είχαν ζητήσει οι Ρεπουμπλικάνοι ως προϋπόθεση ώστε να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου δανεισμού.

    «Αυτό που δεν θα κάνω είναι να διαπραγματευτώ έχοντας ένα πιστόλι στον κρόταφο των Αμερικάνων πολιτών», δήλωσε ο Ομπάμα.

    Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία περιστράφηκε κυρίως σε οικονομικά ζητήματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται αυτή τη χρονική στιγμή στην αφετηρία ενός "καλού έτους"--με την προϋπόθεσή όμως ότι αυτό δεν θα το αλλάξουν οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον.

    Νωρίτερα, σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, τόνισε ότι "ο αμερικανικός λαός δεν θα στηρίξει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, εάν συγχρόνως δεν υπάρξει μείωση των δαπανών της κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να "σοβαρευτεί σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού προσφέρει την τέλεια χρονική στιγμή γι' αυτό", είπε σε δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Ομπάμα.

    Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι η αύξηση του ορίου δανεισμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την οικονομία των ΗΠΑ.

    [06] Τέσσερις στους δέκα γονείς παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών

    Το ποσοστό των γονέων που παρακολουθούν, μέσω της τους «επιγραμμικής παρακολούθησης» (online monitoring), τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους «αγγίζει» το 43%, σύμφωνα με νέα μελέτη της Microsoft, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες, που συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της δημοσκόπησης ρωτήθηκαν γονείς από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

    Συνολικά, περισσότεροι από 7.000 γονείς, με παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, έλαβαν μέρος στην έρευνα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, το 45% των γονιών επιλέγει να βάζει περιορισμούς αντί να παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών.

    Επιπλέον, οι γονείς προτιμούν να βάζουν πιο πολλούς περιορισμούς σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, ενώ επιλέγουν να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των μεγαλύτερης ηλικίας παιδιών.

    Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι γονείς θέλουν πιο ευέλικτα εργαλεία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της διαρκώς εξελισσόμενης ψηφιακής ζωής. Κατά τη Microsoft, η νέα τάση που προκύπτει είναι ότι οι γονείς επιθυμούν μια ισορροπημένη διαχείριση του ζητήματος, που συνδυάζει την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας με το φιλτράρισμα περιεχομένου.

    [07] Οι "σούπερ" τροφές της ελληνικής γης

    Εδώ και χρόνια, έχει αναγνωριστεί η μεγάλη αξία της ελληνικής χλωρίδας που είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη, 6.200 φυτικά είδη, από τα οποία τα 1.150 είναι ενδημικά ή ενδοχώρια κατά τον Ιπποκράτη.

    Μακρύς επίσης, ο κατάλογος με ονόματα, πολλά από τα οποία γνωστά, των ελληνικών υπερτροφών (super foods), δηλαδή των φυτικών ειδών υψηλής, για τον ανθρώπινο οργανισμό, διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας.

    Ανάμεσα στα παραδοσιακά, που καλλιεργούνται ήδη συστηματικά στην ελληνική ύπαιθρο και η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, όπως η μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης, υπάρχουν και τα λιγότερο γνωστά, τα «καινοτόμα», τα οποία έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δίνουν προοπτική σε νέους καλλιεργητές.

    Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ βοτανολόγος-γεωπόνος ΑΠΘ, Νίκος Σαμαρίδης «πρόκειται για θαμνώδη και δενδρώδη δασικά φυτά, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διατροφική ενίσχυση του οργανισμού, αλλά έχουν και ευεργετική ωφελιμότητα για την υγεία. Καλύπτουν την άμυνα του οργανισμού, προστατεύουν από κρύο και λοιμώξεις, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, και ακόμη δεν είναι πολύ γνωστά στους αγρότες».

    Οι «ρίζες» τους όμως, χάνονται στην αρχαιότητα. Όπως τονίζει ο δρ Σαμαρίδης, «ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει ότι η Κίρκη παρέθεσε γεύμα στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του με καρπούς κρανιάς».

    Τέτοια φυτά είναι η κουμαριά, η κρανιά, ο κράταιγος, η άγρια τριανταφυλλιά, η βατομουριά και άλλα πολλά.

    Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Από τους καρπούς της είναι δυνατόν να παρασκευαστεί σιρόπι και μαρμελάδα.

    Το αφέψημα από τα φύλλα της κουμαριάς, περιέχει αρβουτίνη και τανίνες, που έχουν αντισηπτικές ιδιότητες για το ουροποιητικό σύστημα. Επίσης, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα φύλλα ως κατάπλασμα για θρομβοφλεβίτιδες. Σήμερα, στην κλασική φαρμακευτική κυκλοφορούν κουμαρινικά αντιπηκτικά. Ενώ, από τα κούμαρα μπορούν να παρασκευαστούν τσίπουρο, λικέρ, κονιάκ και μαρμελάδα.

    Ο κράταιγος είναι το φυτό που κάνει κραταιό τον καρδιακό μυ. Ως αφέψημα τα φύλλα και τα άνθη του είναι ωφέλιμα για τη ρύθμιση και της υπέρτασης και της υπότασης, έχει δηλαδή αμφότερη ρυθμιστική δράση. Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά). Σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, Γερμανοί έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την ανάδειξη των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων. Από τους καρπούς του μπορούν επίσης να παρασκευαστούν αλκοολικά εκχυλίσματα (βάμματα).

    Η κρανιά έχει υψηλή αντιοξειδοτικότητα, στυπτικές (αντιαιμορραγικές) και αντιπυρετικές ιδιότητες. Τα κράνα, οι καρποί της, περιέχουν φλαβονοειδή, σίδηρο και ανθοκυάνες, ισχυρότατες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Από τους καρπούς παρασκευάζεται επίσης χυμός που καταναλώνεται ως αναψυκτικό, ενώ ιδιαίτερα ανθεκτικό είναι το ξύλο της. Από ξύλο κρανιάς κατασκευάζονται οι γκλίτσες, ενώ λέγεται ότι από κρανιά είχε κατασκευαστεί και ο εμπνευσμένος από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, Δούρειος Ίππος.

    [08] Θερμά σχόλια για το νέο single του Τζ. Τίμπερλεικ

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι θαυμαστές του Τζάστιν Τιμπερλέικ στο νέο του τραγούδι με τίτλο «Suit & Tie», στο οποίο συμμετέχει και ο γνωστός ράπερ, Τζέι Ζι.

    Οι κριτικοί έσπευσαν να σχολιάσουν τον πρόσφατο γάμο του δημοφιλούς τραγουδιστή, με την ηθοποιό Τζέσικα Μπέιλ, λέγοντας ότι προφανώς ο έγγαμος βίος ενέπνευσε τον καλλιτέχνη για τη δημιουργία του νέου του τραγουδιού, το οποίο καθώς φαίνεται έχει λατρέψει το αμερικανικό κοινό.

    Ο κριτικός του περιοδικού Rolling Stone, Τζόντι Ρόσεν, χαρακτήρισε το σίνγκλ ως «το τέλειο δώρο σε όλους τους DJ γάμων!».

    [09] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε τις κυπριακές τράπεζες

    Στην υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Moody's, διαβλέποντας μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας της Κύπρου και κεφαλαιακών απωλειών λόγω ενδεχόμενου κουρέματος του κυπριακού χρέους.

    Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το επίπεδο διαβάθμισης καταθέσεων και χρέους των τριών τραπεζών σε Caa2, μειώνοντας παράλληλα την πιστωτική αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας σε Caa3 από Caa2 και της Λαϊκής σε Ca από Caa3. Αντίστοιχα, προσδιοόρισε ως αρνητικές τις προοπτικές τόσο των καταθέσεων όσο και του χρέους.

    Η αξιολόγηση για την Τράπεζα Κύπρου παραμένει στο Caa3, αντανακλώντας την άποψη του οίκου ότι η εκτίμηση αυτή συνεχίζει να περιλαμβάνει τους κινδύνους για τον ισολογισμό και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

    [10] Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των αυτοκτονιών σε μέλη του στρατού των ΗΠΑ

    Ο αριθμός αυτοκτονιών που διαπράττονται από μέλη του στρατού στις ΗΠΑ αυξήθηκε δραματικά το 2012, φτάνοντας τις 349, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ψυχολογική ακεραιότητα των στρατιωτών.

    Τραγικό αποτελεί το γεγονός ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών το 2012 είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαχών στο Αφγανιστάν, την ίδια περίοδο, επισημαίνει σε άρθρο του η στρατιωτική εφημερίδα Star and Stripes.

    Ο αριθμός, τον οποίο επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας, Σίνθια Ο Σμιθ, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες. Το 2011 ο αριθμός ήταν 301, σε σχέση με το 2010 που είχε φτάσει τις 295 αυτοκτονίες. Σχετικές εκθέσεις δημοσιεύονται κάθε χρόνο από το 2008.

    Ο υπουργός Άμυνας, Λιόν Πανέτα, τον περασμένο Μάιο χαρακτήρισε το θέμα των αυτοκτονιών ως «ένα από τα πιο σύνθετα και επείγοντα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η υπηρεσία». Σε έκθεση του ο Πανέτα αναφέρει ότι «οι αρχηγοί, σε ολόκληρη την αλυσίδα της διοίκησης, πρέπει να προωθούν ένα εποικοδομητικό κλίμα εντολών που να ενισχύει τη συνοχή και να ενθαρρύνει όσους χρειάζονται βοήθεια να μη φοβούνται να τη ζητήσουν».

    [11] Νέα στοιχεία για τον ανεξιχνίαστο θάνατο της ηθοποιού Νάταλι Γουντ

    Μια εκ νέου αυτοψία φέρνει στο φως νέα δεδομένα σχετικά με το θάνατο της ηθοποιού Νάταλι Γουντ το 1981, η οποία βρέθηκε να επιπλέει νεκρή ανοικτά κοντά στο νησί Καταλίνα. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η νεαρή ηθοποιός είχε πολλές ανεξήγητες μελανιές στα χέρια, τους καρπούς και τον λαιμό της, γεγονός που οδήγησε τον επικεφαλής ιατροδικαστή του Λος Άντζελες να αλλάξει την αιτία θανάτου από «τυχαίο πνιγμό» σε «απροσδιόριστο». Δεν αναφέρεται δε, ότι ο θάνατός της δεν οφείλεται σε ανθρωποκτονία.

    Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και λίγα επιπλέον διαθέσιμα στοιχεία για την αξιολόγηση, ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι η αιτία θανάτου της Αμερικανίδας ηθοποιού θα πρέπει να παραμείνει ως «απροσδιόριστη».

    Οι αστυνομικές αρχές αναφέρουν ότι η έρευνα σε μία από τις πιο μυστηριώδεις υποθέσεις θανάτου στο Χόλιγουντ, παραμένει ανοιχτή. Η Γουντ, 43 ετών, επέβαινε στο ταχύπλοο με τον σύζυγο της, Ρόμπερτ Βάγκνερ και τον ηθοποιό Κρίστοφερ Γουόκεν, λίγες ώρες πριν το σώμα της ανασυρθεί από τη θάλασσα.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του καπετάνιου του σκάφους, η Γουντ και ο Βάγκνερ είχαν έναν έντονο καυγά λίγο πριν την εξαφάνιση της ηθοποιού. Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου όταν ο καπετάνιος αποκάλυψε το γεγονός στην αστυνομία.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [12] Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. οι πωλήσεις του «έξυπνου» κινητού Galaxy S της Samsung

    Κάθε προσδοκία έχουν ξεπεράσει οι πωλήσεις του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου Galaxy S της Samsung.

    Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το συγκεκριμένο μοντέλο έχει καταγράψει περισσότερες από 100 εκατομμύρια πωλήσεις.

    Αναλυτικότερα, όπως γνωστοποίησε η Samsung, έως σήμερα έχουν πουληθεί 25 εκατομμύρια Galaxy S, 40 εκατομμύρια Galaxy S II και 41 εκατομμύρια Galaxy S III.

    Το Galaxy S κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά τον Μάιο του 2010, σε μια προσπάθεια της Samsung να ανταγωνιστεί την Apple, η οποία είχε ήδη λανσάρει το iPhone από το 2007.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών HIS iSuppli, τον προηγούμενο χρόνο, η Samsung κατέγραψε περισσότερες πωλήσεις συμβατικών κινητών τηλεφώνων από τον βασικό της ανταγωνιστή, τη φιλανδική Nokia και παράλληλα ξεπέρασε σε πωλήσεις τον βασικό της ανταγωνιστή στον τομέα των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, την Apple.

    Αναλυτές της αγοράς εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι μέχρι το καλοκαίρι, η Samsung θα ανακοινώσει τη νέα έκδοση της επιτυχημένης της σειράς, το Galaxy S 4.

    [13] Δεν ανησυχεί την Ελλάδα η γρίπη των ΗΠΑ, λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

    Καθησυχαστικό εμφανίζεται το ελληνικό υπουργείο Υγείας για τις διάστασεις, που λαμβάνει η γρίπη στην Αμερική.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της εποχικής γρίπης, που υποστηρίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πρώτη εβδομάδα του 2013, η κυκλοφορία του ιού της γρίπης στην Ελλάδα κυμαίνεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Αυξημένη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αναμένεται, όπως κάθε χρόνο στη χώρα, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου.

    Από τα έως τώρα δεδομένα τα στελέχη, που κυκλοφορούν, είναι οι υπότυποι Α (Η3Ν2) και Α (Η1Ν1) 2009 pdm, καθώς και ο τύπος Β, στελέχη τα οποία καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013.

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε ανακοίνωση του, σημειώνει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ' ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

    Υπενθυμίζεται ότι η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αυτή τη στιγμή επικρατούν στην χώρα.

    Τα κύρια προληπτικά μέτρα, που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, είναι:

    1. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

    Τηλεφωνική έρευνα για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ το Δεκέμβριο 2012 ανέδειξε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο γενικό πληθυσμό (10,5%).

    2. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

    3. Η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, που θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, όταν υπάρχει σαφής κλινική υποψία γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

    [14] Σύσκεψη για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων franchise

    Το ενδεχόμενο και τα καταστήματα που αναπτύσσονται με τη μέθοδο του franchise να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη διαμόρφωση του νέου αγορανομικο κώδικα. Το συγκεκριμένο αίτημα έχει τεθεί τόσο από τον εμπορικό κόσμο όσο και από τον σύνδεσμο του κλάδου.

    Ωστόσο, πριν υπάρξει μία τέτοια ρύθμιση προηγείται η διαδικασία να καθοριστεί "τι είναι αλυσίδα", με εξουσιοδοτική διάταξη και με σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

    Σημειώνεται ότι το υπάρχον σχέδιο νόμου για τον Αγορανομικό Κώδικα, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα μπορούν να λειτουργούν 7 Κυριακές το χρόνο. Με άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα, με συνολική επιφάνεια εμβαδού, μικρότερο των 250 τ.μ. Αλλά, υπάρχει και η προϋπόθεση τα συγκεκριμένα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων ή να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου « shops-in-a-shop».

    Το θέμα αυτό όπως και όλες οι αλλαγές που έρχονται στη λειτουργία της αγοράς θα τεθούν επί τάπητος, σήμερα Τρίτη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την ΕΣΕΕ, τον ΣΕΛΠΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΒ και την ΕΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου αντιδρά στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να μη φαίνεται προς στιγμή τουλάχιστον διατεθειμένη να πάρει πίσω τη ρύθμιση.

    [15] Στις 23 Ιανουαρίου θα καταθέσει η Χ. Κλίντον στο Κογκρέσο για τις επιθέσεις στην Βεγγάζη

    Στις 23 Ιανουαρίου θα καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για τις επιθέσεις στη Βεγγάζη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία λίγες ημέρες αργότερα θα παραιτηθεί για να αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τζον Κέρι. Οπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Εντ Ρόις ανακοίνωσε την ημερομηνία κατάθεσης της Κλίντον.

    "Πρόθεσή μου είναι σε αυτήν την ακρόαση να επικεντρωθούμε στο γιατί αυτή η επίθεση δεν προβλέφτηκε, ποια ήταν τα λάθη των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ποιες ανεπάρκειες των υπευθύνων πρέπει να διορθωθούν ώστε να είναι περισσότερο ασφαλή τα διπλωματικά κτίρια στο εξωτερικό και να προστατεύονται καλύτερα οι διπλωμάτες μας", τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος Ρόις.

    ΗΧίλαρι Κλίντον θα κατέθετε αρχικά στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά λόγο των προβλημάτων υγείας της η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε. Η Κλίντον είχε αναλάβει τον Οκτώβρη την ευθύνη για τις επιπτώσεις της επίθεσης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Αμερικανούς, ανάμεσά τους και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα εγκατέλειπε τη θέση της αμέσως μετά την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα στις 21 Ιανουαρίου, όμως θα παραμείνει στο υπουργείο μέχρι να είναι έτοιμος ο Κέρι να αναλάβει. Ο Κέρι είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσία.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [16] Δεκαεννιά νεκροί από εκτροχιασμό τρένου κοντά στο Κάιρο

    Δεκαεννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 107 τραυματίστηκαν σήμερα νοτιοδυτικά του Καΐρου όταν εκτροχιάστηκε τρένο που μετέφερε νεοσύλλεκτους του αιγυπτιακού στρατού, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

    Το τρένο ταξίδευε από την Άνω Αίγυπτο στο Κάιρο όταν δύο βαγόνια του εκτροχιάστηκαν στην συνοικία Μπαντρασίν της Γκίζας, διευκρίνισε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας και πρόσθεσε πως πρόκειται για στρατιωτικό τρένο που μετέφερε νεοσύλλεκτουςσε στρατόπεδο.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, όπως και οι σοροί των θυμάτων, τα ονόματα των οποίων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, τόνισε ο Αχμεντ Ομάρ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

    Δεκάδες ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο σημείο του δυστυχήματος και συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους επιβάτες.

    [17] Στον Δανάο έγινε η «μυστική πρεμιέρα» για «Το κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά

    Η ταινία «Το κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά ήταν η ταινία «έκπληξη» τηςχθεσινής«μυστικής πρεμιέρας» που πραγματοποιήθηκε στον Κινηματογράφο Δαναό. Τα έσοδα από την προβολή της Δευτέραςθα διατεθούν κατ' επιθυμία του σκηνοθέτη στο κέντρο υποδοχής και αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

    Στην πρεμιέρα, η οποία τελικά δεν ήταν και τόσο «μυστική», προσήλθε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, πολλοί Έλληνες παραγωγοί και σκηνοθέτες αλλά και πολλά νέα παιδιά.

    Για την ταινία και το θέμα της ο Κώστας Γαβράς είπε πριν την προβολή ότι: «Ο κόσμος της οικονομίας είναι ένας κόσμος με μεγάλο ενδιαφέρον, τρομερός, που έχει ανθρώπους με ιδέες και καλλιεργημένους. Μόνο που όλα αυτά δεν χρησιμεύουν σε τίποτα γιατί αυτός ο κόσμος τα κάνει όλα αυτά για τα λεφτά».

    Η ταινία του Κώστα Γαβρά βγαίνει στις αίθουσες αυτή την Πέμπτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 January 2013 - 7:30:25 UTC