Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακό μπλακ - άουτ στα μέσα μεταφοράς
  • [02] Αμετακίνητη δηλώνει η κυβέρνηση
  • [03] "Η Ελλάδα έγινε το πείραμα βάρβαρων νεοφιλελεύθερων επιλογών"
  • [04] Δύο δόσεις του ΦΑΠ στους φορολογούμενους μέχρι τέλος Ιανουαρίου
  • [05] Την ταχύτερη απονομή συντάξεων στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση
  • [06] Διαδηλώσεις στην Αίγυπτο στην επέτειο ανατροπής του Μουμπάρακ
  • [07] Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η δίκη του Μπο Σιλάι στην Κίνα
  • [08] Η Βενεζουέλα θα κινηθεί νομικά κατά της El Pais για την ψεύτικη φωτογραφία του Τσάβες

  • [01] Απεργιακό μπλακ - άουτ στα μέσα μεταφοράς

    Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για σήμερα και παναττικής πανεργατικής στάσης εργασίας (από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα) αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για την επίταξη στο μετρό.

    Σήμερα, ακινητοποιημένα βρίσκονται έως τη λήξη της κυκλοφορίας τους, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. 24ωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα και ο ΟΣΕ.

    Oι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον προαστιακό σιδηρόδρομο και στα τρένα προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, εφόσον η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την επίταξη.

    Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς δηλώνουν ότι η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε διάλογο μαζί τους επέλεξε τον «αυταρχικό δρόμο» της επίταξης και διαμηνύουν πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων.

    Την κάλυψη των κινητοποιήσεων στις συγκοινωνίες, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

    [02] Αμετακίνητη δηλώνει η κυβέρνηση

    Μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά την ανακοίνωση της επίταξης των απεργών εργαζομένων, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη.

    Το νέο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καμία εξαίρεση, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας, μετά από συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] "Η Ελλάδα έγινε το πείραμα βάρβαρων νεοφιλελεύθερων επιλογών"

    "Η φοροδιαφυγή και οι φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, δημιουργούσαν λιγότερα έσοδα και αύξηση του χρέους" τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μέσα στα πλαίσια εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα: "Μια βραδιά με τον ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη".

    "Η επίσκεψή μας στις ΗΠΑ έχει ήδη αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για εμάς όσο και για πολλούς και πολλές οι οποίοι είχαν ακούσει για το ΣΥΡΙΖΑ από τρίτους και τώρα αξιοποίησαν τη δυνατότητα να μας ακούσουν και από κοντά. Χωρίς διαμεσολαβήσεις, που καμία φορά υπόκεινται στον παραμορφωτικό φακό της πολιτικής σκοπιμότητας", ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας.

    Στη συνέχεια, περιέγραψε τη σημερινή πραγματικότητα, μέσα από τη δική του ματιά και άποψη, τονίζοντας ότι σε "αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου έγινε επιλογή χρηματοπιστωτικής επέκτασης, η Ευρώπη επέλεξε το δρόμο των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και ιδιαίτερα η Ελλάδα, αντιμετωπίστηκε ως ο πειραματικός σωλήνας εφαρμογής βάρβαρων νεοφιλελεύθερων επιλογών. Επιλογών που δεν οδήγησαν τη χώρα απλά στη παγίδα της ύφεσης, αλλά μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση" και επισήμανε:

    "Από την αρχή θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Εμείς γνωρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία είχε τα δικά της ενδογενή προβλήματα. Προβλήματα δομικά με βαθιές ρίζες. Τα έχουμε επισημάνει και έχουμε ασκήσει και την κριτική μας. Δεν είναι αυτά όμως που δημιούργησαν την κρίση στην Ελλάδα. Η κρίση, άλλωστε δεν είναι ελληνική. Δεν την προκάλεσαν οι ενδογενείς αδυναμίες, ενδεχομένως να την επιδείνωσαν, αλλά δε τη προκάλεσαν".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι "ο ελληνικός λαός είναι ένας εργατικός λαός, αλλά, δυστυχώς, συκοφαντήθηκε άγρια από την πολιτική του ηγεσία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υγιείς επιχειρήσεις κλείνουν και εκπαιδευμένοι άνθρωποι φεύγουν από τη χώρα. Όχι γιατί είναι τεμπέληδες, αλλά γιατί το πιστωτικό σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί και το κράτος αντί να βοηθά υπονομεύει δυνατότητες ανάπτυξης".

    Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, υποστήριξε "ότι οι τράπεζές μας δεν μπορούν ούτε να δανειστούν ούτε να δανείσουν, παρόλο που επρόκειτο για τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν είχε εκτεθεί στον υπερδανεισμό στα στεγαστικά δάνεια και στις τιτλοποιήσεις, απ' όπου ξεκίνησε η κρίση. Και αυτός ο φαύλος κύκλος περιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα αναφοράς για όποιον θέλει να μελετήσει το πώς η πολιτική της ύφεσης καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό. Για όποιον θέλει να καταλάβει πως τα προγράμματα λιτότητας αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα του χρέους. Για όποιον θέλει να δει πως μια κυβέρνηση καταφέρνει να προστατεύσει τους μεγάλους φοροφυγάδες που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες του εξωτερικού".

    [04] Δύο δόσεις του ΦΑΠ στους φορολογούμενους μέχρι τέλος Ιανουαρίου

    Τις δύο πρώτες δόσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι στο τέλος Ιανουαρίου. Στο τέλος του μήνα λήγει η δεύτερη δόση καταβολής του ΦΑΠ 2010 σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν σταλεί. Την ίδια ημερομηνία λήγει όμως και η πρώτη δόση λόγω της παρατάτασης που είχε δοθεί στην καταβολή της πρώτης δόσης που έληγε κανονικά στο τέλος Δεκεμβρίου.

    Η παράταση είχε δοθεί λόγω καθυστερήσεων που υπήρξαν στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να καταβάλουν την πρώτη δόση στο τέλος Δεκεμβρίου.

    [05] Την ταχύτερη απονομή συντάξεων στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση

    Μέτρα για την ταχύτερη απονομή συντάξεων στο Δημόσιοπροωθείη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στον τομέα αυτόν. Οι ρυθμίσεις αυτές θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», το οποίο ο αναπληρωτήςυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή Δευτέρα.

    Για το σχέδιο νόμου, ο κ. Σταικούρας ενημέρωσε τον βουλευτή Φίλιππο Σαχινίδη, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, και τον βουλευτή Νίκο Τσούκαλη και Δημήτρη Χατζησωκράτη, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπειότι ο δημόσιος υπάλληλος που θα βγαίνει στη σύνταξη θα λαμβάνει κάθε μήνα το 50% του βασικού μισθούκαι των επιδομάτων τουέως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να πάρει την πλήρη σύνταξή επιπλέον των ποσών που δικαιούνται από την ημέρα συνταξιοδότησης.

    Σημειώνεται ότιτο σύνολο των κομμάτωνπου στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους στη διάταξη αυτή, που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει χιλιάδες συνταξιούχους που βρίσκονται σήμερα σε αναμονή. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τους 9 μήνες για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

    [06] Διαδηλώσεις στην Αίγυπτο στην επέτειο ανατροπής του Μουμπάρακ

    Η Αίγυπτος ετοιμάζεται για νέες διαδηλώσειςσήμερα σε μια προσπάθεια της αντιπολίτευσης να "σηματοδοτήσει" τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης που ανάγκασε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί στις αρχές του 2011, σε ένα κλίμα πολιτικής έντασης και οικονομικής κρίσης.

    Η αντιπολίτευση ζήτησε την διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των ισλαμιστών Αδελφών Μουσουλμάνων από όπου προέρχεται, επαναλαμβάνοντας τα ίδια συνθήματα που ακούστηκαν και πριν από δύο χρόνια: «ψωμί, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη».

    «Ας πάνε σε όλα τα μέρη να ολοκληρώσουν τους στόχους της επανάστασης», κάλεσε μέσω Twitter ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της κοσμικής αντιπολίτευσης.

    Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, δεν έχει επίσημα κάνει έκκληση στους δικούς της οπαδούς για διαδηλώσεις την Παρασκευή. Με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της «επανάστασης», η Αδελφότητα αντιθέτως ξεκίνησε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται «Μαζί χτίζουμε την Αίγυπτο» συγκεντρώνοντας μια σειρά από κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

    Το κλίμα εκτός από τις διαδηλώσεις πιθανώς να επιβαρύνει και η αναμενόμενη ανακοίνωση το Σάββατο, της ετυμηγορίας στη δίκη των υπευθύνων για το θάνατο 74 ανθρώπων μετά από έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο Πορτ Σαιντ στα βορειοανατολικά της χώρας τον Φεβρουάριο του 2012.

    [07] Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η δίκη του Μπο Σιλάι στην Κίνα

    Η δίκη του Μπο Σιλάι, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, γράφει σήμερα εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ.

    Ο Μπο αποπέμφθηκε από την ηγεσία του κόμματος μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του δολοφόνησε τον βρετανό επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ.

    Η εφημερίδα Ta Kung Pao αναφέρει στην ιστοσελίδα της πως η δίκη του Μπο θα αρχίσει την Δευτέρα στην πόλη Γκουιγιάνγκ της δυτικής Κίνας και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Η εφημερίδα επικαλείται "καλά πληροφορημένες πηγές του Πεκίνου", αλλά δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ο Λι Γκουιφάνγκ, ένας από τους συνηγόρους του Μπο δεν θέλησε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή και αξιωματούχος του δικαστηρίου του Γκουιγιάντ δήλωσε πως δεν έχει ακούσει τίποτε για την υπόθεση.

    Ο ίδιος είπε πως "η υπόθεση δεν έχει ακόμα προωθηθεί στην εισαγγελία".

    Ο Μπο Σιλάι, πρώην κυβερνήτης της πόλης Τσονγκτσίνγκ, κατηγορείται για διαφθορά και συγκάλυψη της δολοφονίας του Χέιγουντ - υπόθεση για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί ως αυτουργός η σύζυγός του. Εκτός από τη σύζυγό του, λόγω του σκανδάλου έχουν καταδικαστεί και ένας στενός συνεργάτης του Μπο Σιλάι όπως και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι συνέδραμαν στη συγκάλυψη.

    Ο 63χρονος Μπο, πρώην υπουργός Εμπορίου, είχε χρησιμοποιήσει το αξίωμα του στην Τσονγκτσίνγκ μετά το 2007 προκειμένου να αναδειχθεί σε χαρισματικό ηγέτη .

    Οι επίσημες κατηγορίες εναντίον του Μπο δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [08] Η Βενεζουέλα θα κινηθεί νομικά κατά της El Pais για την ψεύτικη φωτογραφία του Τσάβες

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα κινηθεί νομικά κατά της ισπανικής εφημερίδας El Pais μετά τη δημοσίευση στην πρώτη σελίδα της μιας ψεύτικης εικόνας του προέδρου Ούγκο Τσάβες στο νοσοκομείο.

    Η φωτογραφία αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Καράκας.

    «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα κινήσει τις κατάλληλες νομικές ενέργειες μετά από αυτή την έκδοση της εφημερίδας », δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνίας, της Βενεζουέλας Ερνέστο Βιλέγκας.

    Ο υπουργός της κυβέρνησης στη Βενεζουέλας ανέφερε ότι η νομική διαδικασία θα κινηθεί καθώς δεν μπορεί η ενέργεια αυτή να ανασκευαστεί με ένα πενιχρό συγγνώμη από την El Pais προς τους αναγνώστες της αλλά και προς τη Βενεζουέλα.

    Eπιμέλεια: Κ. Καλέτσιος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 January 2013 - 7:30:23 UTC