Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι μελλοντικοί αστροναύτες κινδυνεύουν σοβαρά από υπνηλία
  • [02] Εκδρομή στους Δελφούς μιλώντας για Τέχνη
  • [03] Αθώο το φυλλικό οξύ για καρκίνο
  • [04] Έως 31 Δεκεμβρίου του 2013 παρατείνεται το μέτρο απόσυρσης οχημάτων
  • [05] Τρίτη ήττα για τους Κλίπερς του Λος Αντζελες
  • [06] Έξι υποψήφιοι καλλιτέχνες για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013
  • [07] Μια νέα υπηρεσία ανταλλαγής βίντεο έξι δευτερολέπτων λανσάρισε το Twitter
  • [08] Οι αστραπές μπορεί να φέρουν πονοκεφάλους και ημικρανίες
  • [09] H κρίση έπληξε τους αδύναμους κρίκους της υγείας, λένε οι επιστήμονες
  • [10] "Ψυχρούς εκτελεστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων" χαρακτηρίζει την τρικομματική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [11] Και οι Αυστραλοί καλούνται να εγκαταλείψουν τη Βεγγάζη
  • [12] Πέντε άμαχοι νεκροί από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αφγανιστάν

  • [01] Οι μελλοντικοί αστροναύτες κινδυνεύουν σοβαρά από υπνηλία

    Λήθαργος, βαρεμάρα και τεμπελιά περιμένουν τους μελλοντικούς ταξιδιώτες στον Άρη.

    Ένα μελλοντικό ταξίδι στον γειτονικό πλανήτη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τους αστροναύτες, καθώς, όπως έδειξαν τα πορίσματα μιας προσομοιωμένης αποστολής 520 ημερών (η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει γίνει ποτέ), οι επιβάτες ενός διαστημοπλοίου, κλεισμένοι για τόσο καιρό σε ένα μικρό χώρο, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ύπνου, κατάθλιψης και ατονίας. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το απαιτητικό -και μάλλον μονότονο για τους άμεσα συμμετέχοντες- εγχείρημα της ανθρωπότητας να πατήσει το πόδι της στον «κόκκινο πλανήτη».

    Η πρώτη μελέτη- αξιολόγηση του προσομοιωμένου ταξιδιού που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία μεταξύ Ιουνίου 2010 και Νοεμβρίου 2011, από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC και το "Science".

    Όπως φαίνεται, όλοι οι σημερινοί αστροναύτες δεν θα είναι κατάλληλοι για να τα βγάλουν πέρα με ένα τόσο μακρόχρονο ταξίδι. Τα τελευταία χρόνια, κανείς αστροναύτης δεν έχει παραμείνει στο διάστημα πάνω από έξι μήνες, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Παλαιότερα, το 1995, ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλερί Πολιακόφ είχε σπάσει το ρεκόρ μένοντας 437 συνεχόμενες μέρες εκτός της Γης.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αστροναύτες υιοθέτησαν σχετικά γρήγορα ένα καθιστικό και αδρανές στιλ ζωής, με τους περισσότερους να κοιμούνται και να αναπαύονται περισσότερο από το συνηθισμένο, ενώ μερικοί έκαναν πολύ άσχημο ύπνο, εμφανίζοντας στη συνέχεια μειωμένο βαθμό εγρήγορσης και αυξημένη ροπή για λάθη στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς και για ατυχήματα.

    Επιπλέον, υπήρξε έλλειψη συγχρονισμού, καθώς όταν μερικοί ξυπνούσαν για «ημέρα», άλλοι έπεφταν να κοιμηθούν για «νύχτα». Εν μέρει αυτό αποδίδεται στη διαταραχή του βιολογικού «ρολογιού» και του κιρκαδιανού ρυθμού τους λόγω του διαρκούς τεχνητού φωτός μέσα στον κλειστό χώρο διαμονής τους, σε συνδυασμό με την ελλιπή σωματική άσκηση. Πιστεύεται ότι ο βελτιωμένος φωτισμός των εσωτερικών χώρων -που θα μιμείται σωστά τη φυσική εναλλαγή μέρας-νύχτας- θα βοηθήσει στο μέλλον.

    Παρόλο που είχαν επιλεγεί μετά από πολυάριθμα τεστ ανάμεσα σε χιλιάδες υποψήφιους και είχαν εκπαιδευθεί για ένα χρόνο, οι «αστροναύτες» περνούσαν σταδιακά όλο και περισσότερη ώρα στα κρεβάτια τους ή απλώς αδρανούσαν- και η κατάσταση χειροτέρευε όσο περνούσε ο καιρός. Στο «ταξίδι επιστροφής» οι άνδρες του πληρώματος πέρασαν περίπου 700 ώρες περισσότερες ξαπλωμένοι από ό,τι στο αρχικό σκέλος του ταξιδιού, ενώ τέσσερις από τους έξι υπέφεραν από διάφορα ψυχολογικά προβλήματα λόγω της απομόνωσης και της μονοτονίας, αν και όχι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό.

    [02] Εκδρομή στους Δελφούς μιλώντας για Τέχνη

    Διάλογο για τη σχέση μνημείων και σύγχρονης τέχνης, με δύο ανοιχτές συζητήσεις και μια επίσκεψη, ξεκινά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

    Συγκεκριμένα, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου ο ΣΕΑ διοργανώνει επίσκεψη στους Δελφούς, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν την έκθεση γλυπτικής του Γιώργου Ξένου «Διερχόμενοι και Ορώντες», που φιλοξενείται στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών, και να συνομιλήσουν με τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

    Επίσης, στις 25/2 και στις 1/4 θα πραγματοποιηθούν δύο ανοιχτές συζητήσεις για το ίδιο θέμα, με τη συμμετοχή αρχαιολόγων και καλλιτεχνών στο κτίριο του ΣΕΑ (οι ομιλητές και το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα).

    Για την επίσκεψη στους Δελφούς, το πούλμαν θα αναχωρήσει την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου, στις 9 π.μ. έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προβλέπεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 7.30 μ.μ. Το κόστος συμμετοχής θα είναι 10-12 ευρώ ανά άτομο, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών στις 3/2 είναι δωρεάν για το κοινό.

    Σημειώνεται ότι μπορούν να συμμετάσχουν και όσοι μεταβούν με ιδιωτικό αυτοκίνητο, με την προϋπόθεση να βρίσκονται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών στις 12 μ.μ.

    Συμμετοχές στο seaactivities@gmail.com ή στο 2103252214 (Ώρες επικοινωνίας: Τρίτη & Πέμπτη: 12.00-17.30, Τετάρτη: 13.00-19.00, Παρασκευή: 10.30-16.30).

    [03] Αθώο το φυλλικό οξύ για καρκίνο

    Οι άνθρωποι που παίρνουν έξτρα φυλλικό οξύ δεν κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, που φαίνεται να διαλύει τους φόβους που υπήρχαν μέχρι τώρα για τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

    Οι ανησυχίες είχαν προκληθεί από μια καναδική μελέτη που είχε συνδέσει το φυλλικό οξύ (λέγεται και βιταμίνη Β9) με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Όμως η νέα έρευνα σε 50.000 ανθρώπους, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το BBC, δεν κατέληξε σε ανάλογο συμπέρασμα.

    Μεταξύ άλλων, το φυλλικό οξύ, αν ληφθεί στην αρχή της εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο αποβολής ή γέννησης μωρών με προβλήματα. Από την άλλη, είχε κατηγορηθεί ότι μπορεί να «σκεπάζει» τα συμπτώματα αναιμίας σε μερικούς ηλικιωμένους ανθρώπους.

    Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Στάιν Εμίλ Βόλσετ του νορβηγικού πανεπιστημίου του Μπέργκεν, ανέλυσε σε μια πενταετή περίοδο τα ποσοστά καρκίνων σε 50.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες, κάνοντας σύγκριση ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν φυλλικό οξύ ως διατροφικό συμπλήρωμα και σε όσους έπαιρναν εικονικό χάπι (πλασέμπο). Στην πρώτη ομάδα υπήρχε απλώς μια οριακή -μη θεωρούμενη σημαντική από στατιστική άποψη- αύξηση στην εμφάνιση νέων καρκίνων (7,7% έναντι 7,3% της δεύτερης ομάδας), που μπορεί να ήταν και τυχαία.

    Ο ερευνητής δρ Ρόμπερτ Κλαρκ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαρακτήρισε «καθησυχαστικά» τα ευρήματα. «Αν υπήρχε κάποια σημαντική επίπτωση, θα την είχαμε βρει μέχρι τώρα», πρόσθεσε.

    Σε διάφορες χώρες του κόσμου ήδη η εν λόγω βιταμίνη προστίθεται στο αλεύρι, με το σκεπτικό ότι τα οφέλη της είναι σαφώς μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους. Από την άλλη, οι ερευνητές είπαν ότι, για προληπτικούς λόγους, δεν πρέπει να λαμβάνονται αυξημένες πρόσθετες δόσεις του φυλλικού οξέος.

    Επιμέλεια: Π.Δρακόπουλος

    [04] Έως 31 Δεκεμβρίου του 2013 παρατείνεται το μέτρο απόσυρσης οχημάτων

    Έως το τέλος του 2013 παρατάθηκε το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

    Στην εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, που περιλαμβάνεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την απόσυρση είναι η πρώτη άδεια κυκλοφορίας να έχει εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2000 και να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του ΙΧ.

    Στον νόμο αυτόν προβλέπεται ακόμη η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης ΙΧ αυτοκινήτων των πολύτεκνων οικογενειών και αναπήρων, ενώ πλέον ο φόρος πολυτελείας στα μεταχειρισμένα ΙΧ θα επιβάλλεται με την κλίμακα του φόρου που ισχύει για τα καινούργια και κυμαίνεται από 10% έως 40%.

    Διευκρινίζεται ακόμη ότι οι τρίτεκνοι αν γίνουν πολύτεκνοι δικαιούνται εκ νέου απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης για αγορά αυτοκινήτου.

    [05] Τρίτη ήττα για τους Κλίπερς του Λος Αντζελες

    Οι Κλίπερς δείχνουν να χάνουν τη δυναμική τους, καθώς υπέστησαν την τρίτη συνεχή ήττα τους, με 91-86 από τους Σανς.

    Η απουσία του τραυματία Κρις Πολ αποδεικνύεται, τελικά, καθοριστική για την ομάδα του Λος Αντζελες, που δείχνει να μη μπορεί να βρει ξανά το ρυθμό της.

    Ο Γκόραν Ντράγκιτς με 22 πόντους ήταν ο κορυφαίος των Σανς, που μετρούν πλέον 11 νίκες στα 12 τελευταία παιχνίδια. Στο Ορλάντο, με καλάθι του Ντεμάρ ΝτεΡόζαν στην εκπνοή, οι Ράπτορς πέρασαν με 97-95 από το Ορλάντο, ενώ στη Βοστόνη ο Καρμέλο Άντονι πέτυχε 28 πόντους και οδήγησε τους Νικς στην επικράτηση με 89-86 μέσα στο σπίτι των Σέλτικς.

    [06] Έξι υποψήφιοι καλλιτέχνες για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013

    Τα ονόματα των έξι υποψήφιων καλλιτεχνών για το 8ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ, που θα απονεμηθεί τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτητο ομώνυμο Ίδρυμα, ενώ τον Απρίλιο θα προηγηθεί η καθιερωμένη έκθεση με τα έργα των υποψηφίων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Οι έξι καλλιτέχνες που θα διεκδικήσουν το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013 και το σκεπτικό με το οποίο τους επέλεξε η επιτροπή, ανάμεσα σε 28 υποψηφίους, είναι:

    -Μαρία Θεοδωράκη: Για το διεισδυτικό και ελλειπτικό τρόπο που συνομιλεί και έξυπνα υπονομεύει τη φυσική παρουσία της τέχνης, και τους κοινωνικούς της κώδικες.

    -Ηλίας Παπαηλιάκης: Για τη συνεχή πορεία στη σύγχρονη ζωγραφική, όπως και τη συνεπή αναθεώρηση της εικαστικής γλώσσας, μέσα από αναφορές και ανατροπές, τόσο της Ιστορίας όσο και της καλλιτεχνικής του πρακτικής.

    -Μιχαήλ Πυργέλης: Για τη γλυπτική απόδοση, μέσα από βιομηχανικά στοιχεία του παρελθόντος, της ανάγκης του ανθρώπου να πραγματοποιεί ποιητικές πτήσεις.

    -Κώστας Σαχπάζης: Για τον τρόπο που χρησιμοποιεί νέο λεξιλόγιο στη μεταφυσική της κατασκευής επαναδιατυπώνοντας το ερώτημα της φθοράς και του κάλλους.

    -Αλέξανδρος Τζαννής: Για τον τρόπο με τον οποίο μέσα από τη γεωμετρία της μοντέρνας τέχνης και τη διακοσμητική καλλιγραφία, προσεγγίζει εκ νέου το Υψηλό.

    -Μαριάννα Χριστοφίδου: Για τον πολυσήμαντο τρόπο με τον οποίο περιηγείται στον χώρο και την ιστορία δημιουργώντας γλωσσικές διαδρομές και υπερβάσεις.

    Προτείνεται επίσης, η ομάδα Nova Melancholia, «η οποία διακρίνεται για την πολυεπίπεδη και υβριδική γλώσσα της, για να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της έκθεσης μία έκτακτη παράσταση».

    [07] Μια νέα υπηρεσία ανταλλαγής βίντεο έξι δευτερολέπτων λανσάρισε το Twitter

    Το Twitter λανσάρισε τη νέα υπηρεσία Vine μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να ανταλλάσσουν βίντεο διάρκειας έως έξι δευτερολέπτων. Ο χρονικός αυτός περιορισμός είναι ανάλογος με την περιορισμό στο μήκος των μηνυμάτων (tweets) που δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 140 χαρακτήρες.

    Τα βίντεο μπορούν να στέλνονται στο Twitter προς το παρόν μόνο από iPhone ή iPod Touch, είτε μόνα τους, είτε ενσωματωμένα σε κάποιο μήνυμα κειμένου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC. Μελλοντικά, η ίδια δυνατότητα θα υπάρχει και για όσους έχουν άλλα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

    Μια δωρεάν σχετική εφαρμογή (app) είναι ήδη διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες στο σχετικό ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple. Οι αναλυτές περιμένουν να δουν σε ποιό βαθμό θα ανταποκριθούν οι χρήστες στη νέα δυνατότητα.

    Ήδη πάντως εκφράζονται ενστάσεις για τη μικρή χρονική διάρκεια κάθε βίντεο, καθώς και για την πιθανότητα ανταλλαγής προσβλητικών βίντεο. Ταυτόχρονα, αμέσως μόλις ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία, μερικοί χρήστες παραπονέθηκαν για τεχνικά προβλήματα.

    [08] Οι αστραπές μπορεί να φέρουν πονοκεφάλους και ημικρανίες

    Οι αστραπές μπορεί να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους και ημικρανίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά κάνει αυτήν τη συσχέτιση. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι υγιείς άνθρωποι είναι κατά μέσο όρο 24% πιθανότερο να εμφανίσουν τέτοια συμπτώματα την ημέρα που υπάρχουν αστραπές και κεραυνοί στον ουρανό. Η επίπτωση αυτή φαίνεται να ισχύει για όσους βρίσκονται σε ακτίνα έως 40 χιλιομέτρων από την περιοχή των αστραπών και των κεραυνών.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Βίνσεντ Μάρτιν του πανεπιστημίου του Σινσινάτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cephalalgia" (Κεφαλαλγία), ανέφεραν ότι όσοι άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πόνους στο κεφάλι τους, φαίνεται να επηρεάζονται ακόμη περισσότερο, καθώς τις ημέρες των αστραπών τα συμπτώματα πονοκεφάλου τους αυξάνονται κατά 31% και της ημικρανίας κατά 28%.

    Οι ακριβείς μηχανισμοί για αυτό το φαινόμενο παραμένουν άγνωστοι. Θεωρείται πιθανό ότι οι ηλεκτρικές αλλαγές στον αέρα λόγω των αστραπών προκαλούν μεταβολές στο ηλεκτρικό δυναμικό του εγκεφάλου. Τα χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που δημιουργούνται όταν οι κεραυνοί πέφτουν στο έδαφος, προκαλούν ένα μαγνητικό πεδίο, που με τη σειρά του ίσως έχει τη δύναμη να επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, με τελικό αποτέλεσμα τον πόνο. Παράλληλα, οι αστραπές αυξάνουν το όζον και μπορεί να απελευθερώνουν άλλες ανόργανες και οργανικές ουσίες που πιθανώς επίσης οδηγούν σε πονοκεφάλους.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [09] H κρίση έπληξε τους αδύναμους κρίκους της υγείας, λένε οι επιστήμονες

    Στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει προκαλέσει εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία και την υγεία, με επιδείνωση των δεικτών υγείας και κατά κύριο λόγο στην ψυχική υγεία, κατέληξαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε συνέδριο για τα οικονομικά της υγείας.

    Ειδικότερα, η επιδείνωση του επιπέδου υγείας πλήττει τους χρόνιους πάσχοντες, τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανέργους και τους μετανάστες. Ο Γ. Κυριόπουλος, πρόεδρος του συνεδρίου, μίλησε για την ανάγκη «ολικής επαναφοράς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)» και την ενίσχυση της ασφάλισης υγείας διά της οργανωτικής και της χρηματοδοτικής ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ. Οπως είπε χαρακτηριστικά «η πρόσβαση στην ΠΦΥ είναι δυσχερής και η χρήση έχει μειωθεί επειδή σχετίζεται με ιδιωτικές πληρωμές και παραπληρωμές, οι οποίες έχουν μειωθεί πλέον του 30% εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Έξι στα 10 άτομα αναβάλουν τη χρήση υπηρεσιών ΠΦΥ επειδή υπάρχει συμμετοχή. Το βάρος έχει πέσει στα νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχει συμμετοχή».

    Κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η ολική επαναφορά στην ΠΦΥ, με δράσεις πρόληψης και διαχείρισης νοσημάτων.

    Τα συμπεράσματα του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις» παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στο αμφιθέατρο της.

    Η Ελπίδα Πάβη, επιμελήτρια ΕΣΔΥ και αντιπρόεδρος του συνεδρίου, είπε ότι «η οικονομική κρίση έγινε αιτία για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία με "θύματα" τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

    Οι προτεραιότητες για την Πολιτεία, όπως σημειώθηκε, πρέπει να περιλαμβάνουν:

    (α) εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για τα λοιμώδη νοσήματα, κυρίως για τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες,

    (β) εθνικό σχέδιο δράσης για τα χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτης, καρκίνοι),

    (γ) έλεγχο παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, διατροφή, κ.ά.),

    (δ) χρήση οικονομικών εργαλείων (τιμές, φόροι),

    (ε) εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για νοσήματα, όπως ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, και

    (στ) προστασία της ψυχικής υγείας από κατάθλιψη & αυτοκτονίες.

    [10] "Ψυχρούς εκτελεστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων" χαρακτηρίζει την τρικομματική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

    Ψυχρούς «εκτελεστές» της δημοκρατίας, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, χαρακτηρίζει την τρικομματική κυβέρνηση το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στη σημερινή εισβολή των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στο κατειλημμένο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και στις αποδοχές των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελεί μέρος του συνολικότερου μνημονιακού σχεδίου για την κατάργηση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, για την ισοπέδωση των "απομειναριών" των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς».

    Απέναντι σε αυτό τον κυβερνητικό, αυταρχικό κατήφορο των επιτάξεων και των αστυνομικών επιχειρήσεων καταστολής, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε οργισμένοι και αποφασισμένοι. Αποφασισμένοι να αντισταθούμε και να παλέψουμε δίπλα στους απεργούς για να στηρίξουμε τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα τους».

    [11] Και οι Αυστραλοί καλούνται να εγκαταλείψουν τη Βεγγάζη

    Η Αυστραλία ακολούθησε σήμερα το παράδειγμα της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας και κάλεσε τους υπηκόους της στη Βεγγάζη να την εγκαταλείψουν.

    Η Αυστραλία προέβη στη σύσταση αυτή αντιδρώντας σ΄αυτό που το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε "συγκεκριμένη και επικείμενη απειλή" εναντίον των Δυτικών στη Βεγγάζη.

    Σύμφωνα με το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών, το προσωπικό της αυστραλιανής πρεσβείας στο Κάιρο άρχισε να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους Αυστραλούς στη Βεγγάζη από τους οποίους ζητεί να εγκαταλείψουν τη λιβυκή πόλη το συντομότερο.

    Η Βεγγάζη υπήρξε το κέντρο της λιβυκής εξέγερσης το 2011 και πέρυσι στην πόλη σημειώθηκε η επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε ο αμερικανός πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς.

    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πάντως ότι οι τελευταίες απειλές ισλαμιστών μαχητών ότι θα θέσουν στο στόχαστρό τους Δυτικούς στη Βεγγάζη δεν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους Αμερικανούς.

    Σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές, ένας λόγος είναι ότι οι απειλές αυτές στρέφονται σαφώς κατά των ευρωπαίων πολιτών και επιπλέον εκτιμάται ότι εάν παραμένουν σήμερα αμερικανοί πολίτες στη Βεγγάζη αυτοί θα είναι από ελάχιστοι μέχρι κανένας.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [12] Πέντε άμαχοι νεκροί από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αφγανιστάν

    Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 15 τραυματίστηκαν σήμερα όταν καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο δίπλα σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή των ΗΠΑ στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε αξιωματούχος.

    "Η επίθεση σημειώθηκε σήμερα στη συνοικία Ταγκάμπ στην επαρχία Καπίσα, όπου κατευθυνόταν αμερικανική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή", δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μεχραμπουντίν Σάφι.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

    Τα αμερικανικά στρατεύματα ανέλαβαν την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας τον Νοέμβριο όταν αποχώρησαν από την επαρχία Καπίσα τα γαλλικά στρατεύματα.

    Ο Σάφι είπε ότι δύο γειτονικά σπίτια καταστράφηκαν από την επίθεση.

    "Δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο από τα άρματα μάχης τους καταστράφηκαν", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 January 2013 - 9:30:26 UTC